Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Fundamenta, tapasztalatok? fórum

Fundamenta, tapasztalatok? (beszélgetés)

2011. márc. 29. 16:12

Sziasztok,

Fundamenta szerződéskötésen gondolkodom, de van pár kérdésem a gyakorlati felhasználást illetően. Meglévő deviza lakáshitel kiváltása miatt lenne érdekes számomra, viszont a 3 hónapos kiutalási idő miatt egyelőre nem látom, hogy lehetne ezt ésszerűen használni.Pl: 4éves sszerződés esetén, ha a Ft megfelelően erős és teljesítem a szerődés szerinti feltételeket kérem a kiutalást. Na de 3 hónap alatt kedvezőtlenül is változhat az árfolyam, így számomra egy kicsit zsákbamacska szerű a dolog. Lehet-e kérni, hogy köszönöm mégsem kérem a kiutalást? Ha igen, ennek van valami díja? Tetszőleges alkalommal megtehetem ezt? Kíváncsi vagyok, hogy aki tényleg élt már ezzel a lehetőséggel, az hogy csinálta!

2758. nagycigi (válaszként erre: 2756. - Ladanyi72)
2011. márc. 28. 22:38
holnap visszatérünk...
2757. nagycigi (válaszként erre: 2755. - Fater81)
2011. márc. 28. 22:37

holnapra megmondom!

(így azéret konkrétabb...!) :)

2756. ladanyi72
2011. márc. 28. 22:27

Kedves Nagycigi!

Segítséged kérném.1,2 millóra lenne szükségünk,lakásfelújításra.Mi ennek a módja,hogy az összeget megkapjuk, semmi megtakarításunk nincsen a fundamentánál.Van egy lakásunk 9.8 mill ér de van rajta jelzálog 4.5 mill.Hallottam az azonnali áthidaló kölcsönről.Mik a feltételek és mennyi költséggel járna ez .Kérdésem még ha nem sikerül a hitel visszatérítik a befizetett díjjakat? Pld:Értékbecslés,számlanyitás stb.Bocsi a sok kérdésért várom megtisztelő válaszod.

2755. Fater81 (válaszként erre: 2748. - Nagycigi)
2011. márc. 28. 19:02

Hitelügyintéző vagyok, használom már pár éve a kalkulátort :)

Lehet az Ersténél korábban megnyitott Fundát is kombizni, de min. 24hónapnak még hátra kell lennie a megtakarításból. Viszont amit senki sem tud megmondani, hogy 320-as és 420-as módozatot lehet e kombinálni banki hitellel. Nem az idén márciusban kijött 6-os és 8-as módozatokról van szó, a 320 és 420 asszem 2010-es termék, futamidőre a 420-as módozat a 422-es és a 423-as között van (67+3 hónap 4,32 millió SZÖ-vel). A bankosok nem ismerik ezeket a módozatokat, így szerintük nem lehetséges, csak hallani szerettem volna ezt egy SZEB-től is. De azért köszi a segítséget.

2754. nagycigi
2011. márc. 28. 14:19

Szia Csuzu!

Nem olvastad a korábbi írásokat? sokan írtak hasonló helyzetből...

Mennyibe kerül az a ház? mert hitelt egy banktól, vagy a Fundától csak (kb) a forg.érték 58%-áig kaptok - ha tehát az értékbecslő 5 millára értékeli a házat, arra 2,9 mFt-ot kaphattok...

Ha igen jó kettőtök jövedelme, akkor egy bank talán ad 3,2-t de ennek kemény feltételei vannak... Ha megkapod a banki kölcsönt (10 évre 3,2 milla 38-40 eFT) és bírja a havi költségvetés, nyiss mellé egy 48 hónapos, húszezres ltp-t is. négy év múlva eldöntheted, hogy előtörleszted az 1,39 mFt-ot, vagy folytatod egészen addig, amíg el nem éred a banknál lévő tőketartozásod összegét, és akkor végtörleszted..

így kb. 5-6 év alatt letudod a tartozást.

Ha nem sürgős a vásárlás, akkor nyugodtan nyissatok akár fejenként egy-egy ltp, 48 hónapra, aztán, ha kell, majd úgy variáljuk a számlán lévő összeget, hogy a célotokat elérjétek...

Adós-adóstárs nem gond, ha nem házastárs is egyben, ha a kölcsön ugyanarra az ingatlanra szól, amelyben mindketten tulajdonosok lesztek...

Fundától Azonnali Áthidaló Kölcsönt nem kaptok, mert kettőtök jöveledelme kevesebb, mint a rezsi + megélhetési költségek + törlesztés + nettó minimálbér; ráadásul a szükséges összeghez nem elég a ház forg.értéke...(ha esetleg van még egy jelzálogba bevonható ingatlan, az banki kölcsönnél segít)

2753. Csuzu
2011. márc. 28. 13:26

Hali!

Párommal lakást szeretnénk vásárolni kb 5M körül önerőnk 2M van szóval 3M – 3,5M hitelre lenne szükségünk. Fundamentás LTP-nk sajnos egyikünknek sincs viszont nézegettük az LTP-vel kombinált lakáshitelt. A lényeg, hogy minél hamarabb ki szeretnénk fizetni a hitelt 5-10 éven belül. Gondoltam, hogy nyitunk két 20000.- -es lakástakarékot vagy más összegekkel vagy csak egyre(ha jól tudom csak az egyikre jár csak, az állami támogatás ez esetben).A gond vagy nem gond nem tudom de még nem vagyunk házastársak csak időközben leszünk majd azok. Lehetséges-e ez az opció számunkra? Esetleg más opció vélemény is érdekelne. (igazolható jövedelmünk 76500huf+100000huf, egyéb hitelünk nincs és előtte sem volt)

Segítséget előre is köszönöm!

2752. nagycigi (válaszként erre: 2751. - Mimo77)
2011. márc. 27. 20:20
remélem, hasznát veszed...! :)
2751. mimo77 (válaszként erre: 2750. - Nagycigi)
2011. márc. 27. 19:32

Kedves Nagycigi!

Nagyon szépen köszönöm, a segítségedet!

2750. nagycigi
2011. márc. 27. 17:29

Ha van egy kis időd végigolvasni a korábbiakat, akkor más számokkal ugyan, de az elveket megtalálod a saját esetedre is.

Az jó, ha nem csak a most vásárlandó lakást, hanem egy másik ingatlant is bevontok a jelzálogba, mert így nagyobb összegű hitelt kaphattok. DE vigyázz, más tulajdonát viszed a vásárra, akkor is, ha rokonodról van szó...!

4,5 mFt-os lakásra/házra 2,6 mFt-nyi hitelt kaphattok a Fundamentától..

De ha a másik lakás/ház is ér 4 millát, akkor összejöhet akár 4,5-5 mFt-nyi hitel is. Kérdés, mekkora a szerződéses összeg (ill. rövid vagy hosszú a megtakarítási idő?)

Ha csak 48, ill. 49 hónapos, akkor 2,46 vagy 3,22 mFt a szerz. összeg, ezt kérhetitek hitelként. Ha kevés, lehet szerz.összeget módosítani, akár 6,2 mFt-ig (módozatfüggő!)

Legalább 2 jövedelemmel rendelkező személy szükséges,(adós és adóstárs) melyek közül az egyik kötelezően bevonandó személy legyen és a jövedelme legalább a mindenkori minimálbért (nettó 60990 Ft) érje el vagy haladja meg.

(Kötelezően bevonandó az adós házastársa!)

Előfordulhat, hogy további adóstársat is be kell vonni, fizetőképesség javítás érdekében

Úgy érzem, felelslegesen módosítottatok, mert Édesanyád, mint szerződő, és Te mint kedvezményezett, valamint férjed teljességgel megfeleltek a hitel személyi feltételeinek...

És a Te lakáscélodról van szó...

Úgy számolj, hogy a kölcsönigényléshez mellékelni kell a földhivatalnál érkeztetett adásvételit és a tulajdoni lapot, amin már szerepeltek, mint leendő tulajdonosok - a férjed is! (ez kb. két hét) Az adásvételiben szerepeljen, hogy a Fundától érkezik a pénz az eladó számlájára (mondjuk kb. az adásvételi kötésétől 2,5-3 hónap múlva - ennyi kell, a biztosnság kedvéért, nehogy kötbért kelljen fizetned, vagy kútbaessen az egész)

A pénz kb. a kölcsönigény benyújtását követő 1-1,5 hónap múlva érkezik. Van mikor hamarabb, de arra nem szabad számítanod, ill. elkötelezned magad..

2749. mimo77
2011. márc. 27. 14:01

Szia Nagycigi!

Segítségedet szeretném kérni! Az lenne a legfőbb kérdésem, hogy hitelképesek vagyunk-e, ehhez pár dolgot leírok magunkról: Édesanyám két éve fizet 20000ft-ot megtakarításként, ahol én voltam a kedvezményezett, most átíratta az egészet a nevemre mert mi szeretnénk felvenni lakáshitelt, csak az a baj hogy én gyed-en vagyok, nem tudom így kaphatnánk-e hitelt!(68000ft-gyed)A férjem lenne az adóstárs az ő jövedelme kb400,000ft, de csak jan.óta van munkaviszony,és külföldön dolgozik, ilyenkor ha jól tudom kell a munkaszerződése is.A lakás ára amit megvennénk 4.5 millóft lenne, 3,2 milliót szeretnénk felvenni a többi készpénz lenne, és van ingatlanunk is fedezetül! Ezenkívül még van egy másik hitelünk is ami havi kb.40.000ft-ot jelent.Attól félek, ha megkötjük a szerződést, és lefoglalózzuk a lakást és mégsem kapunk hitelt akkor a befizetett összeget elveszítjük!

És még egy kérdésem lenne a férjem is lehetne e tulajdonos társ vagy csak én, mert hogy az én nevemen fut a Fundamenta? Nagyon szépen köszönöm előre is a segítségedet!

2748. nagycigi (válaszként erre: 2747. - Fater81)
2011. márc. 25. 13:44

Hááát... Az a baj, hogy nyitva előttem a ERSTE honlapján található kalkulátor - amit a bankfiókban is használnak - és nem ismeri még a márc. 1 óta létező hatos és nyolcas módozatokat, csak a régi, hármas és négyes módozatot...

CSAK EZZEL TUDSZ KALKULÁLNI!

Ráadásul eddig nem kaptunk - sem hivatalos, sem előzetes - tájékoztatást arról, hogy az ERSTE csak a hitelkérelemmel egyidőben nyitott ltp-ket fogadna el kombi hiteleihez...

Keresd az ERSTE honlapon jobbra alul,a "számoljon velünk" ablakot, és ott ezt:

"LTP termékkombinációs számítási tábla (XLS)"

2747. Fater81 (válaszként erre: 2736. - Nagycigi)
2011. márc. 25. 13:09
2010. decemberében nyitott számláról van szó. Az erstések szerint ezt atípust nem lehet kombinálni,mert az ajánlatadó kalkulátor nem tartalmazza, így számolni sem lehet vele. Az új törvények szerint azonban kötelező kalkulált ajánlatot adni az ügyfeleknek.
2746. CsillagTM (válaszként erre: 2745. - Nagycigi)
2011. márc. 24. 18:41

hol volt szó a 2744. hszben fizuról?

mindegy, nem az én dolgom.

2745. nagycigi (válaszként erre: 2744. - CsillagTM)
2011. márc. 24. 16:43

A Te fizetésedről, meg annak részleteiről, feltételeiről sem beszélgetünk...

Pontosabban Te írhatsz a sajátodról, meg hozzá is szólhatnak... de én a cégtől...?!?

Nem illik bele a gondolkodásomba... :)

2744. CsillagTM (válaszként erre: 2743. - Nagycigi)
2011. márc. 24. 16:25

a fenéket (már bocs) :)

csak nem értem, hogy ezt miért nem lehet a fórumon.

2743. nagycigi (válaszként erre: 2742. - CsillagTM)
2011. márc. 24. 15:46

elhiszem...

szívesen dolgoznál velünk?

2742. CsillagTM (válaszként erre: 2741. - Nagycigi)
2011. márc. 24. 15:12
pedig ezek engem is érdekelnének...
2741. nagycigi (válaszként erre: 2740. - S914)
2011. márc. 24. 13:30

nem szükséges mindent nyilvánossá tenni...! :)

Nézd meg a prividet!

2740. S914
2011. márc. 24. 12:44
Ner haragudj még egy kérdésem lenne. Három hete mikor aláíratták a munkaszerződést nagy sietve, mert a futár már viszi is, akkor nem adtak belőle példányt részemre.Azt ígérték,hogy kiküldik. Ez 3 hét alatt sem történt meg.Hogyan lehet ez? Ha valaki aláír egy munkaszerződést kötelező részére egy példányt adni.
2739. S914
2011. márc. 24. 08:56
Köszönöm a válaszod, de nem vagyok ettől okosabb.A kérdésemre csak részben válaszoltál! A pszáf -os képzésen voltam még csak. Elmondása szerint majd mindketten aláírjuk, és ezért én is kapom a díj egy részét. Valóban így van ez?
2738. nagycigi (válaszként erre: 2737. - S914)
2011. márc. 24. 08:44

A mentorod azért megy veled, mert neki van jogosultsága, neked meg még nincs...Ha jól tudom, ebben az időszakban 100 karrierpontot kell összeraknod.

Ha belegondolsz, először az ismerettségi körödben dolgoztok, ahol téged ugyan ismernek, de mint személyi bankárt, mint pénzügyi szakembert - hááátt... még nem nagyon fogadnak el... Viszont a Vezetőd, AKI ELKÍSÉR TÁÉGED? HOGY SEGÍTSEN az már valaki, és "milyen rendes" hoigy segít...

Ugye, ez a reakció várható? és ettől nagyobb esélyetek van a sikeres kötésekre. A képzésekern őpedig eddig is megmutatták nektek, hogy történik az elszámolás, és a jutalékod ebben az időszakban...

SOK SIKERT NEKED!

2737. S914
2011. márc. 23. 21:46
Egy kis segítségre lenne szükségem.A fundamentánál hogyan müködik a betanítási időszak. Még nincs meg a pszáf vizsgám és a belső fundás vizsga sem. Aki beszervezett a csoportjába, kéri hogy adjak meg címeket, menjünk gyakorlásként kötni szerződést. Elmondása szerint majd mindketten aláírjuk, és ezért én is kapom adíj egy részét.Valóban így van ez? A vizsgák előtt már lehet szerződést kötnöm?
2736. nagycigi (válaszként erre: 2733. - Fater81)
2011. márc. 23. 14:02

Lehetne, ha már meglenne... de ez év márciusától megszünt a hármas és négyes módozat...

Azonban, ha már korábban megkötötted, akkor annyi az egész, hogy megkeresed azt a személyi bankárt, akivel a számlát nyitottad, és megmondod neki, hogy szükséged van ERSTE hitelre... Ő pedig - mert ez a dolga - megoldja a problémát, anélkül, hogy Neked ki kellene mozdulnod a lakásból... (na, jó kis túlzással, mert a jöv. igazolást nem szerzi be helyetted, meg a szerz.aláírásakor is el kell menned az ERSTE bankhoz...)

De nyomtatványt a hiteligényléshez, sőt, a legjobb konstrukciót a hitelfelvételhez, miindent rábízhatsz... ha megbízol benne...

Egyébként mi a terved? Mennyi pénz kell, és miért éppen banki, és kombi hitelt szeretnél?

2735. nagycigi (válaszként erre: 2734. - Fancsika09)
2011. márc. 23. 13:56

Hát, igazad van, akad ebben egy kis rizikó...

Ha 210.- Ft/CHF árfolyamon van 5 mFt tartozásod (a hitelintézeti igazolás szerint)

és a Fundától kéred ezt az összeget, akkor a Funda a banknál vezetett számládra utalja, ahol az átutaláskori árfolyamon levonják a tőketartozásodból...

Pl. ha akkor 205.-Ft/CHF, akkor marad egy kis saját pénzed, amit a bank vagy visszautal a fundának, vagy a számládon hagy, Te mindenképp felhasználhatod, de csak lakáscélra, pl. megveszed a lakásfestéshez régóta szükséges festéket...(vagy a járólapokat...)

Ha viszont az átutaláskor már 220.- Ft/CHF, akkor sajnos nem végtölesztés történik hanem marad egy kis tőketartozásod a banknál, amit, ha nem túl sok, akár saját zsebből is rendezhetsz, vagy ott marad valami minimális havi törlesztőrészlettel.

Ez a lényeges elem, de tkp. arra is igaz, amitTe vázoltál fel... A hitelkiváltást meg indítsd el mielőbb, mert a Fundás kölcsönszerződés aláírására van kb. fél éved, és akár azt is kivárhatod, ezzel amikor érezhetően erősödik a forint... kicsit HATÁSSAL LEHETSZ ARRA,, HOGY MIKOR UTALJÁK ÁT A BANKHOZ a Fundás hitelt

2734. fancsika09 (válaszként erre: 2722. - Nagycigi)
2011. márc. 23. 13:12

Kedves Nagycigi!

Köszönöm, hogy segíteni próbálsz.Kedves tőled, így hogy nem ismerjük egymást!

Azért az érdekes kérdés, hogy a funda a CHFes hiteleket technikailag hogy oldja meg?Mert pl én ma kérek egy igazolást a fennálló hitelről, holnap beadom a hiteligénylést a fundához, de következő hó 10én az X bank levonja a folyószámlámról az esedékes részletet, ami kamatokkal 234 CHF, tehát mire a funda hozzákezd az ügyemhez, már nem annyi a tartozásom, mint az igazoláson szerepel!hanem ugye 1 havi részlettel kevesebb!Akkor csak 10e után kérjek igazolást, és indítsam el a hitelkiváltós tervemet?Mit tanácsolsz?Előre is köszönet!

2733. Fater81
2011. márc. 23. 12:25
Sziasztok, tudja valaki esetleg hogy 420-as módozatú Fundát lehet -e az ersténél kombizni? Köszi
2732. ceretoilos (válaszként erre: 2717. - Nagycigi)
2011. márc. 23. 12:07
Köszönöm hogy utánanéztél. Sajnos akkor ez így felejtős a fundamentánál :(( más lehetőség után kell néznünk.
2731. nagycigi (válaszként erre: 2730. - Pimike)
2011. márc. 23. 11:41
06-1-4118181/42 érdeklődj itt!
2730. pimike (válaszként erre: 2725. - Nagycigi)
2011. márc. 23. 09:12
Köszi a választ, adatokat nem tudok írni, mert sógornőmék veszik fel a hitelt csak mi is érintettek vagyunk, de még egyszer köszi az infot

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook