Fundamenta, tapasztalatok? (beszélgetés)
Üdv mindenkinek. Én is megkötés előtt előtt állok és még nem tudom melyiknél kellene megkötnöm. Beszéltem mk ügyintézővel a Fundamentás azt mondta, hogy egy időben csak egy szerződés lehet mert az állami támogatást nem lehet kétszer felvenni egy időben.
Az Otp Ltp-s azt mondta, hogy egy időben lehet egy Fundás És egy Otp-s szerződésem is jár mindkettőre a 30% ÁT csak nem lehet egy ingatlanra felhasználni hanem két különbözőre kell. Most az lenne a kérdésem ahhoz aki valóban tudja, hogy mi az igazság mert mindkettő határozzattan és magabiztosan állítja a verzioját. Köszönöm a választ
15 nap... leszámítva a hétvégéket, az ünnepet, meg a postát...ja, és azt, hogy a TP-ből sem aznap ment el az anyag, csak (mondjuk) márc.7-én... 9 munkanap....
És most irány az ügyvéd, utána földhivatal, tul. lap... hiteligénylés beadása...
:))
Sziasztok!
Ahogy ígértem, a pontos tájékoztatás: Ma megjött a Fundamenta visszaigazolása a szerződésmódosításról.
:)
Ó köszi! Tetszik, de egyenlőre nekem ez bonyolult, nem tudom ki tudná levezényelni ;)
Mindebből mikor lenne kézzelfogható pénz?
1/A., a kettő együtt több, mint másfél millió...
tehát KELL a jelzálogbejegyzés az öszesített
kockázat miatt, mivel ugyanannak a banki
hitelnek a törlesztésére fordítjátok...
2., jlz nélkül az AÁK kamata: évi 12,8%
(8.533.-/hó)
3., folyósítási jutalék: 1,5% de min. 20.000.-
számlanyiítási díjak... mindez kétszer...
Szóval sok a járulékos költség, kérdés, megéri-e?
4., Ha jól emléxem, Neked van egy 324/10.000.- forintos ltp-d, amit 63 hónapja fizetsz... azon kb. 900.000.- forintos egyenleg lehet...
meg kell osztani ezt a szerződést, csinálni belőle két újat, amelyek szerz.összege együtt az eredetit adja ki, (ekkor az egyiken az összegyűlt pénzed, a másikon semmi) majd az elsőt oly mértékben módosítani, hogy a szerz. összegen belül a lakáskölcsön 1,5 mFt alatt legyen, ezzel akár majdnem három millát is elérhetsz, ehhez természetesen rövidebb megtakarítási idő is tartozik, tehát ÁK nélkül felmondhatod ezt a szerződést, és kéred a lakáskölcsönt is. Így nem kell jelzálog! A másik ltp-n megnevezed édesanyád, mint kedvezményezett, tovább fizeted rá az arra kkiszámított havi betéteket, és a hátralévő harminc hónapban összegyűlik valamennyi pénz, ami szabadfelhasználású, mivel az eredeti szerződésed is nyolc év után az lettt volna!!!
Nincs folyósítási díj, nincs jelzálog, nincs értékbecslés, és jelentősen csökkenhet a CHF tőketartozásod...
Hogy tetszik?
Még egy kérdés:
Szeretném jelzálog bejegyzés nélkül előtörleszteni a CHF alapú banki hitelt.
4év négyhónapos 5000Ft számláról AÁK-ként kaphatok 800 000 eFt-t. Ha a számlát édesanyám is és édesapám is megnyitja, valamint a mi házunk ( külön élünk)előtörlesztésére használjuk fel, összesen 1 600 eFt-ot, ez így lehet e jelzálog nélküli.
Köszönöm!
kis kiegészítés:
"(közeli hozzátartozó: testvér, szülő, nagyszülő, gyermek, unoka, házastárs - de élettárs nem!)"
Pontosabban:
A lakás-elôtakarékoskodó közeli hozzátartozója a (Ptk 685. § b.) pontja alapján: a házastárs, a bejegyzett élettárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és neveltgyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelôszülô, valamint a testvér.
:))
köszi az infókat...
Édesanyád próbálta más hívni a callcentert?
Sziasztok!
Nyilván, mivel sokakat érint, illetve kiváncsiak mások tapasztalatára, ezért még az elején, mikor megtaláltam ezt a fórumot, megfogadtam, hogy minent leírok, ami velem és a Fundamentával történik.
Tehát, röviden a cél: szerződés módosítása, megemelt SZÖ áthidaló kölcsönként való igénylése több, mint 3 év megtakarítás után.
Márc. 3: Szerződés módosítása egy megyeszékhely egy prominens takarékpénztáránál - miután a SZEB, akivel beszéltem teljesen inkompetensnek bizonyult. Innen a fórumról nyertem egyedül megfelelő tájékoztatást, köszönet érte nagyciginek!
Azt az infót kapom, h 1 héten belül küldik a módosított szerződést, amivel lehet menni az ügyvédhez adásvételit intézni.
Nos, azóta semmi. Néma csend. Illetve nem, nagyon kellemes ügyfélszolgálati zene, persze mindhiába, mivel, nem adnak nekem felvilágosítást, csak Édesanyámnak, merthogy ő kötötte a szerződést, én csak kedvezményezett vagyok.
Szóval, eddig kb ennyi. Amint lesz vmi, ígérem megírom!
:)
Neked is!
Az élet bizony bonyolult!
Nagyon köszönöm a válaszaidat!
Sok sikert kívánok Neked az életben!
Az új ltp-ben meg kjell jelöln i valakit kedvezményezettként. Mert, amíg csak magad nevében nyitsz számlát, azon auztomatikusan Te vagy a kedvezményezett. Ha azonban Te mint szerződő, újabb ltp számlát nyitsz, azon már meg kell jelölni valakit, közeli hozzád tartozók közül, aki a kedvezményezett lesz, vagyis, akinek a javára az államkincstár kiutalja az állami támogatást.
(közeli hozzátartozó: testvér, szülő, nagyszülő, gyermek, unoka, házastárs - de élettárs nem!)
Az állami támogatást kapót az ÁK azonosítja, és ha a számlanyitáskor pl. már az OTP-nél lévő ltp-je alapján részesül ÁT-ban, akkor a Fundás ltp-re nem kapja meg a 30%-ot. Egy ember egy megtakarítási időszak alatt csak egy állami támogatásban részesülhet.
Nincs életkorhoz kötve a számlanyitás. Azonban az a szerződő kockázata, hogy ő maga, vagy a kedvezményezett a futamidő vége előtt eltávozik.
Bár örökölhető - ill. a szerződő személye, és a kedvezményezett is módosítható, de bizony esetekben előfordulhat, hogy nincs olyan közeli hozzátartozó, aki kedvezményezett lehetne, mert az adott ltp. megtakarítási ideje alatt más ltp-ben érintett volt.(ott már kapott ÁT-t)
Kicsit bonyolultnak tűnik, de remélem, érthető...
Adós ill. adóstársként azonban legalább egyiküknek 65 évnél fiatalabbnak kell lenni...
Köszönöm a válaszokat. Az 58% amit a fundi adna hitelt, az a szerződéses összegre vonatkozó adat, vagy csak a hitel részre? Ez a 1,5m ft alatti lakáskölcsön (jelzálog nélküli) nagyon hasznos lehet. Erről még sehol sem hallottam. A mi esetünkben ezt csak az egyikünk tudná igénybe venni, vagy mind ketten kérhetnénk 2Xkb1,5millió lakáskölcsönt? Alapvetően én kizárólag fundamentás kölcsönben gondolkodtam. 5.600.000ft lenne a szerződéses összegünk és a többi rész talán meglenne addigra önerőnek (kb 2millió ft).
Amit még elfelejtettem, 2 eltartott is van. Szerinted megkapnánk a hitelt? Vagy lenne jobb/más megoldás?
Márc. 1-től van olyan módozat, aminek a havi "fizetnivalója" a teljes futamidő alatt ugyanakkor (kiegyensúlyozott) Itt a futamidő első felében, (a megtakarítási idő alatt) a havi megtakarítás mellett a szerz. összeg kamatát kell fizetni, a "lakáskölcsön időszakban" pedig a törlesztést, de ezeket úgy határozták meg, hogy végig egyforma legyen.... (pl. 5 mFt szerz. összeg esetén, amihez 20.000.-/hó megtakarítás tarozna, 73 hónapig, majd az LK törlesztése 66 hónapig: megkapod az öt millát, és 142 hónapig fizetsz 53.750.- forintot (a megtak. idő és a lak.kölcsön törl. között mindig van három hónap kiutalási időszak - akkor 33.750-et kell csak fizetni, az sz.ö 8,1%-a!)
Az ajánlat (igénylés) leadását követően két hónap múlva megkapod a pénzt. Ez a hivatalos. De ennél rövidebb idő alatt is átfuthat, azonban ezt senki nem ígéri meg, mert nem tudni, milyen gixer jöhet közbe... Az ajánlat leadását követő héten érkezik az értékbecslő, aztán a hitelbírálat, kb. két-három hét, kiküldik a szerződést postán, te aláírod, visszaküldöd, és ha minden rendben, indul a számládra a pénz... a postázást meg lehet spórolni, ha személyesen bemész érte, esetleg adóstárssal, tanúkkal együtt, és helyben aláírjátok...
Igen, követő szerződés esetén kedvezőbb kamat mellett kaphatod meg az azonnali áthidaló kölcsönt. (8,1% helyett 7,8%)
Egyébként milyen, másokkal szembeni előnyre gondoltál?
Az a megtisztelő, hogy engem kérdezel... :)
Én sem tudom, milyen 30%-ra gondolsz...
Általában önerő az, amire nincs jelzálog...
(pl. a saját zsebedben lévő pénz, vagy amit a barátod ad kölcsön, de ha a Fundától pl, 1,5 mFt alatti lakáskölcsönt kapsz, akkor ahhoz nem kell jelzálog-bejegyzés így ez is önerő)
Más oldalról: egy lakás összesen a forg.értékének 75%áig terhelhető hitellel, tehát akár több helyről kérve hitelt, max ennyit kapsz.
Azonban egy helyről (pl. Funda) csak a forg. érték 58%-át kapod meg, mint hitelt, a többit saját zsebből kell fedezned...
Gyes/gyed esetén az utolsó 1 havi bankszámlakivonat vagy GYES/GYED szelvény másolata, ügyfél eredeti aláírásával elegendő a jövedelemigazoláshoz.
Azonban a hitelképesség vizsgálat azt figyeli, hogy a nettő jövedelmetekből levonva a rezsi és megélhetési költségeket, a fennmaradó "SZABAD" jövedelem több-e, mint a törlesztő-részlet... ha igen és a jelzálog fedezet is megfelelő, meg az adóstárs is rendebn. akkor megy a pénz...
(házastárs kötelezően bevonando, mint adóstárs)
Ha mindketten kéritek az áthidaló kölcsönt, akkor az összesített kockázat miatt (mivel egymás adóstársai lennétek) rizikósabb a dolog, de a fenti számítás miatt nem is javaslom, hogy a nejed részét is elkérjétek...
Hitelbiztosítéki érték (HBÉ) a bankok által az ingatlan forgalmi értékének 80%-ában meghatározott összeg - ezen az áron rövid idő alatt megszabadult a bedőlt hitel jelzálogától...
És ennek a kb. 70%-át adják hitelként!
(igen jó jövedelem mellett akár a HBÉ 90-100%-át is meg lehet kapni)
Szia Nagycigi!
Most szeretnénk szerződést kötni, de azonnal szükségünk lenne a szerződéses összegre. Kérdésem hozzájuthatunk azonnal a szerződéses összeghez vagy kell 3 hónapot várnunk ( valahol a neten mintha ezt olvastam volna )? Vannak még kérdéseim de ez a legfontossab egyenlőre. Ha már egy régebbi hozászolásban szerepel a válasz akkor bocsánat.. Segítséget előre is Köszönöm.
Szia Nagycigi!
Én is szeretném a segítségedet kérni! A Fundamentánál van szerződésem és letelt a 8 éves futamidő. A pénzt,ami megillet májusban fogják utalni. Ezzel nincs is semmi bajom. Viszont lenne egy kérdésem: Ha követő szerződést készítünk akkor megillet-e valamiféle előny azokkal szemben, akik most kötik az első szerződésüket? Sehol nem találok erre vonatkozóan semmit. Előre is köszönöm a segítségedet!
Üdv Nagycigi!
Tőled szeretnék kérdezni pár dolgot Fundamentás lakáshitellel kapcsolatban. 421-es módozatú szerződésünk van, decemberben fog lejárni. Feleségem 15.000-el én 20.000-el fizetem.
Viszont augusztus körül szeretnénk venni egy lakást, 7,5m ft-ért. Feleségem jelenleg Gyeden van, de május 1-ével a gyes folyósítás mellett vissza menne dolgozni 4 vagy 6 órába korábbi munkahelyére. Illetve május 1-szept. 2-ig a felhalmozott szabadságát veszi ki. A Fundamenta ezt elfogadja teljes értékű jövedelemnek a hitelképesség vizsgálata során? Mivel tudom, hogy a gyest magában nem. Neki is és nekem is 110.000ft a nettó jövedelmünk. Ez elég lenne a hitel megkapásához? Még az lenne a kérdésem, hogy mennyi önerőt kér pontosan a Fundamenta ez esetben, hogy csak a megvásárolt ingatlanra kerüljön jelzálog. Nem vagyok pontosan tisztában , hogy a 30% önerő mire vonatkozik (vételár, hitelbiztosítási érték) Adóstárs szükséges a hitelhez? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.
1.,Köthettek... csak szerezd be az adószámát...!
2.,Nem fog változni. A szerződés-kötéskor érvényes
kondiciókkal megy végig a folyamat
3.,Igen. Szükségeleteiknek megfelelően dönthetsz
úgy, hogy kell-e a hitel, vagy sem.
4.,Bármelyiket szüneteltetheted, hivatalosan egy
évig... de ennyivel meghosszabbodik a
megtakarítási idő...(a kieső időre nem kapsz
állami támogatást, hiszen nincs mire)
Ha egyszerűen nem fizetsz, mert nincs pénzed,
majd folytatod, ha van, megteheted.
5.,Számlanyitási díj: a szerz. összeg 1%-a
számlavezetési díj: 150.- Ft/hó
Ha áthidaló kölcsönt kérsz (a megtak. idő vége
előtt elkéred a szerz.összeget):
1,5% folyósítási díj Lakáskölcsönnél ez nincs
Ha AÁK-t, ÁK-t vagy LK-t kérsz, tulajdoni lap,
földhivatali bejegyzés, értékbecslés díja
Jól számoltál, csak a számlavezetési nincs
benne. De azt jobb, ha havonta fizeted, a
megtakarításokkal együtt (=20.150.-)
6.,Igen. Két év után, és a számládon legyen az
sz.ö. 10%-a, akkor kérheted az ÁK.
(kamat 7,5% a megtakarítási idő alatt)
Ennél korábban Azonnali Áthidaló Kölcsönt
kérhetsz, 8,1% kamat mellett. (amikor átmegy
LK-ba, akkor visszaáll a 3,9% kamat)
20.150+(3.220.000x0,075)/12=........ Ft :))
vagy 20.150+(3.220.000x0,081)/12=...... Ft
Helyesen gondoltad, hogy előbb tájékozódsz...! :)
(10 mFt-os házra összesen csak 5,8 mFt hitelt kapsz, de a lakás árával együtt meglesz pénzed!)
Üdv nagycigi!
Úgy tünik, hogy profi vagy a témában ezért segítséget szeretnék kérni!
Pár év múlva bérházi lakásból családi házba szeretnénk költözni, ehhez fundamenta lakáskasszát kötnénk.
Tételezzük fel, hogy 6m ft-ért megy el a lakás, kb 12-14 m ft-ért vennénk házat. Ezzel kapcsolatosan lennének kérdéseim:
1. Köthetünk az egyéves kislányom nevére is? Így 3x20 e ft-tal fizetnénk a 4év 4hónapos verziót.
2. Ha most megkötjük és jelenleg szerződésenként 38500 ft van kiírva hiteltörlesztésre 56 hónapig, megváltozhat-e ez az összeg 4,5 év múlva?
3. Dönthetünk-e majd úgy, hogy csak az egyik szerződésre vesszünk fel hitelt, a másik kettőből csak a megtakarítás + állami támogatást vesszük fel?
4. Ha a 3 szerződés közül 1-et időközben a megtakarítási időszakban megszüntetünk a másik kettő változatlanul él-e tovább?
5. Milyen egyéb költségekkel jár a fundamenta?
Olvastam, hogy van 1% számlanyitási díj. Akkor most a kötéskor 96 e (szerződött összeg 1%-a)+ 3x20 e= 156 e ft-ot kellene fizetnünk?
6. 2 év megtakarítás után után lehet leghamarabb áthidaló kölcsönt kérni? Ilyen esetben fizetnünk kellene tovább a megtakarításokat + változó kamatot a megtakarítás végéig? Ez forintosítva mennyi? Jelenleg a hitelösszeg évi 12,5 %-a? A fenti esetben ez nagyságrendileg hány ft lenne havonta?
Elnézést a sok kérdésért, csak nem akarok beleugrani úgy, hogy nem tiszta minden. Előre is köszönöm a válaszokat! Üdv
További ajánlott fórumok:
- Mi a teendő Fundamenta, Lakáskassza lejárata esetén?
- OTP lakástakarék és Fundamenta lakástakarék. Vélemények, tapasztalatok? Melyiket válasszam?
- Van itt valaki, aki a Fundamentánál dolgozik ügyintézőként?
- Mennyi a Fundamenta hitelelbírálási idő?
- Valaki megtudja mondani mikor lehet felvenni a fundamentát?
- Férjemmel 2008-ban fundamentával kombinált hitelt vettünk fel. Ezzel kapcsolatban tudnátok válaszolni kérdésemre?