Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Ferdinánd tekercs recept

Ferdinánd tekercs recept

A Ferdinánd tekercs hozzávalói:
A tésztához: 8 dkg Rama Sütőmargarin; 3 tojássárgája; 40 dkg finomliszt a fele Graham-liszt vagy tönkölyliszt is lehet; egy csipet só; 2 csapott evőkanál kristálycukor; 2 dl tej; 2 dkg élesztő
A töltelékhez: 10 dkg Rama Sütőmargarin; 14 dkg kristálycukor; 1 csomag vaníliás cukor
A nyújtáshoz: finomliszt
A tepsi kikenéséhez: 2 dkg Rama Sütőmargarin; 2-3 evőkanál kristálycukor
A körbekenéshez: 4 dkg Rama Sütőmargarin
A locsoláshoz: 2 dl főzőtejszín; 1-2 evőkanál kristálycukor; 1 csomag vaníliás cukor


A Ferdinánd tekercs elkészítési módja:
A tésztához az élesztőt a meglangyosított tejbe morzsoljuk és meleg helyen 10 perc alatt fölfuttatjuk. Ezután a cukrot meg a sót beleszórjuk, majd tálba töltjük és a liszttel, a tojások sárgájával meg az olvasztott margarinnal közepesen kemény tésztává gyúrjuk-dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen 45-50 perc alatt a duplájára kelesztjük. A töltelékhez a margarint először magában, majd a kétféle cukorral keverjük habosra. A megkelt tésztát enyhén belisztezett gyúrólapon kisujjnyi vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk, a cukros margarinnal egyenletesen megkenjük. Ezután felcsavarjuk, majd belisztezett késsel kb. 3 centi vastagon fölszeleteljük. Egy 26 centi átmérőjű, alacsony peremű tortaformát margarinnal jól kikenünk, cukorral vastagon behintünk. A tésztatekercseket olvasztott margarinnal vékonyan körbekenjük, nem túl szorosan a formába fektetjük. Langyos helyen 30 percen át kelesztjük, azután előmelegített sütőben, az alsó rácson (az alja készül el nehezebben), jó közepes lánggal (190 °C, légkeveréses sütőben 170 °C) 20 percig sütjük. Ekkor a cukorral édesített tejszín felével meglocsoljuk és további kb. 22 percig sütjük, közben a locsolást még egyszer megismételjük. A végefelé, ha a teteje túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk, de az is jó, ha a süteményt végig a sütő alsó rácsán sütjük. A sütőből kivéve, 5 perc után, még forrón tálra borítjuk, mert ha kihűlt, nem jön ki a cukormáz miatt.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A ferdinánd tekercs elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook