Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Édesanyám meggyes pitéje recept

Édesanyám meggyes pitéje recept

Elkészítési idő 40 perc

Az Édesanyám meggyes pitéje hozzávalói:
Hozzávalók (kb. 40 szelethez)

a tésztához:
50 dkg finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet) csipetnyi só 3 tojássárgája 1 citrom reszelt héja 1-2 evőkanál rum 2 dkg élesztő 0,5 dl langyos tej vagy tejföl 25 dkg puha (szobameleg) margarin 3-4 evőkanál porcukor a töltelékhez: 1,6 kg meggy (télen lehet fagyasztott is) 1 csapott kiskanál őrölt fahéj 6 evőkanál cukor 3 tojásfehérje a tészta nyújtásához: liszt a tetejére: 1 tojás a tepsi kikenéséhez: margarin


Az Édesanyám meggyes pitéje elkészítési módja:
A tésztához valókat pontosan kimérve tálba tesszük, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (az élesztőt sem kell fölfuttatni, elég csak a lisztbe morzsolni); akkor jó, amikor az edény falától elválik.
Amíg a töltelék készül, letakarva hűtőbe tesszük.
A meggyet leszárazzuk, kimagozzuk, majd a gyümölcsöt kissé kinyomkodjuk, különösen a fagyasztottat (ezt a gyümölcslevet azonnal igyuk meg, hogy erőt gyűjtsünk a további munkához), majd a fahéjjal fűszerezzük, a cukorral édesítjük, és a kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk.
A tésztát két részre osztjuk, enyhén lisztezett deszkán külön-külön tepsi nagyságúra nyújtjuk.
Az egyiket egy kivajazott nagy tepsibe fektetjük.
A meggyet egyenletesen ráterítjük, a másik tésztalapot ráborítjuk.
A tetejét a felvert tojással megkenjük, villával megszurkáljuk, végül sütőben, a közepesnél egy kicsit kisebb lánggal (170 °C; légkeveréses sütőben 155 °C) kb.
Ebből a mennyiségből kb. 40 közepes szeletet vághatunk.
Aki szereti, a tetejét vaníliás cukorral is meghintheti.


A tésztát úgy a legkönnyebb a tepsibe, illetve a töltelékre hengergetni, hogy kinyújtása után a tetejét enyhén meglisztezzük, a sodrófára tekerjük és onnan engedjük a helyére.

Cukor helyett főzésálló édesítőszerrel (ez szerepel a termék címkéjén; így keressük) is készülhet - ilyenek a Politur, Sunipol és Polisweet termékei.
Ebből a tésztába 50 csepp, a töltelékbe 100 csepp kell.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei

A receptet beküldte: , 2007. jún. 14. 08:50
Az Édesanyám meggyes pitéje elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2019, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook