Esmya tapasztalatok (beszélgetés)
40 éves vagyok, 46 mm volt és a méh belső falán volt. 2014. szeptemberben fedezte fel az az orvos, akihez tavaly nyár óta járok, beszedtem a 3 havi adagot, és decemberben a műtét mellett döntöttem, mert nekem kellett dönteni, ő csak vázolta a helyzetet (eshetőségeket ha a mióma mellett jönne a baba, vagy műtét után). 2015. januárban volt a műtét, laparotómiával, és a saját dokim műtött (Dr. Mika Péter Győr). Addigra én is hallottam az embolizációról, Vivával leveleztünk róla, de én az orvosom mellett éreztem biztonságban magam, tehát ahogy Győrben meg lehetett csinálni, én olyan módszert akartam.
EZ MOST KOMOLY???
508. gabcsibi 2015-04-27 20:19
ZÖLD ÚT az Esmyának!
Akinek beválik az Esmya, az szedheti nemcsak 3 hónapig, hanem hosszabb távon is.
Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Emberi felhasználásra szánt gyógyszerkészítmények bizottsága (CHMP) pozitív véleményt adott ki és
jóváhagyta az 5 mg-os Esmya (ulipristal acetate) tabletta hosszú távú, megszakításokkal történő ismételt alkalmazását
a méhmióma enyhébb és súlyosabb tüneteinek kezelésére.
[link]
Mackóbandi,
A csalán teát a láb vízesedére írtam,de az ESMYA tájékoztatóján megtalálható a mellékhatások között az ödéma, vizenyő-folyadékvisszatartás okozta duzzadás.Azért kérdeztem,mert ha ez normális akkor nem megyek az orvoshoz a boka dagadás miatt,fájást nem okozz,csak a bokacsontom eltunt. Nem utottem be semmi sérülés nem történt,ezért is gondoltam,hogya gyógyszer miatt van.
Vannak emberek akik az AVIVA tornára esküsznek és a gyógyteákra / palástfű, cickafarok és diófalevél/ vagy étred váltás,ösztrogén kerőlése. Te már tapasztaltabb vagy és megszabadultál a miómátol megosztanál pár dolgot velem?
Mekkora miómád volt és hol helyeskedett el?
Mennyi idős vagy és mennyi ideig tartott az hogy a miómától megszabadulj?
Esmya -kúrát, akkor csak egyszer csináltad végig utána az orvosod ajálotta a műtétet?
Milyen műtétet végeztek rajtad és hol?
Elüre is köszönöm válaszodat!
Januárban töltöttem be a 40-et és nekem még nincs gyerekem; mert bár rosszul tettem; de nem akartam korábban.
Szia, én 2*3 hónapos Esmya kúrán vagyok túl, és 75%-al kisebb lett a miómám. Nekem nem volt különösebb mellékhatása, csak annyi hogy azóta nem menstruálok(most fog elfogyni az utolsó levél),valamint hogy az elején fura csípkedéseket, szúrásokat éreztem a mellemben.
Szia,köszönöm a válaszodat, te mennyi idős vagy?
Ha visszalapozol én nagyon bíztam hogy a gyógyszerrel elkerülhetö a mütét. Most annak örülök hogy a mütéttel a dokim végleg eltüntette a miómát és a méhemre is nagyon vigyázott közben mert tudta hogy akarok babát.
Nem nagyobbodott de nem is csòkkent. A második kúrára azt mondta szedhetem ha akarom de nem lâtja sok értelmét; mütét mellett döntöttünk és lekopogom mióma mentes vagyok megszünt az erös vérzés stb. Most próbálkozunk baba ügyben. Utólag nem hiszem ha ez a gyógyszer nem hatott, bármilyen tea segített volna. Utólag azt mondom mütét vagy embolizáció.
Gyerekhez már öreg vagyok, ahhoz kapcsolódó kérdéseket kihagyom.
Juniusba fogyott el az első adag. Ultrahang volt, és akkor visszarendelt szeptemberre. Meg lett említve az újabb 3 doboz. Amit szivem szerint kihagynék. ( mostani helyzet szerint )
Lábdagadás / vizesedés az mástól is lehet. Ezt nem kellene erre a " bogyóra " fpgni. Persze nem kizárt hogy rásegített.
567. hszem...
Sziasztok!
Néha beugrok ide és olvasgatom a hozzászólásokat,lenne párkérdésem az ide látogatokhoz.
Van itt olyan nő aki 3 doboz ESMYA-át beszedte es utána pozítív dolog történtek vele?
Tudot valaki babát vállalni és egészséges babát szülni a tabletta szedése után?
A gyógyszer szedése után a miómája nem nagyobbodott?
Az tabletta szedése alatt volt akinek a bokája bedagadt és vízesedett,mit tett ellene?
Olvastam ,hogy gyógyteával lehet egy vízhajtó kúrát csinálni ,6 hétig egy csésze csalán tea.
Milyen tapasztalataitok volt az utolsó doboz beszedésénél,ugye 3 doboz az előírt egy kúrának ,majd 1 hónap pihenő és ha nem történik meg a kívánt eredmény, akkor még egyszer meglehet ismételni a 3 havi ESMYA szedését.
Volt akinek javasolta az orvosa a második Esmya Kúrát?
Ha igen nem terhelte le a szervezetét?
A súlygyarapodás mennyi idő után kezdödött el a gyógyszer szedése alatt?
Köszönöm előre a hozzászólásokat ,tapasztalatokat!
Jó egészséget mindenkinek!
Nem is annyira a 44 éves kor a probléma..., hanem az a hosszú idő, amíg egy gyerek felnő. Vajon feltudja-e az ember egészségben nevelni, megvannak, meglesznek-e a létbiztonsághoz szükséges feltételek később is? Persze, tudom fiatalon is történhet bármi, de idősebb korban mégiscsak nagyobb az esélye, hogy egészségügyi problémák jönnek. Mindenki maga tudja mit vállal be és mit nem... Én a 45. évemet töltöm az ősszel, de nálunk teljesen kizárt, hogy még egy gyereket bevállaljunk. A lányom 23 éves lesz nemsokára és még mindig támogatni kell. Nekem meg már most is vannak problémáim. De, ez csak az én véleményem természetesen.
Ha már olyan sokat csökkent a mióma mérete miért ne próbálhatnád. Egy hölggyel utaztam sokszor dolgozni. Abban az idöben nem igen volt segítség és úgy volt h nem lehet gyerekük. 45 évesen ki tudja miért lett egy kisfiú. Rendben zajlott a 9 hónap és a szülés is. Ma már egyetemista. Annyi h a szülök nyugdíj mellett is kell dolgozzanak hogy támogathassák. Ezzel a történettel biztatom magam én is.
Sziasztok, szerintetek 44 éves korban nagyon késő és veszélyes a babavállalás? Nem első baba lenne,már van egy nagyfiam,de eddig valószínüleg a mióma miatt nem sikerült teherbe esnem és félek hogy kezdek kicsúszni az időből.Van valaki köztetek aki ilyen idősen bevállalta?Az eszem azt mondja hogy késő, de szívem szerint iszonyatosan vágyom egy pici babára.....
Szorítok persze.:) Ne aggódj..., lehet, hogy valóban nehezebb 40 év felett teherbe esni, de nagyon sokan szülnek még akkor.
Viva szorítsatok. Mert bár olvastam hogy 40 felett sokkal kisebb 1 hónapon belül a teherbeesée esélye mint fiatalabban; szeretném ha minél elöbb sikerülne.
2 héttel előtte hogy elfogyott, 1 napos, " rohadt " erős. Elfogyott utána kb 2 hétre, és jó 2 hétig. :(
( írtam többet előző hszekbe )
Az embolizáció nem új eljárás. Már évek óta alkalmazzák Magyarországon. Nekem januárban volt ilyenem Pécsen, és Tb. támogatás is volt rá. De, csinálják ezt az eljárást Budapesten is, meg Miskolcon is az országban. Olvasd vissza a január 10-i bejegyzésemet. Ott leírtam mi, hogy zajlott... De, ha van kérdésed tedd fel nyugodtan...
Dec 21-én fogyott el és jan 10-én jött meg úgy emlékszem, a jan 16-i mütétre el is múlt.
Sziasztok,még új vagyok ezen a fórumon,sokat olvasgattam az írásaitokat,szeretnék hozzászólni a témához és megosztani veletek az én tapasztalataimat.Véletlenül vették észre a miómámat,egy szűrés alkalmával, kb.36*32-es volt ha jól emlékszem.Utólag visszagondolva már voltak "tünetei",vérszegénység, elég erős, kb.10 napig tartó,sokszor darabos menstruáció.Én jó véleménnyel vagyok az Esmyával kapcsolatban, 2*3 hónapos kúrán vagyok túl és 75%-al!!!! csökkent a miómám.Nekem pozitív mellékhatásai voltak csak, nem jött meg amióta szedem,és mivel csökkent az étvágyam, le tudtam fogyni pár kilót.Egy kérdésem lenne hozzátok, mennyi idővel jön meg a menses, ha elfogyott tabletta?Válaszotokat előre is köszönöm!
szia.
köszi a kimeritő válaszodat.én 2 hete szedem a tablettát,végül is a hőhullámon és a fokozott izzadáson kivül más mellékhatás nem jelentkezett,idáig!!
a mensim nem jött meg, de azt mondta az orvos hogy az jó.igaz nem is a leirtak alapján szedem ,hanem ahogy kiirta ,azt mondta hogy másnap kezdjem el szedni.nagyon kiváncsi leszek a végére.
Laparoszkopom még nem volt. Szeptemberben " vár " visza a dokim. Még mindig azt gondolom, nincs még 3 db bogyó. Nem akarom szedni. Más megoldás, ha megint erős görcs / vérzés, darabos....
Gyógyteákkal arra jutottam, hetente váltom, a napi 1 csészényit. Gyógynövénybe el akarja adni a teát, persze hogy igyál összekverve.. De hogy milyen nem kívánatos hatás alakul, azt senki nem tudja, gyanítom hogy természetgyógyász se.
Nem lealacsonyítani akarok senkit a szaktudását.
Csajok nem tudom hányan olvastatok róla. EMBOLIZÁCIÓ. Ez egy új eljárás. A laporoszkóp után. Nincs vágás. Csak egy szúrás.
Szia. micimacko62 Nekem 3cm a miómám.Amióta kiderült hogy van, az első orvos csak anyit mondott vissza kell majd járnom. Ennyivel letudott. A második szerint nincs ott semmi. Majd a harmadik orvos már jóval többet modott.Elmondta hogy nincs jó helyen a mióma. Lehet gondot fog okozni a szülésnél,de lehet nem is esek teherbe. Felírta az esmyát. Nekem már csak két hetem van hátra a 3 hónapból. Menstruáció kezdetével kell elkezdeni szedni. Elkezdtem 2 nap után elmúlt a menstruációm.A felénél nekem előjött 1-2 mellékhatás. Hányinger, szédülés. Megkínzott rendesen kéthéten keresztül. De annyi volt. Azóta semmi mellék hatás. leszámítva,hogy elmaradt a mensim. Utánna néztem a neten ennek a gyógyszernek. És ott bukkantam rá az új eljárásnak a neve EMBOLIZÁCIÓ.Keress rá. De az orvosod is megkérgezheted. Ezzel az eljárással elhalasztják a miómát. Egyfajta szivinfartust okoznak neki. De az állam nem támogatja. Remélem tudtam segíteni. Sok sikert. :)
Ultrahangon amikor diktálta az orvos az értékeket, endom a bal oldalon van. :( Kifelejtettem.
Belenéztem az Aviva tornát, és mintha endóra ne javasolta. Rosszul olvastam?
Torna az rám férne. Ahol lakok, nem tudom van-e ilyen.
Keverékbe páratlan számút javasolnak általában. Még 4.teát ajánlottak, palástfű. Mondjuk a fagyöngy helyett.
Kedves Sorstársak! Régóta olvasom írásaitokat, de írni még nem írtam. Most csak a gyógyteákhoz szólnék hozzá: ahány szakember, annyi vélemény. Érdemes több helyen olvasni, kérdezni. Ami viszont nekem a vérzés normalizálásában segített, az az Aviva-torna. Sokaknak a baba megfogantatásában, endometrózis vagy/és a mióma csökkentésében is segített. Én ez utóbbi miatt kezdtem el, abban sajnos nem segített, de több tünetet megszüntetett ill. csökkentett (pl. hasi puffadás, darabos vérzés) Mindenkinek tudom ajánlani. Garantáltan nincs negatív hatása!
Pásztortáska, cickafark, fehérfagyöngy, arra vár összekeverjem.
Azt nem tudom mikor igyam, meddig, és mennyit. Reggel, este? Igazából a vérzés csökkenését, ne legyen darabos várnám tőle, minimum.... És az már csak a hab lenne a tortán ha nem 2 hétig, hanem kb 5 napig tartana a mensi.
Így talán a vérszaporító bogyót értelmesebbnek tartanám. Hisz nem folyik ki alul, amit felül töltök..
De a bogyó helyett inkább cékla, fekete ribizke, fekete szedert ennék. utóbbi most érik, szép zöld és van belőle bőven. Saját..
Teával azért vagyok bajba, mert a reggeli zöldtea, mint sokaknak a reggeli kávé. ;)
Melóba valamilyen teát, inkább feketét viszek. Kávé helyett hogy bírjak éber lenni.
Talán fél liternyit csinálnék ilyen keveréket, és naponta a fekete helyett innám... Van olyan gyógytea amit napközbeni kortyolásra javasolnak..
Teának több idő kell hogy hatását észleljük.
Nekem azt mondta dokim, olyan szép a méh, mintha nem is lett volna műtve. Fél év telt el. Mióma nincs. (Ezt gyorsan lekopogom.) Nagyon hálás vagyok a műtétért a dokimnak. A cickafark miómánál ülőfürdőként használható, azt olvastam valahol ...
További ajánlott fórumok: