Endometriózis! (beszélgetés)
Értem, ezt nem hallottam, pedig már eléggé beleástam magam a témába. És nincs erre valami gyógyszeres (pl. hormonális alapú) rásegítés? Én is lombikos vagyok, tehát azt azért valamennyire vágom és ott alap, hogy adnak progeszteron pótlást a visszaültetés után, ez elvileg segíti a beágyazódást. Ilyet pl. nem ír fel endós páciensnek doki? Ezt lehet szedni spontán ciklusban is a feltételezett peteérés után. ill. nekem pl. vércsoport összeférhetetlenségem van és erre is adtak az előző terhességnél anti-D-t, hogy a kövi baba nehogy kilökődjön. Valami ilyesmi megoldás itt nincsen???? Vagy ez hülyeség? Nyilván már másnak (szakembernek) is eszébe jutott volna....
Ahogy én olvastam aktív endó az akinek tudják/látják, hogy van és működik, mint a tiéd, tehát nő/csökken. A nem aktív pl. akinek kivesznek elvileg minden endó szövetet műtéttel... Már ha létezik ilyen.
De ha nem jól írtam, akkor javítsatok ki, mert ezt viszont tényleg csak valahol olvastam.
Az endó ugye meddőséget okoz, jelenleg nem tudják 100%-ra az orvosok, hogy miért, de ez eddigi kutatások alapján, ha endód van, akkor a szervezet azért löki ki a babát, mert az endót akarná kilökni, mint "idegent", de azt nem tudja, mert nem olyan helyen van, és a babát is kilöki, mert idegennek véli. :( Ezt nem én mondom, ezt a dokik... Ergó a beágyazódást akadályozza az endó. Tudom, hogy esnek teherbe endós nők, kivétel mindig van (és reméljük mi is a kivételekben leszünk :)), de alapvetően az endó ezért okoz meddőséget, mert kilöki a megtermékenyített babót, megakadályozza a beágyazódást. Nekem ezt a Bokor is mondta. - Bár nekem ugye a végbélnél volt, és belógott a hüvelybe, és pl mondta, hogy ha nem tudja leszedni a bélről, de a hüvelyfalból kiszedi, már simán lehet, hogy lesz baba, mert be tud ágyazódni. Szóval nem reménytelen a helyzet, ahogy Te is írtad. :)
Sőt most jut eszembe, voltam a Női Egészségért napon és ott volt egy makrós lány, aki 40 elmúlt és neki a lombikra is azt mondták, hogy max 1% esélyt adnak neki, hogy sikerül, de 2X is spontán terhes lett! :-))))) szóval lányok, ne csüggedjetek, de ha sürgős a dolog, akkor megfontolandó lehet a lombik, mert az növeli és gyorsítja az esélyeket.
Nem értem, amit a végén írtál. Arra célzol, hogy endó mellett a szervezet kilöki a babát? Ez teljesen változó szerintem. Én is ismerek személyesen egy lányt, aki teherbeesett spontán endó mellett. Szerintem, ha a petevezető átjárható, van peteérés, és a méh belül egészséges, akkor simán megtapadhat a baba. Szerintem a lombikot az idő szűke miatt a javasolják az endósoknak, hogy ne teljen el túl sok rendes ciklusos hónap a teherbeesésig, következzen be mielőbb. Lombikkal erre rá lehet segíteni, hiszen pl. 30-35 év között teljesen egészséges nőknél is spontán hónapban 5-10% esélye van a babának, lombikkal, meg 30% fölött. ez nem elhanyagholható különbség, ha szorít az idő. :-) Viszont, ha a petefészken van ciszta, akkor a legtöbb doki nem meri elkezdeni a stimulációt, így olynakor a lombik nem megy. Akkor visszaküldenek előtte műtétre.
Köszi. Hát akkor ez úgy néz ki bukta.
az aktív endó az milyen? miben más, mint a "sima"? nekem semmi tünetem nincsen, nulla panasz, viszont kicsit nőtt most. akkor ez aktív v sem?
hú, az Avivát nagyon nem ajánlják, én két oktatótól is kérdeztem, az egyik maga Lívia volt...
Bízz benne, hogy így is sikerülni fog akár spontán, akár lombik. Vannak erre is példák, az élet sok orvosi mondást felül tud írni. Lehet, hogy nem fogja kilökni a szervezeted, van olyan, hogy endósan terhes lett vki. Az orvosod mit mond, lombikot ajánl?
endora az itt leírtak alapkán arwen tornát ajánlják, avivat nem!
:D :D :D miomara mutottek es akkor vettek eszre, h ez is van neki, de nagyon hozzaert a beleihez, ugyh mondta neki a doki, h ez sebeszeti beavatkozas nem nogyogyaszati. felt a mutettol, nem bizott meg 1 sebeszben sem es azt javasolta neki a doki, h ha szeretnenek babat, akkor probaljak meg most. 2 hetre ra sikerult ;) en ebbol a sztoribol taplalkozom :)
Végre egy sikersztori! :D És spontán lett terhes? Vagy hogyan esett teherbe???? :D De izgi! :D
Igen emlékszem, hogy írtad, hogy nem ajánlották aktív endónál, de pl itt vagyok én, akinek úgy tűnik 1 hónap alatt kiújult, akkor mi azért eléggé meg leszünk lőve, ha ilyen intenzitással újul ki mindig, mert így a lombik is kizárt. :(
Hát ha 25-én mész, és minden jól halad, akkor lehet, hogy aug-ban már 2 csíkoztok! :):)
Köszi az infot. Megkérdezem majd az oktatót meg az orvost is, aztán lehet, hogy nem fogom csinálni.
Aktív endó mellett nem kezdik el a lombikot, lásd én :)Úgyhogy itt sietni kellene, mert nagy az esély a kiújulásra. Csak hát ez sajnos nem úgy megy, hogy besétálok, és máris lehet kezdeni.
Ja, és amúgy másképp nem lenne esélyem teherbeesni. Az endó elzárta a petevezetőket, és a férjem spermaképe sem túl rózsás.
Hívtam a Kaálit. 25- én kell mennem UH-ra, meg vinni a műtéti papírkáimat. Addig még olyan sok idő van! Most már be vagyok megint sózva:) Remélem, hogy a következő ciklusban most már tényleg kezdhetem a stimut.
sztem ez sem biztos. egyik ismerosom endos volt es ket het alatt teherbe esett... pedig dionyi nagysagu volt mar neki...
Köszönöm a biztatást lányok mindenkinek!!! Bár a mai napon se vagyok sokkal jobban, pedig tegnap este már nevetgéltem, de ma ismét depi van... :(
Mi spontán próbálkozhatunk, mert minden átjárható, de ugye a máciusi műtét után már májusban újra visszajöttek a fájások, tehát gyanús, hogy kiújult. Nekem az nem világos már megint, hogy minek a lombik, ha esetleg van endó??? Mert elvileg nem marad meg a baba, mert a szervezet kilöki, akkor szerintetek lehet haszna???
Szia!
Én voltam aviva-n a műtét után (április elején), de aztán visszajöttek a fájások, és abba kellett hagynom. Aktív endóval ugyanis tilos csinálni, mivel táplálod vele az endót, mert a torna lényege, hogy az alhasba áramoljon a vér, hogy a baba jobban be tudjon ágyazódni, de ha mi endósok odatoljuk a vért, akkor erősen tápláljuk az endót. Amikor én voltam a tornán, ott megismerkedtem egy lánnyal, akinek most júl-ban lesz a műtétje, és mondta neki az aviva oktató, hogy lazán csinálja a gyakorlatokat, mert nem szabad az endót táplálni. Szóval szerintem gondold át, hogy elmész-e aktív endóval...
Sziasztok!
Van valaki aki próbálkozott közületek az aviva tornával? Én jövő héten megyek a barátnőimmel az oktató órára és aztán majd csinálom otthon a gyakorlatokat. Egyéb alternatív lehetőségek, amik beválltak nektek? Én használom a progeszteron krémet, gyógyteákat, vitaminokat szedek. Most még hozzáteszem az avivát. Hátha így együtt jó hatással lesznek.
A Gnrh teljesen leállítja a petefészek működését, nincs peteérés, tehát kizárt, hogy terhes leszel mellette.
Szia! Szerintem fogamzásgátlót biztosan nem lehet mellette szedni, mivel mindkettő hormonkészítmény és a szuri meg egy elég nagy dózis, tehát maximum ha nem bízol 100%-osan abban, hogy nem eshetsz teherbe a kezelés alatt, egyéb módon kell védekezni. De fogigátló és gnrh együtt tuti nem mehet!
Szia!Igen a kérdésem az volt hogy a kúra alatt kell-e szedni!!Köszönöm a válaszodat jövő héten megyek az első szurira majd akkor megkérdezem a biztonság kedvéért!!
Jájj, hát ez nagyon érdekes! :( Hova jársz?
Szia!ahova én járok ott nagyon nem törődnek az emberekkel sajnos.De abbahagytam a gyógyszert.Jah és az milyen,hogy állítólag teljesen meggyógyultam és évente 1-xer elég kontrollra járnom?
Szia!Úgy érted,hogy injekció mellett?Nekem azt mondta az asszisztens nem kell,mert nem eshettem akkor teherbe.Nem is védekeztünk párommal.Szerintem felesleges.De ha gondolod kérdezz rá.
Fel a fejjel, bár tudom, hogy könnyű ezt mondani. Amikor az embernek rossz kedve van akkor mondhat bárki bármit, de biztos holnap már pozitívabban fogod látni. Ti spontán próbálkoztok vagy lombik program? Bocsi, de nemrég kapcsolódtam és annyira még nem tudom, hogy ki hol tart.
Vannak ilyen nyomi napok. Főleg, ha mensi környékén van az ember lánya. Most én is épp ilyen fázisban vagyok. Néha tényleg már-már kiakadok magamon, hogy mit összenyavajgok. Ilyenkor próbálok arra koncentrálni, hogy túl vagyok a műtéten, nem volt nagyobb baj, lassan kezdhetjük a második lombikot, és az már tuti sikerülni fog. Persze ez sem segít mindig, de ezzel kissé helyrerázom magamat:)
Mint írtad, pár nap és újra erős erős leszel.
További ajánlott fórumok: