Endometriózis! (beszélgetés)
Sziasztok,
Ha nem haragszotok, kicsit megint kotnyeleskedek. Voltam két hete a Sote-n megrendezett a női egészségért napon, melynek fő témája az endometriózis volt. Ott elhangzott egy olyan okfejtés, hogy akár PCOS, akér endometriózis, mindkettő valószínüsíthetően az inzulinrezinsztenciából alakul ki. Tehát az egy megelőző állapot. Ez nincs még tudományosan bizonyítva (hisz mindhárom betegség felismerése és kezelése még gyermekcipőben jár és nem végeztek teszteket, hogy vajon minden endós valóban IR-es-e). Mindenesetre a Németh Tünde, aki az Arwen tornát csinálja azt mondta, hogy neki minden endos betegéről végül beigazolódott 100%-ban. Tudom, hogy ő nagyon radikális mindig, de a kérdés azért elgondolkoztató, főként, hogy a PCOSről már eléggé elfogadott és közismert, hogy általában IR-hez párosul. Közületek voltak sokan IR teszten (terheléses cukor és inzulin)? Én egyébként IR-es vagyok és azt látom, hogy egyre több embert érint, szinte népbetegség. Érdemes lehet ellenőriztetni, mert nem nagy ügy, viszont, ha fennáll, lehet, hogy segít a probléma gyökerét megtalálni. Hangsúlyozom azért, hogy ez csak feltevés, de minden, ma már bizonyított tény valaha szintén feltevés volt. :-) Volt egy hölgy, aki a betegség lelki hátteréről beszélt és azt mondta, hogy az, hogy endo, vagy PCOS lesz-e belőle az genetikai hajlamtól és lelki, ill. jellembeli tényezőktől függ leginkább. (Persze nem lesz minden IR-es feltétlenül endos vagy PCOS-es..) Egyébként azt sem zárták ki, hogy valakinél mindkettő lehet, vannak különleges esetben kombinációk is. Nem tudom, de gondoltam, megosztom Veletek, hátha van értelme. :-) Szép estét!
Persze tuti csak a műtét után. Nekem annyi, h egy tapintható csomó van a hüvelyemben ès az derült ki, h az tuti nincs ránőve a bélre. Hogy egyéb helyen a medencémben még mik lehetnek az majd műtét során kiderül. De már annak is nagyon örülök, h ez így van, mert ez a csomó már min 7 éve megvan, de ott nem nőtt tovább.
Diétából nektek mi vált be? Olvastam már fehérjemrntes, gluténmentes, szénhidrátszegény diétáról, de el vagyok veszve, h melyik jó.
Én is PCOs vagyok plusszban, mondjuk nem a klasszikus inkább a hiperinzulémiás forma. Műtét után kérdeztem a dokimtól h vannak-e ciszták de nem látott. Szóval simán lehetsz PCOs és endós is egyszerre :-(.
A teherbeesést nemcsak a gyógyulás miatt ajánlják, hanem mivel ez a betegség általában csonkoltatással jár (ami lehet részleges is a ciszták lefejtése miatt). Ez pedig nagyon csökkenti a későbbi teherbeesés esélyét.
Azért nem is lehet 1 műtéttel mindent megoldani, mert vannak un. alig vagy egyáltalán nem látható sejtcsoportok amiket nem tudnak kivenni és azokból újra és újra kiújulhat. Volt már itt a fórumon is olyasvalaki aki évente és már 7 műtéten volt túl. Vigyázni kell hogy az orvos nagyon konzervatív legyen és dolgozzon azon hogy szervek megmaradjanak.
közben megtaláltam:
Tumormarker
Rövidítés
Onkológiai alkalmazás
Alfa-foetoprotein
AFP
máj- és csírasejtes tumorok
Cancer antigén 125
CA 125
petefészek tumorok
Cancer antigén 15,3
CA 15,3
emlőrák
Cancer antigén 72,4
CA 72,4
gyomorrák
Cancer antigén 19,9
CA 19,9
hasnyálmirigy
Carcinoembrionális antigén
CEA
emésztőszervi rákok
Neuronspecifikus enoláz
NSE
kissejtes tüdőrák
Prosztataspecifikus antigén
PSA
prosztatarák
Squamous cell carcinoma antigén
SCC
laphámsejtes rákok
Szöveti polipeptid antigén
TPA
hólyag- és tüdőrák
Szöveti polipeptid-specifikus antigén
TPS
áttétes emlőrák
most néztem, nekem a Ca 125 az 9-10 volt az elmúlt egy évben (amikor nézve volt). az jó?
ja és egyszer néztek vmi Ca 15-öt, meg Ca 19-et. azok mik?
Sziasztok,
most találtam ide és azt szeretném kérdezni, hogy a PCOS mellett elképzelhető endometriózis? A PCOS-ra is magamat diagnosztizáltam, évek kellettek, míg normális dokihoz jutottam... de ő endokrinológus, nem nőgyógyász, csak leletek és gyógyszer, de annyi más problémám is van és eléggé hajazok most erre. Nem szeretnék még évekig szenvedni, jó lenne egy tényleg jó orvos rögtön az elején, és mondjuk nem fizetős... viszont ha csak a laparoszkópiával lehet megállapítani, hogy tényleg endometriózisa van valakinek, akkor honnan tudjátok mégis, hogy itt van, meg ott van bennetek és ezért műtenek? Mármint olvasgattam itt és most elveszettnek érzem kicsit magam...
Köszi, hogy elolvassátok, még inkább köszi, ha valaki reagál. Amúgy Budapesten keresnék jó "ingyen" dokit, bár nem tudom, szükségem van-e rá egyáltalán...
Szia!
Igen a SOTEN lézeres a lapar.
Ha gyórsan szeretnél időpontot,és kérdéseid is vannak,magánba keresd meg Bokor dokit.
Ott van ideje,én 40 percig beszéltettem.
Türelmes,igazi profi.
A klinikán nem ér rá,rengeteg a betege.
Hogy kinek ajánl hormonkezelést,az függ az endó fokától.
És,nem kell elfogadni,ha nem akarod.
A diétát,és életmódváltást viszont mindenkinek tanácsólja.
CA-125 ez egy tumormarker,mely endónál is lehet emelkedett,de nem mérvadó,van akinek normális.
Én mégis nézegetem,mert tuti biztire szeretnék menni.
Hormont nem tudom szoktak -e nézni,ha igen gondolom,szokásos 3. és 21. napi alaphormon szinteket.
Ösztrogén és progeszteron arányokat,talán,de szerintem nincs jelentősége,nekem tök normál szintjeim voltak.
Sziasztok,
Az I. sz Női Klinikán van valakinek tapasztalata Dr. Murber Ákosról? Az orvosom hozzá küldött lombik ügyben. Ma voltunk az első konzultáción nála. Sok érdemleges dolgot nem tudtunk meg, elég sürgetősnek tűnt és elég fiatal....
Szia,
igen az I. sz. Női Klinikán van lézeres laparoszkópia. Én kb 4 hónapra kaptam időpontot a műtétre, de nekem a bél is érintett volt és ilyen műtétet egy héten csak egyszer csinálnak sebész jelenlétében azt hiszem. Nekem csak pozitív tapasztalataim vannak Bokor Dokiról, ő az orvosom és eddig nem csalódtam benne,megbízható.
Én úgy hallottam , hogy mindenkinek ajánlja a hormon kezelést a műtétek után. Engem meggyőzött, már a 4. szuri után vagyok és nem bántam meg, most normális életet élek, a kezelés végén pedig megyünk lombikra, abban is segít, épp ma voltunk fent a párommal az első konzultáción :) én merem ajánlani! Sok sikert!
Szia!
Köszönöm a tanácsokat!
Szia!
Engem már műtőtek,nagyon elburjánzott,de megmentetek minden szervemet.Féltem a műtétől,de amennyire rizikosnak tűnt,így utólag semmi.Jó persze volt ami fájt.Sokan írjátok a hashajtós témát.Nekem lehetet választani:Hashajtó,beöntés vagy csoki turmix(ez 1 gyógyszer).Természetesen útobbit választottam,finom és hatásos.:)Ettől senki ne féljen.Szerintem a para ott kezdődik ,hogy ez az alatomos betegség bármikor kiújulhat!:(Én most ettől rettegek.Most kapom az utó kezelést 6db szurit,hogy ne jöjön meg,ez így tök jó,aztán jöhetne a baba,de mint már írtam most nem sok esély van rá.:(Addig azt mondták gyógyszerrel húzható,de meddig?Életem végéig szedjek gyógyszereket?Ja és akkor sincs garancia,ha úgye egyáltalán teherbe esel,hogy utána,amikor újból menstruálni kezdesz nem-e tér vissza,akkor meg az marad,hogy ki a szervekkel?Bocsi,de most nagyon negatív vagyok a padlón vagyok ettől!:(
Az meg felháborító,hogy nem sikerült az első műtétnél mindent jól megcsinálni.Vagy endoszkopos volt az első?Mert nekem is azzak akarták kezdeni,de mivel nagyon elterjedt vágtak és mondták hogy azu egyik orvos fogta a másik kezét,hogy ezzel együtt ne vegye ki a szerveket,mert alig lehetet lefejteni.De sikerült,szerintem csoda történt,boldog voltam,de most kétségbe vagyok esve,hogy mi lesz most,mikor lesz ennek vége?
Sziasztok Csajok!
Azt szeretném kérdezni, hogy okozott már valakinek az endó farokcsont illetve farpofa fájdalmat??
Nekem tavaly nagyon durván fájt->már nap, mint nap szenvedtem, pisilni is alig tudtam, mert ha megfeszítettem a hasam, akkor belenyilalt a fájdalom..-most megint kezd előjönni ez a fájdalom...:((( Uh-on viszont nem látszódik még egyenlőre semmi- idegesít, mert most készülök a 2. inszemre
Sziasztok!
Most írok először Nektek, de már elég sokat olvasgattam a hozzászólásokat és sok hasznos infót szereztem Tőletek. Elég hosszú lenne a történetem, így most nem untatlak Titeket. :) Azt szeretném kérdezni, hogy a SOTE-n is elérhető a lézeres laparoszkóp? És ha igen, akkor van arról információtok, hogy milyen várólistára lehet számítani? Egyébként vélemény Bokor dokiról? Mindenképpen fogja ajánlani a hormonkezelést műtét után? Köszi szépen a segítséget. :)
További ajánlott fórumok:
- Ki lehet gyógyulni az endometriózisból?
- Használt-e már valaki Visanne gyógyszert endometriózisra? Érdekelne minden, mellékhatások, meggyógyult-e, visszajött-e, hogyan kell szedni..
- Vékony endometrium (méhnyálkahártya) kezelése - tapasztalatok?
- Most derült ki, hogy endometriozisom van.Jó orvost, aki precíz, jó diagnoszta, tudtok esetleg?
- Lehet ez endometriózis?
- Laparoszkópia - endometriózis gyanúval