Endometriózis! (beszélgetés)
Számotokra nem túl sok új információt hordoz, de azért érdekes lehet: ma reggel a Csak csajokban volt Németh Tünde, aki az Arwen torna anyja.
vissza tudjátok nézni az interjút itt:
04:15-től kezdődik
Sziasztok!
Legalább annyi jó van ebben a sok beszámolóban, hogy aki Bokornál volt annak pozitív tapasztalatai vannak és meg tud bízni benne. Ez is nagy dolog, mert gondolom mindenki sok orvoson és sok évnyi szenvedésen van túl. Én is most már bízom, hogy jó lesz, csak ki kell várni a műtétet.
hú, ez jól hangzik, h rendes...melyik kórházban van amúgy? mert nagy okosan azt elfelejtettem megkérdezni :S :D
lekapargatta a bélnél? azt hogy? akkor neked belógott?
ja és a hüvelyből való kivágás...az milyen? mivel jár a jövőre nézve? fájdalom? érzéketlenség szex közben? időjárásnál nyilallás? bármi?
1 hét lábadozás? akkor csak annyit voltál táppénzen? az jó kevés...én azért kiveszem a maxot, amit lehet, biztos ami biztos...
szia!
nagyon bíztató, amiket írsz!
én szedek Visanne-t kb. 2-3 hete, de semmi panaszom nincs, csak pecsételgetek/vérezgetek, de azt előtte is. és ennyi igazán kibírható...ja és most kvázi kimaradt a mensim (szóval vérezgettem ugyanúgy, de se nyilallás, se pici görcs, semmi). szóval én elégedett vagyok...
Az én esetemben kimutatta az mr, és a tükrözés is sajnos...:(((
Uh semmit nem mutat, pedig már jó pár doki nézte.A Bokor doki pedig kitapintotta a hüvely és a végbél közötti csomót.
Nekem a Lukovich doki azt mondta, hogy ki kell vágni azt a bélszakaszt.Volt már valaki így, hogy azt mondták, hogy ki kell vágni végül mégsem vágták, mert letudták szedni lézerrel?
Jaa, és ha magánban csináltatod az mr-t, akkor nem kell beutaló!!!
Segítek én is szivesen neked:)
Lukovics doki nagyon kedves, barátságos. Szinte semmit sem éreztem a tükrözésből, pedig nekem 40cm helyett 60cm-re ment fel, hogy teljesen biztos legyen a dolgában. 40 cm-után begörcsölt egy pillanatra, mivel ott kanyarodik el a bél..de semmi extra fádalom, és körülbelül 7perc az egész.
Bokor műtét...Szerintem nagyon jó doktor, egy részben műtött, pedig már III stádiumban voltam. Volt a beleken, és szinte mindenhol ahol ez kialakulhat...5órás műtét volt kb (anyumék mondták, mert ugye megvárták míg végez a doki). Komplikáció nem volt a bélszakasznál, lekapargatta az endo-t, nem pedig kimetszett egy darabot. Egy székletig vártunk és hazaengedett. Picit fájt ülni a hüvely műtét miatt, hisz onnan kivágott egy részt az endo miatt. De az is ma egy napot, a műtét napján fájt.
Lábadozás nekem körülbelül 1hét volt:) gyorsan fájdalommentes lett:)egyébént 4hetet mond..Kérdezhetsz még bátran:)
Szió!
Nekem az MR nem mutatta ki egyáltalán, Uh semmit, és a tükrözés sem igazán. Egyedül a laporoscpia a biztos!!!
Ugyanezek voltak a tüneteim mint Neked! Ritka széklet, fájdalmas ülés mensikor, és néha középidőben is. Ájulásos menstruáció...Mr-re beutalóval olyan 4-5hónapot kell egyébként várni.
Sziasztok!
Bokor doki június 14-én műtött, most voltam a napokban nála kontrollon.
Teljes mértékig meg vagyok Vele elégedve, nagyon lelkiismeretes orvos, és rendkívül ért a munkájához. Véleményem (és sok más érintett szerint) is ő a legjobb az endometriozisban.
Nálam eddig egy orvos sem vette észre az endo-t. 17éves korom óta küzdök valamivel(ami mára kiderült, hogy endo). Szendei megműtött méhsövényre, arra gyanakodott, azonban a probléma már akkor is endo volt. Későbbiekben visszamentem a klinikára , hogy a pecsételés még mindig nem szűnt meg, és hogy ez mitől lehet, mert eddig a méhsövényre gyanakodtak. Akkor a sote-n Garamvölgyi doktor elvállalt, aki azt mondta egy hormonvizsgálat, illetve egy nőgyógyászati vizsgálat után, hogy biztos benne, hogy ez endometriozis. Sajnos az UH nem mutatott ki semmit. Megtörtént a műtét előtti bemutatás, ahol Garamvölgyi és a Prof megvizsgált, azt mondták, hogy ez tragédia, ez már III fokozatú endo, van a hüvelyfalon, a húgycsöven, és szerintük a beleken is. Tanakodtak, és arra jutottak hogy egyikük sem mer megműteni, nem merik bevállalni. Gondolhatjátok gogy elkeseredtem, tanácstalanul ültem a vizsgáló aztalon...Akkor mondta a Prof, hogy szóljunk Bokornak, egyedül benne bízhatunk. Bokorral még az nap konzultáltunk, ő is megvizsgált, és azt mondta, ad egy beutalót vastagbéltükrözésre, és MR re, hogy tisztán lássunk. Képzeljétek el, az Mr semmit sem mutatott ki, és a tükrözés (amit Lukovics csinált, és nem bódított, nem érzéstelenített, és egyáltalán nem fáj!!!!!!!) 17cm magasságban látott minimális bedomborodást. Bokor doki megnézte az eredményeket, és azt mondta, hogy ő biztos abban hogy már nagyon előrehaladott endo-m van, annak ellenére hogy nem igazolja semmi csak a vizsgálat, amit kézzel csinált. Elkeserített, azt mondta, hogy nagyon veszélyes, kilyukadhat a belem, a húgycsövem , és komoly problémáim lehetnek, de ő mindent megtesz, hogy ne...Eljött június 14 a műtét napja...nagyon féltem, rettegtem..Azonban mikor felébredtem , a doktor úr örömmel ujságolta, hogy minden rendben , megoldotta a problémát. Iszonyú sok helyen volt összenövés (belek, petefészek, hüvelyfal, húgycső), "cirka" 5órás műtét volt. Megvártunk egy székletet, és vasárnap jöhettem is haza:) nem volt fájdalmam utána, csak a laporoscopos kis vágások húzódtak.
Most kontrollon felírta a visanne-t, amiről ha valaki szedett kérem adjon részletes felvilágosítást, hogy mit tapasztalt. Sokat segítene!
AKI PEDIG MŰTÉT ELŐTT ÁLL, EGY CSEPPETSE FÉLJEN, IZGULJON Bokor Doktor egy zseni:)mellesleg minden nap bejön a betegeihez, és nem hagyja őket magára.
Szia,
Bp-en Dr. Lukovich Pétert tudom ajánlani, nekem ő csinálta a béltükrözést, államilag a Sebészeti Klinikán. A nőgyógyászom hozzá küldött műtét előtt, általában az endos betegek többségét hozzá küldi tükrözésre, szóval ő szerintem mindenképp felismeri ha van endo a bélben, de egy endohoz nem értő orvosnak is kell látni ha gyulladás, vérzés vagy betüremkedést látna.
Szia,
január közepén volt a műtétem, azóta fél évnyi gnrht kaptam. Ez most fog lejárni és megyünk lombikra.
Sziasztok!
/Új vagyok itt./
Méry,Hasi,és kismedencei mr is pontosan megmutatja az endometriózis helyét? Azt hittem,h.csak a laparoszkópia.Még nagyon tudatlan vagyok a témában.Bocsánat,ha hülyeségeket kérdezek.
Valószínű nekem a belemen van,ezt is kimutatja?
Beutaló kell Magyarországon ,ha magán úton csináltatom az mr-t?
Ha nem magánban,akkor beutalóval kb.mennyi idő múlva kapnék időpontot?
Mekkora méretűt műtenek? Bármekkorát?
Nekem ált.a székletürítés közben fáj nagyon.Középidőben legjobban,és mensinél is.De igazából kb.15-20 napot fáj havonta.Sokszor nagyon fáj ülni.Ami nagyon jellemző az a szeméremcsonti fájdalom.Ált.így indul egy durvább fájdalom hullám.2 -szer volt nagyon elviselhetetlen görcsöm,el is ájultam,úgy fájt.Tapasztalt valaki hasonlókat?/Nőgyógyászati vizsgálat persze semmit nem mutat,uh.sem,az összes nőgyógyászati betegséget szűrettem,teszteltem,mind negatív./ uh.szerint is minden ok.
Sziasztok!
Endometriózist diagnosztzáltak nálam, hamarosan muteni fognak.
A doki azt monta, hogy a mutét elott kell béltukrozés a bélkiterjedés megítélésére.
Azt mondta olyan orvossal kéne csináltatni a tukrozést, aki ért az endometriozishoz.
Ajánlott egy orvost, tobb mint 100 000-be kerul nála a tukrozés.
És mivel nem Magyarországon élek a mutét is kb 400 000-be fog kerulni.
Eddig is rendeteg pénzbe kerultek már az évek alatt az orvosok, kezelések, amik nem használtak.
Tudnátok ajánlani olyan orvost, aki csinál béltukrozést, és az endohoz is ért?
Cickafarkot semmiképp ne igyál, mert az ugye ösztogén serkentő. Én mondtam egyszer a dokimnak a palástfüvet, ami meg ugye progeszteron serkentő, mire ő azt mondta, hogy az semmi az endóra. De ugye tudjuk, hogy a dokik többsége csak a gyógyszerekben hisz, sajna :S
Barátcsrejét én intenzíven ittam műtét előtt, nem tudom segített-e valamit vagy nem. Étkezések előtt célszerű meginni egy csészével naponta 3x. Az íze elsőre borzalmas volt, de aztán úgy megszerettem és kívántam, mint a kávét :)
Szia!
Nekem az első műtét után ahogy kellett megjött,rendesen.A második után,mivel 2 műtét között kaptam 6 hónap terápiát,augusztus 1.én hagytam abba és a műtét után 3 napra(az volt a 25.ik nap) jött meg.
További ajánlott fórumok:
- Ki lehet gyógyulni az endometriózisból?
- Használt-e már valaki Visanne gyógyszert endometriózisra? Érdekelne minden, mellékhatások, meggyógyult-e, visszajött-e, hogyan kell szedni..
- Vékony endometrium (méhnyálkahártya) kezelése - tapasztalatok?
- Most derült ki, hogy endometriozisom van.Jó orvost, aki precíz, jó diagnoszta, tudtok esetleg?
- Lehet ez endometriózis?
- Laparoszkópia - endometriózis gyanúval