Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Endometriózis! fórum

Endometriózis! (beszélgetés)

6977. CsillagTM (válaszként erre: 6973. - Borrdi78)
2012. nov. 13. 14:17
na most már ezt is értem! eddig kvázi csodának gondoltam, h neked ez összejött...
6976. CsillagTM (válaszként erre: 6972. - Borrdi78)
2012. nov. 13. 14:17
óh, megint okosabb lettem :) ez tök durva!
6975. 78518f0815 (válaszként erre: 6974. - Dpok)
2012. nov. 13. 10:30

Szia!

SOTE 1-re kell menned a Baross utca 27-be. Fel a lépcsőn és jobbra lesz a fekvőbetegfelvétel. Nekem 10-11 körül kellett beérnem. Ha ott megtörténik a felvétel, akkor irány az I. emelet, az a nőgyógyászat, és ott megint felvesznek a rendszerbe, ez a nővérszobánál lesz, és utána kapsz szobát. :) Tehát akkor kedden nagyon megy a drukk!!!! :) Neked hol van endó?

6974. dpok
2012. nov. 13. 09:43
Sziasztok! Bokor dokihoz járok és jövő héten műtenek kedden, a kérdésem az lenne, hogy nem pontosította, hogy hová menjek,mert már hétfőn be kell feküdni. A kórházat nem érem el, a dokit sem, egy kis segítséget kérhetek, hogy aki volt már műtéten, hol kell jelentkezni és délelőtt vagy délután mejek?? Köszönöm a válaszokat:):)
6973. Borrdi78 (válaszként erre: 6971. - CsillagTM)
2012. nov. 13. 06:46
Ahogy mar egy elozo hszben irtam, a petesejt nem kerul be a petevezetobe automatikusan. A petefeszekbol megerve kipottyan a hasuregbe. Utana a petevezeto aktiv munkaja, hogy magaba bevonza a sejtet. Ezt mozgassal (mar megint a funkcio) es egy kemiai anyag kibocsajtasaval vegzi, ami egyszeruen vonza a petesejtet magahoz. Igy lehet az is, h pl. nekem a bal petevezetombe kerultek a jobb petefeszekben megerett petesejtek. Tehat, ha ez a folyamat nem tortenik meg a sejt csak ittmarad a hasuregben es felszivodik.
6972. Borrdi78 (válaszként erre: 6968. - CsillagTM)
2012. nov. 13. 06:42
Sajnos ennel sokkal komplexebb a dolog. A petevezeto egy bonyoloult es igen erzekeny szerv. Ezert sem tudjak jol helyreallitani. Belul csillok vannak es azok feladata, higy a megtermekenyult petesejtet hajtsak lefele a mehbe, mivel a petesejt magatol nem kepes mozgasra, helyvaltoztatasra.
6971. CsillagTM (válaszként erre: 6962. - Méry85)
2012. nov. 13. 01:42

zárt petevezetőknél nem olyan alacsony az az esély...

ja, off kérdés: ha zárt a petevezető, akkor mi lesz a megért és kiszabadult (de nem megtermékenyült) petesejttel? simán felszívódik?

6970. CsillagTM (válaszként erre: 6960. - Lidi10)
2012. nov. 13. 01:41
Avivától is megnyílhat elvileg, van az a láblengetős gyakorlat.
6969. CsillagTM (válaszként erre: 6957. - Probako)
2012. nov. 13. 01:40

nekem azt mondta, h jó helyette a hasi UH is.

(végül lett mindkét mr ÉS hasi uh...és egyiknek se volt értelme, mert nem mutatott semmit a hasi dzsumbujból, mint tudjátok...)

6968. CsillagTM (válaszként erre: 6956. - Borrdi78)
2012. nov. 13. 01:39
ja értelek. (mi az, h funkciójában el van romolva? azt hittem, ez csak vagy zárt, vagy nem, oszt' jó napot...)
6967. Borrdi78 (válaszként erre: 6966. - Méry85)
2012. nov. 12. 22:17
Minden okes lesz! ;)
6966. Méry85 (válaszként erre: 6965. - Borrdi78)
2012. nov. 12. 21:41
Majd megbeszélem vele mindenképp. Persze az lenne a legjobb, ha egészségesek lennének, mert akkor megmaradna a remény a spontán teherbeesésre is.., de jobb minden eshetőségre felkészülni.ÚGy szeretnék március odamenni, hogy mindent letisztázunk és ne kelljen még 1 műtét esetleg...-de persze tudom..ember tervez..Isten végez...
6965. Borrdi78 (válaszként erre: 6963. - Méry85)
2012. nov. 12. 19:07

Hát a Bokor biztos meg tudja, de azért kérdezz rá,hogy ő csonkolja-e, vagy rendesen zárja le a méhnél. És terméeszetesen csak akkor, ha roncsolódtak, ha átjárható és egészséges, akkor ki ne vetesd! :-))))) Persze ő se venné ki, gondolom.

Nekem kicsit más volt mert nekem valószínűleg nem életem folyamán roncsolódott/ment tönkre, hanem nekem ki sem fejlődtek rendesen. Legalábbis a második műtétnél a doki azt mondta.

Szerencsém volt. Az első doki is meg tudta volna csinálni, csak sietett. :-(

6964. probako (válaszként erre: 6961. - FZS84)
2012. nov. 12. 18:56
Jaj köszi, megnyugodtam. Azt mondták a vizsgálatkor hogy az orvosok összekeverik az MR-t és az UH-ot, mert az MR-nél ez két külön vizsgálatot jelent, az UH-nál pedig egyet, és ezért írják a beutalót hasi és kismedencei MR-re, de valójában a betegség szempontjából itt elegendő a kismedencei MR. Csak biztos akartam lenni, nehogy visszaküldjön és akkor fölösleges köröket (és pénzeket!) fussak... Köszi! :)
6963. Méry85 (válaszként erre: 6955. - Borrdi78)
2012. nov. 12. 18:24

Ezt jó tudni, köszönöm.Bár nekem az előző műtétemkor megnézték és átjárható volt, az endó még nem támadta meg..., de ki tudja, hogy most mi a helyzet.

Azt hiszem, hogy a Bokor dokival majd márciusban a műtét előtt megbeszélem ezt a dolgot és megkérem, hogy ha oly mértékben roncsolódtak, akkor legyen szíves ezt megcsinálni, ha már a mütőasztalon vagyok!!!Ő biztos, hogy megtudja csinálni szépen.

Hihetetlen, hogy az "embrikék, hogy el tudnak mászkálni..."

Szerencsés vagy, hogy végül jó kezekbe kerültél, bár az lett volna a legjobb, ha már az első orvos is megtudta volna csinálni!!!!

6962. Méry85 (válaszként erre: 6953. - CsillagTM)
2012. nov. 12. 18:18
Én nem, hiszen arra nagyon kevés esély van!!!!
6961. FZS84 (válaszként erre: 6957. - Probako)
2012. nov. 12. 17:56
Szia. Nekem Bokor doki hasi és kis medencei MR t irt a beutalóra, de nekem is csak kismedenceit csináltak, nem értem miért pedig mindkettőre bejelentkeztem. De a lényeg, h elég volt, vagyis mikor visszavittem az eredményt Bokor doki nem mondta h hol a másik MR
6960. lidi10 (válaszként erre: 6954. - CsillagTM)
2012. nov. 12. 17:23
ha nem olyan vészes az elzáródás akkor lehet megnyílhat, pl arwen tornától. De ez tényleg csoda, ami azért előfordulhat.
6959. Borrdi78 (válaszként erre: 6958. - Lidi10)
2012. nov. 12. 17:21
én a bp-i kaaliban. De a műtétemet természetesen nem ott csinálták.
6958. lidi10 (válaszként erre: 6949. - Borrdi78)
2012. nov. 12. 17:20
Biztos már leírtad, de te hol voltál lombikon?
6957. probako
2012. nov. 12. 16:53
szerintetek a kismedencei MR elegendő, vagy kell a hasi MR is? Sajnos nekem csak az előbbit csinálták meg, és félek hogy kéne a másik is. :/ Felhívjam emiatt a Bokor dokit?
6956. Borrdi78 (válaszként erre: 6954. - CsillagTM)
2012. nov. 12. 16:48
attól függ, hogy milyen súlyos és mi volt a baja a petevezetőnek. Visszafordulhat ritkán, ha csak folyadékkal van elzárva, de, ha hegesedett már vagy funkciójában el van már romolva, akkor sohasem fog újra szuperálni, viszont egy időzített bomba, ami odabenn ketyeg. :-(
6955. Borrdi78 (válaszként erre: 6952. - Méry85)
2012. nov. 12. 16:46
őszinte legyek? mert a dokik nagyrésze lusta és csak elköti a csonkot valahol 3-4 cm-nél - valszeg ezzel spórol 5 percet oldalanként. :-( Azt meg letojják, hogy az a szerencsétlen utána megint pórul fog járni. :-((( Velem is először így jártak el, csak szerencsére átkerültem másodjára egy lelkiismeretes orvoshoz, aki rendesen megcsinálta és a régit is javította.
6954. CsillagTM (válaszként erre: 6949. - Borrdi78)
2012. nov. 12. 16:43

huh, asszem én nem akarnék ilyen drasztikus megoldást, mármint a kivételt, ha egy pici esély is van arra, h vmikor használható lesz vmelyik petevezeték...

azt meséltem, nem, h varratszedéskor a velem várakozó csajszinak először zártak voltak, aztán nyitottak a vezetékei? szal visszafordulhat...

6953. CsillagTM (válaszként erre: 6950. - Méry85)
2012. nov. 12. 16:41
te nem félnél a méhen kívülitől?
6952. Méry85 (válaszként erre: 6949. - Borrdi78)

Ilyenről még nem is hallottam.., pont ezen gondolkodtam, hogy a méhenkívülit, hogy lehetne kivédeni- ezen agyaltam, hogy nem lehetne valahogy lezárni a méhet???

Csak, mert annyi endós csajsziról hallottam, hogy kivették a petevezetőit, mentek lombikra és végül méhenkívüli...-ezt miért nem csinálja minden doki ilyen esetben???

6951. CsillagTM (válaszként erre: 6948. - Borrdi78)
már letettem róla úgyis...mármint a mostani próbálkozásról :(
6950. Méry85 (válaszként erre: 6918. - CsillagTM)
2012. nov. 12. 16:38

Én immunrendszer erősítés miatt ettem, illetve állítólag jó gyulladáscsökkentésre, sebgyógyításra...

Gratulálok a szép pé-hez:)

Én lehet, hogy nem hagynám ki a lehetőséget, bár nekünk az első műtétem után 6 hét önmegtartóztatást mondtak a fertőzés veszély miatt.

Én 1 csajsziról tudok, hogy bélendó mellett esett teherbe, annyit tudok,hogy az első 12 hétben nagyon fájt neki, hasmenése volt stb.DE nála nagyon rossz volt a helyzet, Villachba ment volna műtétre, amikor kiderült, hogy terhes.

Nekem a Bokor mondta, hogy a márciusi műtétig mehetek lombikra, ha a meddőségi elvállal, pedig én tele vagyok rendesen..-annyit mondott, hogy ha összejön, akkor örülünk, ha nem akkor műtét...-Csak ugye nem vállalták végül a lombikot addig:(((

6949. Borrdi78 (válaszként erre: 6947. - CsillagTM)
2012. nov. 12. 16:10

Sajnos nem lehet másként kizárni a méhen kívüli esélyét lombiknál, mint ahogy nálam tették: eltávolították mindkét petevezetőt és a csonkot is és tőből teljesen lezárták felfelé a méhemet. De ezt nyilván nem csinálhatják meg mindenkinek ok nélkül, hiszen ez egy komolyabb műtét... Nekem is csak azért tették meg, mert beágyazódtak oda azok az embrikék. Lombik esetében nyitott és zárt petevezetővel ugyanolyan esély van méhen kívülire: kb. 2%.

Leszívás: a leszívásnak semmi köze nincs a petevezetőhöz egyálatlán. A tűt a hüvelyen át vezetik be és direkt a petefészekből kivált tüszőket úgy halásszák össze. Amikor a tüszők kikerülnek a petefészekből még egy-egy nagy vízbuborékok: kb. 2 cm nagyok! és bennük van a petesejt. Átszurják a tüsző burkát és kiszívják a sejtet. Az egész folyamatban semmi szerepe a petevezetőnek, ami egyébként nincs is direkt kapcsolatban a petefészekkel. Tudom, minden ábrán úgy látszik, mintha az hermetikusan rázáródna a petefészekre, de valójában, az mozog a hasüregben és egy kimia anyagot old ki magából, ami vonza a petesejtet és a hasüregből a sejt így kerül bele. Én, amikor 2.jára lettem terhes, a bal petevezetőmben tapadtak meg az embriók, de a jobb petefészkemben volt peteérés. Ezt biztosan tudom, sőt le is van írva, mivel inszemem lett volna és nézték a peteérést UH-n ill. utána, amikor kiderült a terhesség, akkor is látszott, hogy csak a jobb petefészkemben termelődött sárgatest. Előtte ezt nem hittem volna el, de velem történt meg!

6948. Borrdi78 (válaszként erre: 6946. - CsillagTM)
2012. nov. 12. 16:01

tökéletes a gondolatmenet, csak annyi jvaítanék, hogy akárhényszor visszatérsz az első szcenérióhoz, azért majd a jövőben szexeljetek! :DDDDD

Sajna nem tudom a bél endó veszélyességét terhesség idején. Mondjuk ugye igen sok lánynál lehet, hogy van/volt bél érintettség, csak nem is tud róla, hisz az mri sem mutatja ki mindig.

Szerintem ne görcalj a méhen kívülin ennyit, ennek igen csekély valószínűsége van. Ha pedig be is következne, a szövődmények annak függvényében lennének súlyosak, hogy milyen sokára diagnosztizálják, Ha hamar (5-6. hét), akkor minimális a hozadéka, kb. a 7. héttől lenne veszllyesebb. Igen hasban belső vérzés és petevezető elvesztése, még durvább esetben más szervek is bajba kerülhetnek, de erre nem kerülne sor, mivel, ha be is következne, akkor is már hamarabb észreveszik, ha jó dokihoz mész.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook