Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Baracskai Börtön fórum

Baracskai Börtön (beszélgetés)

375. MayaPoc
2010. dec. 7. 15:42

Valaki segítene nekem röviden, hogy mit jelent ez az evsz, amit emlegettek? és ki kérheti?

Köszönöm. Még nagyon kezdő vagyok ebben a témában, szerencsére eddig nem volt szükségem ilyen fórumokat olvasni.

Amikor a tv-ben hallottam a különböző híreket bűncselekményekről, mindig azt gondoltam,ááá velem ez soha nem történhet meg. Boldogan élek a férjemmel van egy csodálatos egy éves pici lányunk, és tessék a mesének vége, egy rémálommal szőtt valóságba csöppentem. Sajnos

374. MayaPoc
2010. dec. 7. 15:36

Sziasztok,

Kezet foghatok az előttem hozzászólóval, sajnos, én is ugyanebben a cipőben járok. Két hónapja tart ez a rémálom, és még a végét sem látom.

Én is holnap megyek beszélőre, de nem tudom, hogy felkészültem-e rá, nézegetem a neten a képeket, annyira szívszorító ez az egész.

Mi sem érintkezhetünk, eddig legalább átölelhettem,amikor találkoztunk, de már ez sem lesz.

Akik tapasztaltabbak, hogy megy ez a gyakorlatban? Gondolom végig ott lesz velünk valaki? nem beszélhetünk semmi konkrétumot az ügyről, mert gondolom lehallgatnak?

Kitartás mindenkinek.

2010. dec. 7. 15:08

Sziasztok! Ma regiztem ide közétek, mert sajnos én is hasonló cipőben járok, mint itt jó páran.:((

Úgy gondoltam talán jót tesz nekem,ha beszélgetek vagy gondolatot cserélek olyan emberekkel, akik szintén a párjukra várnak 'idekint'.

Tegnap volt két hónapja, hogy elszakítottak a kedvesemtől váratlanul. Soha sem gondoltam volna,hogy belekerülök egy ilyen élethelyzetbe. Egyébként az én drágám nem a baracskai börtönben van. Egy hónapba tellet amíg a kapcsolattartóit megkaptam, a múlt hónapban már voltam beszélőn egyszer és holnap megyek újra. Már nagyon várom:), hogy láthassam a drága arcát.Ami nagyon rossz,hogy nem lehet a beszélőn semmiféle testi érintkezés, még csak egy puszit sem adhatok neki és meg sem érinthetem. Iszonyú nehéz ez így:( , de úgy vagyunk vele,hogy mindig annak örüljünk ami éppen van. Most a háziőrizetre várjuk a döntést, és nagyon bízunk benne,hogy engedélyezik.

További szép napot Nektek!

372. 0dcf972011 (válaszként erre: 367. - Aaa21)
2010. dec. 7. 14:53
Már letelt 2 hónapja...
2010. dec. 5. 16:35

Sziasztok!

Ma 10:15-kor végre találkozott a pillantásunk,megérinthettem a kezét,csókolhattam az én Drágám száját!

Olyan gyorsan elrepült az idő...

Most viszont csigalassúsággal telnek a percek...

Szép estét mindenkinek!!!

2010. dec. 4. 16:17

Heli99!

Van egy blog, a börtönesküvő ( így üsd be a google-ba)ott sokan foglalkoznak a témával, sok az evsz-es is! Ők mindenben tudnak segíteni.Sorstársak.

Kedves nevelőnek menni akaró! Nem fűznék kommentet-vagy mégis-a szándékodhoz! Mi a jó francnak akar elmenni egy önmagát egészséges nőnek tartó ember egy börtönbe nevelőnek??? haha, persze, érdekel a börtön világa...inkább nehézfiúk érdekelnek, hátha valamelyiket megkaparinthatod, hát talán meg, de csak néha belógatja neked,(persze nem a jobbja) de a börin kívül másra nem kellenél neki. Keress inkább magadnak a kinti világban diplomával szakmát is, és palit is. Kicsit kemény voltam, de hidd el, akik nevelők már most, azok még a szocializmusban kerültek oda, vagy nem sokkal utána, akkor ez még biztos állásnak számított, mint a rendőr 8 általánossal. És mit szól hozzá a férjed/barátod, hogy gyilkosok, rablók, tolvajok közé mész nevelőnéninek? A mi női nevelőnk is lehetne kedvesebb (sorstárs vagyok én is, ezért tudom miről beszélek), de a férfi aki őelőtte volt, egy nagyon rendes srác volt. Ilyen fórumokban mint ez, meg különösen nem leszel népszerű. Bocsánat ha valakit megbántottam.

2010. dec. 4. 12:49

Sziasztok!

Én csak most találtam rá erre a fórumra, és egy cipőben járok veletek. Amit én tudok, azt a páromtól tudom: ő meg van elégedve a nevelőkkel. Miután elmondtam, hogy miket olvasok itt, ő megcáfolta őket, azt mondja, hogy sok félreértés van amiatt, hogy nem tudjuk, hogy mit lehet a nevelőknek, a felügyelőknek és mit nem. Amúgy állítólag nehéz a fogvatartottakkal, hiszen nem csak közúti balesetesek vannak ott.. Hát ennyi.

368. Ginuska23 (válaszként erre: 367. - Aaa21)
2010. dec. 4. 07:26

Szia.

Mit takar az,hogy csoportot tartani-együtt "dolgozni" a fogvatartottakkal?

Előadásokat tartotok bent nekik?

Miért te hogyan is állsz a bent lévő emberekhez?Te miben vagy más,mint a többi nevelő???

Üdv.

367. aaa21
2010. dec. 3. 18:29
*-M-*...én nem csak most gondolom így a dolgokat,nem vagyok egy befolyásolható ember:)Ahogy írod nyilván hatással vannak egymásra a kollégák,de nem gondolom úgy, hogy ez bármit is megváltoztatna bennem a későbbiekben:) Lehet én leszek rájuk jó hatással:) Több képzésen, helyen voltam már, gondolok itt a börtönökre,és volt rá példa,hogy meglepődtek azon, ahogy foglalkozom a fogvatartottakkal...hozzáteszem mások mindig panaszkodtak amikor bementek csoportot tartani,hogy nem volt nekik jó élmény,nem úgy "dolgoztak" a fogvatartottak ahogy szerintük kellett volna...mindig mondtam ennek oka van,és nem mind1,hogy az ember hogyan áll hozzájuk.Amikor én voltam különböző börtönökben soha nem volt semmi gond velük,és mindig tudtam velük együtt dolgozni.:)Amit írsz,hogy ...."nem hiszem h jól fogod magad érezni..."erre azt tudom mondani hogy ha magammal elégedett leszek,és úgy végzem a munkám ahogy jónak gondolom,a saját értékrendszeremnek megfelelően akkor jól fogom magam érezni.Nyilván egy hatalom lesz a kezemben, de ez a legutolsó ami érdekel:)Nem szeretem ha általánosítanak,azért mert vannak bunkó nevelőnők nem mindegyik az:) egyébként majd most csinálom az átképzést:)aztán gondolkozom még azon,hogy még egy sulit elvégzek,és akkor börtönpszichológus is lehetek:)-*M*- a párodnak mikor telik a büntetése?Remélem nemsokára:)Egyébként a különböző börtönökről mi a véleményetek?Ez is érdekelne,ha tudtok,hallottatok vmit megoszthatnátok:) Összehasonlítom a saját véleményemmel:)Szép estét!
366. 0dcf972011 (válaszként erre: 365. - 0dcf972011)
2010. dec. 3. 13:58
Ja és még annyi, hogy ez nem csak a hozzátartozók véleménye, a "villalakók" is más véleménnyel vannak a nőkről. Inkább nem írnám le milyen szavakkal és becenevekkel illettek egy kettőt mert még véletlenül idetéved és magára ismer ezáltal még bunkóbb lesz:-)) Én mindig azt mondtam, hogy a páromnak egyszer letelik , hazajön és mindenki szeretni fogja, mert nem nagy dolgot csinált, csak példát statuáltak vele. De aki ott marad azt a családján és egy-két ismerősén kívül mindenki utálja. És ott kell dolgoznia reméljük a tényleges nyugdíj korhatárig mert el fogják törölni hogy 25 év munkaviszony után nyugdíjba menjenek. Sz**rért, h**gyért dolgoznak ott mégis jól érzik magukat mert ott (és csak ott !!!) valamennyi hatalmat éreznek a kezükben, amúgy a kinti életben egy nagy nullák. Na jó egy kettőt kivéve, mert azért ismerek 1-2 intelligens embert. Igaz ők már leszerelte:-))
365. 0dcf972011 (válaszként erre: 363. - Aaa21)
2010. dec. 3. 08:23

Szia !

Lehet te most még így gondolod de képzeld el ha a kollegáid 90%-a máshogy gondolkozik. Az ember a munkahelyén tölti el szinte a legtöbb időt a kollegái között nagyon nagy hatással lesznek rád. Lehet hogy nem tartozol a " majd én megmutatom hogy milyen hatalmam van" nevelők közé de nem hiszem hogy jól fogod magad érezni. Pedig a munkahelyi környezet nagyon fontos egy ember életében. A másik kérdésedre válaszolva természetesen a férfiak között is van rosszindulatú de a nők azok kegyetlenek is. Élvezik ahogy büntetik a hozzátartozót. Még ha egy férfi lökdösött volna ki gyerekkel a hidegre. De nem tudom ennek a nőnek nincs gyereke? De ne is legyen ha így tud bánni más gyerekével.

364. heli99
2010. dec. 2. 22:08

Szép estét mindenkinek!

Szeretném a segítséseteket kérni,egy ismerősöm Baracskán van most van folyamatban az evsz.Amihez környezettanulmány is kell viszont elmondása szerint csak az állandóra lakcímre kérheti a környezettanulmányt ahol az testvére él mivel nem szeretné hogy kellemetlen helyzetbe kerüljön a testvére arra kért jelentsük be állandóra magunkhoz mivel az 5+1 alatt egyébként is itt fog tartózkodni nem a családjánál.Akikkel eddig nekem sikerült ilyen ügyben beszélni senkinek nem volt ilyen gondja,ott csinálták a környezettanulmányt ahol tartozkodni fog nem pedig az állandó lakcímén.Az az igazság nagyon tartok csak úgy bejelenteni állandóra a lakásomba,a későbbi esetleges problémák miatt.Aki tud világosítson már fel hogy valóban csak az állandó lakcímre kérhető a körny.tan. vagy ezzel csak magát szeretné bebiztosítani lakhatás ügyileg a jövőre nézve???

363. aaa21
2010. dec. 2. 18:24
Ja meg még annyi,hogy csak a női nevelőkről van rossz véleményetek?:/
362. aaa21
2010. dec. 2. 18:22
Érdekes amiket írtok...:( Bennem semmilyen rosszindulat nincs a fogvatartokkal szemben,sem a hozzátartozókkal szemben...miért is lenne?Engem egyszerűen érdekel ez a világ,és segíteni szeretnék nekik ott bent...valamivel megkönnyíteni az életüket...-*M*- milyen lelkületű nők mennek nevelőnek?:( Írd körbe=D Akkor lehet kivétel leszek a sok közül...:) ha már egy embernek könnyebbé teszem a benti létét már megérte;) Egyébként rossz hallani ezt a sok rosszat...én eddig nevelőkről nem hallottam rosszakat,csak smasszerokról...Bármi ami a nevelőkkel kapcsolatos érdekel,történetek,bármi...egyébként nemrég voltam egy börtönbe csoportot tartani,sztem nagyon jól sikerült:)sokan kérdezik,hogy nem félek ott bent?nem rossz ott lenni?...mindig elgondolkodom,és mindig rájövök,hogy az "átlag" ember számára mennyire misztikus ez az egész börtönvilág,és,hogy úgy gondolják,hogy kitudja milyen "elmebeteg állatok" vannak ott bent...pedig nem...
361. Ginuska23 (válaszként erre: 360. - 0dcf972011)
2010. dec. 2. 13:37

Sziasztok!

Osztom -*M*- véleményét,sajnos nekünk is van jó pár rossz tapasztalatunk a női nevelőkkel kapcsolatban:(:(

Az egyik például nem tetszését nyilvánította,azért mert 3 oldal levelet irtam a páromnak.

Azt mondta a kedvesemnek,hogy legközelebb kevesebbet írjak,ne regényt...:D:D

Nekünk is vannak még sztorijaink...de inkább én is megtartom magamnak,mert enyhén szólva nem tudnám normális szavakkal illetni én sem...

Üdv Mindenkinek!

360. 0dcf972011 (válaszként erre: 359. - Aaa21)
2010. dec. 1. 08:37

Szép szavakkal nehéz körbe írni csúnyán meg nem beszélek:-))

Egy ismerősöm , aki pszichiáter - én nem járok hozzá:-))- egyszer összefoglalta nekem, hogy milyen lelkületű nők mennek nevelőnek. Senkit nem szeretnék megsérteni ezért inkább megtartom magamnak.

De a rengeteg esetből szívesen leírok egy párat:

Látogatás vége. Fogvatartottak elköszönnek. Kint -15 fok. Sógorommal lázasan húzzuk a másfél éves fiamra az overált , félig rajta van, sapka még sehol. Mindeközben nevelő"nő" löködi a hátam hogy igyekezzünk, menjenek, menjenek, hagyják el a termet. A nagy sietségben szegény sógor a lábát dugta a keze helyére. A sapka, sál és egyebek a kb minusz 1,2 fokos nyitott előtérben kerül a gyerekre.

Tudtam ha betakarom a kedves hölgyet ugyanannyit kapok mint egy rendes emberért:-)) Ezért hagytam és kívántam hogy a te gyerekeddel bánjon így az élet.

A másik pedig nem engedte az asztalhoz vinni a gyerek teáját, aki akkor még egy éves sem volt. Le kellett tenni a nevelői asztalra. Mit gondolt? Hogy megmérgezem? Vagy a szabadulási terv van elrejtve a cumisüvegben? Vagy reszelő:-))

No komment...

359. aaa21
2010. nov. 29. 19:23
Kedves -*M*-!Ne haragudj rosszul fogalmaztam;)felterjesztés alatt azt értettem, hogy ajánlja, javasolja, és erről ír egy nyilatkozatot.Ahogy mondod,természetesen a kegyelmi kérvényt beadhatja családtag, és fogvatartott is!Még szerencse...Lonley nevelőnek csak diplomával tudsz elmenni,kell egy pedagógiai végzettség,és egy 10hónapos képzés,vagy Rendőrtiszti fősuli szakirányosan.-*M*-leírnád,hogy mit gondolsz a női nevelőkről?Milyen tapasztalataid vannak?Milyen téren változnak?
358. 0dcf972011 (válaszként erre: 350. - Holle27)
2010. nov. 28. 17:29
Igen 5+1-et kaphat úgyis hogy nem EVSZ-es. De általában a félidő után adják azt is. Sok dicséret kell !!
357. 0dcf972011 (válaszként erre: 356. - Lonley)
2010. nov. 28. 17:25

Szia !

Hivatkozni mindenre lehet de semmi sem számít:-(( Ez sajnos tapasztalat. Ha valaki fél lábbal a sírban van akkor esetleg, de inkább töltse le a büntit és ne legyen beteg. Na meg a Simek Kitti !!! No komment mindig az aktuális köztársasági elnök saját belátása alapján dönt , nem hallgat meg és nem kérdez meg senkit . Ez van sajnos.

356. lonley
2010. nov. 28. 14:04
Így van,a nevelő csak a személyes leveleket olvassa el.elvileg...én így tudom.mikre lehet hivatkozni a kegyelmi kérvényben?
355. 0dcf972011 (válaszként erre: 351. - Aaa21)
2010. nov. 28. 12:45

Szia !

Sok mindent jól tudsz, de van ami csak írott szabály sajnos , majd megismered azt a világot kicsit más mint a tankönyv:-))

Azt írod hogy a kegyelmi kérvényt a nevelőnek kell felterjeszteni, ház ez így baromság ahogy van. A kegyelmi kérvényt beadhatja akár családtag is de a fogvatartott is. A bíróságra kell benyújtani illetve a fogvatartott lezárt borítékban adja fel amit a nevelő el sem olvashat:-)) Erről ennyit ...

354. 0dcf972011 (válaszként erre: 353. - Lonley)
2010. nov. 28. 12:40
Ne tedd !! Nem nőnek való ! Engem elég sokkal hozott össze a sors de a véleményem meg van róluk. Minél többet dolgozik az ember ebben a szakmában és ebben a közegben annál többet változnak és sajnos nem előnyükre.
353. lonley
2010. nov. 26. 19:56
Csak diplomával lehet elmenni nevelőnek?Érdekelne engem is, csak még így nem gondolkoztam el rajta....
352. holle27 (válaszként erre: 351. - Aaa21)
2010. nov. 26. 15:41

Szia! Üdv a fórumban és köszi az infokat. Nem semmi, hogy nő létedre, ezt a szakmát választod! Én semmi pénzért nem csinálnám, az az igazság. Pont elég annyi a bv-ből, amennyit a párom miatt be kell néha menni. Biztos más persze, ha az ember ott dolgozik, de valljuk be ez nem egy egyszerű szakma. Pláne egy nőnek. Szerintem, de lehet nem jól látom.

A párom nevelője nagyon rendes és korrekt vele, velünk. Hogy mitől az? Attól, hogy haladnak a dolgok az ügyeinkben, hogy meghallgatja az embert és megtesz mindent, ami tőle telik és a párom is és én is úgy érezzük, hogy a szívén viseli a sorsát, sorsunkat. A mi oldalunkról ettől jó a nevelő.

Így tömören és röviden ennyi. Még jövök ezzel kapcsolatban...

Addig is pusz mindenkinek és szép hétvégét...

Holle

351. aaa21
2010. nov. 26. 01:44

Sziasztok!Én még új vagyok itt. Engem nagyon érdekel a börtön világa,nyilván nem mint elítélt...most diplomáztam, és most megyek képzésre majd. Nevelő leszek.Olvasgattam amit írtatok.Én nem ítélem el azokat az embereket,akik börtönben vannak...nekem nem a megítélés,elítélés lesz a feladatom.Szeretnék majd a "rám bízott" emberekkel normális kapcsolatot kialakítani, és segíteni nekik a reszocializációban. Nyilván akkor, ha nem olyan helyen fogok dolgozni.mint pl. a Csillag...ott nem igazán kell a reszocializációban gondolkozni...ott nemtudom mit tennék,igazi kemény fiúk...Egyébként Baracska elég "jó" helynek számít,börtönszlengben Bahamákként emlegetik...Szivesen beszélgetnék veletek, és ha tudok szivesen segítek,kérdezzetek nyugodtan.:) Kitartás nektek!:)A kegyelmet nagyon kevés esetben kapják meg...statisztika szerint 1500/1-2...gyermekre nincs...ez 100%.A nevelőnek kell javasolni,felterjeszteni,és dícséretek kellenek hozzá,nem is egy...A rövid tartamú eltávozás tartama évente fegyházban legfeljebb öt nap, börtönben legfeljebb tíz nap, fogházban és az átmeneti csoportban legfeljebb tizenöt nap, amely a szabadságvesztésbe beszámít.

Kimaradás annak az elítéltnek engedélyezhető, aki a szabadságvesztésből fegyházban legalább a büntetés tartamának felét kitöltötte, börtönben legalább hat hónapot, fogházban legalább három hónapot kitöltött, illetőleg, akit átmeneti csoportba helyeztek.

A kimaradás tartama huszonnégy órát nem haladhat meg. A kimaradás idejére – az elítélt letétben lévő pénze terhére – a büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka költőpénz kiadását engedélyezheti.

Tehát a kimaradás az pár óra eltávot jelent, max 24 óra, míg a rövid távú eltávozás min. 1 nap, de max.5/10/15 nap.

350. holle27 (válaszként erre: 348. - 0dcf972011)
2010. nov. 23. 17:19

Szia! Köszönöm a válaszod. Akkor várjuk a választ...

Ezt az 5+1-et még kaphat evsz előtt is ezek szerint...Ehhez is kell, hogy dolgozzon, meg 1-es fokozat, vagy ez csak a dicséretektől függ és mikortól adhatnak ilyet vagy ez nincs félidőhöz kötve?

Én Karácsonyra kérnék egy ilyet a Jézuskától magunknak...:)

349. Ginuska23 (válaszként erre: 346. - 0dcf972011)
2010. nov. 22. 20:53

Köszönöm -*M*-!

Még csak szerdán fog eldőlni,hogy mehet-e dolgozni...tehát még nagyon az elején vagyunk ahhoz,hogy dicséreteket kapjon:(

"A sorsuk a nevelő kezében"...

Minden jót!

348. 0dcf972011 (válaszként erre: 347. - Holle27)
2010. nov. 22. 18:14

Szia ! A kegyelmihez nem kell környezettanulmány. A kegyelmit 3 hónap alatt elbírálták, hozzáteszem én telefonon folyamatosan követtem hol tart az ügy . Az első fokú bíróságra kellett benyújtani azok továbbítják az igazságügyi és rendészeti miniszterhez, majd ha ő is érdemesnek tartja hogy tovább küldje a köztársasági elnöknek akkor kerül az elnök elé. Én mindig telefonáltam pontosan tudtam honnan mikor továbbították.

Az evsz-t sajna elég kevesen kapják meg nem tudom mi az oka de azt hiszem 1100 százan vannak Baracskán és abból 15 volt evsz-es amikor a párom bent volt. Sok minden kell hozzá , 1-es fokozatú legyen, dolgozzon, dicséretek stb.

Az 5+1 az teljesen más semmi köze az evsz- hez. Az EVSZ (enyhébb végrehajtási szabályok ) az havonta 2-szer 24 óra vagy 1-szer 48 ( távolságtól függően )

Az 5+1 az egy jutalomfajta amit egy évben 2-szer (börtönösnek) és 3- szor (fogházasnak ) adhatnak, ha a nevelő javasolja jutalomra. Ehhez is minimum 5 dicséretre van szükség.

Mi először kaptuk a 5+1-et jutalomként aztán ahogy erről visszament akkor volt az EVSZ tárgyalás és onnantól járt haza 2 hetente.

Hanyas épületben van a párod? Akkor többet tudnék mondani de csak priviben.

347. holle27 (válaszként erre: 346. - 0dcf972011)
2010. nov. 22. 14:38

Szia M! A kegyelmi kérvénynél kértek környezettanulmányt? Mennyi idő mire válaszolnak? Nekünk is be van adva, de még semmi...Én azért amíg el nem utasítják nagyon bízom benne. Mindenki mondja, hogy semmi esély, de a remény hal meg utoljára.Mindenbe kapaszkodunk ilyenkor, ami egy kis jót adhat.

Más. Az evszt hány százalék, hogy megkapja, ha már felterjesztik? Tegyük fel megvan minden ami kell hozzá, félidő, meg dícséretek...

Ha megadják és mondjuk kap eltávot is, azt először 24 órára adják gondolom, mivel 100 km-en belül vagyunk. Mitől függ, hogy 5+1-et kap? Nektek is csak később lett 5+1 igaz?

Köszi előre is...Pusz mindenkinek

346. 0dcf972011 (válaszként erre: 344. - Ginuska23)
2010. nov. 21. 20:04

Sajnos gyerekre nem adnak kedvezmény én is 8 hónapos kisfiammal maradtam egyedül. kegyelmi kérvényt is adtunk be de csak az ember lelke nyugszik meg hogy legalább megpróbálta mert semmi esély. Nekünk olyan indokunk volt ami keveseknek van mégsem kegyelmezett Sólyom apánk. Csak a félhóttaknak kegyelmez, megnéztem a statisztikát akkor éppen ott tartott hogy az adott évben 1490-ből 2 kegyelmet adott:-))

Igen a BV bíró dönt mindenben de csak akkor kerül a BV bíró elé ha a nevelő felterjeszti pl. 5+1 eltáv, EVSZ stb. A fogházasítást is kérni kell, de volt olyan nevelő aki kerek-perec megmondta az egyik fogvatartottnak, hogy bárhogy kepeszt nem lesz fogházas, mert ő nem javasolja.

Fogházat és EVSZ kérelmet csak ha már a felén túl van akkor adjon be és 5-6 dicséret is kell hozzá !!! Ha a fogházat megkapja akkor az egész 4 évre kapja meg a kedvezményt, úgy kell kiszámolni.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook