Főoldal » Fórumok » Lélek & Szerelem fórumok » Alvászavarok fórum

Alvászavarok (beszélgetős fórum)


1 2 3 4 5 6 7
185. lolita2112 (válaszként erre: 184. - Cilabogyó)
febr. 21. 06:11
ha nem vagy cukros akkor ajanlanek egy mezes vizet estenkent lefekves elott.2 evokanal mez langyos vizben elkeverve/kiprobalt es bevalt recept/.
184. cilabogyó (válaszként erre: 183. - Tomas86)
febr. 20. 20:20
Sajnos most nekem is vannak problémáim. A stressz az sok mindenre kihat. Én is este kidőlök, gyorsan bealszom. De valami minimális alvás után ébredek, nem birok visszaaludni, olyan, mintha félig aludnék és félig fent lennék. Valóságosnak tűnnek az álmok, vagy nem is álmok csak nem kapcsol ki az agyam. Reggel az ébresztő hangját nem ismerem fel, délelőtt munkában zombi vagyok. Már vettem be gyógynövényes bogyókat, ittam citromfű teát esténként, de kb. egy hete nem változik. Sok a stressz, sok a munka, de ez sajnos nem jó érzés.
183. Tomas86
febr. 20. 20:12

Sziasztok!

Úgy látom, már jóideje nem volt új bejegyzés.

Általában megoldást keresek a problémáimra, de ezúttal csak úgy leírom az esetemet.

Többször megfigyeltem már hogy valószínűleg valami erős stressz hatására elfáradok, esetleg megszunnyadok, azután felélénkülök és nem tudok elaludni. Ezzel még nem is volna baj. Reggel viszont kb eszméletlenül fekszem az ágyban. Talán egy ébresztőt kinyomok, de azon kívül másik három mellett öntudatlanul alszok. Szörnyen kellemetlen így elkésni a munkából, főleg most hogy új munkahelyen dolgozok, ahol ez egy nagyon súlyos probléma ha előfordul, mint történt ma is.

Nyilván elő tud fordulni, nem fővel járó bűn, bár én személy szerint mindig valami ok után keresgélek és pályafutásom alatt azt a konklúziót vontam le hogy szimplán megbízhatatlan vagyok.

Igazából nincs is annyira bűntudatom, inkább rettentően kiszolgáltatottnak érzem magam, mert úgy érzem nem tudok tenni ellene.

Nincs is igazán osszefüggés a megbízhatóság és e között és ez olyan eset ahol magamra sem ismerek.

Nyilván elnézést kér az ember és ígéreteket tesz hogy jobban odafigyel, de valójában szinte csak szerencse kérdése.

182. júliusi (válaszként erre: 181. - 06c8ce1f66)
2022. nov. 17. 10:52
Én ugy csinalom, beveszek 1 et lefekves elott, ha felebredek ejszaka,meg egyet.
2022. nov. 13. 18:53

Sajnos en is nagyon rosszul alszok.. Ez foleg a kovid utan jelentkezett es annak mar egy eve.. Nyilvan van mas is a hatterben stressz, szorongás stb de ennyire rossz sosem volt.. Melatonint szedek, az is hol jo hol nem, ejszaka többször felebredek. Tegnap este pl elaludni sem tudtam ejjelig nagyon rossz volt, fajt a fejem. ( frontok elott)

Altatot nem szeretnék szedni.. Ti nektek mi segített?

180. Van27
2019. nov. 12. 23:47

Sziasztok!


Kíváncsi lennék, hogy van-e itt a csoportban olyan, aki hozzám hasonló alvászavarral küzd! Ennek a hivatalos megnevezése elalvási myoklónus. Ez lényegében annyit tesz, hogy amikor már éppen aludnék el, és az alvás-ébrenlét közötti kellemese, relaxált állapotban vagyok, valamelyik végtagom, a karom, vagy éppen egy-egy arcizmom összerándul és ez elég erős ahhoz, hogy ne tudjak elaludni. Egy este alatt 30-40 ilyen rándulás is lezajlik, és ez sokszor azt eredményezi, hogy egyáltalán nem tudok elaludni, egyetlen percre sem. Ha egyszer sikerül elaludni, akkor már minden a legnagyobb rendben van, az alvásom zavartalan. Csak éppen oda eljutni szinte lehetetlen. Rettenetesen szorongok minden éjszaka amiatt, hogy most vajon képes leszek-e aludni. A tengerentúlon lakom, és itt már 2 neurológus is azt mondta, hogy ez teljesen normális, ezért max annyit tettek, hogy felírtak altatókat. Van közöttünk olyan, aki hasonlóban szenved? Mióta? Van akinek sikerült belőle ‘kigyógyulnia’? Nálam 5 hónapja tart a buli, de sajnos semmi változás. Hol jobb, hol rosszabb, de sosem megy el...

179. Vivigr (válaszként erre: 170. - Dorisszima57)
2015. máj. 5. 14:57

Szia,

Nem hallottam még róla hogy a CPAP berendezés használata hörgőgyulladást okozna. A terápia a légzés kiegyenlítettségét hivatott megoldani. A magas vérnyomás az már az alvási apnoe/éjszakai légzéskimaradás következmény is, illetve súlyosbítja mivel a légzéskimaradás a szervezet oxigénellátottságát veszélyezteti, ezáltal a keringést iszonyatosan megterheli. Az alvási apnoe sok esetben a horkolással együtt járó garatelzáródás, szerencsés esetben valóban egy fül-orr-gégészeti kisműtéttel megoldható a garatban a levegő akadálymentesítése. Az érintetteknek javaslom a jóAlvás Központ intézményt alvásszakértő és neurológus orvosokkal, fülorrgégészettel, stb-vel. www.joalvaskozpont.hu

178. Bejja30
2015. febr. 10. 07:20
Sziasztok én is alvászavarral küzdök már 8 hónapja így 30 évesen.Sajnaos tavaj ért egy nagy mértékű sokk vele nagyfokú stressz azóta nem tudok semmivel se aludni Frontint szoktam bevenni de mostanában már az se segít.Az idegeim már kivannak állandóan fáj már a fejem szédelgek.Tud valaki valamilyen módszert ami megnyugtat elaltat.Nagyon köszönöm!!!
177. Laca20
2014. dec. 30. 05:36
L-Tryptophan, ez az aminosav segíti a melatonin ès szerotonin szint emelèsèt
2014. aug. 29. 13:37

nah,én most jutottam el oda,hogy életemben először alvászavaraim vannak,zűrös időszakon vagyok túl...most keresgélek,visszaolvasok vmi jó kis trükköket...

remélem hogy ha helyreáll a lelki oldal,akkor rendeződik az alvás is....

amúgy vitamin hiány kiválthat alvászavart?

175. pandina
2014. júl. 8. 14:20
Sajnos én is elég rossz alvó voltam, már az elalvással is problémáim voltak, de az éjszaka folyamán is többször felébredtem, másnap pedig nagyon nyúzott voltam.. lefekvés előtt egy meleg fürdő, relaxáció segíthet esetleg vagy egy kellemes könyv. Ha nem válnak be az ehhez hasonló házi praktikák.. akkor érdemes kipróbálni a ReDormin-t. Vény nélkül kapható gyógyszer, macskagyökér és komlótoboz kivonatát tartalmazza. Sajnos nekem sem sikerült este kikapcsolnom, és ezzel jobban tudtam aludni.
2014. ápr. 2. 10:14
Van egy nagyon jó alvásrendező gyógyszer, nem altató. Csak neurológus írhatja fel. Waldaxan. Nekem is szednem kellett egy időben, de nekem az alvászavar stressz és magas vérnyomás, illetve szorongás miatt volt.
173. a1f4b553ae (válaszként erre: 172. - Csakegyharit)
2014. márc. 1. 21:54
Az a furcsa,hogy neki tök nyugodtak a körülményei.Mind az élet-mind az alvási. Bár elég sok a tükör a szobájában,hiába mondom,hogy vegye le,mert fengh shui szerint nem jó, ő nem hisz benne.
2014. márc. 1. 21:51
Egész gyerekkoromban alvászavaros voltam. De olyan szinten, hogy hajnali 4-kor aludtam el, 6-kor meg kelhettem. És ez ment éveken keresztül. Nekem akkor változott meg ez az egész, amikor saját szobám lett és nyugodtabbak lettek otthon a körülmények minden értelemben. Meg az is sokat segít, hogy mielőtt lefekszem, mindent rendbe rakok, amolyan "szertartást" végzek:D Fogmosás nélkül pl képtelen vagyok aludni. Meg mindig megeszek egy szelet kenyeret, sokszor megy a tévé is és arra alszom el...nekem ezek segítenek. Már simán el tudok aludni szerencsére:) Nem tudom, mi segített, talán az, hogy megnyugodtam egy kicsit.
2014. márc. 1. 21:39
Anyum alvászavaros.A legerősebb nyugtatókkal és altatókkal sem tud aludni. Napi 3 órákat alszik. Van valaki így?
2013. nov. 7. 14:41

Látom nagyon régen szóltak hozzá a témához. Sajnos nem vettem előbb észre ezt a fórumot, én az "Alvási apnoé" oldalon szerettem volna kérdéseimre választ kapni.

Talán valaki észre veszi itt és tud is válaszolni.

Tudtok olyan betegről aki próbálta, de nem tudta használni a CPAP gépet mert hörgőgyulladása lett tőle? Vagy olyat akinek magas vérnyomása volt és segített a gép használata?

2013. jan. 10. 05:18
A mai szuper tv2 szuper mokkájában foglalkoznak az alvási apnoe-val. Érdemes megnézni, akit érint..
168. 36a26f5226 (válaszként erre: 167. - Georgia1988)
2012. nov. 25. 22:01

Aki egy kicsit is utána olvas a súlyos, obstruktív alvási apnoe-nak, az nem ír ilyen butaságokat.


A nyaki elernyedő lágyizmokat nem feszesíti sem levegő, sem más.


Szakoldalakon le van írva, hogy:


„Ez a betegség a garat alvás alatti ismétlődő elzáródásával, ennek következtében oxigénhiánnyal jár – mondja a szakorvos, az Alvásdiagnosztikai és Terápiás Laboratórium vezetője. – Számos tünete van. Az egyik a kóros, légzéskihagyásokkal tarkított horkolás, felhorkantások. A másik a nappali aluszékonyság. A gyakori oxigénhiányos periódusok nem engedik elmélyülni az alvást, úgynevezett mikroébredéseket okoznak, ezért soha nem tudjuk kipihenni magunkat.

Az alvási apnoe betegség mögött számtalan kóros elváltozás állhat, kezdve az arckoponya csontjainak és lágyrészeinek eltéréseitől, a megváltozott agytörzsi reflexeken át az elhízásig.

Kezelésére egy légsínterápiás eszközt alkalmazunk. A készülék megszünteti az alvás alatti garatelzáródásokat, így azonnali javulást eredményez. Ha a beteg használja a gépet, másnap kipihentnek érzi magát, hiszen eljut a mélyalvás fázisába, így megszűnik a nappali aluszékonysága.”Árulkodó jelek


A magyar népesség 5 százaléka küzd alvási apnoéval. Mivel a tünetek kezdetben enyhébbek, érdemes már a legapróbb jeleket is figyelembe venni, hogy a problémát minél előbb kezelni lehessen.

Leggyakoribb jelei:

- hangos, szaggatott horkolás - nappali aluszékonyság - megfigyelt éjszakai légzésszünet - nyugtalan alvás - reggeli fejfájás, szájszárazság, kialvatlanság - éjszakai szapora és rendszertelen szívverés, izzadás - nappali fáradtság - levertségérzés, koncentrációzavar - mentális és pszichés teljesítőképesség csökkenése - depresszív tünetekMilyen terápiával kezelhető?

„Az alvási apnoés betegen alkalmazott kezelés az állapot súlyosságától függ. Enyhe apnoe esetén elegendő altató, nyugtató, izomlazító hatású gyógyszert alkalmazni, ezek ugyanis ellazítják a torok lágyszöveteit, így megszűntetik a horkolást. Az alvás ideje alatt használatos szájbetét is segíthet növelni a garat tágasságát. Középsúlyos és súlyos esetekben a légsínterápiás eszközök alkalmazása az egyetlen megoldás. Ha pedig szervi elváltozás van a garatban, azt egy fül-orr-gégészeti vizsgálat után műtéttel lehet orvosolni. Egyik fázisban sem javasolt a dohányzás, hiszen az rontja a garat és a légutak tágasságát” – figyelmeztet a szakorvos.


[link]www.alvascentrum.huCSAK UTÁNA KELLENE OLVASNI EZEKNEK A SZAKOLDALAKNAK, ÉS MINDJÁRT KIDERÜL AZOK SZÁMÁRA IS, AKIKNEK FOGALMUK NINCS A DOLGOKRÓL, HOGY SEM KURUZSLÁS, SEM GYÓGYSZER NEM GYÓGYÍTJA AZ ALVÁSI APNOE-T!!


A LÁGYIZMOK ELERNYEDÉSÉT ESETLEG FÜL-ORR-GÉGÉSZ SZAKORVOS TUDJA MŰTÉTI ÚTON HELYRE ÁLLÍTANI!!!!

2012. nov. 25. 14:59

Szia! Ugyan én nem küzdök ilyen problémával, de nemrég tanultunk róla és szeretném megosztani az alábbiakat:

Az első és legfontosabb a megfelelő alváshigiéné kialakítása. Vezess be egy rutint, legyen saját kis "szertartásod", amit minden este elvégzel lefekvés előtt.

Zárd ki a zajt és a fényt. A megfelelő sötétítés nagyon fontos, ugyanis ez jelzi a szervezetnek, hogy ideje nyugovóra térnie. Alvás előtt 1-2 órával már ne oltsd fel a villanyt, mert azzal összezavarod a testedet. Szellőztess ki (főleg akkor, ha dohányzol), de mindenképp pozitívan befolyásolja az alvást a friss levegő, illetve ez segít beállítani az optimális hőmérsékletet is elalvás előtt, ami olyan 18-25 fok körüli érték, a lényeg, hogy valamivel alacsonyabb legyen, mint napközben. Az ágyra is megéri figyelni, a matrac ne legyen túl puha, de túl kemény se, válassz kényelmes ágyneműt, változtatható hőfokú takarót. Fontos, hogy ne egyél, ne tanulj az ágyban, ezeket a tevékenységeket máshol végezd. Iktasd ki a "délutáni szundit", kizárólag este aludj, ha lehet még éjfél előtt bújj ágyba. Ha nagyon forgolódsz, akkor viszont inkább kelj fel kicsit, olvass, hallgass relaxációs zenét, a lényeg, hogy ne görcsölj.

Remélem, segítettem, ha van még kérdésed, vagy valami nem egyértelmű, írj és szívesen válaszolok!

Puszi, Georgia

166. antszzsuzsa (válaszként erre: 165. - Lylia)
2012. nov. 25. 11:05
Igen, sikerült túljutnom az alvászavaron. A sport tartósan segített. Ajánlom mindenkinek, aki hasonló problémákkal küzd. Munkakörömből adódóan találkozom hasonló problémákkal. Több kevesebb sikerrel megoldjuk. Mindenkire más módszer van hatással. Még egy jó tanács: ne lefekvés előtt zuhanyozzunk, fürödjünk, hanem legalább 2-3 órával előtte. Ez a módszer is hozzá segít a nyugodt alváshoz.
165. lylia
2012. nov. 24. 17:30
Elolvastam még egyszer a hozzászólásokat és felmerült bennem egy kérdés; főleg arra lennék kíváncsi, hogy nálatok sikerült tartósan megszüntetni a problémát ezekkel a módszerekkel? (gyógynövényes fürdő, relaxálás, szellőztetés, sport stb.)
164. lylia (válaszként erre: 153. - Illusch)
2012. nov. 24. 17:28
A valeriánagyökérről már én is hallottam. Létezik, hogy esetleg a dm-ben láttam is? Vagy inkább gyógyszertárban keressem?
163. lylia (válaszként erre: 157. - Csimpike007)
2012. nov. 24. 17:26
Köszönöm, nos ez sem egy rossz ötlet, csak az ilyen módszereknél én mindig félek a rászokástól.
162. lylia (válaszként erre: 155. - Nyanyus81)
2012. nov. 24. 17:25
Az ötlet jó, de nekem speciel nem vált be soha sem, általában 200 körül feladtam, és nem azért, mert elaludtam volna. Vagy érdemes lett volna még tovább folytatni? Úgy hangzik, mintha te próbáltad volna többször is. Ha igen, hánynál aludtál el?
161. lylia (válaszként erre: 158. - Antszzsuzsa)
2012. nov. 24. 17:21
Köszönöm, a jóga valóban jól hangzik.
160. antszzsuzsa (válaszként erre: 142. - Lylia)
2012. nov. 24. 17:09
[link] A barátnőmmel konzultáltam. Ezt az oldalt javasolja neked. Remélem segít!
159. antszzsuzsa (válaszként erre: 146. - Lylia)
2012. nov. 24. 16:35
Amikor iskolába jártam én is nagyon vizsgadrukkos voltam. Dobogott a szívem ezerrel. De addig szugeráltam magam, hogy amikor kihúztam a kérdést szinte egyik percről a másikra megnyugodtam. Koncentráltam a kérdésemre és minden ment, mint a karikacsapás. Azóta metanultam, hogy nem kell nagyon izgulni. Semmi nem történik, ha mégsem sikerül a vizsga. Van lehetőség "pótvizsgára". Túlzottan nem szabad stresszelni magunkat.Mindig pozitív gondolatokkal kell menni a vizsgára, és akkor sikerülni fog!
158. antszzsuzsa (válaszként erre: 142. - Lylia)
2012. nov. 24. 16:24
Hallottam, hogy a joga gyakorlatok között van olyan, amit lefekvés előtt kell alkalmazni és könnyebben elalszol, valamint mélyen tudsz aludni. Nekem a futás volt a megoldás. Este nyolc órakor lementem fél órát futni. Utána lezuhanyoztam és úgy aludtam, mint a bunda. Tudom ezt a módszert is javasolni.
157. csimpike007 (válaszként erre: 136. - Lylia)
2012. nov. 24. 16:02

Szia! Nálunk a családba bevált "bogyós" szedés, igaz nem rendszeresen, de alkalmanként ha szükséges használ és garantáltan lesz az embernek egy jól kipihent éjszakája. Ajánlani tudom Xanax illetve Andaxint altat, nyugtat, szorongást old. De hosszabb távon érdemes lenne agyturkászhoz vagy orvoshoz fordulni.

Üdv!

2012. nov. 23. 22:56
szerintem alvás előtt mindenképpen próbálj meg egy kis időt szánni magadra. biztos van valami, amit nagyon szeretsz csinálni, de úgy érzed nincs időd.. de azt sem lehet, hogy egész nap idegeskedj és fel olyan jól teljesíts.. Sportot tudnám ajánlani vagy bármi mást, ami úgy érzed, kikapcsol és teljesen eltereli a gondolataidat.
1 2 3 4 5 6 7

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook