Nyomokban ezt-azt tartalmaz

A „nyomokban tartalmazhat” kifejezés azt jelzi, hogy az adott élelmiszer gyártása során olyan üzemben vagy gyártósoron készül, ahol nem teljesen elkülönítve történik az allergén (például glutén) tartalmazó és nem tartalmazó termékek gyártása. Emiatt nem lehet kizárni, hogy a termékbe keresztszennyeződés révén bekerüljön az adott allergén, akár a levegőn, akár a berendezéseken át. Ez a címke tehát nem azt jelenti, hogy minden csomag biztosan tartalmazza az allergént, hanem azt, hogy előfordulhat, hogy tartalmaz.
Milyen mennyiségeket jelent a „nyomokban”?
A „nyomokban tartalmazhat” felirathoz nem kötődik konkrét mennyiség vagy határérték. Ez azt jelenti, hogy az élelmiszerben lehet, hogy egyáltalán nincs az allergén, de az is lehet, hogy jelentős mennyiség került bele – mindezt a gyártás körülményei, a berendezések tisztasága és a gyártási sorrend határozza meg. Cölikáliások számára ezért az ilyen termékek fogyasztása nem ajánlott, mivel akár a legkisebb mennyiség is kiválthat tüneteket.
Mik lehetnek „nyomokban” a csomagolt élelmiszerekben Magyarországon?
A „nyomokban tartalmazhat” felirat leggyakrabban a következő allergénekre vagy összetevőkre vonatkozik:
Glutént tartalmazó gabonák (búza, árpa, rozs, zab)
Tej
Tojás
Halak és rákok
Földimogyoró
Szójabab
Diófélék (mandula, mogyoró, dió stb.)
Zeller
Mustár
Szezámmag
Kén-dioxid és szulfátok
Csillagfürt
Puhatestűek
A fenti összetevők mindegyike potenciális allergén és ha a gyártás során keresztszennyeződés történik, a „nyomokban tartalmazhat” feliratot kötelező feltüntetni a csomagoláson.
A felirat elsődleges célja, hogy az élelmiszer-allergiások és intoleranciával küzdők – például mogyoróallergiások – tudatosan dönthessenek a termékek vásárlásakor. Az allergének akár minimális mennyisége is súlyos tüneteket válthat ki, ezért a „nyomokban tartalmazhat” jelölés figyelmeztet a lehetséges veszélyekre.
Írta: szeretekolvasni, 2025. június 16. 09:35
Fórumozz a témáról: Nyomokban ezt-azt tartalmaz fórum (eddig 6 hozzászólás)