Érettségis emlékek (beszélgetés)
24 tétel volt töriből.
A 20-as volt az 56- os események kezdete. Azt már nem tudtam. Persze ki is húztam. Levert a víz egyből. Húzhattam még egyet. A 21- est sikerült. Az 56- os események következményei.
Hát sejthetitek, ha azt sem tudtam, hogy mi vezetett odáig, akkor a következményeiről sem tudtam semmit mondani.
Az elnök leültetett, maga elé vette a tételsort és 1-19ig mindenből kérdezett. Azokkal nem is volt gond. Így átengedett kettessel. Annyit mondott, olvassak sokat és ne bízzak a vakszerencsében.
Mi estis osztály voltunk, munka mellett érettségiztem. Azt gondolom ott mindenki azt segítette, hogy görbüljenek a jegyek.
Matekon a tesitanár felügyelt. A puska körbejárt, engem sürgettek, elég lassú voltam, mert még a másolás is nagy figyelmet igényelt tőlem. Tanár rám szólt; Igyekezzen már, bárki bármikor bejöhet! Erre én; pszt, hadd írjam már le nyugodtan.
Mert vigyáznom kellett, hogy épp csak meglegyen, ne mindent írjak be hibátlanul. (1975)
1997.Egyik osztálytársam apja újságíró volt a városi újságnál,bejött hozzánk amíg vártunk a szóbelire és azt mondta,a legelső egyetemi vizsgánk tízszer komolyabb lesz.
Izgultam,de nem halálosan.Kitűnőre érettségiztem.Nagyon szerettem a gimnazista korszakot,szomorúan éltem meg,hogy lezárul.
Lassan 50 éve volt már ... matrózblúz, rakott szoknya kötelezően.
Sosem voltam izgulós, ha tudtam azért nem, ha meg esetleg nem, akkor meg minek.
Na az nem ma volt!
Anno ‘96…
Én voltam a legjobb magyaros az osztályban.
Szóbelin kihúztam az eposzi kellékeket Zrínyi Szigeti veszedelmében. Mindig, mindent elolvastam, az ajánlottakat is. Kivéve a szigeti veszedelmet :D de azért sikerült nyilván.
Német írásbelin másfél órával a vége előtt kimentem, a tanár tajtékzott.
Igazából ha sikerült volna az írásbeli nyelvvizsga, akkor érettségiznem sem kell. De a rigó utcai rendszer kemény volt, na... 2x nem sikerült, azt mondtam otthon, inkább érettségizek, én nem próbálom többször, majd a diplomáig meglesz. Mi voltunk az utolsó évfolyam, akinél a komplex középfog még kiváltotta az érettségit 2003-ban.
Szóval a tanár tajtékzott én meg megvontam a vállam, hát csak nem fogok bent ülni ha már kész van! A szóbeli első napján kérdezte, hogy érezzük az írásbelit... mondtam, a négyes talán megvan, erre kiakadt, 4 hibával az enyém lett a legjobb.
Az izgulásra.
Világ életemben versenyekre jártam, a mi kis városunkból fel a nagy Budapestre szavalóra, Petőfi iskolák találkozójára, benne voltam a színjátszó körben. De a vizsgadrukk mindig megvolt, legyen bármilyen a rutin. Én valahogy sosem tudtam kinőni. Máig megvan a gyomorgörcs, bár már a saját gyermekem szavaló versenyén izgulok :)
Mesélek a gyereknek, teljesen más volt minden régen. Elmeséltem nki, hogyan forogtak közkézen a kidolgozott tételek, amik az agyasabb osztálytársaktól indultak... Csakis fejvesztés terhe mellett adták ide, mert mindent kézzel kellett lemásolni, esetleg indigóval :DDDDDD Nem ám az AI dolgozta ki és nyomtattunk amennyi kellett, mint most...
Én anno mázlista voltam a tételhúzásnál, elég jókat sikerült. Töriből a vége felé nyúlok, akkor el is ájultam volna, mert csak az elejét tudtam. A földrajznál volt nehezebb dolgom, de adtak egy atlaszt és abból összeraktam, amit csak ki lehetett belőle olvasni. A konkrét tétel címre nem is emlékszem, csak arra, hogy vért izzadtam.
De jó is volt rajta túl lenni... Nektek milyen emlékeitek vannak? Az idő már biztos megszépítette amúgy.
További ajánlott fórumok:
- Kérdések és félelmek a felnőttkori érettségivel kapcsolatban
- Szerintetek szégyen, ha valakinek nincs érettségije?
- Mi a véleményed arról ha egy érettségi után álló diák szakmára megy tovább?
- Újra érettségizek 2012-ben
- Ha nekem van érettségin egy ötös írásbelim, és szóbelin nem tudok semmit, akkor melyik igaz?megbuktam, vagyk négyest kaphatok csak?
- Hogy lehet jól felkészülni az érettségire?