Akiket gerincsérvvel műtöttek vagy még nem műtöttek, de tanácsokat tudnak adni! (beszélgetés)
szia-
Én csak hozatni tudok,mi az a Támasz?
szervusztok.
engem is mütöttek gerincsérvvel 8hete,türhetöen vagyok, a gond az üléssel van,fáj a farokcsigolyám.Szeretném kérdezni tudtok-e valahol olyan párnát,aminek a közepe lyukas.válaszokat elöre köszönöm-
Nincs mit, szívesen. Ezek nem régi tapasztalatok, amiket bemásoltam.
Alighanem ezzel az eljárással kapcsolatban is az lesz, hogy jót, s rosszat is mesélnek róla, attól függően, hogy kinek mennyire sikerült eredményt elérni vele.
Köszi, hogy írtál róla. Én még nem találtam cikkeket, ill. olyanokat találtam, amik vagy 6-7 évesek.
Remélem még találunk valamilyen infót róla.
Szia!
Állítólag a Péterfy Sándor utcai kórházban csinálnak Rácz-katétert. Hogy mennyire hatásos, azt nem tudom. Nem hiszem, hogy a TB fizeti.
Két beszámolót találtam eddig róla, bemásolom őket ide:
"A Rácz- katéterről: 63000 forint a kanül, a beadandó szerek pedig kb. 15000 forint. A Hylase nevű szert külföldről kell megvásárolni, mert itthon nem kapható. Enzimek és fájdalomcsillapító- szerek keveréke. Kenalogot azt itthon is lehet kapni, az kellett még.
3 hete voltam kezelésen a Péterfy kórházban. Pénteken beültették a kanült, farizomba szúrva és onnan vezették a gerincideghez, a hegesedéshez, enyhe altatásban, röntgenképerősítő alatti műtőasztalon. Beadták a szert(míg aludtam), majd szombaton délelőtt illetve délután jött még két adag gyógyszer, amit a kórtermi ágyban, egy gép segítségével adtak be. Felszívták a fecskendőbe a gyógyszert és azt tették egy adagológépbe, ami szép lassan tolta a folyadékot a kanülön keresztül a gerincemhez. Aztán még pihenés és vasárnap reggel mehettem haza. Reggel pár szóval engedett útnak a doktornő, a felírt győgyszereket tíz napig szedtem és közben vártam a nagy hatást, de ez sajnos nálam nem kovetkezett be. Kontrollra még nem tudtam menni, reumatológusnál jártam ,mert fürdőkórházi kezelést és gyógytornát is javasoltak a kanülös kezelés után. Szóval egyelőre nem tudok dicsekedni a kezelés hatásosságát illetően. A lábam és a derekam továbbra is rendesen fáj. Meglátjuk... A kezelés előtt átadott papír, amin a veszélyekre hívják fel a figyelmet illetve a kezelés várható kimeneteléről tájékoztatnak, le van írva, hogy egyénfüggő az eredményesség. A beteg korától és a heg "korától" is függ."
"Vasárnap jöttem már haza. Pénteken mentem du.3-kor kezdődőtt a katéterezés 25-30percig tartott a műtőbe steril körülmények között. Utána kb másfél óráig adták be a gyógyszereket/ injekciót/ amit egy gép adagolt lassan a katéteren keresztül. Meg másnap is kaptunk 2-szer belőle. Hát mit ne mondjak fájt eléggé de ki lehetett bírni. A férfiak is nyögtek nem csak a nők. Hát azóta hála isten nem fáj olyan erősen. De mikor ülük nehezen kelek fel. Délelőtt megfőzők a családnak délután fekszem. Már két éjszaka nem kellett bevenni fájdalomcsillapítót. Jővő héten fogok nekiállni tornázni ha fáj ha nem csinálni kell azt mondta a doktornő. Nagyon remélem hogy sikerülni fog nem kell műteni. 3hét múlva megyek kontrollra."
Szia!
Azt nem tudom, de még azt sem tudtam kideríteni, hogy a tb finanszírozza-e vagy sem, mert ha nem akkor súlyos pénzekbe kerülhet. Egyelőre olyanok után vadászok, akik átestek ezen és kiderül milyen tapasztalatuk van róla.
sziasztok!
Nem hangzik rosszul,de ezzel a módszerrel miért kellett eddig várni?
Én kipróbálnám.
Sziasztok!
Az alábbi cikket találtam, és érdekelne a véleményetek, hogy valaki ismeri-e ezt az eljárást.Én eddig még nem hallottam róla. Esetleg valamelyikőtök átesett-e rajta.
minimál Invaziv Rácz Katéter
Az utóbbi évek tapasztalatai, a gerincműtétek nem kielégítő erdményei,olyan módszerek alkalmazására késztettek idegsebészeket,ortopédokat, rheumatológusokat és fájdalomterapeutákat,amelyeket a minimál invaziv eljárások csoportjába sorolunk.
Mit jelent ez?
-a maximális invazív módszerek a műtétek
-a minimális invazív módszerek elönyei, hogy műtéti módszerek nélkül,célzottan a károsodott,kóros elváltozásokat a műtéti trauma kiküszöbölésével kezeljék.
A tapasztalataink és a statisztikai adatok jelzik, a gerincsérvek, gerincsérv utáni állapotok műtéti erdményei rosszak.
Ezért a minimál invaziv eljárások alkalmazása egyre fontosabb helyet foglal el a gerinc betegségeinek kezelésében.
A Minimál Invazív Eljárások egyike a Rácz Prof. katéteres módszere.
Mire Jó?
-gerincsérv műtét utáni állapotok kezelése-hegesedések, az u.n postnukleotomia syndróma
-gerincsérvek kezelése
-arthrótikus elváltozások
-gerinccsigolyák eltolódásából következő gerincfájdalmak kezelése
Mikor?
-ha a konzervativ kezelés(gyógyszer,gyógytorna, fizikoterápia) nem vezet a fájdalom csökkentéséhez.
Mit csinálunk?
-műtöben, műtéti körülmények szigorú betartásával, ambulánsan(nem szükséges egy kórházban tartózkodás)egy atraumatikus, speciális katétert vezetünk be a károsodott régióban-sérv, hegesedés-helyére
-a katéter 3 napig "benntmarad"
-naponta kétszer egy gyógyszerkoktélt fecskendezünk be a katéteren keresztül.
-a 3.napon eltávolitjuk a katétert és elkezdödik egy speciális háromdimenziós manuálterápiás(gyógytorna)kezelés.
Mit fecskendezünk be?
-gyulladáscsökkentő gyógyszereket
-enzymet, az összenövések feloldására
-fájdalom csökkentő gyógyszereket
-ozmózist elöidéző koncentált sóoldatot
Miért?
-a gyulladás csökken
-a hegesedés feloldódik
-a fájdalom csökken
-a sérv megkissebedik"aszalódik"
Miért jobb ez a módszer?
-a rizikó egy mütéthez viszonyítva kicsi
-a szövetek károsodása kiküszöbölődik
-a fájdalom rögtön csökkenthető
-a korai rehabilitáció lehetséges
-a beavatkozás korlátlanul megismételhető
-jók a hosszútávú erdmények
A fájdalom csökken, a gerincoszlop mobilizálása hamar elkezdhető és az izomerősités lehetősége hamar megadatott.
Jó reggelt!
Ugy hordom az övet,hogy napközben mikor nagyon durván fájok.
Kanadával átlagosan minden nap beszélünk és 3 havonta találkozunk.Nemsokára 2 évesek leszünk,ugyi azóta van ez a topik:)
Ö is fájdogál,de majd mondom neki irjon már be néhány sort.:)
Ja,viszont ajánlom mindenkinek az anatómiai párnát.Mióta használom tudok hason aludni:)
szép napot!:)
Szia! Én Budapesten vettem, a Királyhágó utca elején. Épp a Gerincgyógyászati Központtal szemben van egy gyógyászati segédeszköz bolt. De a legtöbb ilyen boltban van, máshol is láttam.
Csak egy hete használom még, de jónak tűnik, könnyebb egyenes háttal ülni. Mondjuk szerencsére olyan a munkám, hogy időnként felállhatok, mászkálhatok is.
Szia Vica!
Te hol vetted ezt a párnát? MIlyen boltban? Én neten keresgéltem onnan gondoltam rendelni. Egész nap így dolgozol? Milyen? Használ?
Köszi a válaszokat:)
Dehogy haragszom:)
Te vagy a rutinos műtött és csak az okoskodós gerincbeteg vagyok:))))
Én nem tartom jónak a térdeplős széket és az összes gerinc betegeknek ajánlott széket sem. Néhányat próbáltam, amely próbákat követően napokig alig tudtam menni. Biztos vagyok benne, hogy ezeket a székeket olyanok találták ki, akik azt sem tudják mi az a derék fájás.
Az övet folyamatosan hordod? A te orvosod ezt jónak találja?
Majd ird mit mondott a doki.
Puszi:)
Kanadát is puszilom, ha beszélsz vele:)))
Szia!:)
Akkor ne haragudj a hsz-ért!:)
Viszont akkor ez is egyéni!
Nekem a karom zsibbad folyton,pedig tudod lassan 2 éve,hogy műtöttek.Bár igaz,hogy ott maradt mégegy sérv.
A derekam az meg egyre jobban fáj,néha húzom a lábam,veszek be gyógyszert és elviselem.Hordom az övet,akkor kellemesebb.Igaz,itt is van még 2 sérv.
Viszont a térdeplőszéktől a térdem is kikészült,időközönként most már az is nagyon fáj.Tudod én 45 kg vagyok,szal nem vagyok nehéz,nem tudom elhinni,hogy ez bárkinek is jó.Szóval ilyet senki ne vegyen.
Áprilisban kell menjek kontrollra,hát nem tudom mi lesz.
Na mindegy!Vigyázzatok magatokra,ha esetleg valakinek bármi kérdése van,nagyon szívesen válaszolok,Igy 3 műtét után(két gerinc 1 nyaki)azt hiszem van tapasztalatom.Szép estét mindenkinenk!:)
Szia:)
Nem túlzok:)
A dokim azt mondta, hogy akkor futás sebészhez, ha a combom belül zsibbad, mert ezután jön a vizelet, széklet tartási gond, majd bénulás.
Ha máshol zsibbad nem baj. Nekem ugye 22 éve hátul el vannak zsibbadva a lábaim. Belül sosem zsibbad. Gondol ez attól lehet, ha olyan idegpályát nyom.
Szia, Erika!
Én "sima" ékpárnát vettem a munkahelyemre. Nem tudom, melyiket nevezik "dinamikusnak". De ez, ami nekem van, is megfelel arra, hogy az ember helyesen üljön. Én is rákérdeztem a gyógytornásztól, hogy jó-e, és azt mondta, igen.
A boltban kétfélét láttam. Az egyik az volt, amit én vettem 3 ezerért, a másik "rücskös" gumi, ez kisebb méretű volt, de kétszer annyiba került, konkrétan, közel 7 ezer Ft. Állítólag tartósabb. A boltban ráültem, nagyjából ugyanazt az érzetet adta a kettő.
Irisz!
Ennyire ne túlozzunk már.....azért mert zsibbad nem fog lebénulni.Ne cáfolj rám légyszi,mert ha zsibbadok nem bénulok,ha meg bénulok már nincs idő zsibbadni....ez tapasztalat.
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni,hogy valaki használ-e dinamikus ülőpárnát? Nekem a gyogymasszőr ajánlotta, szeretném kipróbálni, ha munkába állok, de addig érdekelne,hogy van-e valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata.
Én 13 évig jártam gyógytornára,novemberben az orvos injekciót,fizikót irt irt,az 4 ik után már alig birtam felemelni a lábomat a földről,annyitra sántitottam.
a sebész azt mondta , a legrosszabb ilyenkor fizikot kapni,mert a villanykezelés rásüti azt a kocsonyás részt,ami ki van folyva.
Jó egészséget kivánok minyájatoknak.
A doki azt mondta, de már irtam:), hogy ha a combom belül zsibbad, akkor nyomás a sebész, mert indul a bénulás.
Igen, kevés a jó gyógytornász. Én is jártam még a betegség elején másikhoz, az semmit nem ért, sőt igy utólag, lehet ártott is, mert nem speciálisan az én problémámra való gyakoralatokat csináltatott, hanem ugyanazt mindenkivel. Volt, aki a lába miatt volt ott, volt, aki a nyaka miatt, stb.
A sportkórházi gyógytornásznál is több féle problémával voltunk, de mindenkinek különböző gyakorlatokat kellett csinálni és mindig javitott a mozdulaton, ha nem jól csináltuk, illetve mindig kérdezte mit érzünk és aszerint is változtatott.
A vállamat is meggyógyitotta:) Az egerezéstől nekem nem inhüvely gyulladáom van, hanem a vállam gyullad be, igy már szépen el is meszesedett. Egyszer iszonyatos fájdalomra ébredtem és elmentem hozzá. Akkor is 3 napig gyógyszer, majd gyógytorna. Akkor azt mondta, hogy olyan leszek mint Schwarzeneger:), de meggyógyulok. Igy is lett. Tehát derékra és vállra gyúrok rendszeresen:)
Írisz, tudom, hogy milyen állapotban voltál, mert emlékszem még a korábbi bejegyzéseidre. Nem akartam elbagatellizálni a problémádat, de tényleg nem ismerek mást, akin kizárólag a gyógytorna segített volna. De jó hallani, hogy vannak ilyenek. Lehet, kevés az igazán jó gyógytornász?
Azért a lábadban az az érzéskiesés nem túl megnyugtató dolog... De amíg nagyobb fájdalmak nélkül tudsz élni, mozogni, addig jó.
A kezelések nem ártanak:)
Nekem az is gond volt, hogy a kezeléstől mindig beindult a havim, igy abba kellett hagyni, mert ugye akkor nem lehet kezelést adni és a kezelés vérbőséget vagy mit csinál.
Hogy mi váltja ki a visszaesést? A lustaságom. Amikor hosszú ideje jól vagyok, akkor kicsit öntelt leszek és abba hagyom a tornát. egy idő után az izomzat el kezd lanyhulni és jönnek a fájdalmak, vagy az időjárás. A szelet nem birom.
Tehát megelőzhetném, de nem teszem...
Persze ez is igaz.
Hogy ne tűnjön úgy, hogy nekem nem volt súlyos.
Tehát 5 db porckorong sérvem van, ami egy születési rendellenesség miatt alakult ki. Van egy plussz csigolyám, ami miatt a gerincem stabilitása nem megfelelő, emellett rossz a tartásom is, azaz nagyon egyenesen tartom magam, ami miatta deréknél lévő iv kiegyenesedett.
A csigolyáim nyomtak idegpályát, gerincvelőt is. A bal lábamom egy kb. 5 cm-es sáv deréktól lábujj végéig érzéketlen, a jobb lábamon térdig ugyan ilyen sávban. Ami azt jelenti, hogy abba a részbe ha tűt szúrnak sem érzem. Amig sportoltam semmi bajom nem volt. A terhesség alatt kezdődött a problémám, a szülés rátett egy lapátra. Innentől kezdve hatalmas fájdalmaim voltak. A szülés után hónapokig nem tudtam ülni és sátitottam, és ferdét tartottam a gerincemet. Nem tudom mennyi idő alatt ki az 5 db sérvem, de a dokikat sem érdekelte, mint irtam azt gondolták, hogy táppénzre akarok menni, azért járok hozzájuk. Egyszerűen nem fogták fel, hogy gyesen vagyok, igy nem kell táppénz.
Volt, hogy egy tüsszentés után napokig nem birtam lábra állni, volt olyan, hogy azért nem tudtam bevenni gyógyszert, mert a küszöbre nem tudtam felemelni a lábam, igy nem tudtam bemenni a fürdőbe. A férjem sokszor ölbevitt el az onkológusához, hogy csináljon valamit velem, mert a reumás dokik nem tesznek semmit. Éveken át bicegtem, vagy a fájdalomtól menni sem tudtam. A fizikoterápiás kezelések sem használtak a sok gyógyszer sem és a szteroidos gyógyszerek sem.
Aztán találkoztam egy ismerősömmel, aki szintén gerincbeteg és ő ajánlotta, hogy a Sportkórházba menjek el az ő dokijához. Amikor a doki meglátta a CT-met majdnem dobott egy hátast. Ezt ő mondta. Ekkor mondta, hogy 5 műtétem lesz. A gerincemet körbe lemezelik, stb. Természetesen a tolószék nem volt túl szimpi, igy kértem, hogy próbáljunk még valamit. Láttam rajta, hogy nem hisz benne, sőt mondta is. Aztán azt is mondta, hogy a legjobb gyógytornászhoz küld, de feltétlen mutassam meg a CT-met, mert szerinte még nem látott ilyen borzalmat ő sem. Ez a gyógytornász tanitott meg sok mindenre. A tornára, a mozdulatokra. A lelkemre kötötték, hogy a fűzőt csak nehéz munkához használjam (mosogatás, porszivózás), aztán vegyem le és kb. fél órát ücsörögjek, ne mozogjak, mert nem tesz jót a derekamnak. Aztán meg kellett igérnem, hogy nem vállalok rakodó munkát:) és ki kellett cserélnem az ágyamat, valamint naponta kellett tornáznom 1 órát.
Nem mondom, hogy rögtön, de néhány hónap múlva egész jól lettem. A gerincem melletti izom kőkemény, és nagyon kimélem magam. Nekem szerencsém van, mert nem kell cipekednem. A férjem vásárol, ha mégis emelnem kell nagyon figyelek.
Az időjárás változást mindig megérzem, az érzéketlenség a lábamba valószinű, hogy örökké megmarad.
Tehát én nem a 10 ből 8 ember egyike vagyok. És én ismerek még 2 embert, aki szintén jó állapotban van, mint én:)
Én pont jövő héten kezdem a fizikoterápiát.UH,IF,masszázs van kiírva.Én már eleve nem hiszem,hogy ezek segítenének,de hátha!Mondjuk azt azért nem szeretném,ha még rontanának is az állapotomon,mert jelenleg azért "jól" vagyok,el tudom látni a 2 kisgyerekemet,a háztartást stb.
Van esetleg vkinek kifejezetten rossz tapasztalata a fizikós kezelésekkel kapcsolatban?
Nálad azt az évenkénti visszaesést megelőzi valami,vagy csak egyik napról a másikra előjön,minden gyanújel nélkül?
Szia, Írisz! Örülök, hogy jól vagy. :)
Én nem hiszem, hogy a többség "önként és dalolva" választja a műtétet, mint egyszerűbb megoldást. Ki az, aki szívesen vágatja magát, pláne a gerincénél?! Épeszű ember tisztában van a rizikókkal is, és a többség inkább húzza, halogatja a műtétet, amíg lehet. Egyébként műtét után meg pláne kell a torna, ha az ember nem akarja elölről kezdeni, no meg ha normálisan mozogni akar. Mert lehet, hogy a nagy fájdalom elmúlik a műtétet követően, de bizony hosszú idő, és munka, amíg újra viszonylag normálisan mozoghat az ember, vagy panaszmentessé válik (jó esetben).
Nagyon jó, hogy van, akinek önmagában a gyógytorna segít, de azok közül, akikkel így-vagy úgy kapcsolatba kerültem, te vagy Írisz, az egyetlen (eddig). A többiek próbálkoztak egy ideig (állapottól függően), aztán legtöbbjük a műtőasztalon kötött ki. Minden ember más és más, a szervezetünk sem egyforma, gondolom, a különböző sérvesek állapota sem.
Azt mondják, ha megnéznék MRI-n, akkor 10-ből 8 embernél találnának sérvet, akár többet is, de amíg nem nyom ideget, nem okoz panaszt. Ismerek ilyen embereket is, akik tudják, mi a helyzet, de tudnak mozogni, és nincsenek komolyabb fájdalmaik.
Gyógytornán találkoztam olyan pácienssel is, aki szintén próbálkozott mindenfélével - tornával, jógával is többek közt - hogy elkerülje a műtétet. Aztán idővel a folyamatos nyomástól a lábába lefutó ideg oly mértékben károsodott, hogy most meg azért kell mindenféle kezelésre járnia.
Én is olvastam már olyan véleményt, hogy a porckorongsérvnek nem feltétlenül használ a Mckenzie, de sokan dícsérik. Én nem próbáltam, úgy hogy személyes tapasztalatom nincs. Viszont az a gyógytorna, amit 3 hó után kaptam a kórházi gyógytornásztól, nagyon jó, csinálom is szorgalmasan, és érzem, hogy jó hatása van.
Nem, ugyanúgy fáj a nénikém dereka és lába is.
Nekem nem kell kezelés:) És remélem igy is marad:)
Csak torna és évente talán egyszer 1 napig a szokásos gyógyszerek. egy maréknyi donalgin, mideton és algopyrin.
Egyébként nekem a kezelések sosem használtak, pedig sokszor voltam ultrahangos, és társai kezeléseken.
Persze ha kell a műtét akkor nincs mese. Nekem azt mondta a dokim, ha a combom belseje zsibbad, akkor irány a sebész.
szervusztok.
engem dec.14 én mütöttek gerincsérvvel,nagyon rég beteg vagyok a derekammal,ugy 40 éve,sokszor becsipödött az ideg,de most már olyan fájdalmaim voltak:fáj a combom,lesugárzott a lábszáramba és zsibbad az egész lábam a sakomig.A mágneses rezonáncia kimutatta,hogy a porcból le volt törve egy darab és az ideget nyomta.Nrm bántam meg a mütétet,elaltattak és semmit sem éreztem és mütét után elmult a nagy fájdalmam.sok fiatal is volt 2-3 nap után hazaengedték őket.
én mindenkinek azt tudom tanácsolni,hogy ne szenvedjen,én ha késöbb mentem volna lebénult volna a lábam,de hála Istennek,jol vagyok ,járok.lassan gyógyulgatok.
Igen,az jó lenne,ha ez lenne a legnagyobb bajom!!Amúgy nem kötekedni akartam,csak nagyon pejoratívan hangzott az a mondatod.
Jajj,dehogy beszélek a torna ellen!Senkinek nem írtam,hogy ne tornázzon,de itt már mindenki jár gyógytornára és feltételezem már mindenki ismeri annak a fontosságát és előnyeit.A mozgás az tényleg nagyon fontos,mindenkinek ajánlom!:)
Én annyira félek mindenféle műtéttől,hogy nem is gondolnám,hogy vki azt választja egyéb terápiák,jelen esetben ugye torna helyett...Hihetetlen!Természetesen a mindennapi mozgás az nem helyettesíti a gyógytornát,és azt tudom,hogy sokan így gondolják pedig.Legalább megszűntek a panaszai a műtét után?Ilyenkor is kell(ene) tornáznia!
A McKenzie-s dolgokba mostmár tényleg nem szeretnék belefolyni,mert nem taníthatom,de a lényegét azt ismerem.Anatómiailag alátámasztott,úgyhogy nem értem,hogy miért nem használ biz. betegeknek?!
Jársz még másfajta kezelésekre is?
További ajánlott fórumok:
- Akik már 30-40 kilót ledobtak itt tanácsokat adhatnak
- Mandulaműtét - étkezési, ápolási tanácsokat kérek szépen
- Mi lehet a gond? Tanácsokat, javaslatokat kérnék....
- Kezelhetetlen gyerek, tanácsokat kérnék
- Segítenétek? Véleményeket, tanácsokat várok! (köszönöm)
- Kérhetnék tanácsokat? Van egy hat éves öcsém, és egy nyolc éves húgom!