Ágyi poloska kiirtása - tapasztalatok (beszélgetés)
A szomszédomat érdekli meg engem is.
Jó reggelt. Rajtam reggelre nem lett új csípés de a fiam és a lányom velem aludt. A kislányon nem látok csípés nyomot de a fiamat nem tudom eldönteni. Őt ha megcsípi véraláfutásos lesz a lába. Látok rajta egyet egyet de nem tűnik frissnek. Egy hetet voltak a mamánál tegnap hoztuk haza őket.
Próbaképen probáltam ebayről rendelni mert az egyim oldalon olvastam hogy Magyarországra nem emged rendelni. És valóban nem lehet...vegyem fel a gyártóval a kapcsolatot.
A szomszédban is van poloska. Megkérdezem hogy beakarnak e társulni.
Olaszországban és lengyelországban sincs engedélyhez kötve az írtószer.
Úgy tűnik Romániában is szabadforgalmúak azok az irtószerek, amiket az itthoni irtók használank. És olcsóbb mint az E-bay. 1 liter Draker 10.2 pl. 14.000 körül van. Utazással is olcsóbb. Akar valaki társulni? Továbbra is keresek partnereket. 1 liter anyagból négy lakást többször is végig lehet irtani.Szerintem minimum 10x.
A csípések helyét figyeld hogy ha 3 nap után is látszik lassan gyógyul akkor az poloska csípés. A kikelt lárvákat nem látni mert fehérek. Az első vérszívás után leszek barnák és az ő csípésük még nem viszket annyira. A frissen kikelt bogarak 1mm-sek. Én a helyedben kérném a második írtást.
A méreg a petéket sajna nem éri el. Ha kifejlett nimfájuk volt akkor az 2-5 petét rak naponta. Ilyen melegben 6 nap alatt kifejlődnek.
Szerintem kérjetek. Ha valamelyik bogár az utolsó csípés után jól elbújt emészteni (5-7 nap) és közben a peték kikeltek (6-8-10 nap) akkor mostanság fognak kikelni. Ezek akkor is elindulnak kaját keresni, ha a felnőtt bogár időközben elhullott a méregtől, aztán ők is jól elbújnak emészteni, bábozódni stb. Persze lehet szerencsétek, hogy a méreg minden bogarat és minden petét elért és megmérgezett, de ezt Nektek kell mérlegelnetek.
Sziasztok! Kb. 3 hete vettük észre, hogy poloskáink vannak. Azonnal hívtam az irtókat, tegnap volt 2 hete, hogy mindent végigfújtak. Az első pár napban még találtunk összesen talán 3 bogarat, azóta nincs az ágyban se vedlés, se kaki, se bogár. Néhol viszketek, de úgy gondolom, hogy nem lehet poloska, mert ezek maximum 1 napig tartanak és nem a lábamon vannak. A poloskacsípés egy hétig viszketett, főként a lábfejemet csípték, egyik éjszaka zoknin keresztül még a talpamat is. Majdnem megőrültem a vakarózástól. Teljesen kétségbe voltunk esve, nemrég költöztünk ide, mondtam az irtónak, hogy az összes bútor, a padlószőnyeg és a matracunk is vadi új. Azt mondta, teljesen lényegtelen, hiszen az új bútorokban is lapulhatnak. Jelenleg nem tudjuk eldönteni, hogy kérjünk-e második kört, hiszen bogár nincs, a csípésre meg nem mondanám, hogy poloskától származik. Mindenesetre megkeserítik az ember életét... :(
Közben leveleztem az egyik ismerősömmel. Náluk is volt ágyi poloska de házilag kiírtotta. Rovatox port szort oda ahol a gyerek nem érte el. Kapott egy negyed flakonnyi Foval CE-t. 2-3 naponta permetezett vele. Ahogy jöttek a csípések. Végül ahogy ritkultak úgy kellett kevesebbszer permetetnie. A negyed flakonból maradt is neki. Mellette gőzöltek mindent. Találtak petéket azt gőzzel és porszívóval takarították ki. 1.5-2 hónap alatt sikerült kiírtani neki. Bejárati ajtót és a folyosót is fújta.
A másik pedig hogy csak ott csíp meg ahol nem takar ruha vagy takaró. Én ezt erőssen cáfolom. A legelső csípéseim takaró alatt szeztem. A mostaniak ruha alatt is vannak. Boka zokni alá simán bemászik ahogy poló alá is....:( Tehát elmondható hogy a ruha sem véd meg. Apropó egy kérdés. Ha írtás után 3 napig normális hogy csípnek akkor a mostani éjszaka bele játszott vagy sem? Mert lett egy újabb csípésem :/
A boltban kapható szerekben nem található annyi vegylé mint amivel a gázmesterek fújnak. Nem össze vissza kevereik hanem különböző hatóanyagú írtószereket felváltva használják. Azért hogy elkerüljék a rezisztenciát.
Ez viszont attól függ, hogy a szakik által előírásszerűen bekevert szer tényleg erősebb-e. Mert azok a szerek feltétlen nem azért korlátozott forgalmúak (csak engedély birtokában), mert erősebb lesz a kikevert lé, hanem mert egyben töményen veszik meg a koncentrátumot és az veszélyes úgy koncentrátumként. Arra viszont tényleg kíváncsi lennék, hogy bekeverve milyen töménységű, mert akkor ha nagy a különbség, akkor pl rommá lehetne perelni a Bábolnát azért, hogy irtásra alkalmatlan szert árusít a fogyasztóknak, miközben a jó szert eladja a szakembereknek... oké, hogy a piacgazdaságban mindenki másból él és néha kicsit csal, de ez így egy az egyben durva lenne. Én inkább hajlok arra, csak nem tudom számokkal bizonyítani, hogy a megfelelő arányban kikevert kész permetlé túl sokkal azért nem erősebb a boltinál, hiszen az egészségügyi határokon belül kell maradnia és ez a "bolti a gyengébb" csak afféle marketingduma. Arra meg mérget vennék, hogy a bogaras cégek nem keverik egymással a szereket, egyrészt mert nem rendelkeznek olyan tudással, másrészt pedig be kell tartsák az előírásokat, különben ugrik az engedélyük és azzal együtt a biznisz. Egyébként ha már marketing, valahol a neten olvastam, amikor elkezdtem utánaolvasni ezeknek a poloskáknak, hogy pl a füstképzés a poloska ellen egyáltalán nem használható, mert az repülő rovar ellen van, mégis csinálják sokan, mert látványos. Poloska ellen külföldön gázosítani szoktak, de az nálunk nem engedélyezett.
Sok helyen viszont azt olvasom és az írtós emberke is azt mondta hogy házilag nem érdemes írtani mert rezisztenciához vezethet. Így az ő dolguk van megnehezítve. Ők 20 féle írtószert tudnak össze kombinálni.
Pl azt is csak gondolom, hogy ha minden nap befújom ugyanazt a felületet az ágyamon, akkor azon nagyobb lesz a dózis napról napra.... hiszen festésnél is jobban takar a több réteg... de hogy ez mennyi a hivatalos szakcégek által kifújt permet töménységéhez, azt megsaccolni sem tudom..
... vagy ez inkább művészet, mint egzakt dolog. Gyerekkoromban nagyanyám keverte a permetlét, nagyapám rászólt, hogy tegyél még bele egy fél kanállal, régi az a szer, a múltkor is meg kellett imételni.... valóban így működne?
Egyébként rendelkezik itt valaki olyan tudással, amivel ki lehet számolni, hogy egy előírás szerint bekevert permetlé milyen hatóanyag töménységű? Mert nekem az kiszámíthatatlan, hogy mondjuk 50g/liter vagy 5-10%-os koncentrátumból 50-150 ml-t hozzákeverek 5 liter vízhez... így pedig nekem nehezen ösdzehasonlíthatóak az egyes szerek.
Így lehet. Illetve az alaposság, a szer naponkénti öregedése és a poloska működése együtt. No meg némi rezisztencia is lehet a dologban, ha mi emberek is hozzászokunk a gyógyszerként beszedett mérgekhez, gondolom a poloskák is a kifújt méreghez.
Namost.10.000 Ft egy liter. Itthon.Áfával.
Mit érdemes ezen jobban hígítani, mint az előírás? 10-30 mml 1 l vízhez. És mennyit fog helyette használni? 5 mml-t? Hogy 2000 liter anyaghoz jusson 10 rugóért? Ennyire nem lehet szarrágó egy cég.Nem hiszem, hogy a hatástalan írtás a "hígított szer" következménye.Esetleg nem elég alapos a permetezés.
[link]
Konkrétan egérragasztót is próbáltam.Arra ha ránézel, már akkor odaragadsz. Hát nem fogott poloskát.
De, a legalján az apróbetősben ott van.
Tenksz, mondjuk nekem is kidobta ezt a rendszer, de hát miért nincs ott a nevük? De mindegy is.
Hát szerintem ez csak nem ilyen egyszerű.Valami oka csak van, hogy nem azzal a decissel permetez a rovarirtó, mint amit megvehetsz a kiskertbe. Mindenkinek lelke rajta, én egyszerűen nem merem beltérben használni.
Attól is függ, hogy milyen erős ragasztószalagot vettél. Ha gyengét, akkor jóhogy nem ragad bele...Nyílván a tesas a legjobb, de az olcsóbbak között is vannak erősek. Pl.a printkeres legolcsóbb is tök jó.
A decishez meg annyit fűznék hozzá, hogy van egy írtószer külföldön. Harris a neve. Annak a hatóanyaga ugyanúgy deltametrin. A decisből hígítva ugyanaz érhető el. Mivel az egy 50 g/l-es cucc.
Most azt gondoljátok, hogy tudom a frankót, de sajnos nem. Ötletem van legfeljebb: ha magadnak csinálod, akkor gyakrabban fújd ki a mérget és tartósabban mérgezd a környezeted, mint ahogy a hivatalos rovarirtók jönnek. Így se olcsó, de a háromnaponként kiszállásnál bizonyosan az. Én azt csináltam, hogy csak az ágyat és szűk környezetét kezelem, hiszen előbb-utóbb úgyis oda jön enni, amelyik poloska enni akar. Minden nap körbefújom a matrac oldalait (alapesetben négy, nálam nyitható kanapé, tehát nyolc oldalát), merthogy aki fel akar jönni hozzám, az csak ott tud felmászni (amelyik meg a plafonról rám pottyanna, az meg ott fog lemászni). Sőt, körberagasztottam a matracot széles festőszalaggal (szerintem széles cellux is jó), mivel az nem olyan nedvszívó és porózus, mint az ágy szövete és jobban megmarad rajta a méreg. Boltban kapható Protect terméket használom és amióta (5 napja) csinálom, nincs csípés. A tervem az, hogy az utolsó csípéstől számított összesen 20 napig fogom ezt folytatni, ennek okát az (1) pontnál leírtam, úgy gondolom, hogy a 20. nap után már nem lehet olyan kikelt egyed, ami még nem próbált enni belőlem. Azt is látom, hogy ott lyukas a tervem, hogy ezek a szerek is tartalmaznak kiűző adalékot, tehát ha csak undorból nem jönnek fel hozzám 20 napig, az utána nagy szívás lesz…. ezért szívesen használnék valami „csendes” mérget (amiben nincs kiűző adalék). „Kigondoltavolna”kezdeményezéséhez szívesen csatlakoznék (hiszen a bolti termékek a még hátralévő 15 napra többe kerülnének), de szerintem az a szer (bár biztos, hogy jó cucc) ugyancsak tartalmaz kiűző adalékot, mondjuk attól még olcsóbb, mint a bolti… Akinek tetszett az ötletem, próbálja ki, ha bejön, együtt örülünk neki.
Sziasztok, nekem tetszik „Kigondoltavolna” hozzáállása, egyébként Keanoval is egyetértek: ha van olyan dolog, amit az ember maga is meg tud csinálni, mert nem igényel olyan mértékű szaktudást, akkor jobban jár, ha azt megcsinálja magának. A poloskairtás szerintem az a kategória, amit magának tud legjobban az ember. Ennek szerintem két oka van: (1) A poloska biológiája nagyjából olyan, hogy 5-7 naponta eszik, közben pedig (amíg nem eszik) naponta 2-3 petét rak, amik olyan 6-8-10 naponta kelnek ki és mivel nincs szülői táplálás, mennek maguk táplálkozni. Magyarán eléggé folyamatos az utánpótlás, ezért szinte lehetetlen olyan ismétlési időpontokat találni, hogy ne legyen frissen kikelt életképes egyed, aki csípni és bujkálni tud (hiszen a legtöbb méreg taglózó hatása a lebomlás miatt az eltelt napok számával arányosan romlik, magyarán idővel nem fogja megölni az áthaladó bogarat). (2) A rovarirtó szerek többsége egy kalap alá veszi a bogarakat, márpedig máshogy működik a csótány és másképp a poloska. Ezek a szerek szinte mind tartalmaznak kiűző adalékot, hiszen az a koncepció, hogy kiűzik a bogarat a rejtekhelyéről, az belemegy a méregbe és kész. Nos, a csótánynál ez jól működik, egyrészt mert van vonulási útvonala, amit jól és gazdaságosan lehet kezelni. A poloskának nincs, tehát bárhol mászhat és bárhol meghúzhatja magát. A csótány ugyan szintén rejtőzködik, de elég intelligens ahhoz, hogy ki lehessen űzni, hiszen ha tartósan olyan szerrel találkozik, ami zavarja (vagy akár felmosással naponta eltörlöd a vonulási úton hagyott jelzéseit), akkor „elszokik” onnan, keres nyugisabb életteret. A poloska meg majd bolond lesz…. több hónapot kibír éhen, ha elbújik és meghúzza magát (vagy átűzöd a másik szobába és hetekig keres Téged, mire rád talál). Szóval ez a kiűző adalékos szemlélet poloskánál – szerintem – nem működik, mert egy lakókörnyezetben, ha sikerül kiűznöd a helyéről, akkor bárhol megbújva játszva kibekkeli azt az időt, amíg még hatásos a kifújt méreg.
Pesguard-b cifenotrin és deltametrin van. És ficam w-vel fújtak most. Nálunk szerencsére nincs galéria és bútor is kevés van. De így se akarnak kihalni a dögök.
Fendona 15 sc használnak még ágyi pokoska írtásra adatlapok és az írtóemberke szerint a Zasistánál. Mára mondjuk csak 2 új csípésem lett. Július elején kezdődött. Az első csípés után 4 nappal már jött az írtó emberke az Eurokártevő írtó cégtől. Monitorozás felmérés nem volt. A gyerekszobában akkor még nem volt bogár! De írtás után folyamatosan maradtak a csípések és beköltöztek a gyerekszobába is. Felhívtam a céget és reklamálatam. Kijöttek még egy irtásra megimételve az elsőt. Ugyan azt az írtószert használta Pest stop combi 8 cs. Megnézve az adatlapját hát tényleg mint halotnak a csók...a megismételt írtás után is maradtak a dögök... A gyerekszobában találtam döglötett de nálunk nem....és most se találok döglött bogarakat :(
További ajánlott fórumok: