ÁEK-MÁV-Honvéd szülészet (legfrissebb) (beszélgetés)
Apuka törpapa, de te még a szülőszobán kapsz egy iszonyatos csinos kék, (DM szatyor anyagú) hálóinget, ami éppen nem ér körbe és ki van belőle a pucér popsid. (na jó, ha 50 kilósan mész szülni, akkor lehet, hogy esélyes, hogy körbeér...én ennél több voltam, szóval nekem kivolt :-D) hátul 2-3 madzag tartja össze, ezt majd apa fogja bekötni.
Na ezt majd a műtő asztalon szépen felhajtják, aztán majd le. És ebben van végig, majd az őrzőben is, aztán amikor 6 óra múlva jön a nagy mutatvány és felállsz. Eltotyogsz zuhanyozni, akkor veheted majd fel a sajátodat.
Igen, apuka az "újszülött ellátóból" figyel. Nem lát semmi véreset, mert az asszisztens doki háta kitakar mindent. A lepel ami előtted lesz, amellett meg pont fogod látni apát.
Ja az újszülött ellátó helységben kb. 60 fok van! + egy ideges apa, szóval ne öltözzön túl, mert még a törp felszerelést is fel kell venni, mamusz a cipőre, kötény, sapka, maszk....
Neked a doki azt mondta, hogy ha megvan a spinális érzéstelenítés akkor a vágástól számítva 2 perc alatt ki kell venni a babát. Ez a protokoll. És tényleg nem volt több mint 2 perc. A párom (úgy nézett ki mint törpapa beöltözve) azt mondta, hogy hirtelen úgy rám ugrottak ketten a szúrás után, hogy csak nézett....
A varrásról csak halvány emlékeim vannak. Egyrészt az anesztes doki meghozta a babát a fejemhez és csodálkoztam, hogy ez "kié" :-D másrészt meg folyamatosan beszél hozzád és megvárja a bezárást, akkor köszönt csak el. Aztán még ott pakolászott a műtősnő, amikor jött a beteghordó és átemelt. A párom is sokkot kapott, hogy apa lett, szóval Ő is elvesztette az idő érzékét, de kb. fél óra lehetett. Egyébként 2 héttel a szülés után is olyan 10-15 percnek tűnt.
A spinális gerincérzéstelenítés valahogy leviszi a vérnyomásodat és kicsit olyan "víz alól hallod" a dolgokat, de közben próbálsz észnél lenni és így nem úgy érzékeled a dolgokat mint egyébként.
De ezen ne izgulj....napi 5-6-ot csinálnak legalább, szóval nem Te vagy az egyetlen, ők láttak már ilyet bőven. Ez az egész csak nekünk "újdonság". :-)
annyit tudok, hogy a műtét, varrás és műtő takarítás kb. 1 óra. Mi pont ennyit csúsztunk, mert én lettem volna az első, de a mentő hozott edy sos esetet és így csúsztunk.
Meddig:
A szülőszobán még összevarnak, aztán a beteghordó átemel a műtőasztalról arra az ágyra amin a császáros örzőben is leszel. Na ez fura, mert látni fogsz 2 lábat, ami a Tied, de csak látod és nem érezd. Én megkérdeztem, hogy "azok az én lábaim?" :-D Egyébként szakállas a poén, mert mindenki ezt kérdezi. Aztán visszatolnak a szülőszobára, ahol vadul kezdesz remegni. Már ott várt apa meg a baba. 2 órát voltunk ott. Egy csomószor jöttek vérnyomást mérni, meg nyomkodni a hasadat. Először a nagylábujjam kezdett mozogni, aztán már az őrzőben kezdtem el térdig érezni, majd már a popsimat is meg tudtam emelni a betétcserénél. Végig csöpögött valami koktél a karomba. Annyit tudtam elolvasni, hogy volt benne oxitocin, meg algopiriyn meg még valami, amit nem ismertem.
Szia! Nekem aztán az fájt a legkevésbé :-D
Aranyos kis alacsony dokinéni volt az anesztes..még a szülőszobán bejött, megsimogatta a kezemet, megnyugtatott, hogy nem kell félni.
A műtőben meg egy nővérre kell támaszkodni az asztal szélére ülni, a pocakot belógatni a lábad közé, a lábad szintén lóg. A szúrást szinte nem is lehetett érezni, de tényleg, egy vérvétel rosszabb. Aztán annyit éreztem, hogy "magától" lendül a bal lábam :-D de csak picit. A fagyos lábam elkezdett felmelegedni, visszafektetettek, a doki elkezdett valami narancssárga lemoshatatlan maszattal kenegetni az anesztes meg nedves vattával simogatta a lábam, hogy érzem-e. A nyomást éreztem a nedvességet nem. Aztán éppen meg akartam kérdezni, hogy mikor fognak vágni amikor a doki átemelt valami lilás-fehéres maszatos kiscica hangon nyávogó baby t-rexet a paravánon :-D Ő volt a lányom :-D
Arra készülj,hogy aludni nem fogsz ! :) Ideges leszel és kimerült. :)
De neked is leírom,mert nálam bevált: A csecsemősöktől mindig a vizit idején kérj segítséget,mert ha orvos is van a szobában,akkor mindig nagyon segítőkészek lesznek hirtelen. :D
Ja igen, a nyomkodás. Ezért írtam,hogy nem szabad szélgyellni fájdalomcsillapítót kérni :) Nekem egy lány tanácsolta,aki korábban szült,hogy ahogy megy ki a gerincérzéselenítés,rögtön kérjek valamit,mert ha már rendesen elkezd fájni,utána már hiába veszek be bármit. Bevált :)
Én sem adókártyát kaptam konkrétan,hanem adószámot abban a babakötvényes vagy milyen papírban. most anyuméknál vagyunk, csak hétvégén megyünk haza. De szívesen megnézem majd,hogy pontosan honnan kaptuk!
semmilyen vagy bunkó :-))))) na ez találó volt :-)))
A császár utáni 6 órás pihengetéshez azért még hozzátenném - és nem elrettentésül !!! csak tájékoztatási jelleggel - az a "kis" pocak nyomogatást amit csinálnak. Szerintem jobb tudni róla, mint ott akkor érjen meglepetésszerűen.
Katie! Esetleg meg tudod mondani, hogy a NAV melyik osztályától kaptátok az adókártyát....hol kezdjek el reklamálni....köszi
Ingyen van :)) ugyeletesnek fizetsz ha akarsz/tudsz. Fogadott dokinak illik adni.:) az én dokinmnak nem volt
Fix tarifaja, de nem is vállalta a szülést, mert nem volt biztos, hogy ráér. Végül ugyeletben nala szültem . De annyit kapott amennyit másik ugyeletesnek is adtam volna, ha normális velem. Megköszönte a varratszedeskor, nem tűnt csalodottnak :)
Oratórium=odaviszik:)))))
A telefonom azt hiszi jobban tudja mit akarok írni :))