TELC középfokú nyelvvizsga (beszélgetés)
Még életemben nem írtam állásra jelentkező levelet. Miért olyan jó az? :)
Én reklamálni szeretek, DVD lejátszót főleg :P
Sziasztok!
Szívesen beszélgetnék szóbeli témákról (szkájpon), gyakorlásképp a 22-i angol középfokú nyelvvizsgára. Ha valakinek van kedve, írjon :)
Szivatós, mert sokszor a legegyszerűbb cím a jó (a címkereséses első feladatnál), amitől megijedsz, mert túl egyértelműnek találod, de lehet hogy az a jó. A bukta akkor van ha pl a címeket sem értem már (szókincs beli hiányosságok miatt), így lövésem sincs melyik szöveghez tartozhat. Nekem a legjobban a hirdetés keresés megy, sajna az éri a legkevesebb pontot találatonként :(
Meg ebben az új könyvben nagyon hosszúak a szövegek, a második feladathoz is 3-4 hasábos egész oldalas szöveg van apró betűvel. Meg az elsőben a cikkek is hosszabbak. Furcsálltam is hogy 40-50 perc elég volt a régi könyvben, de a vizsga valószínű inkább az új könyv alapjaira és mennyiségére épül. Akkor meg azért ki tudom tölteni az időt. Kérdés:
Ha egy szót nagyon nem értek írásbelin, meg lehet kérdezni? Nem vagyok két lábon járó szótár hogy az összes hangszert tudjam pl. Volt egy hársfás olvasmány vagymi... pont a lényegét nem értettem.
A readingem akkor is siralmas :/
Aki nagyon jó readingben, írja le hogy hogy csinálja hogy eltalálja a jó válaszokat :D
Amikor otthon tesztelitek magatokat, és nyelvvizsga feladatokat oldotok meg, mindig sikerül elérni a 60%-ot?
Mert én most csináltam 2 teljes írásbelit és megbuktam mindegyiken .. :/
Leggyengébben a reading megy, nyelvtanom az hibátlan volt előbb:D
igaz, csak most kicsit örülök, mert az megy a leggyengébben.
nem tudtok nekem levél sablon mondatokat küldeni?
Miért írjátok azt hogy a nyelvtannál nincs minimum?
Hány %-tól sikeres a vizsga?
Akkor sikeres a nyelvvizsga ha mindkét vizsgarészbõl (szóbeli és írásbeli) eléri külön-külön a 60%-ot. Amennyiben csak az egyik vizsgarész lett 60%- feletti, akkor is kiállítjuk a részvizsgát igazoló nyelvvizsga bizonyítványt, amibe ez feltûntetésre kerül. 2009. január 1-jétõl minden vizsgarendszernél államilag elismert bizonyítványt Magyarországon csak az a vizsgázó szerezhet, aki nem csak a vizsga eredeti sikerességi határát teljesíti (legalább 60% az írásbeli és legalább 60% szóbeli vizsgarésznél), hanem minden nyelvi készségnél is teljesít legalább 40%-ot az adott készségmérés összpontszámából. A figyelembevett készségek: olvasási szövegértés, levélírás, hallás utáni értés, beszédkészség. A tesztes vizsgarész eredményét nem veszik figyelembe egyik készségnél sem. Ez a TELC vizsga esetében azt jelenti, hogy az olvasás, hallás utáni értés és a beszédkészség esetében 75-75 a lehetséges maximum, ezeknél ebbõl legalább 30-30 pontot mindenkinek el kell érnie, ahhoz, hogy államilag elismert bizonyítványt kapjon az adott (írásbeli vagy szóbeli vagy komplex) vizsgarészbõl. Tehát nem csak az eddigi 60%-ot kell elérnie a vizsgázónak, hanem a négy készségnél 40-40%-ot is. Az eddigi 2 feltétel helyett tehát a jövõben lényegében 6 feltételnek kell megfelelnie a vizsgázónak, csak abban az esetben kaphat majd államilag elismert bizonyítványt.
Nem teljesen értem hogy akkor a nyelvtani feladatok majd hogy számítanak bele? Ha amit felsoroltam épp hogy 60%, de a nyelvtani részek csak nagyon gyérek (20-30%) lesznek, akkor rontom a vég átlagot, vagyis nem lesz meg a 60% :(
Mi a három készség?
olvasásértés (1-2-3as feladat?)
írás (2 nyelvtani+levél)
hallás+beszéd (3 listening + szóbeli)
vagy hogy?
Király ;)
És az olvasás értésnél is a három feladatnak együtt kell legalább 40%-nak lennie, ugye? Tehát nem feladatonként? Pl első általában 5/3, a második 5/1-2 és a harmadik szokott 10/8-9 lenni, ami felszorozva: 25/15, 25/5-10, 25/20, tehát 75/45, tehát épp 60% :D
Ez jó hír, mert a nyelvtani résznél szoktam elbukni itthon is. A levél megy, meg az olvasásértés is.
Tehát akkor a nyelvtani feladatok közül mondjuk az a,b,c behelyettesítős jó és a másik amikor csak úgy kell keresni a szavakat akár 0 pontos is lehet, nem gond?
Sziasztok!
A 40 %-nak készségenként kell meglenni. Az olvasásértés ugye 3 feladatból áll, összesen 75 pont, 30 pont a 40%. Nyelvtannál nincs minimum, a levélnél pedig 18 pont. Tehát, ha mindenhol a minimumot csinálod és a nyelvtanod hibátlan, akkor meglehet a 60 %:)
Szerintem kiváltod simán a korábbiak egyikével:
Your favourite place to go out = nearest tourist attraction
Your favourite season = last trip
A person you would like to meet = a star you have met
"Előre megkapott szöveg, vagy szövegek alapján el kell mondanod a párodnak a véleményedet azzal kapcsolatban, amiről szólt a szöveg, és érvelnetek kell egymással. Majd ő fogja a véleményét kifejteni az ő szövegével kapcsolatban, és te fogsz érvelni, és kérdezni tőle."
Tehát a szóbelin a szövet amiről beszélgetni kell különbözni fog a két vizsgázónál? Nem ugyanazt a szöveget kapjuk?
Egy másik telc könyben találtam még témákat:
Your favourite place to go out
Your favourite season
A person you would like to meet
Nekem már nincs erőm kidolgozni ezeket, megköszönném ha valaki elküldené nekem :-)
Számomra azért fontos hogy minden ki legyen dolgozva, mert hajlamos vagyok leblokkolni ha izgulok, és még a legegyszerűbb témánál is tudok össze vissza beszélni :/
Mivel listeningben katasztrófa vagyok, muszáj hogy a szóbelin jól teljesítsek, ezért nem engedhetek meg magamnak egy leblokkolást sem.
bimbi1@citromail.hu az email címem :-)
További ajánlott fórumok:
- ECL középfokú nyelvvizsga
- Az iskolai nyelvtanulás elég a középfokú nyelvvizsga letételéhez?
- Melyik angol középfokú nyelvvizsga könnyebb: Euro, TELC vagy ECL?
- Mennyi idő alatt lehet felkészülni a TELC középfokú nyelvvizsgára?
- Telc - középfokú német nyelvvizsga
- TELC középfokú szóbeli nyelvvizsgádon milyen témakörökről kellett beszélgetni?