Tanuló vezetők, friss jogsisok gyertek csevegni! (beszélgetés)
Sziasztok!
Én most egy nagyon izgalmas ponthoz érkeztem. Kedden megyek vezetni és ha minden rendben megy akkor a második órám végén megkérjük a vizsga időpontot. :D
A próbavizsgám közepesen sikerült múlt hét pénteken. Pár óra gyakorlást javasolt még a vizsgabiztos. A parkolásaim még darabosak azt mondta. Tükrökben többször ellenőrizzem a forgalmat, kicsit elkéstem a váltásokkal. Kint a városon kívül meg nem gyorsítottam elég dinamikusan.
Mi is az első alkalommal már mentünk forgalomban, de mi is egy elhagyatottabb helyen. Szerintem már ez a "divat". Én is jobban szerettem volna ha egy védett helyen kicsit többet gyakorolhatok. Talán nagyobb lett volna az önbizalmam.
Szép napot! Jó vezetést!
Szia!
Nekem kicsit másképp zajlott a dolog. Hál istennek kisvárosi vagyok, az első órán levitt az oktató egy olyan helyre, ahol alig jár valaki. Ott volt elindulás, kis gurulás, megfordulás....Azán már mentem is vissza a sulihoz a városon keresztül. Persze segített, de akkor is, mentünk rögtön. 2. óra hasonlóan zajlott, lassú menet, kézifékes elindulás. 3. órán mentünk lakott területen kívülre, a negyediken meg már a városban találtam magamat. Azóta is ott kavargunk, holnap lesz a 26. Egészen a 15. óráig úgy éreztem, ez rettenetes, és olyan béna vagyok hogy sose gondoltam volna!Nem vettem észre hogy egyik óráról a másikra bármit is haladtam volna, a 10. órám pedig az összes közül a leggyalázatosabb volt. Na, az volt ott a majdnem összeomlás, a nagy csalódás.
Egészen a 13. óráig nem is tolattam soha, az első alkalom amikor kipróbáltam a saroktolatás volt.
Kb a 20. órától kezdtem el érezni hogy na talán valami elindult...egész addig egész nap stresszben voltam ha vezetni kellett menni, az óra végén is alig bírtam aláírni úgy remegtek a kezeim.
Aztán most 2 órája van az, hogy dícsér az oktató, milyen jó volt ez meg az, parkolunk meg minden és megy is....fura, nem hittem volna hogy pár óra alatt így bele fogok lendülni :) És most már nem rettegek vezetni menni, sőt majdnem élvezem, nem remegnek a kezeim se, csak unalmas az útvonal :D Hát, őszintén szólva 10 órája még nem hittem hogy ide is eljutok, az eleje nagy szenvedés volt! De megérte, már alig várom hogy a végére érjek, és meglegyen a jogsi!
Szia :) És üdv köztünk :)
Tanpályán még nem is szokták a gázt erőltetni az oktatók, ott végig csúsztatással kell haladni :) (kuplung-fék-kicsigáz). Mondhatni, hogy ott még ahhoz szoksz hozzá, hogy miként kell kormányozni és milyen érzés vezetni, meg a kisebb alapok - parkolások, fordulás, kanyarodás, hátramenet, tehát minden, amire majd kint is szükséged lehet.
Én a 15. óra környékén mentem ki először (10. óránál szoktak, de akkoriban munka miatt alig tudtam menni vezetni) forgalomban, és eleinte nagyon furcsa volt, hogy kuplung nélkül kellett a gázt nyomnom :D A gázadást majd ilyenkor fogod te is megtanulni, már kint az utcán, hosszú egyeneseken vagy szerpentinen.
Én a legelső alkalmamra szinte alig emlékszem. Az óra végén volt, én vezettem vissza a tanpályáról a buszmegállóig egy hosszú egyenesen :) Legközelebbi alkalommal pedig már Békásmegyer környékén ismerkedtem a jó magyar utakkal :) Akkor még minden felett elsiklottam, piros lámpa, elsőbbségadás, semmi nem ment, annyira izgultam, de az oktatóm szemfüles volt na meg próbált lelket verni belém. Ez azóta sikerült :D
Sziasztok fiúk-lányok!
Hajnalban már olvasgattam amiket írtatok, még akkor telefonról... reménykedtem hogy most visszatalálok hozzátok ide bejelentkezve, úgy néz ki, hogy sikerült is. Remélem elférek mellettetek. :)))
Most kezdtem a múlthéten a vezetést, lement 2 alkalom, így összesen 4 órám. Szerdán is lesz egy alkalom, illetve jövőhéten 2. Eddig nem nagyon volt semmi extra, sőt, még gázadás sem, amit nagyon bánok, mert szeretném ha menne, ez az alapja... csak kuplung, fék, alapjáraton körözgetés volt. Előre, hátra beállás, ilyesmi, ezek mennek, a kuplungos indulás is már a 2. alkalomra jó volt, összesen talán 3x fulladtam le a 1,5 óra alatt. Szeretnék belejönni minél előbb, és remélem sikerülni is fog. :)
Ti hogy éreztétek a legelején, mennyire megy? Kb. hányadik órától mentetek ki a forgalomba, és milyen volt az a legelső alkalom?
Olvastam itt nálatok, hogy akinek első alkalomra nem megy a forgalmija, az inkább ne is vezessen, mert nem alkalmas, hullámzó teljesítmény, stb... ellenben sokan mondjátok, hogy stresszeltek, főleg forgalmi előtt és alatt, ezért is nem megy. Utóbbi gondolatokat nem támasztanám alá, nem is értem, hogy miért kell így hozzáállni... sok tényező lehet, ami miatt nem sikerül. Remélem a többségnek aki itt neki vágott már sikerül lassan-lassan, talán én is eljutok 1-2 hónap múlva a forgalmiig, és remélhetőleg elsőre sikerül. A kresz rendben volt, az ment elsőre, de egyelőre ettől a forgalmitól tartok... többek közt azért, mert fogalmam sincs (tényleg, semennyire) hogy fog menni. :)
Jó éjt, szép napot!
Nekem is 50 óra lesz a vége - ma volt a negyvenedik, és oktatóm szerint 10 még belefér, mert menni megy már, de még mindig nem figyelem, mikor van főútvonal és mikor nincs (eddig a jobbkézszabályról feledkeztem el mindig, most meg akkor is nézem, mikor nem kell), a váratlan helyzetekre meg sosem jut eszembe, hogy le kéne fékezni, úgy leblokkolok. Meg a parkolásokat is kell még gyakorolni.
Így egyenlőre március 11-re kell készüljek mint vizsgára, aztán majd meglátjuk, hogy teljesítek előtte a próbán (ő nem szokott tartani, de cuki szemekkel néztem rá, hogy "légyszí") :)
És fiúk, lányok, nem kell kétségbe esni, ha nem sikerül elsőre a forgalmi, sokszor nem a nem tudástól függ, hanem sokat nyom a latba ki mennyire stresszes, milyen a vizsgabiztos, és milyen peches helyzetek adódnak pont a vizsgán.
Pl az egyik ismerősöm októberben kezdett vezetni, január végén kapott időpontot vizsgára, 2 napra rá, ahogy leesett az első hó. Szegénykém azt sem tudta merre van arccal. Szerintetek átment?
Ez az "én vagyok a legokosabb, én vagyok a legszebb" stílus engem a sógoromra emlékeztet, aki mindig azzal dicsekedett, hogy azért vették el a jogsiját anno, mert 150-nel akart meglógni a rendőri ellenőrzés alól.
Aztán újra kellett neki vizsgázni, hogy vissza kapja a jogsit. 5.-re sikerült neki a KRESZ, és azzal mentegetőzött, hogy azért mert bele sem nézett, de forgalmitól nem fél mert kwa jól vezet. 2 oktatót fogyasztott el, (persze mind a 2 hülye volt) kb 50. óránál ment elsőre vizsgázni, és 2.-ra ment át.
Nem rég ki akart menni Németországba dolgozni, mindenki akivel ment volna közös busszal ment, de ő biztos, hogy nem megy velük, majd külön saját autóval, mert ő nagy menő. Az osztrák határt még sikerült átlépnie, nem sokkal utána sikeresen leégette a kuplungot. Potom 90 ezerért haza is hozták az autót, és a munka is ugrott. :D
Én értelek:)
Én csak azt kérem, hogy ne általánosítsunk, mert igen van akinek rögtön sikerül a normál időn belül. Nem kell senkinek magyarázkodnia, hogy miért nem sikerült, van ilyen. Nekem pl. az egészségügyi vizsga nem ment:) És akkor mi van? Attól még simán elsősegélybe részesítek bárkit az utcán.
Na, ne izguljatok, és ne gondolkodjatok sokat, mert a vezetéshez nem kell gondolkodni, csak jól kell használni a pedálokat:)
Természetesen ez így van:)
Ezt nem vitatom:)
Te tuti jobb vagy egy csomó mindenbe, de ennek ellenére nem mondom azt, hogy a te példádnál maradjunk, biztos azért vagy jobb fodrász, mert 3x3 évig jártál suliba, és nem bizonygatom azt, hogy az én fodrászom, aki mester fodrász azt mondta, hogy csak azok lesznek jó fodrászok, akik háromszor annyi ideig járnak suliba. Érted?
Tehát nincs semmi baj azzal, hogy ha valakinek több óra kell hozzá, de ne mondja azt senki, hogy nem sikerülhet simán elsőre:)
Felkiáltójel, semmilyen mosoly-jel és határozottság :) Ebből gondoltam, hogy támadsz.
Én továbbra is mondom, nem vagyunk egyformák. Furcsa mód mindenhol azt látni és hallani, hogy valaki rövidebb, valaki hosszabb idő alatt tanulja meg, én kérek bocsánatot. Mondjuk arra is lehet ilyenkor gondolni, hogy ha az ember már másodszorra csinál valamit, akkor már jobban fog neki menni, mint elsőre, és így tapasztaltabb lesz, meg gyakorlottabb, de persze ahány ember, annyi szemlélet.
Ezen kívül ne felejtsd el, vannak, akik kényszerből csinálják. Én sem azért kezdtem el, mert akartam, hanem mert muszáj, jóformán alig van esélyem jogosítvány nélkül az informatikai világban munkát találni, és ha már hosszú éveket töltöttem a tanulással, akkor úgy gondoltam, nehogy ez fogjon vissza a megélhetésem kapujában, hogy egy betű és szám kombinációja hiányzik az önéletrajzomból :) Az, hogy időközben megszerettem a vezetést és végül meg is akarom tanulni, már más tészta. Olyan ismerősöm is van, akinekaz állása megmaradásán múlt, hogy megszerzi-e a jogsit vagy sem.
Kedves kék irisz!
Én meg veled szállnék vitába. Lehet, hogy Te jobb vagy a vezetésben, mint bárki más. Ez is egy szakma. Gyakorlat teszi a mestert! Lehet, hogy én meg fodrászatban vagyok jobb, amit fele annyi idő alatt tudok elsajátítani, mint Te.
Nem vagyok biztos abban, hogy mivel én pl. csak 50 óra alatt tudom megtanulni, amit Te 30 alatt attól én veszélyeztetném a többieket.
Köszi, hogy átgondolod!:)
Támadtalak? Nem, csak nem szeretem, ha valaki olyat terjeszt, aminek nincs valóság alapja. Az, hogy neked mit mondtak az oktatók, nem számít. Az ilyenekről is meg van a véleményem, mert emögött csak az van, hogy vegyél tőle több órát, hogy legyen neki több pénze, illetve fizesd le az összes ismerősét is. Na, az ilyen gerinctelen oktatók ha rajtam múlik, éhen halnak:)
Csak 2 példát írtam, de nekem nincs olyan ismerősöm, akinek ne elsőre sikerült volna, azaz van egy, de a nagyon sokból. És ráadásul mi Pesten tanultunk vezetni és itt is vizsgáztunk.
Tehát nem én vagyok jobb nálad, hanem ezek szerint sokan jobbak vagyunk nálad. Én mindig azt mondom, hogy akinek nem sikerül elsőre a vizsgája, annak érdemes lenne felülbírálni azt, hogy tényleg kell neki vezetnie? Mert ez számomra azt mutatja, hogy nincs érzéke hozzá és csak veszélyezteti a többieket....
Nos, erre csak azt tudom mondani, hogy nem vagyunk egyformák ;)
Nem értem, miért támadtál most, de semmi gond. Maradjunk annyiban, hogy akkor átfogalmazom, amit eddig nem egy tanár mondott nekem, és kész :) Ettől még a fejemet nem kéne leharapni, mert "hazudok", ami mondjuk nem igaz. Egyszerűen csak te ebben jobb vagy nálam. :)
Nekem azt mondta az oktató 30 óra is elég lehet, van aki jobban ráérez a dologra, de nem ez a jellemző. De nyilván van ilyen. Nekem holnap lesz a 23. órám, főleg az elején szoktam csinálni a bakikat, kell 10 perc mire belelendülök. De múltkor azt mondta nincs rossz érzékem a kocsihoz, ettől aztán nagyon jó kedvem lett. :) Nem az a baj hogy béna vagyok vagy nem tudom a dolgokat, hanem hogy sokszor szétszórt vagyok szerinte. Lehet, meg ugye ahhoz is idő kell hogy átgondoljam mit csináljak meg hogy, csak van amikor túl sok idő kell ehhez. Na mindegy, idővel csak javul a dolog. Múltkor sikerült hátra beállni 2 kocsi közé, ez szintén eléggé feldobott :)
Hál istennek tényleg kis városban élek, itt nincs buszsáv meg ilyen bonyolultabb dolgok :D Én a bicikliseket nem bírom, annyira megzavar ha megjelennek a színen. Én meg bevonzom a jó dolgokat, múltkor egy bácsika kicammogott elém a körforgalom közepébe, majd meggondolta magát és a sáv közepén visszafordult. Legutóbb meg egy kutya sétált az út közepén előttem, és nem is zavarta hogy ott kocsik mennek....
A robogós srác meg majdnem kijött elém...
De végülis megoldottam sikeresen ezeket a szitukat. :)
Én ezektől a manőverezésektől rettegek, az összestől, saroktolatás, egy ívű megfordulás, parkolás... nem is megy valami fényesen egyik se!!
Na, ez nem igaz!
Nekem elég volt 30 óra és nem vezettem előtte és az unokaöcsém sem vezetett sosem előtte. Ja, és nem is buktunk sosem meg. Nem jártunk előtte sem vezetni.
Ezzel szokták vigasztalni magukat, akiknek nem megy simán....
Szia Tartaruga :)
Amiatt ne aggódj, hogy már sok óránál tartasz. 30 óra azoknak elég, akik már ültek előtte autóban (akár baráti-családi körben, akár úgy, hogy elkezdték, csak megbuktak és hagyták letelni az egy vagy két évet), mindenki másnak sajnos több. Én is most vezettem le a 36-37. órám (egyszer csak egyet tudtam haladni, ezért csúsztunk el), és igazából még mindig úgy érzem, hogy kéne, sok, hogy biztosan menjen. Oktatóm másképp gondolhatja, mert ma közölte, hogy március 4-én vagy utána vizsgázom. :) Próbám nekem nem lesz, szóval picit félek, de majd igyekszem. Pedig egyre rosszabb vagyok a parkolásokkal - hiába olvastam el azt a cikket -, saroktolatás is néha megy, néha nem, és velem is közölte ma, hogy megbuktam volna, mert egy fene szűk utcába hajtottunk be, jöttek szembe, és túl közelre húzódtam a parkoló kocsikhoz.
Viszont megvolt életem első előzése :D
A hibát-hibára halmozás nálam is felmerül, ne aggódj. Ha valamit elrontok, utána nekem végem, széthullok, mert annyira görcsölök még rajta, hogy nem veszem észre a többit. Erre nagyon nincs gyógymód, magadnak kell összeszedned magad és megnyugodni. Gondolj arra, hogy inkább most legyenek hibáid, amiken át megtanulhatod a vezetést, mint hogy majd egyedül és kiszolgáltatottan essen meg ugyanez. :)
Én előre megmondtam az oktatónak, hogy nincs kiabálás, nincs cikizés, nincs tapizás, csak normál hangnemben elmondja, hogy ha elrontottam valamit, mert ahogy felemeli a hangját ott megállunk és megyek máshoz.
Lehet amúgy sem volt egy idegbeteg típus, de mindig nyugodt volt velem, soha nem emelte fel a hangját és a gyakorlásom alatt mindössze egyszer mondta azt, hogy na most megbuktál volna a vizsgán. Megkérdeztem, hogy miért és azt mondta, hogy azért, mert sokáig használtam a buszsávot.
A vizsga simán ment. Én nem vagyok egy ideges típus.
Az unokaöcsémnek 2 hetes a jogsija. Ő egy kicsit aggódott, mert az elején ritkán vezetett. Hetente egyszer, így úgy érezte mindig, hogy a következő alkalomra elfelejti, amit már tudott, de kérte, hogy mehessen sűrűbben és simán átment a vizsgán. 1 hete kapta meg a jogsit, azóta nem lehet kiszedni sem az autóból:))))
Mindenkinek sok sikert!
Szia!
Nalunk ez kicsit gyorsabban megy, mivel picike varosrol van szo (Szekszárd). Az oktatom azt mondta, h barmikor mehetek. En szeret ek egybol vizsgazni, nehogy kiesyek a lenduletbol.
Nagyon szorítok majd neked, hogy sikeruljon a vizsgad. Nekem ez a tudat most erot ad, hogy mas is egyszerre küzd velem!
Meg egyszer: kéz és lábtorest ;-)!!
Szia Tartaruga!
Hát én úgy küzdöttem le egy kicsit ezt a megfelelési akarást, hogy amikor letolt az oktatóm akkor azt gondoltam magamban: ez az én pénzem, te meg azért ülsz mellettem, hogy megtaníts vezetni, bibibi. :) Tudom gyerekes, de akkor jobb kedvem lett. :)
Hát a "kedves" sávváltásra nem tudok mit mondani. Talán kérdezz rá az oktatódra és elmagyarázza, hogy mit kell látnod a tükörben amikor válthatsz és akkor talán nem idegeskedsz rajta. Az az igazság, hogy én is tutira megyek mindig. Ez azt jelenti, hogy vagy látom, hogy lassít vki és beenged, vagy sehol senki. :)
A magabiztosságra meg csak annyit tudok mondani, hogy ha vissza olvasol akkor még látni fogod, hogy akinek már a jogsi a kezében volt Ők is még parázva mentek el vezetni a forgalomban először. Tisztelet a kivételnek!
Én a 46. órámat nyomtam, próbavizsgára megyek holnap, tudom mikor mit kell tennem, de hogy magabiztos vagyok az túlzás.
Egy kicsit lazíts, az oktatód nagyon tapasztalt és jó szakember azért ül melletted, hogy ne engedje hogy magadba, benne és a kocsiba kárt tegyél. Fel a fejjel!
Sziasztok!
Csatlakoznék hozzátok, ha nem bánjátok :) Szükségem lenne egy kis támogatásra a sorstársaktól :)
A gond az, hogy állandóan gyomoridegem van vezetés előtt, és az önbizalmam a béka feneke alatt van, amiért nem sikerült 30 óra alatt megtanulnom… Most jön majd a 40.óra, de én már kb. a 20. óta ezen hergelem magam, és próbálom kisakkozni, hogy vajon hány órára lesz még szükségem, amitől persze még idegesebb vagyok…
Ha valamit az óra elején elrontok, ami egyébként általában menni szokott, akkor ez annyira elveszi az önbizalmam, hogy elkezdek hibát hibára halmozni. Ha viszont kb. az első negyed órácskát leküzdöm hiba nélkül, akkor innentől egész órán tök jó vagyok magamhoz képest. Szóval ezek alapján szerintem nekem leginkább egy kis önbizalomra lenne szükségem… Csak hát az a fránya kényszeres megfelelni akarás… magamnak, az oktatómnak, meg úgy általában mindenkinek…
Ami nekem a legnehezebben megy, az a sávváltás. Ha látom, hogy na most sávot kéne váltanom, rögtön ideges leszek, elkezdek kapkodni még akkor is, ha tök biztonságosan kivitelezhető lenne. Egyszerűen nem tudom, miért félek tőle ennyire.
Egyébként az, hogy hogy sikerül egy óra, szerintem kb. kizárólag attól függ, hogy aznap épp milyen passzban vagyok…
Ja és abba elég szörnyű belegondolni, hogy ha már most ilyen idegbeteg vagyok, mi lesz a vizsgán????
Szerintetek hogy tudnám magam összeszedni és egy kicsit pozitívabban hozzáállni az órákhoz?
Én majd pénteken beszámolhatok a vizsga előtti állapotomról és teljesítményemről. :D Még nem parázok....
Esztie most pénteken már forgalmi vizsgázol is? Én azt hittem hogy kb. 2 hét mire időpontot kapsz rá. :(
Anya, ezzel csupán az a probléma, hogy ha viszont nem "gyakorol" az ember, akkor az életbe nem fogja megváltoztatni azt a hullámzó teéjesítményt jóra :)
Én is szoktam érezni magamon, hogy mikor nem menne a vezetés, és valóban, olyankor nem is vagyok olyan ügyes, mint kellene. Persze amíg óráim vannak, ezt nem fogom tudni kikerülni, elvégre kifizettem, és én sem szeretném, ha ez a pénz egyszerűen kirepülne az ablakon csak azért, mert épp nem érzem magam vezetésre alkalmasnak. Viszont megmondtam oktatómnak is, ha majd már jogsival érzem ugyanezt, inkább buszra szállok.
A jelek szerint pedig nem csak én gondolkodom így :)
Zsenilia, majd sok szerencsét :)