Tájnyelv, megyékre elosztva!! (beszélgetés)
Keine Ahnung! Elsőre az alkoholszonda ugrott
be, de sose hallottam még ezt a szót.
Tegnap olyan jót derültem.
A férjemtől hallottam, hogy “behullott a hó a gelebembe”. :)
Mi is az a hébér?Még mielőtt megfejtenéd e szónak jelentését,"ha" kérhetném ne "guuglízd" ki:)Próbáld meg anélkül,ezért egy kis segítséget adok.
A.fújni szokták,B.szívni szokták,C.se nem fújják,se nem szívják,...kérdésemben a "szexualitás" halvány árnyéka se vetődik ki,így 18- aluliak is részt vehetnek benne...
Tutyi: mamuszféle lábbeli.
Trutyi: kaka.
No meg attól kezdve, hogy "visszanyalt a fagyi" és a vidéki paraszt is be-beszólogatott a pesti ficsúrnak, egy kicsit hátrébb mentek az agarakkal. Mert igaz:
"Ha a vidéki paraszt nem lapátolja a tehén alól a trágyát, akkor a pesti ficsúrnak nincs mit (sz@rni), kiereszteni az alsó lyukon."
És ez bizony nagy igazság!
Mi is találkoztunk ilyennel. Értelmes fiatalember volt, csak nem tudott ellenállni az alkalomnak, hogy a "tápon nőtt" városiakat lecikizze.
De amikor megkérdeztük tőle, hol gyártják a kapáját, amire olyan büszke, elhallgatott.
Gyerekkoromban volt a vidéki paraszt, meg a pesti bunkó. :)
Régen nagy divat volt lenézni a vidékieket, de ők is lenézték a városiakat, mert ők meg a mezőgazdasági dolgokkal nem voltak képben meg ugye nyámnyilák voltak.
Valamelyest még a mai napig is meg van ez, csak azóta már sokan költöztek vidékről Budapestre és fordítva is.
Szerintem pont azért, mert köztük sokan büszkék a származásukra. A szlovákokkal ugye nem vagyunk vagy voltunk nagy barátságban, így lett sértés, ha valakit letirpákoztak. Aztán valahol útközben torzulhatott a kifejezés.
A tótozás is divat volt egy időben. Süket tót, lüke tót, most ezek rémlenek így hirtelen.
Aztán ugye a sok nagyszájú, aki szerint a falusi eleve buta... Mintha a Budapesten születést érdem szerint osztogatták volna.
Annak idején egy osztálytársamék Gyöngyösről költöztek Budapestre, az apa munkája miatt. Hát a sok kis dilis nem elkezdte leparasztozni?
Gondolom, mint sok betelepített népcsoport, az "új haza" is idegen volt a számukra, és idővel a szülőhaza is azzá vált; hontalan, talán kevés iskolázási lehetőséghez jutott népcsoport volt.
Én hallottam már, hogy letirpákoztak valakit, aki kihúzta magát és közölte: igen, tirpák vagyok, de te meg bunkó vagy.
Érdekes népcsoport, Nyíregyháza környékére telepített tótok (szovákok).
Él a faluban tirpák család úgy tizenéve, de amit az ő szóhasználatuk alapján északalföldinek hittem, arról kiderült, Borsodban is mondják úgy.
Nyilván ez is a belső vándorlások miatt.