Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Tájnyelv, megyékre elosztva!! fórum

Tájnyelv, megyékre elosztva!! (beszélgetős fórum)


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
895. tumbo (válaszként erre: 893. - Guruljka)
jan. 21. 17:20
de sorolhatnánk Puskás Ferenctől Hofi Gézáig.nem az a fontos ki milyen névvel született,magyar ,vagy nem,csak rendes ember legyen.
894. Asinel 75 (válaszként erre: 893. - Guruljka)
jan. 21. 14:48
Ahogyan Petőfi (Petrovics ) Sándor is. Szeretem a verseit.
893. Guruljka (válaszként erre: 891. - Guruljka)
jan. 21. 10:56

"Erkel Ferenc családjának eredetéről több feltevés is létezik. Belaagh Aladár szerint a család holland származású. Ez a legenda a családban is erősen tartotta magát, ugyanis egy 1711-ben keltezett pápai indexben szerepelt J.C. vam Erkel németalföldi hitvitázó könyve. Egy másik elmélet szerint Erkelék a felső-badeni Freiburg városából származtak volna, ugyanis ott már 1565-ben előfordul az Örgckelin – másként Erkelin – név, mely a későbbiekben Ergele és Ergel alakká változott. A legvalószínűbb azonban, hogy Erkel közvetlen felmenői pozsonyi katolikus németek voltak."


És Munkácsy is Lieb Mihály volt 24 éves koráig.

De mindkettejüket magyar művészként tiszteljük.

892. Asinel 75 (válaszként erre: 891. - Guruljka)
jan. 21. 00:22
Nem.
891. Guruljka (válaszként erre: 890. - Asinel 75)
jan. 20. 21:19

Én a hangzása alapján igen.

Sok a német nyelvű befolyás. Tudtad, hogy Erkel Ferenc is német anyanyelvű volt?

890. Asinel 75 (válaszként erre: 889. - Guruljka)
jan. 20. 19:58
Nahát nem gondoltam volna, hogy ez is német eredetű😁
889. Guruljka (válaszként erre: 888. - Asinel 75)
jan. 20. 14:52

Én is, de rákerestem:


[link]

888. Asinel 75 (válaszként erre: 887. - Unom)
jan. 20. 14:50
Én is csak ennyit tudok, hogy kis pici hal.😀
887. unom (válaszként erre: 886. - Asinel 75)
jan. 20. 14:25
Kis hal, a fajtáját nem tudom. Pecásoktól hallottam.
jan. 20. 14:23
Tegnap jutott eszembe a következő szó : sneci . Várom a megfejtéseket.😁
885. Guruljka (válaszként erre: 884. - Hópihe14)
jan. 19. 14:27

A bors is lehet őrölt vagy tört., törött.

Paprikát egyszer vettem egy boltban celofánba csomagolt, másfél-két centis aprókat egészben, pirosakat. Cayenne-bors volt ráírva.

Az a kicsi tasaknyi éveken át elég volt, mert egy darabnak egy harmada is finoman csípőssé tett egy fazék levest!


Manapság nem látok ilyet, de egy jó ismerősöm paprika-különlegességeket termeszt, nála van mindenféle vetőmag, de különféle készítmények is, mint pl. a chilis csokoládé, különböző chilifajtákkal.

A fiam nem szereti a csípőset, én néha veszek kis üveges csípős paprikakrémet, úgyis csak a tányérba tenném.


A férjem idejében volt itthon csípős fűszerpaprika is, azt csípősnek hívtuk csak. Más fajta üvegben volt, mert a gyereknek nem járt. :D

884. hópihe14 (válaszként erre: 883. - Tumbo)
jan. 19. 14:18

Gondolom, ez a különbség abból ered, hogy őseink őrölték = darálták a fűszerpaprikát, vagy törték.


Viszont akár őrölt, akár tört, két fajtája volt és van is:

- édes-nemes = inkább csak színezős, de nem csípős

- csípős paprika = erős paprikának is nevezik, de ez nem ad olyan szép színt az ételnek

883. tumbo (válaszként erre: 880. - Guruljka)
jan. 19. 14:05
én meg,hogy tört paprika.nálunk őrölt.
882. Guruljka (válaszként erre: 881. - 98e28fd60a)
jan. 19. 13:57

Én általában csak paprikát mondok. Másmilyen, mint édes és piros, és por alakú, nem tartózkodik a konyhában.


A megenni való meg úgyis zöldpaprika. Ha piros, akkor is.

881. 98e28fd60a (válaszként erre: 880. - Guruljka)
jan. 19. 12:39
Piros, színes, nemes..mikor, mit használok, rá.😊😀
jan. 19. 12:18

Eltévedt kicsit a "feláll a szőr a hátamon" fórum, ide illő szavakat emlegetnek.

Na de például a pirospaprikát hol és hogyan mondják?

Meglepődtem, amikor színes paprikának hallottam a Jászságban. Vagy amikor paprikapornak olvastam itt a Hoxán.

879. 98e28fd60a (válaszként erre: 878. - Tumbo)
jan. 16. 21:49
Én, szeretem.😊
878. tumbo (válaszként erre: 877. - Guruljka)
jan. 16. 18:41
a kapor semminek sem árt,még a zöldbab-főzelékbe is szoktam tenni.mondjuk a kaporszószt utálom.
877. Guruljka (válaszként erre: 875. - Tumbo)
jan. 16. 10:41
Pedig létezik a káposztafőzelék, krumplival, mint a kelkáposzta, vagy kaprosan is.
876. tumbo (válaszként erre: 875. - Tumbo)
jan. 13. 11:55
vagy paradicsomosat.
875. tumbo (válaszként erre: 869. - Bless the child)
jan. 13. 11:55
mi meg a kelkáposztát.káposztából nem szoktunk főzeléket csinálni,csak dinsztelt káposztát.
874. Guruljka (válaszként erre: 872. - Bless the child)
jan. 13. 11:46

Jéééé! :D


Én magyar nyelvű, de román kiadótól származó szakácskönyvben láttam palacsinta néven valami bukta-féle receptet.

873. tumbo
jan. 13. 11:44
tegnap néztük a gasztroangyalt,mondja a nő,hogy az anyósa Perkátáról származott.mi is úgy csináltuk a krumplis pitét,de nem lett ilyen magas,lehet,hogy egy kis sütőport tett bele.
872. Bless the child (válaszként erre: 871. - Guruljka)
jan. 13. 11:40
Töltött káposzta!
871. Guruljka (válaszként erre: 870. - Bless the child)
jan. 13. 11:40
Én nem tudom!
jan. 13. 11:32
Azt tudjátok, hogy a csángóknál mi a galuska?
869. Bless the child (válaszként erre: 868. - Guruljka)
jan. 13. 11:27
Mi plutykának azt a főzeléket hívjuk, amibe édeskáposzta van, nem kelkáposzta
jan. 12. 09:46

Hoztam az egyik kedvenc receptemet! Szavak is vannak ám benne!


CSÁSZÁRMORZSA/Porozinkó

Édesanyám celldömölki születésű, és lelkesen őrzi is a gyerekkorában megtanult Vas megyei tájszavakat. Így nálunk a kelkáposztafőzelék plutyka, a nudli pöcsmácsik, a meztelen csiga pedig kágyélló... Mikor bejelentettem, hogy császármorzsára vágyom, ezért aztán sütni fogok, felháborodva közölte, hogy én maximum porozinkót süthetek : ) Édesapám viszont, akinek német volt a nagymamája, leginkább a smarnit preferálja... Akárhogy hívjuk is, a végeredményt mindenki nagyon szereti.

Hozzávalók / 3 adag

A morzsához

• 1 bögre búzadara

• 2.5 dl tej

• 2.5 ek cukor

• 2 db tojás

• 2 csipet só

• 2 marék mazsola

• 3 ek napraforgó olaj

• 5 dkg mandula (pehely)

tálaláshoz

• 6 ek lekvár/ dzsem

• 1 púpozott ek porcukor

ajánlat

Direkt nincs benne liszt, sokáig kerestem olyan receptet, ami csak darával készül. Így állítólag ugyanis sokkal könnyebb, omlósabb a tészta. Jelentem, valóban nincs szükség lisztre, tökéletesen összeáll, és nagyon finom.


elkészítés

1. Egy tálban összekeverjük a darát a tejjel, a cukorral, a sóval, a tojásokkal, 1,5 evőkanál olajjal és a sok-sok mazsolával.

2. Egy éjszakára, de legalább néhány órára hűtőbe tesszük.

3. Sütés előtt újra alaposan átkeverjük.

4. Ha teszünk bele mandulát, a serpenyőben olaj nélkül kicsit megpirítjuk, majd félretesszük.

5. Egy nagy teflon serpenyőbe olajat löttyintünk, beleöntjük a tésztát és falapáttal forgatva, apró darabokra törögetve sütjük.

6. A sütés 10-20 percet vesz igénybe (attól függően, ki mennyire megsütve kedveli), én jól megfeketedve szeretem.

7. Mielőtt kész lesz, beledobjuk a mandulát is, összeforgatjuk.

8. Lekvárral, porcukorral tálaljuk.

867. tumbo (válaszként erre: 865. - Asinel 75)
jan. 9. 19:45
mondjuk sose próbáltam,csak láttam.
866. Asinel 75 (válaszként erre: 864. - Kaszkadőr Májk83)
jan. 9. 17:34
Igen, most már tudom.😀
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Minden jog fenntartva © 2005-2019, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook