Szobatisztaság 4 hónaposan (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Szobatisztaság 4 hónaposan
Freud-al nem mindenben értek egyet, de van egy elég ismert tézise a pszichoszexuális fejlődési szakaszokról. Nos, ha az anális szakasz nem megfelelő akkor pl. tisztaságmániássá válik a személy felnőtt korára. itt nem az alapvető higiéniáró van szó, hanem pl. a klányszeres kézmosásról, kétóránkénti felmosásról stb. Szerintem itt sérülhet az is.
És továbbra sem értek egyet azzal, hogy feltételes reflexet alakítsak ki a gyerekemben.
Kedves Kenzol - én akkor is büszke vagyok a gyerekemre, ha egy nagyot ereszt a pelusába :D
a kényszerítés más dolog. az EC-ről én csak olvastam, de nagyon figyelni kell a babára. üvöltő gyereket gondolom (remélem) nem rak bilire a cikk írója.
Ez biztos igy van, olcsó, környezetkimélő, bőrbarát.
A 4-et nem osztom, nem ezen múlik a szülő-gyerek bizalma (szerintem).
Én attól is a falat kapartam, hogy aki szoptat annak szorosabb a kapcsolata a babájával.
Hm.ezt egy másik fórumon olvastam...:
A pelenkátlanság előnyei:
– olcsó,
– környezetkímélő,
– bőrbarát,
– erősíti a szülő-gyermek közötti bizalmat.
Nem hiszem hogy a pelenkás gyerekek bizalma a szüleikkel szemben, és fordítva nem erősíthető...
Nekem ez olyan tűnjünk ki valamivel a többiek közül dolognak tűnik.
Pont az olvastam, hogy EC leginkább az ázsiai, és a nomád népek elterjedt...És persze nem divatból, hanem mert gyakorlatilag nem volt mit a gyerekre adni...
Még mindig nem látom az értelmét, komolyan:
1. nincs pénz pelenkára (?)
2. pelenkakiütés (nálunk sose volt
3.húgyúti fertőzés (ez se volt sosem és nem is általános sztem)
4. káros anyag van a pelenkában (?) (de vannak már öko meg biopelenkák is alig drágábban)
5. környezetszennyezés elkerülése (de vannak mosható jó pelusok is már...)
6. ?????????
7. ????????
Szóval mi a motiváció? Kiváncsiság? Vagy mi???
Én nem irtam, hogy idegbeteg vagy :-) Az más tészta, hogy nekem minden porcikám tiltakozik ez ellen. Természetesen tudom, hogy a babák hihetetlenül okosak és bármire meg lehet őket tanitani, akár öt nyelven beszélni, én azonban úgy vagyok vele, hogy hagyom a gyerekeket a maguk tempójában fejlődni, természetesen foglalkozom velük, de céltudatosan nem tanitok nekik ábécét meg idegen nyelvet - úgy gondolom semmivel sem leszek előrébb, és nem attól lesznek sikeres felnőttek majd, vagy jobban teljesitők az iskolában, hogy előre hoztam bizonyos dolgokat az életükben.
Azt viszont még mindig nem tudtam meg, hogy Te hogy érzed, mi értelme van? Vannak sokéves tapasztalatok, hogy ez később nem fordul a visszájára, vagy semmi garancia?
Jó, hogy végre lecsillapodtak az indulatok. Így szívesen válaszolok én is, de az idegbeteg anyuka vagyok típusú beszólásokra már nem volt kedvem reagálni. Igazából nekem mindig is az volt a véleményem, hogy babák sokkal okosabbak mint amit gondolunk róluk. A semmiből idepottyannak ebbe a teljesen új világba, és pár kb. 2-3 év alatt megtanulnak mindent, ami emberré teszi őket. Megtanulni egy - kétnyelvű családokban ráadásul kettő - nyelvet, úgy hogy minden teljesen új, szerintem hihetetlen teljesítmény. Egyébként nem volt különösebb célom. Az EC-t érdekesnek tartottam, de egy ideig nem is foglalkoztam a dologgal.
A kislányom a maga módján már jelez, ha kell neki, egyre jobban értem a jelzéseit, de ehhez idő kellett. És olyan is van, hogy félreértelmezem, ráteszem a bilire, de neki mégsem kell, azonnal hátrafeszíti magát, hogy vegyem le. Ilyenkor tudom, hogy tévedtem, mégsem lesz kaki.
Erre fogják majd azt irni, hogy hülye a pszichológus :-D
Amúgy érdekes volt, hogy amit irtak a Nők Lapjában megjelent EC-cikkről, hogy pár oldallal később a Vekerdy hevesen tiltakozott ez ellen. Mondjuk nekem nem szentirás a Vekerdy szava sem, mert néha már túlontúl lazának érzem hogy mindent hagyjunk rá a gyerekre, de mondjuk amit oviról-iskoláról ir, azzal alapvetően egyetértek.
A gyereknek JÁTSZANIA kell alapvetően, neki az a tanulás, és soha, semmire nem kényszeritem az enyémeket :-)
További ajánlott fórumok:
- Pelus mentesen nem szobatiszta, csak EC-zünk
- Szerintetek ha 33 honapos kisfiamrol leveszem a pelust, mennyi idő még megtanulja a napközbeni szobatisztaságot?
- 5 éves, óvodaköteles, de nem szobatiszta, fel kell hogy vegyék így is óvodába?
- Bölcsiben 5 hónaposan
- 8 hónaposan kakaót iszunk
- Hogyan kell szobatisztaságra nevelni egy kiskutyát?