Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Szerintetek meg kell várni, hogy a baba betöltse 4. hónapot a bébiételek elkezdése elött? fórum

Szerintetek meg kell várni, hogy a baba betöltse 4. hónapot a bébiételek elkezdése elött? (tudásbázis)

51. Pirosalma (válaszként erre: 24. - Ében11)
2009. júl. 30. 10:40

Az anyatej az első, de utána a korban megfelelő tápszer következik.

Így van, a bonyolult kémiai elnevezések a laikusokat sokkolhatják.

(Pl. azt mondom: 11béta, 17alfa, 21-trihidroxi-pregn-4-én-3,20-dion. Erre az emberek haja az égnek áll, pedig "csak" a mellékvesekéreg kortizol nevű hormojáról van szó.)

És persze párizsit sem szabad ilyenkor adni, egyáltalán semmi bolti felvágottat. Szépen a piacon húst venni, megpárolni kevés olajjal, fölszeletelni, pépesíteni, aztán azt adni.

A párizsinál valamivel drágább (és értelemszerűen több munka van vele) a friss hús (de a drgább bolti felvágottaknál olcsóbb!), de a tápértéke - a fehérjetartalma, főleg - lényegesen nagyobb, és kevesebb, táplálkozási szempontból fölösleges, esetleg negatív hatású anyag van benne.

50. csilla80 (válaszként erre: 23. - C8d93a7aea)
2009. júl. 30. 10:39

Na itt a baj,hogy az orvosod 35 eve praktizal es nem halad a tudomannyal,az en dokim tuti,hogy leszolta volna a tiedet... :-)))

Regen keves nonek nem volt teje,es akkor tehentejjel potoltak,mert nem volt mas... es az sem egeszseges,en attol lettem hasfajos...

49. fbogi (válaszként erre: 44. - Mokusmazsola)
2009. júl. 30. 10:35
Egyetértek ezzel! Még annyi ideje van egész életében arra, hogy mindenfélét kipróbáljon, és egyen. Néha picit az anyukák türelmetlensége az, ami a korábbi kezdésben benne van. Persze csak titkon, nem valljuk be magunknak sem.
48. ében11 (válaszként erre: 44. - Mokusmazsola)
2009. júl. 30. 10:34

több oka van amiért sietnek:

1.kiváltsák a szoptatást

2.tovább aludjon éjszaka a baba

3.szokja az ízeket,kanalat,rágást

4.félnek a tápszertől

47. c8d93a7aea (válaszként erre: 13. - Gven)
2009. júl. 30. 10:33
Szegény te meg csak hallgatsz!Na most aztán kaptál tanácsot ezerrel igaz?????Mennyi idős a picid?
46. fbogi (válaszként erre: 37. - Ében11)
A napi fél liter tej alapú táplálék a dobozon egy ügyes marketing fogás. Az igény szerint szoptatott babák anyukája szerencsére nem tudja megmondani, hogy naponta mennyi anyatejet iszik a babája. Ha felnőtt nyelvre lefordítjuk ezt mennyire durva lenne, ha meg kellene inni mnden embernek napi 2 liter tejet, mert ez az előírás.
45. ében11 (válaszként erre: 39. - Csilla80)
úgy el tudom képzelni, mint pl. nálunk hogy ettem az almát banánt és belenyalt megszagolta belecuppogott ezt már korábban engedtem neki-hogy szokja az ízeket illatokat-és így nem is kellett venni egy üveg bébiételt,vagy gyümölcsöt turmixolni.és izgulni sem hogy hasfájása lesz vagy a gyümölcs nem permetes-e.
44. mokusmazsola (válaszként erre: 35. - Fbogi)
2009. júl. 30. 10:32

az en fiamnak meg 9-10 hosan is emesztetlen volt a sargarepa a pelusban. 6 hos koiraig csak szoptatva volt.

nem erdemes elsietni a hozzataplalast, nem is ertem miert sietnek igy egyesek, van ideje annak a yereknek eleg hulyeseget enni meg az eletben, miert olyan nehez kivarni azt a h honapot es meg vigyazni a taplalasra meg hatot, jo esetben 12 honapot.

43. fbogi
2009. júl. 30. 10:31
Azon is lehetne vitatkozni, hogy régen mi volt. Ez is elég hosszúra nyúlna. Azon azért érdemes elgondolkozni, hogy a 70-es években miért szoptak a gyerekek csak rövid ideig. Nem volt teje egyetlen nőnek sem? Érdekes azóta akkora evolúciós fejlődés ment végbe, hogy a nők sokkal nagyobb aránya tudja szoptatni nem csk 6 hónapig a gyermekét. Nem az volt akkor a gond, hogy éjjel nem lehetett szoptatni, csak teáztatni, már 3 hónaposan az anyatej helyett valami mással töltették meg a baba pocakját? 3 óránként lehetett szoptatni! Ezen érdemes elgondolkozni, hogy akkoriban miért is kéyszerültek mindenféle mást adni a babának. Most azért már tudjuk, hogy ezek nem voltak helyes módszerek, és lám mennyi baba szopizik még egy éves korában is vígan.
42. csilla80 (válaszként erre: 18. - C8d93a7aea)
Lehet finomabb a gyumolcs,de a vitamin nem szivodik fel a szervezeteben,mivel nem tudja lebontani a szervezete... es nem mindenik tapszer budos... :-)
A virsliről meg annyit,hogy biztos nem a legegészségesebb.De valjuk be az anyatejbe is bejut egy csomó nyavaja,abból amit megeszik az ember.Arra sincs semmi szüksége a babának.És szerintem nem úgy néz ki a fiam mint akinek bármi baja lenne a virslitől.Annyi a külömbség,hogy a tápszer szagától is üvöltött már és nem akart enni,se hízni.A hozzátáplálás megkezdése után nem volt több sírás,imád kanállal enni és élvezet nézni amint cuppogja befelé amit a szájába tesz az ember.
40. ében11 (válaszként erre: 35. - Fbogi)
2009. júl. 30. 10:30

így igaz, én is láttam mi jön ki alul,persze ha valaki nagyon pürét ad az nem veszi észre,ha csak villázva eszi meg látható mennyire emészti meg.

az anyatejes kakija is 6 hónapos korában lett szilárdabb-abból láttam máshogy emészt.de még 1-1,5 éves korában is volt ami egyben kijött neki a kakival.

39. csilla80 (válaszként erre: 16. - Ében11)
2009. júl. 30. 10:28
Osztozom a velemenyedben. Tenyleg felelotlen dolog koran kezdeni a hozzataplalast... ha kesobb hasfajos lesz a baba,vagy vmi belrendszeri problemaja lesz... hamar rajon az anyuka,hogy hol hibazott... legalabb 4 es fel honapos koraig varni kell... ismetlem legalabb...
38. Pirosalma (válaszként erre: 30. - Ében11)

A sárgarépa sajnos fölhalmozza a nitritet, ami a baba vörösvértestjeinek oxigénszállítását gátolhatja.

(Felnőttekre gyakorlatilag nem veszélyes - mármint a nitritnek ezen, említett hatása -, mivel a mi vörösvértestjeink már ki tudják javítani ezt a hibát, de ez a hibajavító képesség fokozatosan alakul ki.)

37. ében11 (válaszként erre: 28. - C8d93a7aea)
a tápszeren általában rajta van hogy mennyi az ajánlott adag-6-7 hó körül már kap szilárdat és az kiváltja a tejes étkezést.mellé max.vízet kapott,esetleg 1 dl gyümölcslevet pici édeskömnyteát.vegyes táplálkozás mellett a tápszeren is az van írva kb.napi fél liter tejalapú táplálékra van szükségük a babáknak.az enyém 3 éves, de még megiszik 2 pohár(rendes)tejet egy nap,reggel és este.
36. c8d93a7aea (válaszként erre: 29. - Fbogi)
2009. júl. 30. 10:27
Ezt megerősíthetem mivel egészségügyben dolgozok.de azt hiszem látott már 1-2 gyereket felnőni,tápszer nélkül.
35. fbogi
2009. júl. 30. 10:27
Sajnos nagyon sok házi gyermekorvos a tápszerrel táplált babáknak már 4 hónapos kortól javasolja a hozzátáplálást, aminek semmi értelme nincsen. Attól, hogy tápszert kap egy baba, nem érik meg hamarabb az emésztő rendszere, hogy másféle ennivalókat kapjon. Még sok 6 hónapos babának a pellusában is visszaköszön az emésztetelen sárgarépa. Abból mi az ami hasznosult?
2009. júl. 30. 10:26
Nem azt mondtam,hogy nem kell az anyatej a gyreknek.De kell és minnél tovább kapja annál jobb.Én azt mondom,hogy szerintem vannak a tápszernél jobb dolgok is.És engem sem tudott anyám szoptatni csak 2 hétig.Utánna spenótot ettem naponta 5x,meg gyümölcsöt,semmi Milupa és mégis elég szép nagyra nőttem. :-)
33. ében11 (válaszként erre: 28. - C8d93a7aea)
2009. júl. 30. 10:25

az enyém anyatejet kapott 7 hóig több mint egy litert ivott meg belőle.amikor adtam neki almát is akkor 1 tejes étkezés kimaradt,és ahogy jött a főzelék stb. szintén csökkent a tejes étkezések száma.2 adag gyümölcs és 2 adag főzelék mellett 2 adag tejet,tápszert(fél liter)evett meg egy nap.

ami elmaradt nálunk az a nasi!

32. Pirosalma (válaszként erre: 29. - Fbogi)
2009. júl. 30. 10:25
Igen, az meg a másik, hogy nem mindig követik a tudomány fejlődését.
31. Pirosalma (válaszként erre: 23. - C8d93a7aea)
2009. júl. 30. 10:24

Indiában is fel lehet nőni, félig éhezve, nem az a kérdés, föl fog-e nőni vagy sem, a baba étrendje befolyásolja, hogy felnőtt korára milyen szervezete lesz.

"És nem is voltak olyan "tápos",beteges gyerekek mint manapság." - meg sok minden máshogy volt még...

"s már vagy 35 éve praktizál..." - a tudomány fejlődik, új dolgokra derül fény. Mindig a legújabb ajánlásokat érdemes szem előtt tartani.

30. ében11 (válaszként erre: 26. - Pirosalma)
2009. júl. 30. 10:23

igen én is így gondolom.mikor beteg volt több tápit adtam neki, nemcsak azért mert vitamin és vas is van benne, hanem probiotikus(úgy mint az anytej)és segít az immunrendszernek.

egy szem almánál répánál soha nem lehet tudni mi van benne(permet)egy pici babát ennek a veszélynek nem szabad kitenni.olvastam hírekben hogy meghalt egy pici baba, mert a sárgarépa permetes volt(belül).

29. fbogi (válaszként erre: 23. - C8d93a7aea)
2009. júl. 30. 10:23
Az, hogy egy orvos hány éve praktizál nem mindig áll egyenes arányban azzal, hogy mit tud aktuálisan a csecsemőtáplálás kérdésével kapcslatban. Sajnos nem naprakész sokuknak a tudása.
2009. júl. 30. 10:22

Erről szerintem hatalmas vitát lehetne nyitni,de felesleges.Mindenki belátása szerint tegyen.

Ez az egész tápszer dolog egy hatalmas üzlet.Amit pedig ajánlanak,hogy egy 6-7 hónapos babának 1,5 liter anyatejre vagy tápszerre van szüksége,szerintem röhej.Ha megiszok egy nap másfél litert már éhes sem vagyok.És nekem valamivel azért nagyobb gyomrom van mint egy 6 hónaposnak.1,5 liter után még ennie kellenne annak a picinek???

27. ében11 (válaszként erre: 23. - C8d93a7aea)
2009. júl. 30. 10:20
nem hiszem hogy akkor virslit ettek.amúgy meg akit nem tudtak szoptatni-nos elég nehezen vészelték át azt az időt-én konkrétan tudok olyat aki kiskorában beteg volt-mert hiába adtak neki az anyatej helyett mást,nehezen bírta.
26. Pirosalma (válaszként erre: 20. - Ében11)
2009. júl. 30. 10:20

A tápszerekre elég szigorú szabályok vannak. Ma már elég korszerűek, az anyai immunglobulinok kivételével minden (vagy talán majdnem minden) bennük van, ami a babának kell ilyenkor.

VIRSLI NEM ADHATÓ ilyen korban még (főként a magas nitrittartalom miatt!). A tápértéke amúgy sem túl magas.

25. Ritkó (válaszként erre: 18. - C8d93a7aea)
2009. júl. 30. 10:19

Hihi:) egy picit tényleg büdik :)

De én is tápszert adtam a kisfiamnak 8 hós kora után, mivel addig tudtam csak szoptatni, aztán 1 éves kora után meg azt a bizonyos Mi.. tejitalt :)

24. ében11 (válaszként erre: 18. - C8d93a7aea)

az anyatejet sem innád meg.én azt mondom a tápszer még mindig a legjobb anyatejhelyettesítő-és látod mennyi minden van benne-mert elég nehéz leutánozni az anyatejet(amiben minden egyszerre benne van).erre a zöldség gyümölcs nem képes, és a rostos nem is szívódik emésztődik meg egy pár hetes babában-míg az anyatej majdnem 100%hasznosul.

és abban is biztos vagyok a tápszer kacifántos összetevői csak hangzásukban ijesztő.egy szelet parízerben több káros anyag van-és ott nem tudod elolvasni az összetevőt-főleg ha szeletben kéred-de az is elég sok(tartósító,színezék,ízfokozó)csupa vitamin?

23. c8d93a7aea (válaszként erre: 16. - Ében11)
Ez a te véleményed és ezt el kell fogadni.De szerintem egyálltalán nem felelőtlenség.Régen sem hallt éhen egy gyerek sem akit nem tudott szoptatni az anyja.És nem volt semmifél tápszert.És nem is voltak olyan "tápos",beteges gyerekek mint manapság.Egyébként meg a gyerekorvosom mindenről tudott amit a fiamnak adtam,és semmi kifogása nem volt ellene.És már vagy 35 éve praktizál...
22. Pirosalma (válaszként erre: 18. - C8d93a7aea)
2009. júl. 30. 10:17

Ezen vegyületek, melyeket említettél:

K-vitamin (filokinon, K1-vitamin), B6-vitamin (piridoxin), H-vitamin (biotin), B3-vitamin (nikotinamid).

(A réz-szulfát a rézbevitel végett van benne, rézre is szüksége van a szervezetnek.)

A tápszer és a zöldség-gyümölcs NEM egy kategória, nem azonos céllal adjuk a babának.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook