Szerintetek meg kell várni, hogy a baba betöltse 4. hónapot a bébiételek elkezdése elött? (tudásbázis)
Az anyatej az első, de utána a korban megfelelő tápszer következik.
Így van, a bonyolult kémiai elnevezések a laikusokat sokkolhatják.
(Pl. azt mondom: 11béta, 17alfa, 21-trihidroxi-pregn-4-én-3,20-dion. Erre az emberek haja az égnek áll, pedig "csak" a mellékvesekéreg kortizol nevű hormojáról van szó.)
És persze párizsit sem szabad ilyenkor adni, egyáltalán semmi bolti felvágottat. Szépen a piacon húst venni, megpárolni kevés olajjal, fölszeletelni, pépesíteni, aztán azt adni.
A párizsinál valamivel drágább (és értelemszerűen több munka van vele) a friss hús (de a drgább bolti felvágottaknál olcsóbb!), de a tápértéke - a fehérjetartalma, főleg - lényegesen nagyobb, és kevesebb, táplálkozási szempontból fölösleges, esetleg negatív hatású anyag van benne.
Na itt a baj,hogy az orvosod 35 eve praktizal es nem halad a tudomannyal,az en dokim tuti,hogy leszolta volna a tiedet... :-)))
Regen keves nonek nem volt teje,es akkor tehentejjel potoltak,mert nem volt mas... es az sem egeszseges,en attol lettem hasfajos...
több oka van amiért sietnek:
1.kiváltsák a szoptatást
2.tovább aludjon éjszaka a baba
3.szokja az ízeket,kanalat,rágást
4.félnek a tápszertől
az en fiamnak meg 9-10 hosan is emesztetlen volt a sargarepa a pelusban. 6 hos koiraig csak szoptatva volt.
nem erdemes elsietni a hozzataplalast, nem is ertem miert sietnek igy egyesek, van ideje annak a yereknek eleg hulyeseget enni meg az eletben, miert olyan nehez kivarni azt a h honapot es meg vigyazni a taplalasra meg hatot, jo esetben 12 honapot.
így igaz, én is láttam mi jön ki alul,persze ha valaki nagyon pürét ad az nem veszi észre,ha csak villázva eszi meg látható mennyire emészti meg.
az anyatejes kakija is 6 hónapos korában lett szilárdabb-abból láttam máshogy emészt.de még 1-1,5 éves korában is volt ami egyben kijött neki a kakival.
A sárgarépa sajnos fölhalmozza a nitritet, ami a baba vörösvértestjeinek oxigénszállítását gátolhatja.
(Felnőttekre gyakorlatilag nem veszélyes - mármint a nitritnek ezen, említett hatása -, mivel a mi vörösvértestjeink már ki tudják javítani ezt a hibát, de ez a hibajavító képesség fokozatosan alakul ki.)
az enyém anyatejet kapott 7 hóig több mint egy litert ivott meg belőle.amikor adtam neki almát is akkor 1 tejes étkezés kimaradt,és ahogy jött a főzelék stb. szintén csökkent a tejes étkezések száma.2 adag gyümölcs és 2 adag főzelék mellett 2 adag tejet,tápszert(fél liter)evett meg egy nap.
ami elmaradt nálunk az a nasi!
Indiában is fel lehet nőni, félig éhezve, nem az a kérdés, föl fog-e nőni vagy sem, a baba étrendje befolyásolja, hogy felnőtt korára milyen szervezete lesz.
"És nem is voltak olyan "tápos",beteges gyerekek mint manapság." - meg sok minden máshogy volt még...
"s már vagy 35 éve praktizál..." - a tudomány fejlődik, új dolgokra derül fény. Mindig a legújabb ajánlásokat érdemes szem előtt tartani.
igen én is így gondolom.mikor beteg volt több tápit adtam neki, nemcsak azért mert vitamin és vas is van benne, hanem probiotikus(úgy mint az anytej)és segít az immunrendszernek.
egy szem almánál répánál soha nem lehet tudni mi van benne(permet)egy pici babát ennek a veszélynek nem szabad kitenni.olvastam hírekben hogy meghalt egy pici baba, mert a sárgarépa permetes volt(belül).
Erről szerintem hatalmas vitát lehetne nyitni,de felesleges.Mindenki belátása szerint tegyen.
Ez az egész tápszer dolog egy hatalmas üzlet.Amit pedig ajánlanak,hogy egy 6-7 hónapos babának 1,5 liter anyatejre vagy tápszerre van szüksége,szerintem röhej.Ha megiszok egy nap másfél litert már éhes sem vagyok.És nekem valamivel azért nagyobb gyomrom van mint egy 6 hónaposnak.1,5 liter után még ennie kellenne annak a picinek???
A tápszerekre elég szigorú szabályok vannak. Ma már elég korszerűek, az anyai immunglobulinok kivételével minden (vagy talán majdnem minden) bennük van, ami a babának kell ilyenkor.
VIRSLI NEM ADHATÓ ilyen korban még (főként a magas nitrittartalom miatt!). A tápértéke amúgy sem túl magas.
Hihi:) egy picit tényleg büdik :)
De én is tápszert adtam a kisfiamnak 8 hós kora után, mivel addig tudtam csak szoptatni, aztán 1 éves kora után meg azt a bizonyos Mi.. tejitalt :)
az anyatejet sem innád meg.én azt mondom a tápszer még mindig a legjobb anyatejhelyettesítő-és látod mennyi minden van benne-mert elég nehéz leutánozni az anyatejet(amiben minden egyszerre benne van).erre a zöldség gyümölcs nem képes, és a rostos nem is szívódik emésztődik meg egy pár hetes babában-míg az anyatej majdnem 100%hasznosul.
és abban is biztos vagyok a tápszer kacifántos összetevői csak hangzásukban ijesztő.egy szelet parízerben több káros anyag van-és ott nem tudod elolvasni az összetevőt-főleg ha szeletben kéred-de az is elég sok(tartósító,színezék,ízfokozó)csupa vitamin?
Ezen vegyületek, melyeket említettél:
K-vitamin (filokinon, K1-vitamin), B6-vitamin (piridoxin), H-vitamin (biotin), B3-vitamin (nikotinamid).
(A réz-szulfát a rézbevitel végett van benne, rézre is szüksége van a szervezetnek.)
A tápszer és a zöldség-gyümölcs NEM egy kategória, nem azonos céllal adjuk a babának.
További ajánlott fórumok:
- Fogyókúra elkezdése
- Csak kreatívan! Mit lehet kezdeni a bébiételes üvegekkel?
- Pánikbetegség! Antidepi elkezdése! Mellékhatások?
- Hozzátáplálás elkezdése 3 hónaposan
- 8 hós kisfiamnak a korának megfelelő bébiételeket szűrőn is átnyomkodom, mert öklendezik a daraboktól. Más is így van vele
- Írj tuti fogyókúra elkezdéséhez tippeket!