Szerinted mi az élet értelme? (beszélgetés)
Egyik napról a másikra? Érte valami hatás, amitől ez kialakulhatok? Egy dokfilmben láttam, hogy a világvégére kezdett el valaki felkészülni, amikor elveszítette a munkahelyét. Az ő felesége is megijedt egy kicsit, mert minden nap, minden pénz az erre való felkészülésről szólt. Bunker kialakítása, tartós élelmiszer vásárlása, menekülési tervek, gyakorlatok végeztetése a családdal stb…
Létezik, hogy valakiből a munkahely elvesztése, ilyen mértékben világvége hangulatot váltson ki?
Hát igen. Mostanában a legdivatosabb betegségek sorrendben nagyjából:
Pánik betegség
Depresszió (esetenként mániás)
Borderline
Skizofrénia.
Mondjuk ez igaz.
"Ilyenkor testi tünetként szívdobogás, izzadás, fejfájás, hasmenés, hányás, ájulás léphet fel. Pszichés tünetként pedig sírás, heves indulati és érzelmi kitörések, félelem, rettegés jelentkezhet. Amikor hosszan jelen van valaki életében a feszültség, az ugyanezekkel a jelekkel járhat, csak ilyenkor kevésbé látványosan, elszórtan jelentkeznek."
Vagy idegösszeroppanás...Ez is érdekes téma lehet...Vagy aktuális inkább.
Hát igen, bár akkor, amikor már patológiáról beszélünk, akkor ezek már sokkal komolyabban jelentkeznek, nem csupán a hétköznapi formában, hogy szeret kozéppontban lenni és pipa ha nem, hanem amikor ilyen viselkedést tapasztalsz, akkor érzed, hogy itt valami nagyon nincs rendben.
Már beszéltem Borderlineos emberrel, skizofrénnel és disszociatív személyiség zavarral szenvedővel.
Nagyon különösek. Érzel valami nagyon nem normálisat a kisugárzásukban. Kicsit ilyesztő is.
Arról nem is beszélve, hogy az egyik barátom is egyik napról a másikra skizofrén lett. Először el sem hittem, hogy komolyan gondolja, amiket mond.
Ilyenekkel fogadott, hogy:
"Ott csesztétek el, hogy elkezdtetek fegyverkezni.
Üsszeírtam a legfontosabb pontokat: A japán fegyverkezésre szánt pénzt át kell csoportosítani.."
stb. stb.
De pont azt mondja, hogy ennek nincs köze a hisztihez. Testi tüneteket produkál a betegség. A hisztériás betegség nem egyenlő a hisztivel, amire mi használjuk.
A nő pedig valószínűleg skizofrén lehetett. Paranoid. De ez csak tipp.
Nem egészen. Csak hasonló :)
Viszont az is érdekel, amit a pszichológusok tanulnak. Na meg a pszichiáterek :)
Azaz a mentális betegségek.
Ez a méhvándorlás jól megmosolyogtatott :) Sokáig nem szül…hisztis lesz…Talán van némi köze ennek a menseshez :) De most komolyan. Előtte szoktak a nők ingerlékenyebbek, „hisztisebbek” lenni :)
Egyébként meg tényleg komolyan kell venni az ilyeneket, ha valóban tüneteket produkál és nem csak mások idegesítéséből áll.
Olyat is láttam egyszer a 4-6-os villamos vonalán, hogy egy nő állt a tömeg közepén (a műszaki egyetememnél volt, csúcsidőben, reggel) zokogott és artikuláltan üvöltött az emberekre, hogy: Rohadjatok meg mind, bújjatok vissza anyátok seggébe és hasonlókat. Jól öltözött, átlagos nő volt, tuti nem ittas vagy drogos. Teljesen meg volt zavarodva, elvesztette az önkontrolját. Szerintem, ha van nála fegyver, simán lelőtte volna azt, akit ér. Nyílván nem a sok tolongó ember volt a fő oka az állapotának, csak ez volt az a pont, ahol elszakadt a cérna.
"A hisztrionikus személyiségzavar jellemzői:
A hisztrionikus személyiségzavarban szenvedő emberek jellemzői a felszínes és labilis érzelmi élet, dramatikus viselkedés, teatralitás, az érzelmek eltúlzott, sarkított kifejezése, szuggesztibilitás, egocentrizmus, mohóság, mások figyelmen kívül hagyása, sértődékenység, az elismerés, az izgalmak, a figyelem állandó keresése.
További jellemzők:
Kényelmetlenül érzi magát olyan helyzetekben, ahol nem Ő van a figyelem középpontjában.
Másokkal való kapcsolatát gyakran szexuálisan csábító vagy provokatív, inadekvát magatartás jellemzi.
Gyorsan változó és felszínes érzelmeket mutat ki.
Külső megjelenését folyton a figyelem felkeltésére használja.
Túlzóan hangulatkeltő, részletekre nem figyelő beszédstílusa van.
Dramatizáló, felszínes, felfokozott érzelmeket fejez ki.
Mások vagy a körülmények által könnyen befolyásolható.
Kapcsolatait intimebbnek tekinti, mint amilyenek."
Na mondom én, hogy ez megint egy tévesen elterjedt elnevezés:
"A hétköznapi nyelvben hisztériának valamilyen idegesítő nyafogást, melodramatikus jelenetet hívunk, amely a közvélekedés szerint elsősorban gyerekekre és nőkre jellemző, akik a hisztériával a másik félt manipulálva kívánnak elérni valamit.
Ezzel szemben, a hisztéria valójában ún. neurotikus megbetegedés, amelyet rejtélyes, itt-ott felbukkanó testi tünetek jellemeznek.
A "vándorló" méh
A betegséget már az ókorban is ismerték. Az egyiptomiak szerint a változatos tünetek hátterében a méh testen belüli "vándorlása" áll. A méh pedig akkor változtatja a helyét, ha az asszony túl sokáig nem szül gyermeket.
A gyógymód ennek megfelelően az, ha a méhet valamilyen leleménnyel (pl. az alsótestre helyezett illatos füvekkel) "visszacsalogatják" a helyére.
A hisztéria Platón megalkotta elnevezése is ebből a vélekedésből ered: az anyaméh görög neve hisztera. Noha már Galenus, ókori görög orvos rájött arra, hogy férfiaknál is kialakulhat hisztériás megbetegedés, a méhnek a betegségben betöltött szerepéről alkotott téves elképzelés egészen a XIX. század derekáig szilárdan tartotta magát.
Katharina, apa és a konyhalány
A hisztériának, ennek az érzékelési, mozgási, emlékezeti és tudatzavarokkal járó betegségnek a mai ismerete választ adhat a számtalanszor leírt "csodák" titkára: a vak hirtelen látni, a süket hallani, a néma beszélni, a béna pedig járni kezd. A hisztéria egyik fő betegségváltozata, az ún. konverziós hisztéria ilyen és hasonló látványos érzékszervi "kiesésekért", ill. ezek váltakozásáért is felelős lehet.
A konverzió kifejezést Sigmund Freud, a pszichoanalízis atyja vezette be olyan testi tünetek kialakulásának magyarázó elveként, amelyek hátterében lelki okok állnak.
Freud hisztériás eseteket elemző tanulmányai rávilágítottak, hogy egy érzelmileg terhelt lelki tartalom valamilyen testi tünet formájában szimbolikus kifejeződést nyerhet.
Maga a lelki konfliktus sikeresen elfojtás alá kerül (azaz tudattalanná válik), így a beteg általában nem attól, hanem annak testi tünetétől szenved.
Freud a betegség kialakulásában igen fontosnak tartotta a gyerekkorban elszenvedett, elsősorban szexuális természetű traumák szerepét, a kezelésében pedig ezek tudatos felidézését."
Sok összefüggés van ezek között a tünetek között. A gyökere legfőképpen a tudatalattiban van. Ha valaki emocionálisan és energetikailag blokkolva van, akkor egyfajta szorítottságot élhet át. Ha ez a probléma túl sokáig van lenyomva, akkor testi-lelki tüneteket produkálhat. Attól függően hogy a személyiség inkább alkalmazkodó vagy lázadó, különféleképpen fog kirobbanni ez a szorítottság. Az alkalmazkodónál inkább pánikszerű tünetek (önmagára irányuló), a lázadónál inkább hisztérikus tünetek jelentkezhetnek (külvilágra irányuló). A foltosodások, bőrbetegségek inkább a szeretettől való eltávolodást jelzik.
Tehát a jelekből mindenképpen olvasni lehet, akármilyen tünetet is produkál az illető.
Én így látom.
Kielemezgetem pontosan, mert ez a betegség most nekem új infó. Mármint az is, amit bemásoltam.
Ha megértettem, akkor jövök vele.:)
(Csak egyelőre nem jutok odáig, hogy utána tudjak nézni)
Hát utána olvasgatok ennek még, mert nem tiszta, hogy akkor pontosan mi is ez a betegség :)
Az tudom, hogy van olyan személyiség zavar, hogy hiszriónikus. Na megkeresem ezeket :)
Én voltam sok Pszichiátriai Otthonba is....
Volt ott kék-zöld-rózsaszin-lila- stb.szoba mindez azért, hogy a 'betegek' jól érezzék magukat csak szabadságukat veszíttették el valahol...
Kérdezem az egyik kísérőmet...miért áll 1 lábon ellőttem?-azt mondta: mert most gólya vagyok...
a másikat,hogy miért hoz nekem annyi ajándékot?-azért, mert ilyenkor boldog vagyok...és elfogadtam mindig a 'direkt' válaszokat...
(és mesélhetnék 15.-ről is sok mindent)
És mit is mondottak s súgtak a fülembe e-közben az 'ÁPOLÓ-ORVOSOK'...?
(csak 'féltek' egymástól...!)
Az biztos, hogy az a legjobb kor velük....meg a többi :D
Azt hiszem óvónő már nem leszek :D
Az biztos, hogy az anyáknál sokat segítenek a hormonok :D ki van ez találva :D
Még az IQ-juk is mérhetően megnő...de sajnos van akinél ez sem elég :D
Szerencsés vagy, hogy ilyen a párod :D
Lehet, hogy azért, mert a pici gyerek korszakot szeretted a legjobban?
Ez néha akár hivatást is mutathat. Lehet, hogy pici gyerekekkel kellene foglalkoznod :)
Ami még nagyon jó, hogy a párom is pont ugyanígy van vele. Úgyhogy ez szerencsés dolog.
Anyukáknak szerintem kicsit más ez a felállás, persze ott is fontos néhány feltétel, de egy nőben szerintem gyorsabban átáll a szervezet az anyai ösztönökre, ha megszületik a baba.
Persze nem általánosságban, mert azért látjuk a sok sok ellenpéldát.
El tudom fogadni amit írsz :D
Magamból indultam ki :D
Persze tudom. De látom a szüleik fejét is közben :)))
Tudom, hogy nagyon fogom szeretni. Pont ezért nagyon tekintettel vagyok rá, hogy akkor jöjjön, amikor készen állok.
Sokan mondják, hogy sosem lehet készen állni, de én arról vagyok híres, hogy azt teszem, amiben hiszek és eddig eléggé bejöttek ezek a dolgok.
Most még pont egy kicsit korainak érzem. Régen nagyon korainak éreztem. Már nincs sok hátra. És tudom, hogy jó döntés arra a pillanatra bízni, amikor eljön az ideje.
:)
Mint mindennek, csak itt a gyerek ihatja meg a levét, ha valaki kockáztat.
Érdekes.
Csak tudod most egy kicsit összekeveredtem, mert a leírás alapján zsibbadásról beszélnek, meg megvakulásról, de nem jött le nekem, hogy a tipikus hisziről lenne szó. Szóval most nem tudom, hogy akkor a hisztéria az a rohammal jár együtt, vagy ezekre a lebénulásokra is mondják. Nem vágom.
Hidd el, a saját gyerek teljesen más!
Én se nagyon jövök ki idegen gyerekekkel, azt hittem a sajátommal is így lesz. De nem. Nagyon nem. Valami isteni érzés, ha az embernek gyereke van :D