Szép magyar nyelvünk (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Szép magyar nyelvünk
Ezekhez a gyöngyszemekhez már hozzászoktam (bár az "ellett"-en elgondolkodtam, hogy mi is akart lenni), de az egyébb az sehogy sem fér a fejembe, hogy hogy jön ahhoz a hosszú b.
Égne a pofám, ha ilyeneket írnék, ráadásul szavazásba...
Erre még emlékszem az általánosból, úgy tanították, egyéb = egy b, kevésbé = kevés b.
Talán ma már nem is tanítják sehogy sem.
Mert nem tudom elképzelni, hogy ennyi lusta, nemtörődöm, tanulatlan (tudtátok, hogy vannak még analfabéták ma is?) gyerek nőjön fel ilyen kevés tudásvággyal, lelombozott motivációval (ami lehet antimotiváció?), érdektelenséggel. A legnagyobb ritkaság, ha egy gyerek (vagy felnőtt) kezében könyvet látsz.
És persze felvetem a tanárok, pedagógusok felelősségét is e tárgyban. Ha megbukik a gyerek, akkor én a tanárt /is/ hibáztatom. Lehet persze, hogy nincs igazam.
Az én iskoláskoromban tartottunk a "tanaraktól", ma meg... verik őket!
Hol és mikor veszítették el a pedagógusok ennyire a tekintélyüket?!
Szia Kaccc,
morgolódj velünk továbbra is!
Jó ez a fórum, csak nem mindig van idő írogatni. De ha be-benézünk, fenn tudjuk tartani az alaptémát.
És mit szólsz az "egyébb" testvérkéjéhez, a "kevésbbé"-hez???
Szia Korrektorszemű!
Néha én is úgy vagyok, hogy periférikusan érzékelem a hibákat, de vissza kell térnem a szövegre, hogy konkrétan is megtaláljam azokat.
Az angollal-némettel más a helyzet: az elírásokat észreveszem, de a nyelvhelyességi (-helytelenségi)dolgokat nem nagyon. Ahhoz nem elég jó a nyelvtudásom.
A "lesújtó véleményű" fórumozókkal már én is találkoztam. Nemcsak megsértődtem eleinte, hanem kézzel-lábbal igyekeztem megmagyarázni, hogy nem volt sanda szándékom a kérdéses szöveggel. De igazad van, nem érdemes velük törődni.
Szia :))
Szia,
kapásból sorolom Neked a szavazást kiírók "gyönyszemeit": muszály, lessz, ellett, el-e ment, elakarom, nem is mondom tovább, mert látni is rossz, no meg leírni is. De majd még gyűjtögetek!
Sziasztok,
egy ideje olvaslak már benneteket, engem is nagyon tud bosszantani az igénytelen írás. Nálam most ez verte ki a biztosítékot a szavazásoknál: "egyébb"
Hogy a rákba' lehet azt hosszú b-vel írni?
Szia,
igen, időnként nézem, de sajnos nem elég gyakran.
Igazából - már eddig is kitűnt -, nem vagyok én egy nyelvhelyesség-őr, jobban mondva, az vagyok - teljesen laikus alapon.
Egyszerűen bántja a fülemet a helytelen, csúnya beszéd és még annál is jobban a szememet a rossz helyesírás.
Régebben sokat korrektúráztam és megvert (vagy áldott?) az ég "korrektorszemmel". Ez csupán annyit jelent, hogy ránézek egy gépelt vagy nyomtatott oldalra és a szemem ösztönösen észreveszi a hibát. Amikor a munkahelyemen túl sokat kritizáltam az általunk kiadott prospektusok helyesírási és sajtóhibáit, egyszerűen rám bízták, hogy mától fogva át kell néznem az anyagokat, aztán nehogy legyen benne hiba! (Hát, nem lett!)
Ilyen egyszerű a történet, de a mai napig észreveszem a hibákat, az elírásokat, sajtóhibákat (még angolul és németül is, pedig németül nagyon konyhaszinten beszélek, de a helyesírásom abban is jó).
Elhiheted nekem, ez nem mindig egyszerű, sokan lenéznek miatta, megvetnek, hogy "ilyen pitiségekkel" foglalkozom, stb. a mondanivaló a fontos, nem az, ahogy leírják. Ez csak félig igaz, mert ez is és az is számít.
Biztosan találkoztál a különféle fórumokon olyan nevekkel, akik mindenhova benéznek, elmondják lesújtó véleményüket és odébbállnak (itt az elején is van ilyen!). Először megsértődtem, de aztán úgy gondoltam, nem foglalkozom ilyen emberekkel és megteszem, ami tőlem telik. Na, nem mint népnevelő, csak mint "kritikus" és önjelölt tanársegéd.
Elnézést, hogy ennyire kiöntöttem a szívem, és főként azért, hogy ilyen hosszan.
Üdvözöllek Téged is és minden fórumlakót, szép estét kívánok Nektek.
nem olyan megerőltető ám :o)
arany élet, az elmúlt néhány hetemhez képest! Most már örülök, hogya ilyen gyorsan sikerült levizsgáznom az egyetemen, de ez azért nem volt olyan egyszerű dolog, ennyire besűríteni a tanulást!
Rendben, igyekszünk!
Jó munkát, bár azon a helyen talán nyaralni volna jobb.
Én tudom, mert egész életemben - egy pár kivételtől eltekintve - dolgozni jártam külföldre.
De azért az sem volt annyira rossz.
Mallorcán vagyok :o)
volt pár kemény hetem, amíg túl lettem a vizsgákon, aztán most kezdődik a munka! :o)
de azért ha netközelbe jutok, felnézek ide mindenképp!! Addig azért tartsátok életben a fórumot
Bocsi, csak több vizsga van, sokat tanulok.
Nem tudom hogy sikerült, írásbeli volt és még nincs eredmény. Köszi az érdeklődést! :)
Hahó, szép leányok!
Eltüntetek?
Én is remélem...
Hol vagy külföldön és mit csinálsz?
Nyaralsz vagy dolgozol?
Sziasztok!
na én se tüntem el teljesen :O) nem szabadultok meg tőlem ilyen könnyen :PP :o))). Csak most külföldön vagyok és itt picit nehezebb netközelbe kerülni. Azért nagyon remélem, hogy megy tovább ez a fórum..
Köszi, azért túlélem. :) Kiderült, hogy a holnapi csak délután kettőkor lesz, ami szuper, mert így van még esély, hogy valami rámragad addig. :)
Ilyenkor irigylem a gimiseket. :) Ők már lógatják a lábukat (ha nem kell javítani).
Jaj, Te szegény!
Bár sejtettem, amikor egyik nap azt írtad, hogy a mai vizsga alapján..., vagy valami hasonlót.
Sikeres vizsgá/ka/t kívánok!
Ági
2.
Így van. Mondjuk vizsgáznak. :(
1. Nem vagy buta
2. Nem áll le, csak - sajnos - más dolgunk is van. Én pl. porszívózok és spájzot (KAMRÁT, ha ez magyar nyelvi fórum)takarítok, csak egy hivatalos levél miatt (vagy megírása végett) kapcsoltam be a gépet.
És szeretném, ha ezt a célhatározó-okhatározó témát is körüljárnánk kicsit, mert engem nagyon zavar a helytelen használatuk, mint tegnap vagy tegnapelőtt már írtam.
Nehogy már a butaságom miatt leálljon ez a topic! Nem nekem fontos annyira, hanem azoknak, akik nem biztosak a dolgukban.
Persze, őket meg nem érdekli.
Ez a nagy igazság.
Nehogy szégyelld magad, könnyű elírni dolgokat, ha siet az ember:O)
Csak azért tettem szóvá, hogy ne így rögzüljön esetleg valakinél.