Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Egyéb témák » Szép magyar nyelvünk cikk

Szép magyar nyelvünk

A magyar helyesírás szabályai. Magasról teszünk rá? Nem érdekel senkit, hogy amit leír, azzal másokat is arra tanít, hogy nem kell rá figyelni, úgyis megérti, aki akarja? Már történtek felmérések a magyar helyesírás szabályainak elfogadásáról, illetve elutasításáról. Én elborzadtam a felmérés eredményéről.

Gondolkodom. A magyar helyesírásról. Tényleg az oktatás színvonalával van baj? Vagy a nemtörődöm nebulókkal és az oda nem figyelő szülőkkel?

Most a szülőkről, vagyis erről a korosztályról szeretnék pár szót ejteni.

Magyar nyelvtan és helyesírás. Hát ezért írtuk anno a sok tollbamondást, ezért verték belénk tanáraink oly sok éven át, hogy pl. a kisebb szót nem azért írjuk egy s-sel, mert kicsi!

Tudom, hogy a magyar nyelv, illetve a magyar nyelvtan az egyik legnehezebb a világon, de nekünk ez az anyanyelvünk!

Sokféle ragozásunk van, ikes igék, tárgyas igék, stb. De, könyörgök, mennyit tanultuk ezeket! Érettségit tettünk magyar nyelvből, aztán kiléptünk az Életbe és mindent elfelejtettünk? Legalább a gyerekeinknek adjuk át a tudásunkat!


És - legyünk őszinték - ez a sok sms, e-mail, fórum, levelezés, üzenetküldés sem segít a dolgon. Sőt. Degradálja a helyesírás alapvető szabályait, hiszen "csak" egy "üzit" írunk. És már jönnek is csőstül a 'szellemes', 'magyaros' rövidítések! Üzi, tali, regi, privi, kompi, léci, kajcsi, stb. De ezek a szavak még valahol érthető mélységben vannak. De aztán elszabadul a pokol! Annyira vágyunk megszabadulni a belénk ragadt mondanivalótól, hogy 'fojton-fojvást' csak 'eszek, iszok', 'utánna' 'alszok', beteszem a 'kályhában' és bent leszek a 'szobába'! Na persze, 'télleg' nem könnyű.

Ugyanilyen csúnya az ún. 'kompi' nyelv: valszeg, h, vok, mind1, adide, léci, szkájpizni, emesenni, kajcsi, és nem sorolom tovább, mindenki ismeri.


Na, de megint más, ha valaki felvesz egyfajta lezser, laza "levelező" stilust: hali, csajszik, teccik, mámé', haggyámá', namivanmá' stb. Ugye, mindenki ismeri? És azt is, hogy kisbetűk és nagybetűk között nincsenek különbségek. Személyneveknél sem.


Nem akarom ezt az írást még ennél is bővebb lére ereszteni, de kérlek benneteket, kedves fórumozó társaim, figyeljetek oda ezekre a dolgokra.


Ha pedig végképp nem megy, 'léci' kapcsoljátok be a számítógép helyesírás ellenőrző 'progiját'


Nem feltétlenül ragaszkodom, hogy hozzászóljatok ehhez a cikkhez fórumszinten, de ha van kedvetek és mondanivalótok, mindenkit örömmel és szívesen látok.
Írta: 7abb7adbf0, 2008. május 23. 11:03
Fórumozz a témáról: Szép magyar nyelvünk fórum (eddig 834 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook