Szép magyar nyelvünk (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Szép magyar nyelvünk
Ezért mondja nagyon sok külföldi, hogy a magyar nyelv megtanulása nehéz és a nyelvtana logikátlan.
Mi sem tudjuk, így én nagyon becsülöm, ha egy külhoni megtanul magyarul!
Elhagyták az umlautot?? :( Ó.. Mikor? Nem jártam olyan régen suliba, de akkor még volt. Az ß bizonyos esetekben helyettesítéséről már hallottam.
Szerintem az j-ly nem felesleges. Hagyomány. Mondjuk lehetne egy kicsit rendezettebb az eloszlása. Pl. ha a legtöbb ály végű ly-os akkor muszáj miért pontos? Ez így tényleg zavaró lehet sokaknak.
Nem izgat kulonosebben a helyesiras, olykor hibazok, mint mindenki. A hibaimat utolag eszre szoktam venni, szegyenlem is idonkent, de figyelmetlensegbol mindenkivel elofordul.
Majd szoljatok, hogy atkereszteli Hoxa a portalt irodalmi portalla, vagy bekerul a szabalyzatba a helyesiras, mint elofeltetel :)
Az idősebb amerikai magyarok, akik magyarul már nem, angolul még nem tudnak (és most már soha nem is fognak...) beszélnek így: soppingolni mentünk, dancingolni voltunk, ettük a dinét, bementünk a living rumba, stb. Borzasztó volt még hallgatni is, de tőlük valahogy megbocsátható volt. De itthon hallani, hogy plázázás, soppingolás, volkingolás, - hát valami elrettentő! És fogalmuk nincs róla, hogy mit mondanak! ami nem lenne baj, ha nem használnák a kifejezést! És az sem zavar, ha egy idős vidéki néni vagy bácsi suk-sük-öl (a vidéki szót nem pejorativ értelemben használtam!), de ha a fiatalok! Egészen el vagyok képedve!
De igazatok van, ezt vagy érzi az ember, vagy nem. Bár megtanulható! És idegen nyelvet is csak akkor lehet tanulni, ha az ember lánya az anyanyelvét ismeri. Szerintem.
A nyelvújítás folyamatosan zajlik: főleg az idegen szavak magyarosításával: világháló, gyorsétterem, villanyposta (e-mail!), egyebek. Ezenkívül az idegen eredetű, főleg szakszavak magyaros - kiejtés szerinti - írásmódja az elfogadott.
De! Az ly-j írásbeli megkülönböztetése jelenleg még megvan, régebben ez két különböző hangot jelölt, ma a kiejtésnél már nincs különbség. A gyerekek (felnőttek) nagy része nem is hallja a különbséget a hosszú-rövid magánhangzóknál, a kettős vagy csak röviden ejtett mássalhangzóknál, egybe írják, amit külön kellene, külön azt, amit egybe. Ezt mind hagyjuk el a fenébe, minek az a sok ékezet és egyéb fityfang, ilyesmire gondoltál?
Igen a helyesirás olyan dolog amit az ember vagy érzi vagy nem...meglehet ugyan tanulni,én véleményem szerint rá kell érezni...hallani kell!!
:-)
Engem ezek az újítások annyira nem zavarnak. Bár az olyanoktól, hogy shoppingolni kiráz a hideg.
Inkább a helyesírás hiányosságai, amik nagyon tudnak bosszantani.
Igen, sok mindenben igazad van, de nem nevezném nyelvújításnak a lécit, kajcsit, halit, talit, stb. A trágár szavakról most nem is akarok beszélni, bár sajnos beette magát már a köznyelvbe, illetve hivatalos írásokba is. (Lásd, Origo, Kapu, stb.)
És a gyerekek úgy hiszik, ez az etalon. Mert otthon a szülők is így beszélnek. Kevés kivételtől eltekintve.
Köszönöm, hogy hozzászóltál.
akkor írok egy kis kritikát is,mert látom,hogy itt mindenki nagyon szereti a nagyar nyelvtant.én csak megtanultam,mert muszáj volt,de hozzáteszem,hogy soha nem tudtam tökéletesen megtanulni.
a világ egyszerűsödik,új dolgokat találtak fel amelyet a nyelvnek meg kell neveznie.és nem történt nyelvújítás majdnem 200 éve,Kölcsey óta!!!!!
vajon ki merné bevállalni,mert a magyar nyelvtanra igen csak ráférne már.
Nagyon örülök, hogy felkeltettem a figyelmeteket és ha csak ennyien is teszünk valamit nyelvünk szépségéért, írásom már nem volt hiábavaló.
Én magam részéről úgy döntöttem - bár szeretek szavazni -, hogy olyan szavazáson nem veszek részt, amelyben a kiíró már a címben is vét a nyelvtan ellen.
Köszönöm, hogy ennyien kiálltatok mellettem, illetve a szép magyar beszéd és írás mellett.
„Az anyanyelv ismerete nem nyelvtani probléma, ez kulturáltság, vagy jólneveltség kérdése.”
Ezzel is abszolút egyetértek.
„Aztán arra jöttem rá, hogy ha megfogalmazom az írásaimat, egy idő után a válaszok minősége is megváltozik.”
De leginkább sajnos így is a pongyolaság meg a trágár beszéd terjed, és amikor ezt valaki elkezdi, akkor a többiek is átveszik, mígnem mindenki lealacsonyodik ahhoz, aki kezdte.
Sziasztok!
egyetértek a cikk írójával, egy dologban viszont cáfolnám. Az általa említett "eszek,iszok" alak helyes. csak sajnos ma már annyira elterjedt a tárgyas alakja "eszem, iszom", hogy jóval kevesebben használják a helyeset. Ha csak simán használom, akkor : eszek. Tággyal már: eszem egy almát.
Valóban jó ötlet volt a cikk. Én sokáig kerültem a fórumokat, csak azért, mert azt hittem ez a szabály, és nekem ilyen szlengül nem ment. Aztán arra jöttem rá, hogy ha megfogalmazom az írásaimat, egy idő után a válaszok minősége is megváltozik. Érdemes próbálkozni. Az anyanyelv ismerete nem nyelvtani probléma, ez kulturáltság, vagy jólneveltség kérdése. (Valaki vagy kilincsel nyitta az ajtaját, vagy nem)
Egyébként, valóban azt hiszem, hogy a rengeteg hányja-veti mondat a nemtudást, és a nemtörődömséget hivatott takarni.
Hajjaj! nemrég voltam óralátogatáson egy ált.isk. 3. osztályban, együtt az alsós igazgatóhelyettessel. Matek óra volt, a matekos tanítónéni feladatot írt a táblára. Volt benne 1 db helyesírási hiba.
Ott ültünk hátul, egymásra néztünk... óra utáni megbeszélés, a tanítónéni nem volt ott, csak mi ketten: "Tudtam, hogy nem őt kellett volna felvenni!" Más problémák is voltak, vannak, de abban a helyzetben főleg a táblára írt hibás szóra alapozott.
Mindenki követ el hibát,figyelmetlenségből vagy nemtörődömségből,smsben és levélben egyaránt.
Még tanárral is találkoztam,aki elvét hibákat a helyesírás terén.Emberek vagyunk,ezzel semmi gond.Csak sokan nem érzik,hogy tényleg odakéne figyelni,van aki rendszeres jeleggel hibásan ír le dolgokat.És most nem arra gondolok,hogy elüt valamit a klaviatúrán,hanem amikor tényleg hibázik,többször ugyanazt.Itt is,mint az életben mindenki a maga igazát hiszi a legjobbnak,amivel szintén nincs problémám,az viszont nevetséges,mikor valaki megpróbál meggyőzni az igazáról,akár az alpári kifejezésektől sem riad vissza,miközben olyan helyesírási hibákat vét amit már egy 3.osztályos sem.Szerintem a cikk írója is ezekre a problémákra utal.Arra,hogy a törekvés veszik el belőlünk az igényes nyelvhasználat iránt...
= fáradságot :)
Na de komolyan, miért is írjunk, beszéljünk helyesen? Azt gyanítom, hogy a szabályok semmibevevése sokaknál éppen dac, az iskolai emlékek, tanár-általi-beleverés stb. ellen. Nem tud igazán helyesen írni, azért azt mondja, hogy nem is akar. Főleg fórumon nem akar... amúgy persze tud is, meg akar is ;-)
Ugrás a teljes írásra: Szép magyar nyelvünk