Svédországi magyarok topicja! (beszélgetés)
Ez hülyeség :))
Semmiféle ilyen szabály nincs.
A fordítottja van csak, hogy ha az embernek nincs tartózkodásija, akkor kilencven naponként el KELL hagynia Svédországot (de ezt a kutya nem ellenőrzi.) Anyósodnak élénk a fantáziája, Svédország soha nem tartozott a rabszolgatartó társadalmak közé. :)))
Honnan szedte ezt a képtelenséget?
viragom, te vagy az en mindenttudom:)
kerdesem van ismet...
ha bejelentkezunk Svedbe, van e olyan ,hogy nem hagyhatjuk el Svedorszagot x ideig...
ami szerintem nem igy van, mert nincs hatar, es nem tudjak ellenorizni, hogy elhagytuk e...de megis erdekel, mert ujjabb hazugsag keszulodik, anyosek szajabol:S
Sziasztok!
Na, fórumba való belépésem óta először teszek fel én kérdést :))))
Tudja valaki,hogy ha kettős állampolgárságot szeretnék, akkor be kell-e azt jelentenem Magyarországon bárhol? Ugyanis szeptember elsejétől kezdve folyamodhatok svéd állampolgárságért, leszolgáltam az időmet. :))
A svéd oldalról zöld út van, de vajon van teendőm Magyarországon is?
nem tudna valaki mondani 1 okosságot arra hogy van 1 u p c -smagyar tv kártyám de nem mukodik hiába teszem bele az itteni dekoderbe .németországba mukodott.hogy néztek magyar tvét.a gyerekek miatt jo lenne,nekik tulnagy volt ez az ugrás .se tv se magyar pajtik .
hej du!!
Szia!
Olvass vissza a forumban, szamtalan alkalommal leirtuk az elindulashoz kapcsolatos tudnivalokat.
Mivel foglalkoztok amugy? Nyelvvel milyen szinten alltok?
Sziasztok!
Most készülünk (családostúl) Svédországba menni, költözni, élni. Sajnos, itthon anyagilag nem lehet megélni és semmilyen más lehetőséget nem találunk, mint a külföldre valo költözést. Első ötletként Stockholm merült fel, de nem tudom, hogy jelen pillanatban ott mennyire fogadnának. Pénzünk nem nagyon van, az ottani viszonylatokban max 1 honapig lenne elég. Tőletek kérnék egy kis segítséget. Milyen kilátásaink lennének, ha kimennénk, Létezik-e valamilyen szociális segély szervezet, stb... Egyelőre semmit nem tudok, ezért minden ezzel kapcsolatos informácioért nagyon hálás lennék. Fontos megjegyeznem, hogy nem faji üldözés-tehát nem roma család vagyunk- miatt, hanem anyagi csőd végett mennénk oda. Ugyanis, ha itthon maradnék a gyermekeimmel, akkor az állam elvenné őket, mert már lassan se lakésunk se ételünk nem lesz.
Köszönök minden segítséget,
Anita
Sziasztok!
Sajnos az adóhivatal második alkalommal utasítja el a személyi szám kérelmemet. Tavaly november óta élünk itt a párommal. Február óta van hétvégi munkám és április óta minden nap dolgozok, továbbá van még egy munkahelyem ahol hétvégi munkát vállalok. Fél év elteltével augusztusban pedig kaptam egy határozatlan idejű szerződést (fast kontrakt). Párom pedig uezen a két munkahelyen dolgozik májusi és júliusi kezdésekkel.
Van egy lakás, amit bérlünk, dolgozunk, adózunk, eltartjuk magunkat, azaz nem vagyunk az állam terhére.
A szerződésemben azonban keveselték a munkaidő számát, mert a cég jelenleg csak a hétvégi munkát tudja garantálni és a mindennapos helyettesítés volt. Ebbe sajnos belekötött az adóhivatal. Két lehetőséget ajánlott fel: otthonról egy évre szóló teljes körű biztosítást vagy egy végleges tartózkodási engedélyt (uppehållstilltånd) kér. Nekem jelenleg uppehållsrätt papírom van. Otthon az OEP pedig nem ad S1 (E106) papírt.
Bementem a bevándorlási hivatalba és ott mondták, hogy akkor ott egy újabb kérelmet kell beadni, hogy ez a papírt megadhassák, amit természetesen el kell, hogy bíráljanak.
Az adóhivatalban dolgozó nőnek hagytam üzenetet, mert szabadságon volt, hogy hívjon fel. Ma reggel meg is tette, de nehéz egy olyan emberrel beszélni, aki hajthatatlan és hiába érvelsz csatolt fizetési papírokkal, hogy nézze meg a keresetem, nem hétvégi munkáról szól, hogy fizetsz magadnak mindent csak a számra lenne szükséged, ő csak a saját érveit hajtogatta.
Számomra most elég elkeserítő ez a helyzet. Valóban Svédország bezárja kapuit és vért izzadva tudsz csak érvényesülni. Persze ez szubjektív tapasztalatom. Csak jelenleg nem tudok többet letenni nekik az asztalra, próbálom beadni a kérelmeimet mindkét hivatalnál. Sok esetben ügyintéző függő a dolog. De kezdem azt hinni, hogy az ott dolgozóknak ki van adva, hogy akiket lehet azt utasítsák el.
Igazából érdekel a véleményetek is a történetemmel kapcsolatban. Továbbá felhívnám azoknak az embereknek a figyelmét, akik készülnek Svédországba jönni, hogy RENGETEG KITARTÁSRA és türelemre van szükség, mert a bürokrácia sajnos nagy úr és sajnos személyi szám nélkül nem érvényesülsz normálisan.
Sziasztok!
Tegnap ketszer is belinkeltem egy nyelvtanulos weboldalt, es ma egyiket se latom itt sehol... Masnak is volt mar, hogy eltunt az ide bemasolt linkje?
Szia!
Svéd tudás kell mindenképpen,ha kint akarsz maradni, anélkül nem lehet munkát találni.
A magyar személyi elég, de el kell menni a bevándorlási és az adóhivatalba elintézni a tartózkodási engedélyt, személyi számot, stb.
Na, végre van egy kis időm írni.
Szóval amikor én kimentem, akkor még fizettem a TB-t magam után (azelőtt sem voltam munkaviszonyban, magam után fizettem mindig.) Rájöttem,hogy felesleges, mert nem élek otthon. Kitöltöttem valami nyomtatványt azon az apeh-vagy mi weboldalon, és azt a rubrikát ikszeltem be,hogy máshogyan fedezem a biztosításom külföldön. Ezt simán elfogadták, és visszamenőleg is visszautaltak háromhavi befizetést. Azóta nem b...gatnak. Ami nagyon fontos, bár egy későbbi hozzászóló cáfolja ezt,hogy feltétlenül ki kell jelentkezned a magyarországi lakcímedről!Az okmányirodában kell bejelenteni a tartós külföldi tartózkodást. Mellékelek egy cikket, olvassátok el.
Udv ujra mindenkinek!
Mig kishazank forro, 40 fokos ölelessel fogadott par hete, svedhonom 17 fokkal vart vissza :) A naptejet felvaltotta az esernyo, de a kezdeti depi utan ma mar feltöltödve es kivirultan jöttem suliba :)
Minden kedves forumtarsamnak nagyon szep hetet kivanok!
Sziasztok!
Ujabb erdekes szituba keveredtem...Szoval a gondom az hogz magyarorszagi lakcimemre jott level a tb-tél hogy visszamenolegesen xy osszeget fizessek be....Mert hogy ugye nem fizettem amiota kijottunk, azert mert ugy tudom=tudtam hogy tb csak EGY orszagban kell fizetni. Mivel mi itt dolgozunk, sejtem ez azt is jelenti hogy a munkaadonk itt fizeti a tb-t. Itt elek, itt dolgozok..Minek fizessem otthon is a tbt?
Ha valakinek van tapasztalata ilyen teren akkor kerem ossza meg velem, hogy ez esetben mi a teendo.
Szeptemberben megyek haza par napra, gondoltam akkor utana jarok, illetve bejelentem az okmanzban hogy tartosan kulfoldon tartozkodom. Van eselye annak, hogz akkor nem kell kifizetnem a tb tartozasomat?!
Szoval, valakinek tapasztalat?!