Svédországi magyarok topicja! (beszélgetés)
Szia!
Próbáltam az emailodra küldeni, de nem lehet...
Itt nálunk Varbergben is van Skatteverket mint általában minden nagyobb városban van!De Laholmhoz legközelebb Halmstadt-ban (Fredriksvallsgatan 7
Halmstad)
aranyos vagy, koszi szepen, en is ezt talaltam, csak gondoltam valaki olyat kerdezek, (mondjuk titeket) aki jobban ert hozza..
parom egyedul van jelenleg Laholmban, a szuleinel, akikrol sajnos tudni kell, hogy juszt se segitenek semmiben, csak hatraltatjak, meg felre vezetik..tudom, hihetetlen, de ez az igazsag...nehany bejegyzesem mar utalt erre,de ez mindegy is...
muszaly innen informalodnom, szava hiheto emberektol(toletek) mert rajuk nem lehet tamaszkodni,se szamitani...
nos, es muszaly utana jarnom a dolgoknak, hogy itthonrol tudjam ot segiteni, es terelgetni, hogy es hol intezze a dolgokat, csak az a baj, ez is keves, mert nemtudom elviszik e oda, ahova kell,hogy vegre bejelentkezzen,es igenyelje a PN...
mar 1 honapja lesz masodikan,hogy ott van,es meg semmit se inteztek ...no comment..
Kedves Maya!
Üdvözöllek a 22-es csapdájában, mert mi is így jártunk, ahogy te. A történetnek az a hátulütője, hogy E106-os papírt az OEP neked nem fog kiadni, mivel azt itt tudják neked kiadni és azzal tudod otthon megszüntetni az otthoni TB-det. Az OEP ettől teljesen ki van bukva amúgy. Ez egy beszerezhetetlen papír, ha esetleg gondolod hívd fel az otthoni OEP-et sajnos mi többször beszéltünk velük és a magyarok nem tudnak ilyen papírt adni csak E104-est ami ugye igazolja, hogy van magyar biztosításod. De a svédeknek olyan kell ami arról szól, hogy neked egy évre megvan a biztosításod. No de mivel otthon havi szinten fizetsz ilyet ugye nem tudnak kiállítani. Szóval azt javaslom, hogy próbáljatok minél hamarabb munkát szerezni és szerződéssel bizonyítani, hogy van legalább heti 20 órás melótok. Ez az egy kiút van amivel megkaphatjátok. Tartsatok ki mindenesetre, nagyon nehéz az út. Nekem 10 hónap után sikerült megkapnom. De utána már könnyebb jóval.
Szívesen.
De nem kell kijelentkezned, leírja részletesen. Le kell mondani az itteni TB-t és ennyi. Eleve nem kérhetnek-kötelezhetnek, hogy Svédországban és Magyarországon is fizessen az ember TB-t vagy adót. Bár van ilyen irányú "elkötelezettsége" a jelenlegi Magyar "kormánynak"... kettős adózás... De szerencsénkre ez EU ellenes, nem tehetik meg. Viszont a NAV-nál és OEP-nél óvatosnak kell lenni, mert kitalálnak mindenféle "büntetést", hogy fizesse be az ember...
Szia!
Keressgelj a hozzaszolasaimban, par honapja eleg sok linket megadtam nyelvtanulassal kapcsolatban :)
En meg otthon vettem sved-magyar szotart, a Lako György-Kiefer Ferenc félét.
Ahhoz nem kell megszuntetni az otthonit szerintem. En pl. bementem az okmanyirodaba es bejelentettem, h ideiglenesen (ami lehet 1 honap, de 3 ev is) kulföldön tartozkodom, ezaltal ideiglenesse tettek az otthoni kecskemeti lakcimemet. Ugyanugy kapok oda is levelet stb.
Remelem nem ertelmezem felre az eddig irottakat, javitsatok ki, ha nem igy lenne.
Az gáz, mert nem tudom megszüntetni az otthoni állandó lakcímemet.Ugyanis,a gyerekekkel állandó,végleges külföldi letelepedésnek számít,ha megszünteted az otthoni állandó lakcímedet, és ez egy akkora herce-hurca, hogy ebbe innen nincs lehetőségem belemenni...erre itt a példa:
akkor zsákutca lenne? Fogalmam sincs mit tehetünk...
csutkababa drága!
erra a linkre kattintva tudod megnézni, hogy melyik megyében pontosan hol van Skatteverket és térkép is található a könnyebb megtalálást segítve...úgy látom,hogy Laholm községben nincs, a legközelebbi ahová fordulhatsz: Solna.
Skatteverket www.skatteverket.se
Solna Strandv. 10, 171 54 SOLNA0771-567 567
Skatteupplysningen0771-567 567
Servicetelefon020-567 000