Svédországi magyarok topicja! (beszélgetés)
Szia Motto16!
Tudomásom szerint a Skatteverket kiad ideiglenes Pn-számot, mellyel ha bemész az Arbetsförmedlingenhez és azzal bejelentkezel náluk, akkor ők elirányítanak a Folkuniversitetet-re, ha van ott a környéken; ahonnan napi 200 Sek-et fizetnek a számládra, ha beülsz a padba és tanulod a svéd nyelvet.
Sziasztok!Csajok,ha valaki Borasban szeretne dolgozni,és beszél Svédül meg magyarul,az írjon nekem priviben!Kitartás mindenkinek,és sok sikert.....
Ancsi
Szia!
Úgy tudom, állami támogatással, vagyis ingyen csak az SFI-ben lehet tanulni, ott meg kell az állandó PN. A Folkuniversitetet-en szoktak tanfolyamok indulni, ahová nem kell a személyi szám, kb. 3-4000 Kr egy kurzus.
Nem tudjátok valahol lehet ideiglenes személyi számmal is nyelvet tanulni Jönköping környékén?
SFI iskolában kérték a pn számot.
Köszi.
Ismerös a téma ... ;)
Nekem is kb. 8 hónapba telt, azóta meg be nem áll pofám :)))))))
En 6 honapot kaptam, mondjuk en teljes idöben tanulok. Itt ugy tudom, 1-1 felevet jar mindenki, ha esetleg csuszas van, akkor meg megkezdheti a következö felevet. Itt is vannak olyanok, akik nyögdecselnek, egetverö akcentusuk van, alig ertem öket (pl. vietnamiak).
Nekem SFI-D zarasakent volt egy szobelim, de nagyon egyszeru volt. Amugy sztem az orai aktivitast nezik a tanarok, hogy ott a suliban mennyit es hogy beszelunk, beszamolok stb.
En egyre jobban elvezem, hogy egyedul tudok ugyeket intezni, orvosnal, Skatteverket-ben, telefonban, szoba tudok allni a szomszedokkal - egyszoval hatalmasat nött a magabiztossagom a sulikezdet ota.
(((Otthon 13 evet tanultam angolul a szakmai közepfokig, itt 7 honap alatt jutottam el egy gyenge közepfokig...)))
Uhhhh, fél év??? Ez nagyon durva tempó. Ez két féléves anyag. Hát amúgy igen, a beszéd gyakorlására egyik iskolában sem tesznek minimális hangsúlyt sem. Számomra elég durva, hogy egyetlen egy szóbeli vizsga sincs a tanulmányok során. Az osztálytársaim fele, aki végzettséget kapott, képtelen volt úgy megnyilvánulni szóban, hogy azt bárki megértse, és ez szerintem elég gáz. Másrészt viszont persze valahol érthetö, hogy effektive lehetetlen ennyi millió embert szóban vizsgáztatni.
Amúgy hát végül is ha az embernek csak a tanulás a dolga és ráér, össze lehet hozni ezt a szintet fél év alatt, de nekem munka mellett még egy év is majdnem kevés volt. :))
Ahova en jarok (Komvux Kärnan) nincs reszekre bontva a SAS, egy feleve van mindenkinek, h letegye.
Van egy szep lista, ha valaki megcsinalt rajta mindent, akkor mehet: 3 novellaelemzes, 1 Lättläst bok, ujsagcikkelemzes, krönika+insändare iras, 2 film, 1 sved hires emberröl beszamolo, 1 regenyelemzes. 2 hetente van dolgozatiras, 14 nyelvtani reszböl kell irni a felev soran, ezenkivul 1 hörförståelse, 2 läsförst., 3 uppsats es a Nat.Prov.
Ha valaki szepen csinalja a beadandokat es atlag 3-4 dogat megir kethetente, gyorsan le lehet tudni. En is haladnek mar, mert az orak kicsit egyhanguak, unalmasak.
Az oraszamot abbol a szempontbol keveslem, mert nem ertem, hogy fogjuk a beszedet gyakorolni, ha heti masfel-hat orat vagyunk bent... Otthon megoldott, mert mostmar angol helyett mindenkivel 90%-ban svedul beszelek, de a suliban akkor is masabb.
Remelem a Te tapasztalatod fog ervenyesulni itt is, bizom benne :)
Mindenesetre köszönöm az eddigi hozzaszolasaidat! :)
Amugy nekem a nyelvvizsga-honositas vegett kell valoszinuleg a TISUS, azt fogadjak el otthon felsöfokkent.
Ja, értem, nem tudtam. :))
A Tisust megcsinálta egy itt élö horvát barátom,annyit tudok,hogy ugyanaz a szint, mint a Svenska B. Bövebb infóm nem igazán van róla.
Nekünk heti 1.5 óra volt a SAS A és B, mégis iszonyat sokat tanultam. :)
Ezen a szinten már az önálló munka van elötérbe helyezve, nem a közös. Nálunk az A-n (fél éves kurzus volt) asszem négy részvizsga volt, dolgozat-szerüen. Ott tanultuk meg, hogy kell szöveget értelmezni és visszaadni, miröl szól, hogy kell olvasónaplót írni (legalább négy nagy könyvet ki kellett olvasni), és nyelvtanból is haladtunk. Csak a B szint végén van nationella prov, és nálunk csak beadandók voltak egész félévben, dolgozatok nem. Baromi érdekes volt a kurzus, ne tévesszen meg a kevés óraszám. :)
Szia!
Igen, erre gondoltam! Az öszi tanevtöl megvaltoztak az elnevezesek: ami eddig Svenska A, B stb. volt, az mostantol Svenska 1,2,3 lett.
Nemsokara befejezem a SAS-t, es lehet h a Lernia-ban csinalnam a maradekot (sv. 1,2,3), mert ez elvileg intenzivebb. Az oraszamoktol nem vagyok elajulva, nagyon keves, heti 6 ora :( Bar attol meg lehet hatekony...
Holnap delelött lehet h benezek hozzajuk!
Hopp, meg egy dolog: TISUS vizsgarol hallottal mar? Valaki?
Szia!
Én ott végeztem. Nem értem pontosan, mit takar az 1,2,3 , úgy érted, G, A és B szint? (Ami megfelel a Svenska A-B-nek?)
Nekem nagyon jó tapasztalataim voltak, igazán jó kis gimis szint volt. A G-szinten tanultam a legtöbbet, mert az nekünk nagyon intenzív volt, heti háromszor három óra, rengeteget tanultunk, akkor ugrott meg a nyelvtudásom. Az A-B már lazább szint volt, heti egy alkalom volt csak, viszont ott is nagyon sokat tanultam, ott már inkább irodalmat, saját újságcikk-írást, szövegértelmezést, stb-t. Én ide Göteborgba jártam a Lerniába, és nagyon meg voltam vele elégedve (a tanárom pedig a legeslegjobb pasi volt, akivel eddigi életemben összehozott a jósorsom. :)))))
Sziasztok!
Lernia nyelviskolarol van-e valakinek tapasztalata? A Svenska 1,2,3 kurs erdekelne (gymnasienivå)
Szia!
Köszönöm a hozzaszolasod, aranyos vagy, azota mar sikerult megoldani :)
Remelem Ti is sikerrel jartok majd!
ja már itt vagyunk ,a csajszi jol viseli de nem akar tanulni semmi áron,de majd lessz valahogy.
amugy viszonylag jol megy a dolog .a pn meg kapták egyből 1 hét alatt. azt nem értem már 2 honapja be adtam a kérvényt de semmi mindedgy .a blocketen vettem már ezt azt .de ruhát még nem de majd meg nézem koszz.hej du
Sziasztok!
Olcsó gyerekruhát Loppis-on is tudtok venni. Ha nem zavar benneteket, hogy használt akkor olyan szépekhez lehet hozzájutni tényleg nagyon baráti áron. Újságokban, vagy sokszor az utakon is ki vannak táblázva loppisok. A gyerekek meg olyan gyorsan nőnek, hogy az itteni új és drága holmikat nem is biztos, hogy érdemes megvenni nekik :)
Szia!
Örülük,hogy siekerült egyesítened a családodat! :)
Lányod hogyan viselte az első heteket az oviban?
Családi pótlékot hogyan vagy hol kell intézni? CSak állandó pn számmal igényelhető?
Olcsó gyerek ruha engem is érdekel,de sztem ha más nem lesz otthon veszek, mert kb. 4 hetente haza kell utaznom a gyerekkel a magán gyógypedagógusunkhoz. Én úgy tudom,hogy a svédek neten rendelnek még ruhát is,mert amikor beszéltem egy magyarral,aki már vagy 20éve kinn él és kérdeztem,h hol lehet venni olcsón ruhát ő azt mondta,h nem tudja,mert nete szokta rendelni. Ez nem tudom, hogy mennyire igaz.
Köszönöm szépen a válaszokat!
Most olvastam másik oldalon is, hogy az ideiglenes, amit hogyha jól értek a skatteverkettnél kell igényelni, 2 és fél hónap is lehet. Addig is ellenörzik, hogy van-e elegendö pénz, hogy itt éljen a család, de hogyha nekem nem bankszámlán van a pénzem???? Honnan ellenörzi, jön majd itt is a levelezés?
Sziasztok!
Rég jártam erre.
Ovit kérdezte vki. Páromnak csak ideiglenes PN van és a gyerek mehetett oviba, mivel nekem nincs munkán és nem tanulok ezért heti 15 óra amit benn lehet, persze mindenki mást mond,de az a minimum (ez a 15 óra teljesen ingyenes nekünk).Ez azért is lehet(több óra),mert a kisfiam nem beszél és saját gyógypedagógusa lesz.Már találkoztam vele,de hétfőn lesz egy meeting az intézményvezetővel, a gyógypedagúgussal és a pedagógusokkal. Még szerencsésnek is mondhatom magunkat,hogy az vezető arra a találkozóra keresett tolmácsot. Persze ettől függetlenül járunk az oviba a beszoktatás miatt.
Ha esetleg valakinek van vmilyen kérdése akkor felteszem nekik,ha lesz rá módom.
További szép napot!
Szia!
Mivel mindkét ország EU tagállam, ezért elfogadják a személyit is, ha nincs útlevele valakinek.Azzal is nyugodtan tud utazni a hozzátartozód.
Sziasztok!
Svédországban élő magyar, vagy akár svéd ügyvédet tudna valaki javasolni, akihez gyerek láthatással kapcsolatban és közös adósság rendezéssel kapcsolatban lehetne fordulni és segít is??? Eddig ugyanis csak falakba ütköztünk.
Röviden a történet: A párom elvált, mivel a volt felesége megismerkedett egy angol fickóval, aki nem sokkal a megimerkedésük után ideköltözött hozzá Svédországba. Megkérte a páromat, hogy keressen másik lakást, mert attól a naptól együtt él az angol fickóval, és ő el akar válni. A párom maga alá került lelkileg, meg anyagilag is. A házasságukból született gyerekét hol láthatja, hol pedig -kedvfüggő- eltiltja tőle az anyja, holott Bírósági ítélet van arról, hogy közös nevelésben van a gyerek. Az adósságukat meg úgy veszi a volt nej, mintha az egyedül a volt férjé-é lenne, s így a bank felé az Angliába történő utazásait, kint létét valamint a ki nem egyenlített vásárlásaiból felhalmozódott tartozásokat csupán egyedül törleszti a párom. A bank megállapítása szerint 10 évig törleszthet...megállapodtak szóban a volt nejével, hogy átvállalja az összeg volt nejére ráeső részét - ennek a tartozásnak-, ha nem lesz gyerektartás igénye, mert akkor azt nem győzi anyagilag. Amikor mi összeköltöztünk a párommal, a nőben megindult egy féltékenységi dráma, s elment behajtást kérni gyerektartás jogcímén. Most ott tartunk, hogy a gyereket amikor épp olyan kedve van, akkor odaengedi az apjával találkozni és lehet nála, amikor meg nem, akkor egyáltalán van, hogy eltelik 1 hónap is, hogy nem. Fizeti a közös adósságukat egymaga, és ráadásul behajtják a gyerektartás összegét is. A nő vígan él továbbra is az angol pasijával a párom meg lelkileg és anyagilag is csak megy össze, mert dolgozik, dolgozik de nem halad előre. Mit tudnánk tenni???? hogy rá terhelődjön a fele adósság a volt nejére, amit még a házasságuk alatt együtt okoztak az angliai utazásait kifizesse? Hogy lehetne erre kötelezni, milyen szervhez/szervezethez kellene fordulnunk???? Szerintetek hova forduljon a problémával a párom? Tudna valaki esetleg Karlstad vagy környékén olyan jogászt javasolni, akit ezzel a problémával felkereshetnénk és segíteni is tud?? Ha magyar ember lenne abban jobban bíznánk.
Köszi mindennemű segítséget, hozzászólást.
Szia!
Tanuld a svéd nyelvet ezerrel, mert anélkül gyakorlatilag a nullával egyenlő az esély munkát találni. Ha ez megvan, érdemes kijönni kb. egy hónapra és itt keresgélni munkát (nagyon kevés azoknak a száma, akiknek ez otthonról sikerül.) A bürokrácia horror, legalábbis addig, míg az ember állandó munkát nem kap. Egy havi ittléthez kb. 300 000 Ft-ra van szükség.
De ismétlem: első és legfontosabb a svéd tudás!!
sziasztok!
20 éves lány vagyok és azt szeretném megkérdezni tőletek, hogy mennyire nehéz munkát találni? jobb, hogyha már itthon elkezdek keresgélni vagy menjek ki majd csak lesz valami alapon? mennyi ,,kezdőtőke" szükséges ehhez?
gyógyszertári asszisztens (áprilistól gyógyszerkiadó szakasszisztens) végzettségem van, de bármilyen munkát elvállalnék szívesen, mert nagyon-nagyon szeretnék svédországban élni.
esetleg, ha van valamilyen tanácsotok, hogy kezdetekben mit, hogyan kellene, annak is nagyon örülnék. :)
évi
SZiasztok!
Meg uj vagyok az oldalon. Az lenne a nagy kerdesem, hogy Umeaban van valaki? :)
Holnap utazom oda a baratommal, es jo lenne magyar szot is hallani! :)
Sziasztok!
Egy kis információt szeretnék kérni.
Május óta dolgozom Båstadban, mint "extra" dolgozó. Personnummert a héten visszautasitották :( nem veglegesen, 3 hetunk van újra fellebezni.
A Skatteverkettröl viszont nem sokat tudok. Barátnöm 7 éve él kint és az új szabályokkal nem igazán van tisztában. :(
Nem tudom jól értettem-e. A Skatteverketnél az ideiglenes számot tudom igényelni, amihez kell a munkáltatótol az igazolás? A neten találtam egy formanyomtatványt, be is kuldtem, de most olvastam jobban utána, hogy igy nem lesz jó. Mostmár káosz van :) Le tudná írni nekem valaki, hogy akkor hogyan tovább?
Elöre is köszi.
Majdnem elfelejtettem. Van egy 4 éves lányom is. Van ahol azt olvastam, hogy szem szám nélkul is be lehet iratni, vagyis a "sorba állni", de van ahol azt olvastam, hogy nem lehet. Most akkor ez hogy is van?