Segítségeteket szeretném kérni!!!Hogy a fenébe kell úgy bevásárolni, hogy hónap végén is maradjon? 4 fős család, két kisgyerekkel! (beszélgetés)
Nem csak a vásárlólista a fontos, persze az is nagy mértékben, mert rengeteg pénz az étel.
Mi odafigyelünk minden apró részletre, pl energiatakarékos izzók vannak minden szobában, a konyhában és a fürdőben pedig ledlámpák, amik még kevesebbet fogyasztanak. A fűtést ha csak egy fokkal lejjebb állítja az ember, akkor hatalmas pénzeket lehet megspórolni.
Mi befektetve spórolósak vagyunk, azaz mindig költünk arra, hogy utána azzal megtakarításunk legyen. Például a ledlámpák is drágák, de extra energiatakarékosak. A nyílászáróinkat május 6-án jönnek lecserélni, igaz dupla falú műanyag nyílászárónk van, de most A++ energiaosztályos is van már, lecseréljük arra. Korszerűsítjük a fűtést, most elektromos fűtésünk van, helyette gáz központi fűtést csináltatunk. Szigeteljük a falakat is, hogy kevesebb legyen a fűtésszámla.
Tusolunk, mert azzal kevesebb víz fogy.
Kifejezetten olyan elektronikai termékeket veszünk, amik keveset fogyasztanak, A energiaosztályos hűtő/fagyasztó, mosógép, stb. (2009 decemberében vettük a lakást, szóval mindent újonnan úgy szerzünk be, hogy utána ne sírjunk a számlák miatt. Legyen inkább drágább 1-1 dolog, de utána kevesebb legyen a havi kiadás, ez az elvünk és bejön.)
Vásárlás:
Hetente megyünk vásárolni, körbejárunk ilyenkor 4 boltot: Morrisons, Tesco, Asda, másik Tesco és kb havonta a Lidl-t is útba ejtjük, na meg figyeljük a katalógusokat, a Lidl-ben sokszor van hús és zöldség-gyümölcs akció akár 40%-kal olcsóbban, olyankor mindneképp bemegyünk.
Szerencsére a boltok egy útvonalon vannak, így nem kell össze-vissza rohangálni a kocsival.
Mindig megnézzük a leértékelt sarkakat, hihetetlenül olcsón be lehet azokról a helyekről szerezni mindenféle dolgot (húsok, sajtok, pékáruk, stb) extra olcsón. Annyi, hogy ezek a termékek pár nap múlva vagy akár aznap lejárnak, de porciózva betéve a fagyasztóba semmi bajuk nincs. Pl múltkor is több mint 5 kiló sajtot vettünk, akkora adagokra vágjuk, amekkora nekünk kell, bezacskózzuk és megy a fagyasztóba. És ha látjuk, hogy fogy el a lereszelt sajt, akkor vesszük elő a következőt - vagy ha vmi kajára kell rátenni, akkor veszünk elő még egyet és arra reszeljük rá. Így persze nagy fagyasztó kell, de egy A energiaosztályos fagyasztó alig fogyaszt valamit éves szinten. Ja, és persze listánk van róla, hogy a fagyasztó melyik rekkjében mi található, ha valamit kiveszünk, azt kihúzzuk, ha valami bekerül, azt felírjuk.
Amikor a tisztítószerek vannak leakciózva, akkor abból vásárolunk be, amikor a cukor, akkor abból veszünk rengeteget. Így olyanok vagyunk, mint egy kész raktár, mindig mindenből bőven van itthon, annyi mosógélem és öblítőm van, hogy 2 évig simán elég, de ha egyszer fél áron voltak, akkor beruháztunk rá. Igaz így kell, hogy legyen az embernek pénze a beruházásra, de így hatalmas pénzeket lehet megspórolni. Ketten vagyunk a háztartásban, max 6ezer forintból bevásárolunk 1 hétre élelmiszerekből és nem járunk minden nap a boltba, mint ahogy sokan teszik, így nem csábulunk el nap mint nap, hogy ez is jó lenne meg az is, no meg rengeteg időt is spórolunk vele.
Remélem segítettem.
Ja, és persze főzni is úgy főzünk, hogy nagy adagot egyszerre, azt is porciózzuk és lefagyasztjuk. Így is lehet energiát és időt megtakarítani, kevesebbszer főz az ember, kisebb a kiadás. A fagyasztóból előző este mindig kivesszük a másnapi ebédet, max köretet kell készíteni. Így minden nap mást eszünk, azaz változatos és nem kell bajlódni napi szinten a főzéssel. Persze amikor szabadnaposak vagyunk, akkor készítünk aznapra olyan ételt, ami egyébként nem lefagyasztható, pl a majonézes ételek ebbe a csoportba tartoznak, szóval az orosz hússali pl nem fagyasztható. :P
Még egy kérdésem lenne a fagyasztással kapcsolatban:
Nagyon szeretjük a rántott tököt - patiszont, de csak szezonban tudjuk enni, mert nem tudom, hogy kell lefagyasztani. Egyszer próbáltam felszeletelve és kiengedés nélkül paníroztam, sütöttem, de olyan fura lett az állaga, hogy meg sem ettem. Valahogy tudnátok hogy lehet ezt jól csinálni? Télen méregdrága és a kislányom is nagyon szereti.
KÖSZI
Szóval általánosságban szerintem nem feltétlenül a kaján kell spórolni. Ott lehet nagyon sokat ha odafigyelünk, akciós termékek, lista stb. de ha más egyéb dolgokon is tudunk spórolni, csak úgy hogy kicsit odafigyelünk, és pl ruházkodásnál azt tartjuk szem előtt hogy tiszták legyünk, nem márkás ruhákkal, havi ruhavásárlással is lehetünk csinosak, akár elegánsak is. ezekre ha mindre odafigyelünk szerintem így összességében lehet spórolni, talán nem is keveset.
pl mi a volt párommal, ha kirándulni mentünk a kislányával hármasban (egy napra), akkor mindig vittünk szendvicset, zöldséget, üdítőt. és akkor belefért egy fagyi, lángos ilyesmi, és nem költöttünk el több ezret étteremben, büfében. pl a gyereket bevontuk a szendvicskészítésbe, és büszkén fogyasztotta, hiszen az ő munkája is benne volt:)
Túrót általában fél kilósat veszek, zacskósat, és úgy ahogy van, berakom a fagyasztóba. Este ki szoktam venni a sima hűtőbe, reggel ki szobahőmérsékletre és felhasználható.
Péksüteményt (bármilyen) kis adagokban, zacskóban szoktam eltenni, és elég fogyasztás előtt 1-2 órával kivenni. Ha azt akarod, hogy még frissebbnek tűnjön, tedd be a mikróba 10-20 másodpercre, és akkor langyos lesz. Kakaós csigával, túrós batyuval ezt szoktam tenni közvetlenül a fogyasztás előtt, és isteni finom!
A fagyasztásról és kiengedésről, felhasználásról írjatok pár sort légyszi. Már a 69. HSZ-ban kértem, hogy mikről!
KÖSZI ELŐRE IS
akkor megnyugodtam:) végül is ugyan úgy megfőtt, csak kiengedés után megijedtem:)
én úgy szoktam, hogy megveszem, megpucolom, és feldarabolom (mostanában), úgy teszem zacskókba, hogy pl csinálok húslevesnek, zöldséglevesnek egy-egy adagot:)
Mosódiót ismerősöm használja, ő azt mondja neki bevált, bár fehér ruhákhoz, ágyneműhöz ő is mosóport használ. így anyagilag majdnem ott van, mintha mosóport használna csak...viszont nem annyira szennyezi a környezetet.
spórolni lehet rezsivel is:) figyelünk a villany használatra, csak ott és akkor kapcsoljuk fel ha nagyon muszáj. ha kikapcsolható hosszabbítót veszünk azt is mindig kikapcsoljuk ha elmegyünk otthonról. pl ha egyedül vagyok otthon már nem a tv-t hallgatom munka közben, hanem kis egyszerű rádiót, én megnéztem mindkét esetben a villanyórát, és hát szembetűnő:) gázfűtésünk van, kertes házban lakunk, mikor a gázt bevezették, mindkét szobában meghagytuk a cserépkályhát is. kertes házban szinte mindig akad fa amit el lehet tüzelni, papírhulladékok stb. és a cserépkályha azért 2 napig tartja a meleget, ekkor a gázt nem használjuk:), csak főzésre. ezzel is havi pár ezret meg lehet spórolni:)
Pl: a csaptelepeket ezzel tiszítom.(az ecettel nagyon nem merem és citromlé is mivel termszetes sav, ezért vizkövet is old. Csak kíméletesebb! Vagy a vágódeszkát -amin petrezselymet vágtam és szép zöldre befogta- citrommal bedörzsölöm, hagyom állni és szép tiszta lesz. Vagy a gyümölcsfoltokat is könnyen kitudom szedni a ruhából citromlével.
Úgy hallottam még hogy ezüstöt is szépen lehet vele tisztítani. Erről nyilatkoni nem tudok-nem próbáltam még.
Semmit nem rontottál el. A sárgarépo ilyen, ha kiolvad.
Én mindíg fagyasztom a zöldségeket. Havonta egyszer bevásárolok belőle (zöldség, répa, karalábé stb) és lefagyasztom.
Tudom jobb lenne mindíg frissen pucolva a levesbe tenni, de sokszor jártam úgy, hogy ott marad a répa, zöldség, mert sokat vettem belőle. Ki kellett dobni, mert megromlott, összefonyadt.
Nem beszélve arról, hogy így a piacon sokkal olcsóbban megveszem, mintha minden főzéskor elszaladnék érte a közeli boltba.
Igen, ha azt akarod, hogy illatosak legyenek a ruhák, akkor ecettel való öblítés után kell valami a szekrénybe...
Én Naturlandos illóolajokat szoktam venni, mert az nagyon jó minőség, és akciósan egy 10 ml-s üveggel 499 Ft-ért vettem. Ez sokáig elég, pedig én párologtatóba teszem. És a Naturlandosokon még gyűjthető pontok is vannak, amit aztán beválthatsz kézkrémre...
Ezért kérdeztem, hogy azért jó illatosítani a szekrényben ugye, mert illatmentes, nem öblítő illatú? :)
A levendula moly elleni hatását ismerem, az illata viszont nem annyira jön be, de a narancs szimpi:)
Ecettel való öblítés után teljesen illatmentes a ruha, nem lehet érezni rajta ecetszagot.
Az illóolajas vattát úgy 1-2 havonta szoktam felfrissíteni. Illetve nyáron szedtem levendulát, megszárítottam, és azt is beletettem lenvászontasakba. Ha már nem érzem az illatát, kicsit megdörzsölöm, és tovább hatásos. Ezen kívül a molyok is kerülik.
Ez ugye azért jó, mert az ecettel öblítés után illatmentes a ruha?
Mennyi ideig van így illata a szekrényben kb?
Nagyon jó ötleteket kapok, köszönöm!
Tényleg rám fér, hogy spórolós dolgokat kipróbáljak, mert egyre rosszabbul állunk...
További ajánlott fórumok:
- Miért puszilják szájon a kisgyerekeket?
- Elhagyva kisgyerekkel.
- Új kapcsolat kisgyerekkel
- Hogyan szoktassuk le a kisgyerekünket, hogy ne a szülővel aludjon, hanem egyedül?
- Milyen fajta kiskutyát ajánlanátok családi házba, 2 kisgyerek mellé, ami középtermetű?
- Létezik olyan hogy a babák, kisgyerekek látnak szellemeket?