Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Segítség! Mandulaműtét előtt és után! fórum

Segítség! Mandulaműtét előtt és után! (beszélgetés)

❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
2013. nov. 3. 22:04

Sziasztok,

28 éves vagyok. 1 hónapja vették ki a torokmanduláim. Magam döntöttem úgy hogy kivetetem, mert évente kb 3-4 alkalommal nagyon begyulladt és néha az antibiotikum kúra után még visszaestem.. általában a köznapi értelemben vett megfázásaim mindig 1 hét torokgyulladással kezdődtek. Csapvizet télen nem tudtam inni, hűtőből hideget azt meg pláne nem, pl egy joghurt elfogyasztása után is éreztem hogy nem tett jót, nehezebb nyelni. Két dokihoz mentem el, eltérő volt a lelet, de mind a kettő javasolta a kivételt. A dokival megbeszéltük a műtétet, bementem a kórházba reggel 8-ra, fél óra múlva már a kórteremben pizsiben feküdtem (tervezett műtét volt, tehát nem begyulladt mandulával mentem). 3-kor vittek a műtőbe, addig 1 pohár víz volt engedélyezve. A műtőben lidokain befúvással kezdték az érzéstelenítést, majd több helyre is kaptam szurit (nem éreztem). Ez a procedúra volt 10 perc, majd jött a 15 perces műtét. Tartottam a tálat, a doki meg kaszabolt és mondta mit csináljak. Nem fájt a műtét, de nagyon kellemetlen volt, mindent éreztem (mint a fogorvosnál, érzed hogy nyom, feszít, stb). Ami váratlanul ért, hogy az ingerlékenység és öklendezés az érzéstelenítő ellenére is jelen volt. Műtét után 2 óráig oldalfekvésben kellett lenni, és szó szerint csak nyálat csorgatni lehetett (se beszélni, enni, inni, köpni nem volt szabad). A műtét után tök jól voltam, amíg az érzéstelenítő bennem volt. 2 óra eltelte után 2 liter folyadékot kellett meginnom pár óra alatt, majd fagyi. A fagyi nekem kínszenvedés volt, mert addigra kiment az érzéstelenítő, a cataflam meg nem sokat ért. Éjszaka kevés alvással telt és azzal, hogy várom mikor vehetem már be a következő cataflamot, de azért ki lehet bírni. Másnap reggel mivel nem volt probléma és megbírtam enni a reggelit, hazaengedtek. A doki napi 3 cataflam port írt fel, amivel a műtét utáni nap még el is voltam. Na de 1 nappal később jött a fekete leves, az adagot felemeltem 4re de még azt is kevésnek éreztem. Ez így ment 6 napig. A cataflam kb 3 óráig hatott, csak akkor bírtam enni, a folyadékot eröltettem mindig, azt muszály, beszélni nem nagyon bírtam, mert utána jobban fájt, 1 hétig nem mehettem utcára, mert ilyenkor könnyebben el kapja az ember a bacikat. Tehát a 6 nap elég küzdős volt, különösen az éjszakák, mert eleludtam és kiszradt a torkom. 6nap után, a ez ellenőrzésem adott a doki 1 doboz antibiotikumot. Nem tudom hogy attól vagy egyébként is, de a 7.naptól kezdve olyan hirtelen el kezdtem javulni, hogy szó szerint minden nap 1-el kevesebb cataflamot vettem be. A műtét után két héttel beszélni, mozogni, dolgozni, enni is kifogástalanul tudtam, szinte már semmit nem éreztem. Bár a doki azt mondta 1 hónapig nem lehet sportolni, 2,5 hét után gondoltam próbálok egy kicsit edzeni. Nem volt jó ötlet, 10 perc múlva alig bírtam nyelni és rossz volt a közérzetem, így inkább nem edzettem, megfogadom az orvos tanácsát. Összességében a műtét nem volt vészes, az azt követő 6 nap volt húzós, kell hozzá kitartás, de ki lehet bírni. Ha valakinek orvosa szerint nagyon szükséges kivenni (nekem nem volt az), és csak a műtéttől, lábadozástól való félelem tartja vissza, javaslom vágjon bele, ne halogassa!

2013. okt. 2. 18:32
Voltam az orvosnál, csak annyit mondott még nem az igazi,de jövő héten mehetek dolgozni. Már nincs lepedék,de még mindig fáj,napi két Cataflam még mindig kell. Evésnél még nehezen megy a nyelés,sokkal lassabban tudok enni,mint rég, de szerencsére most már mindent meg tudok enni. Már nagyon várom,hogy ne érezzek semmit. Ti mikor kaptátok vissza a régi életeteket? Mindenkinek kitartást!
2013. szept. 25. 16:54

Sziasztok!

Túl vagyok a mandulaműtéten, így leírom a tapasztalataimat, meg pár kérdésem is lenne, hátha tudok segíteni. Pénteken műtöttek (szeptember 20), már reggel fél 8-ra bent kellett lennem a Szent Imre kórházban, de sajnos gyerekeket műtöttek előttem, így csak 12 –kor kerültem sorra. Szörnyű volt olyan sokat várni étlen - szomjan. Szerencsére nagyon kedves altatóorvost kaptam, így a hangszálaimmal nem lett baj, amikor ledugták a tubust. Altatás előtt egy iszonyat keserű málnaszörpnek becézett löttyöt kaptam, de nem hatott,nem éreztem semmit, azt mondták biztos túl kevés adagot adtak, de szerencsére a kezembe adott injekciótól elkábultam és egy óra múlva úgy ébredtem , hogy semmire sem emlékeztem. A Szent Imre nagyon szép kórház, 3-an voltunk a kórteremben csajok, jót dumáltunk két fájás között. Tv is volt, így volt mit néznem, amíg a többiek aludtak. 4-szer kellett fájdalomcsillapítót kérnem így kihúztam reggelig, nem is gondoltam ennyire fog fájni. A nővérek is rendesek voltak, csak egész nap nem ehettem. Reggel annyira éhes voltam, hogy a száraz kenyeret teával megettem. Másnap hazaengedek, így azóta itthon szenvedek:-(

Ahogy a kórházi fájdalomcsillapítók kimentek belőlem megéreztem, hogy a karom fáj,mert kék zöld foltos,biztos erősebben megfogtak. Az állkapcsom kétszeresére dagadt napok óta borogatom,alig bírom kinyitni a szám,a torkom is duzzadt. A fájdalom hullámzó, olyan ,mint a tüszős mandulagyulladás tízszer , de igyekszem nem sok fájdalomcsillapítót bevenni. Sajnos még egyetlen éjszakát nem aludtam végig, így folyton fáradt vagyok. Beszélni is csak pár percig tudok,mert egyből megfájdul a torkom:-( Kamilla teát iszok az nyugtatja. Ma kicsit sétáltam a szobában, de olyan erős feszülés volt a torkomba,ami felsugárzott a fülembe, hogy vissza kellett feküdjek. Ti mikor keltettek fel hosszabb időre? Az állkapcsom miatt nem tudom nagyra tátani a szám,így nem tudom,hogy mi van a sebbel, honnan tudom leesett-e?Nektek is minden ételnek ugyanolyan íze van,lehet a lepedéktől?

610. Ell1981 (válaszként erre: 608. - Asdfgh012345)
2013. jún. 27. 14:03
Szia! Hogy vagy? Volt azóta vérzés? Vagy csak a műtét után volt veled ilyen galiba?
609. Ell1981 (válaszként erre: 607. - PtyDavid)
2013. jún. 27. 14:02
Szia! Nekem 2 és fél hét volt mire a fájdalmak kezdtek kicsit enyhülni. Sejtem már ezen a szakaszon túl vagy! :) És nekem kezdettől fogva volt rendes hangom. Nem értem neked miért nincs!? Annyi a furaság még nekem,hogy néha orrhangom van,de csak akkor ha hangosabban akarok beszélni. (Vagyis kiabálni):D
2013. jún. 11. 11:17
Sziasztok! Nekem múlthét pénteken vették ki a mandulámat altatva. Sajnos a műtét után sírva és remegve keltem, vérzett az orrom és véres volt a köpetem, de az ivás és a beszélés könnyen ment nem is fájt annyira a torkom se. Ébren kivettek két vérrögöt a torkomból ami keletkezett de így se állt el a vérzés pedi gmég vérzéscsillapítót is kaptam és helyileg is megpróbálták megszűntetni de sehogyse sikerült, ezért vissza kellett vinni a műtőbe. Így bent kellett maradnom 3 napot. Van szívritmuszavarom a második műtét közbe sokszorozodtak az extra ütések . Aztán kaptam infuziót. Este felé hánytam négyszer is a sok vért ami lefolyt a gyomromba, később a vizet is kihánytam így még vagy 3 infúziót kaptam :( a többi nap bent a kórházba már minden rendben volt nemis fájt annyira. Ma van a 4. nap és reggel úgy fájt a torkom hogy már sírtam, de aztán bevettem a fájdalomcsillapítót és úgy jó. Egyébként enni és inni is könnyen tudok amíg hat a fájdalomcsillapító. De alvásnál még mindig felébredek 3 óránként :( Remélem mostmár lassan jobb lesz azért :)
2013. jún. 6. 07:46

Sziasztok! Ma van a 11. napom :-)

Az éjszakát végigaludtam, de reggel írtó nagy fájdalomra kelltem .-(

Arra lennék kíváncsi, h beszélni mikor fogok normálisan és a hangom mikor fog visszajönni rendesen? Mert nagyon zavar...

606. anubias (válaszként erre: 605. - Judit898)
2013. jún. 3. 16:12
Jobbulàst.a mandulànak ugye volt egy szűrő szerepe és soksn panaszkodnak h ha kivedzik akkor a léguti fertőzések sokkal rosszabbà válnak.hàt majd bizti megtapadztalom èn is.engem szombaton hazaengedtek.igyekszem mèg mindig sokst pihenni de azért fokozatosan aktivizálom màr magam.egyébként jòl vagyok csak szò szetint rettegek....:-(főleg az estèk èjszskák a rosszak,de remélem sz idő megoldja majd.mindenkinrk gyors felépülést aki most lábadozik.
605. Judit898 (válaszként erre: 604. - PtyDavid)
2013. jún. 2. 21:08

Szia.Hát sajnos ez ilyen napról napra rosszabb lesz de másfél hét után már vszinü múlik a fájdalom,Legalábbis nekem így volt bár én baromi jól viseltem mert négy nap után lementem szépen lassan fagyizni ez egyáltalán nem tanácsos de rólam nem lehet azt mondani h kíméltem magam és szerencsére nem is vérzett be.Szolival meg ezekkel a dolgokkal még várj egy hónapot mindenképp.

Olvastam a hozzászolásokat ,hogy kinek milyen élménye volt csak fogtam a fejem ,h nekem csak fájdalmam volt de mikor hatott a gyogyszer már mindent ettem nem csak pépeset én most vagyok 6 hetes mütött és pont egy torokgyulladással szenvedek ,olyan érdekes mert előtte míg volt mandulám sose vtam lázas talán gyerek koromban utoljára most 5 napja csak lázcsillapítózom magam.

Kitartást neked

2013. máj. 31. 09:50

Napról napra rosszabb, mitől? most már én is 4-5 óránként kell bevennem gyógyszert?

Ti közösségbe, szoliba és kozmetikushoz mennyi diő után mentetek?

603. Ell1981
2013. máj. 30. 10:29
Ja,bocs! Az első egy-két napban nem kellett 4 óránként szednem,hiszen a kórházban injekciókat kaptam,aztán amikor hazamentem éjszakára sem vettem be. Viszont az azt követő napokon,eglszen 2 és fél hétig megállás nélkül 4 óránként vettem be a fájdalomcsillapítót! Mert azt hiszem,hogy a 4.vagy az 5.nap amikor leválik a seb és akkor felerősödik a fájdalom! Hogy nekem miért kezdődött hamarabb az erős fájdalom és miért húzódott el ennyire a fájdalom ,azt nem tudom. Bár a zárójelentésben fel volt tüntetve,hogy 2 hétig erős fájdalmakra számítsak! Hát ez megtörtént. :) De én szerencsére már túl vagyok rajta,mert ápr.22-én volt a műtétem.Vagyis több mint egy hónapja! :) De még az előző héten is hasogatott a mandulám helye. Tehát nálam igaz a kijelentés: lassan,de biztosan. :) Bár tudom,hogy sajnos van aki nálam sokkal rosszabbul járt! :(
602. Ell1981 (válaszként erre: 601. - PtyDavid)
2013. máj. 30. 10:16
Állitólag 2-3 hónap amíg a szervezet kitisztul. Kiváncsian várom én is ezt az időszakot,mert nekem is voltak bőrproblémáim.Piros pöttyök,kiszáradt a bőröm,stb. Jól döntöttél,hogy túlestél a műtéten! Ha ez megoldja a gondot,akkor szuper! Én is sírtam a félelemtől műtét elött,és szerintem még sokan vagyunk így!Ez emberi dolog. :/ Hajnalban ittál csak fájdalomcsillapítót? Azta! Én 4 óránként ittam a csillapítót és még úgy is sokszor kegyetlenül fájt! Az éjszakákat meg át ittam! Szinte fél-egy óránként ittam éjszaka! :D Érdekes,hogy ahányan vagyunk annyira külömbözően viseljük a felépülést. Gratulálo,hogy te ilyen jól viseled!
2013. máj. 29. 12:25

Szia! NEkem idült garat mandula gyulladást állapítottak meg a góc kutatás során. Nekem nagyon komoly és erős térd panaszaim voltak, emellett van egy bőrbetegségem is, pikkelysömöröm. És ezek az okok miatt, döntöttem a műtét mellett. Szerintetek mennyi idő kell, hogy tisztuljon a szervezetem?

Én nagyon féltem a műtéttől, altatás előtt sírtam is. Aztán amikor kijöttem nem hánytam, csak kicsiket köpködtem, de nem volt vészes és annyira véres sem. A fájdalom változó, tegnap azt írtam milyen jó bírom, na ma hajnalba muszáj volt meginnom egy cataflant. Ti éjszaka milyen gyakran kelltek fel inni?

Eszter, szobatársam! Kitartást, mindjárt itt a hétvége is mehetsz haza!

600. Ell1981 (válaszként erre: 597. - PtyDavid)
2013. máj. 28. 22:18
Szia! Na,akkor te jól viseled a dolgokat! ;) 2 hétig nem ajánlatos a hajmosás! Én majdnem 3 hétig elhúztam ,mert ahogy hátra vagy előre hajtottam a fejem ,abban a pillanatban durván lüktetett a mandulám helye,így nem kisértettem a bajt. De persze egyén függő! Ha úgy érzed neked menne hamarabb is,akkor hajrá! De kegyetlenül vártam,hogy megmosshassam! :D Enni 2 hétig csak folyékonyat ettem,aztán a 3.hétben kezdtem kicsit darabosabb,de még nyákos ételeket enni. De ez is kinek hogy.. Van aki már másnap kenyeret eszik. :) Én nem mertem,és nem is ment volna. És neked nem volt hányingered a műtét után? Hol vették ki a mandulád? És miért kellett kivenni?
599. Ell1981 (válaszként erre: 596. - Anubias)
2013. máj. 28. 22:12
Anubias! Jajj de örülök!!! :) Akkor végre hazamész,és minden rendben veled! Sejtem már alig várod,hogy hazamenj,igaz!? Sok volt neked a kórházból. :/ Na meg a bajból is. De végre rendbejöttél te is! :) Továbbra is minden jót neked!
598. anubias (válaszként erre: 597. - PtyDavid)
2013. máj. 28. 20:31
Szia kedves szobatársam.kicsi a vilàg.:-))))))gyògyulgass.Eszter
2013. máj. 28. 15:10
Sziasztok! Tegnap kivették a mandulámat altatva. Ma már itthon vagyok. Ki lehet bírni, szerintem ha rákészülsz, h mennyire fog fájni, akkor nem is fáj annyira :-) vagyis én így vagyok. Ma már ettem rendesen, és sokat iszok, erőltetni kell! Azt szeretném kérdezni, hogy Ti a műtét után mennyi ideig nem fürődtetek, mostatok hajat és hasonló dolgok? köszönöm a választ, Piros
596. anubias
2013. máj. 27. 20:12
Hogy vagytok?Èn szombaton mehetek haza a kòrhàzbòl.Azòta minden rendben a vérképem lassacskán javulgat.:-)
595. anubias
2013. máj. 17. 13:37
Nem azòta megvagyok.nem engednek ki egyenlőre.
594. Judit898 (válaszként erre: 593. - Anubias)
2013. máj. 16. 20:51
És azota véreztél többször is mióta vartak???Mikor engednek ki tudsz már vmit?
593. anubias
2013. máj. 16. 18:11
Nagyon szépen köszönöm a sok biztatást és hogy gondoltok rám.nagyon gyenge vagyok a sok vérveszteségtől és a sok fekvéstől.a vérképem olyan rossz lett hogy rendeltek nekem ùgynevezett vàlasztott vért.amit csak akkor kell megkapnom ha véreznék.addig csak pihenek.van egy adjuntusnő aki műtött ő a kezelőorvosom de amikor éjjelente bejövök akkor mindig az lât el aki ügyeletben van.az utolsò alkalommal egy adjuntus dokibácsi volt ő operàlt meg 3szor.szòval sajnos suerintem ez tènyleg nem rajtuk mùlik hanem egyéni érzékenység.ma jobb a kedvem.még az erkélyre is kisétâltam a férjemmel.sokat eszem iszom és pihenek.....
592. Ell1981 (válaszként erre: 588. - Anubias)
2013. máj. 16. 10:12
ANUBIAS!!!! :( :( :( SZEGÉNYKÉM!!!!:( Most olvasom,hogy mi történt veled! :( Azt hittem minden rendben van,meg is nyugodtam,hogy hazaengedtek a kórházból! És erre megint megtörtént a rémálom!? :( Ez már borzasztó ami veled tröténik! Nagyon nagyon sajnállak! Tényleg rémálom lett a te történeted,és rettentő amiken keresztül mész! :( Tényleg egy nagy megpróbáltatás ami veled történik. Ez szomorú dolog. Igazából haza sem szabadott volna jönnöd onnan!!!!!! Ennyi vérzés után,nem szabadott volna megvárni ezt az utolsót! Grrr. Vagyis dühitő,hogy ennyi vérzésed volt,akkor már hamarabb miért nem lehetett egy ilyen varratot betenni? :( Sejtem,hogy ezt lelkileg nem lehet könnyű végig csinálni! Nagyon remélem és kívánom,hogy már minden jól alakuljon és vége legyen neked ennek a horror történetnek!!!!!!!! Kérdés: Mindíg ugyanaz az orvos látott el amúgy amikor bekerültél? Vagy aki épp rendelt? És most sem csináltál semmi megeröltetőt napközben igaz? Írj,hogy mi történik veled azóta,hogy hogy vagy!? Tarts ki Anubias!!!! Tarts ki! Muszály!!!! Gondolj bele ,persze ez sovány vigasz most neked,de bennem az tartotta a lelket,hátha neked is segít,hogy ezt a műtétet kicsi gyerekeken is elvégzik,és nekik iy milyen rossz lehet. :( Szóval ne add fel!!!! Ezt most csak át kell vészelned!!! Csak sajnos neked ilyen drasztikusra sikeredett. De túl leszel te is rajta csak türelem! :(
591. Judit898 (válaszként erre: 590. - Anubias)
2013. máj. 14. 20:02

Szia Anubias

Hogy vagy?Remélem nemtörtént azóta semmi??

590. anubias (válaszként erre: 589. - Judit898)
2013. máj. 13. 07:07
Nagyon aggòdnak értem.:-(
589. Judit898 (válaszként erre: 588. - Anubias)
2013. máj. 12. 18:47
Tényleg erre nem tudok mit mondani annyira sajnálom basszus hogy ez történt szóhoz sem jutok szinte.Nekem már az eléjén igy csinálták az egész mütétet ilyen aláöltéses megoldással.Valószínű h ez jobb megoldás ezért csinálák most igy neked.És a család hogy viseli a dolgot ?
588. anubias (válaszként erre: 587. - Judit898)
2013. máj. 12. 15:58
Egy òràs műtét volt.elaltattak elsütöttèk a vérző területet és ùgynevezett aláöltéssel össze is hùzták az egészet mint egy zsàk szâjàt.2 öltèst kaptam a nyelvgyökömbe.elég gyenge vagyok ès folyton könnybe borul a szemem.nem merek sirni igy mindig elfolytom de ki vagyok.:-( nem engednek haza màr.jò esetben 3 hèt mùlva szabadulok innen ha addig nem lesz ùjabb vérzés.hiânyzik az életem.gyenge vagyok a sok vèrvedztesègtől meg persze ujra nem megy az evés sem.mit mondjak àtértékelődik ilyenkor az egèsz élet.az eddig jelentéktelen dolgokat is màsként làtja az ember.
2013. máj. 12. 10:51
És ezt is altatásban csináltak?Hogy vagy most?Mit mondtak?Meddig kell bentmaradnod igy?
586. anubias (válaszként erre: 585. - Judit898)
2013. máj. 12. 07:35
Igen.csütörtökön reggel kiengedtek ès szombat hajnali fél 1 kor kezdett nagyon erősen vérezni.
585. Judit898 (válaszként erre: 584. - Anubias)
2013. máj. 11. 20:50
Ezt nem mondod komolyan te jézusom háromszor végig olvastam amit irtál:(Amugy kiengedtek már a kórházból és ugy kerültél vissza vagy hogy volt?
584. anubias (válaszként erre: 583. - Ell1981)
2013. máj. 11. 16:04
Hajnalban nagyon durva vérzésem volt.ùjra műtöttek az éjjel a jobb nyelvgyökömnél aláöltèssel.azt hittem nem élem tùl.a mùtő előtt elâjultam.most ùjra indul minden de a kòrhâzbòl hretekre nem mehetek sehova.halàlfélelemmel és depressziòval kinlòdok....megköszönöm ha gondoltok ràm.....
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook