Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Receptek » Tésztafélék receptjei » Pikáns metélt recept

Pikáns metélt recept

Elkészítési idő 80 perc

A Pikáns metélt hozzávalói:
25 dkg széles metélt, 10 dkg füstölt szalonna, 1-1 szál vastagabb sárgarépa és petrezselyemgyökér, 2 dl tejföl, 1 cikk zeller, 1 közepes nagyságú vöröshagyma, 1 dl száraz vörösbor, 1 marhahúsleves-kocka, fél citrom leve és lereszelt héja, 1 evõkanál kristálycukor, 1 csapott evõkanál finomliszt, 1 teáskanál mustár, 1 darabka babérlevél, 1-1 mokkáskanál tört borókabogyó, tört koriander, tört mustármag, ízlés szerint só és törött fekete bors.


A Pikáns metélt elkészítési módja:
A füstölt szalonnát kis darabokra aprítom, és a zsírját kiolvasztom. Egy evõkanál szalonnazsírt egy kisebb serpenyõbe beleöntök, és félreteszem. A megmaradt zsírra-pörcre rárakom a megtisztított, megmosott, leszárított és az almareszelõ durva fokán lereszelt sárgarépát, petrezselyemgyökeret és zellert, továbbá az ugyancsak apróra vágott vöröshagymát. Ráöntök 3 dl vizet, és beleszórom az összes fûszert, valamint a húsleveskockát. Addig fõzöm, amíg megpuhul, és pépessé válik. Ezután beleöntöm a bort és a citromlevet. Néhány percig tovább forralom. Finom szûrõn áteresztve átpasszírozom, hogy a darabos fûszerek ne kerüljenek bele a mártásba, majd a sûrû zöldséges pépet félreteszem. A kis serpenyõben a megmaradt szalonnazsírt felforrósítom, rászórom a cukrot; és folytonosan kevergetve, szép világosbarnára megpirítom, ezután ráöntök 1 dl vizet. (Figyelem! Csak nagyon óvatosan szabad bánni vele, mert a forró, égetett cukorra csorgó víz nagyon sistereg, és megégetheti a kezünket!) Addig forralom, amíg a cukor egészen feloldódik a lében. Ezt a karamelles levet ráöntöm a félretett zöldségpépre, valamint hozzáöntöm a liszttel simára kevert tejfölt. Kevergetve felforralom, és 5 percig fõzöm. Mire a forralási idõ letelik, sûrû mártást kapunk. Megkóstolom, és ha szükséges, ízlés szerint tovább ízesítem kevés sóval, borssal, esetleg mustárral vagy citromlével. A mártást a már megfõtt és meleg vízzel leöblített tészta tetejére öntöm, és forrón tálalom

Kategória: Tésztafélék receptjei

A receptet beküldte: , 2006. máj. 6. 15:30

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook