Pajzsmirigyműtét előtt állok; volt valakinek ilyen problémája mostanában? (tudásbázis)
Olvastam már én is ezeket...
Az én tüneteim nagyon szélsőségesek.Van amelyik alul,van amelyik túlműködés jellemzőit hordozza.
Fáradékony vagyok,rosszul alszom....én aki régen letettem a fejem és már nem tudtam magamról.
Fogytam....de állítólag nem vagyok túlműködö.
A fogyás oka lehet az epeműtét utáni diéta is nálam.
A hangulati ingadozás a legjellemzőbb.Amíg nem derült ki a pm betegség,azt hittem depis vagyok. /ettől még lehetek :)))))) / Néha olyan ideges,feszült vagyok ok nélkül.
Koleszterin szintem most a legalacsonyabb.2010-ben 6,6 volt...most 4,9.
A családban fordult elő pm betegség.
Bélpanaszok,hasmenés az epeműtét óta van.Legalábbis én azt hiszem ez az oka,bár már kételkedek benne.
A bőröm szárazabb,mint korábban.
az izületeim fájnak.
Ezt találtam a neten :-)
1.Fáradtság, vagy álmatlanság Pajzsmirigy alulműködés esetén gyakori tünet, hogy napi 8-10 óra alvás után is fáradtan, erőtlenül kelünk ki az ágyból és ez az állapot az egész napunkat végig kíséri.
Túlműködés esetén a nappali fáradtságérzet oka pedig ennek ellenkezője, az éjszakai álmatlanság lehet.
2.Súly-változások Az alapanyagcsere szabályozása által a pajzsmirigy rendellenes működése testsúlyunkra is hatással van. Alulműködés esetén hízás jelentkezhet, a túlműködés pedig súlyvesztést okozhat.
3.Hangulati ingadozások Idegesség, depresszió, vagy napjaink egyre gyakoribbá váló tünet együttese, a pánikbetegség is jelentkezhet a pajzsmirigy rendellenes működéséből adódóan.
4. A magas koleszterinszint szintén intő jel lehet.
Pajzsmirigy alulműködést jelezhet, ha az értékek rendszeres mozgás, diéta hatására sem csökkennek. Túlműködés mellett alacsony koleszterint szint jelentkezhet.
5.Családi örökség
A pajzsmirigy betegségek kialakulásában is fontos szerepet játszik az öröklött hajlam. Ha a családban korábban előfordult ilyen probléma, akkor fokozottan ügyeljünk a tünetek korai felismerésére!
6.Menstruációs és termékenységi problémák
A korábbinál erősebb, elhúzódó menstruáció pajzsmirigy alulműködést jelezhet, míg a ritkábbá váló vérzések, a hosszabb ciklus túlműködésre utalhat. Gyakran a meddőség hátterében is pajzsmirigy probléma áll.
7.Bélpanaszok
A hasmenés és az irritábilis bél-szindróma okozója a pajzsmirigy túlműködése is lehet, míg a székrekedést alulműködés is kiválthatja.
8. Haj és bőrproblémák
A pajzsmirigy betegségei a haj és a bőr állapotában is több elváltozást okozhatnak. Gyakori panasz a haj hullása, szárazzá, töredezetté válása. A bőr is szárazabb, érdesebb lehet.
9. Nyakfeszülés
A pajzsmirigy megnagyobbodásának következtében nyomást gyakorol a légcsőre és a nyelőcsőre egyaránt, így nyelési és légzési nehezítettség jelentkezhet. Előfordulhat időszakos rekedtség is.
10.Izom- és ízületi fájdalmak
A izmok és ízületek fájdalma mellett pajzsmirigybetegségre utalhatnak az ún. kéztőalagút szindróma tünetei is: az öreg-, a mutató- és a középső ujj bizonyos időközönként fellépő zsibbadtsága.
Tényleg okozhat izületi gondot a pm betegség? Szuper... nekem nemrég jött elő egy baker ciszta. :-(
Most a legnagyobb problémám az, hogy futhatok- e így vagy mi legyen. :(
Legtöbb dokinak eszébe sem jut összefüggést hoznia, pedig sajnos van.
A válladra toenát ajánlanék, nekem az ízületi gondjaim attól rendeződnek mindig.
A porckorongsérjeimet is azért nem kellett megműteni, mert gyógytornára jártam, majd utána itthon csináltam/csinálom.
A vállam is tornától jött rendbe, stb.
Ez érdekes...én is gondoltam rá,hogy az reumatikus és izületi panaszok összefüggenek a pm-mel.Pontosabban: olvastam valahol.
Most kimentem a kertbe,kapálgattam egy kicsit.... /lehet,hogy nem kellett volna/ ,de már annyira tele van a bugyrom,hogy egyik betegség jön a másik után.
Nem fáj jobban ,mint előtte.Igaz az éjszaka még előttem van,akkor szokott fájni.
Én meg biztos vagyok benne, hogy az epe és pm. problémák összefüggenek.
A kezeletlen pm. betegségtől az epe, mellékves, petefészkek, hasnyálmirigy problémák lehetnek, majd jönnek a szív és érrendszeri betegségek.
A nénikémet úgy 40 éve műtötték, nem kapott gyógyszert a műtét után, mert akkor még nem tudták?, hogy kell? Aztán kivették a petefészleit, majd epe problémái lettek és epekő műtét, majd cukorbeteg lett, most meg vannak érrendszeri problémái. Hiába mondom neki, hogy nézesse meg a pm-jét és szedjen gyógyszert, mert akkor nem jönnének ezek a gondok, de azt mondja neki már mindegy.....
Nem próbáltam összefüggést keresni....de lehet,hogy van.Anyukáddal egyidős vagyok.Ennyi idő alatt az ember sok nyavalyát begyűjt,nem mindig időben fordul orvoshoz,aztán egyszer csak rá szakad az ég....most velem is ez történt.Ráadásul még a jobb lapockám alatt van egy húzódás vagy rándulás,ami napközben elviselhető,de éjszaka ahányszor fordulok,annyiszor nyilall bele.Ezt kiheverem,nem megyek orvoshoz.
Sajnos én mindig halogattam minden problémámat,mert volt fontosabb.Az epekövem kb. 30 éves volt.Ha görcsölt,ha fájt megoldottam gyógyszerrel.Hiba volt most már tudom...ezért is volt nehezebb a gyógyulásom a műtét után,de lehet,hogy a pm tüneteim már az epeműtét előtt is jelen voltak,csak az epére koncentráltam.
Remélem ha ez megoldódik,akkor egy időre vége lesz az eü-vel való kapcsolatomnak.
Kicsit olyan volt, mintha kapcsok helyét látnám. De akkor az csak árnyák! Egyáltalán nem csúnya a Te sebed sem! Hiszen 2 hete műtöttek minket, ez még mindegy is, hogy néz ki :) A gyulladást azért kérdeztem, mert úgy emlékeztem, hogy írtad, hogy begyulladt a közepe. De lehet rosszul rémlik.
Igen az izzadás kegyetlen volt :( Főleg a hatalmas kötés miatt.
Nekem is nagy volt a pm-em, mert állandó gyulladásban volt, de szerintem azért kisebb a varrásom, mert nekem simán kitudták szedni, szerencsére nem ragaszkodott hozzám nagyon :) Anyudnak a bent maradt pm nem göbösödik? Nem is kell gyógyszert szednie?
Nekem is a mellkasomba tették a csövet. Lehet ez Károlyi kórházi specialitás.
A cső helye nagyon ronda volt, úgy néztek mint két nagy gyulladt pattanás, de kb. fél év után nyomtalanul eltűntek.
További ajánlott fórumok:
- Milyen filmet láttál ma / mostanában?
- Ciklus előtt/alatt 2-3 kg vízvisszatartás... Mit lehet tenni? Valakinek van hasonló problémája?
- Segitsetek! mostanában többször zsibbad a kezem és a lábam, főleg este elalvás előtt, tud valaki valamilyen gyógymódot...
- A fiam 6 éves és mostanában gyakran mondja, hogy szédül. "mintha pörgetne valaki" - ezt mondja. Főleg elalvás előtt csukott szemmel.
- Teljes pajzsmirigy eltávolítás hatása a műtét előtti magas vérnyomásra
- Volt valakinek mostanában pajzsmirigy műtéte?