Pajzsmirigyműtét előtt állok; volt valakinek ilyen problémája mostanában? (tudásbázis)
Sziasztok!
Megkaptam a citológiai vizsgálat eredményét.
Nem utal rosszindulatúságra.
A többi leletet emailben küldik.
Nagyon örülök.
Nem tudom :-)
Általában a hideg göböknél a műtétet javasolják, mert azok nem termelnek hormont, gondolom neke is ezért javasolta a doki.Elhiszem hogy a hátd közepére sem kívánsz egy újabb műtétet, de szerintem jobb túlesni rajta még azelőtt, mielőtt a göbök még nagyobbra nőnek, mert a kockázat is nagyobb. Nekem is nagyon ragaszkodtak hozzám a göblyeim, meg is szenvedett vele a dokim, de látod,a hangszalagjaim ép bőrrel megúszták ennek ellenére :-)Ha már lesz eredményed érdemes lenne keresned egy sebészt, ő majd megmondja konkrétan hogy mikor kellene műteni, a göbök nagysága a döntő szerintem.
Miért hittem én hogy Te szombathelyi vagy? :))))
Én is Pesten voltam magánrendelésen. Jövő héten kapom emailben az eredményt,de a javaslat műtét, az eredmények ismerete nélkül.Sok és nagy göblyeim vannak.Azt mondta a doki nem sürgős,de az elkövetkező 1-2 évben tervezzem be.
Tudok mást tenni? :)))))) Nincs egy éve ,hogy kivették az epehólyagomat. Jól jön ez most nekem...:)))))
Ki az endokrinológusod?
Számítottam rá,hogy nem kerülöm el a műtétet,de azért most még emésztem....és valóban,jobb előbb.
Eredmény után többet tudok.Nekem is azt mondta ezek a göbök nőni fognak.
Szia drágám!
Jól emlékszel.Nyakon szúrtak. :)))))Azt mondta doki bácsi egy két éven belüli műtéten érdemes elgondolkoznom.Eredményem szerda körül lesz,de a műtétet nem úszom meg.Tudtam én....hát most gondolkozom...:))))Azt gondolom ha már semmiképpen nem tudom elkerülni,akkor jobb előbb.
Köszi az érdeklődést.
Te jól vagy?
Nekem most már biztos, hogy radiojódos kezelés lesz.
Újra átbeszéltem a dokival. Kevesebb a kockázat.
Nekem nincs göböm se.
Ildee! Nagyon sajnálom,ami veled történt.Remélem megtalálják a megoldást mihamarabb.
Gondolkodom,hogy vállaljam e a műtétet ezek után,ha szükséges.
Nekem mint írtam össze-vissza tüneteim vannak.Van amelyik a túl- van amelyik az alulműködés tünete.
Az én pulzusom soha nem magas 50-70 között van és mégis fogytam.A napokban fájt a fülem,érzékeny volt a pm-em érintésre.Mára mintha eltűnt volna.
Viszont éjszakánként a melegtől függetlenül,csurom vizesre izzadom magam,néha napközben is.....ez sem jellelmző,nem mindennapos.
Az izom gyengeséget tapasztaltam,sőt az izületeim is fájnak.A húzódásom vagy becsípődésem azóta is kegyetlenül fáj,de csak éjszaka.Addig nem megyek reumatológushoz,míg meg nem kérdezem az endós dokibácsit.Persze úgyis sejtem a választ....nem attól van.
Igen jól összeírtad/összeírták....
Az összes tünet lehet, de nem feltétlenül van meg,
Fogyás akkor van, ha a pulzus folyamatosan magas 130 feletti, enyhe kézremegés helyett inkább azt írnám, hogy kéz és lábremegés, ami nem is nagyon enyhe, ettől persze nagyon fáradtak vagyunk és nem kell 10 perc a kifulladásig, elég megmoccanni is, hiszen alapból magas a pulzusunk, így egy kisebb mozgás is fulladást vált ki, mint pl. a séta. Próbáltam busz után futni, de egy helyben toprogtam, nem tudtam felszállni a buszra csak úgy, ha kézzel felhúztam magam, nem tudtam kinyit ni egy üdít, nem tudtam kávét főzni, mert nem tudtam letekerni a kupakot, ha leguggoltam, akkor nem tudtam felállni segítség nélkül. Szemtünetem nem volt, csak annyi, hogy fényérzékeny lettem. Alvászavarom annyi volt, hogy a fáradtság miatt bármikor elaludtam, de a túlpörgés miatt hamar kialudtam magam. Hőhullám....Na ez is volt rendesen és még voltak alulmúködős tüneteim is: kéz és lábdagadás pl.
Drága Ildee! Szomorúan olvasom amiket írtál, nem vagy könnyű helyzetben. A tüneteid egyértelműen erős pm túlmüködésre utalnak, valamit kezdeni kell a hormonszinteddel, ha eddig még nem nézték. Írtam már lejebb, hogy nekem pont ezért nem adtak gyógyszert a műtét után, hogy ne legyek túlműködő azelőtt, mielőtt a pm hormon lassan kiürül a szervezetből.Én ezeket a sorokat már többször elolvastam mikor göbösödtem, viszont rám se at alul, se a felül működés tünetei nem voltak jellemzőek a műtét előtt.
A pajzsmirigy-túlműködés tünetei
Az egyik legtipikusabb tünet a fogyás, egyes esetekben pedig a szemkidülledés.
Emellett klasszikus szimptóma az erős szívdobogás-érzet és a nagyon szapora pulzus is. Ez utóbbiakhoz szívritmuszavar is társulhat, terhelésre pedig légszomj és fulladás is jelentkezhet.
Jellegzetes tünet az is, hogy valaki az edzőteremben tíz perc után kifullad, vagy éppen a lépcsőzés fárasztja ki túlzottan hamar. Utalhatnak a túlműködésre menstruációs zavarok is, de ilyen lehet az erős izzadékonyság és a kéz finom remegése is. Ezen túlmenően a pajzsmirigy-túlműködés mellett föllángolhatnak a szervezetben különböző gyulladások is, és labilisabbá válhat az immunrendszer. Jellemző panasz lehet emellett a hangulatváltozás és az alvászavar, de székletritmus váltás és hasmenés is kísérheti a problémát.
Nem tudom mennyi időnként ellenőrizték a pm-ed és azt sem, hogy mi volt az a jó érték és persze azt sem, hogy mi volt az az eltérés a T3 és T4 nél, de sokan azt gondolják, hogy mivel referencián belül van, meg kicsit tér csak el, nem számít, pedig nagyon számít!
A legjobb ha a TSH az alsó referencia fölött van kicsivel, ami azt jelenti, hogy nagy átlagban a laborok 0,4-4,2 ig tartják jónak az értéket tehát az a legjobb, ha 0,4 és 0.6 között van a másik kettőnek viszont a felsőreferenci alatt kell lennie egy kicsit, azaz ha a T3 felső referenciája 6,8, akkor a mi T3-unk is 6,5-6,8 legyen, a T4 pedig, ha a felső referencia 21,5, akkor 21-21,5 legyen. Ez a legjobb a szervezetnek, ha a T értékek a referencia közepén vannak, akkor már problémák vannak, ahogy akkor is, ha a TSh 1 fölé emelkedik. A dokik csak azt nézik, hogy a referencián belül van és ha így van, akkor minden mást ráfognak a tünetekre, de nem a pm-et, mert nekik ez kényelmesebb?
A pánikrohamod betudható a műtétnek. Viccesen fog hangozni:D poszttraumás stressz. Mert miért ne lehetne. Valahogy ki kell jönnie ennek a traumának. Nekem is volt több ilyenem. Elég nagy beavatkozáson estünk át, ráadásul a hormonszintünk liftezik ide-oda.
Nyugi! Majd érzed, hogy jobb lett! Én sem hittem el sokáig, hogy kell, illetve kellett ez a műtét, de már azt gondolom, hogy talán:D
A pm. problémám megoldódott? Nem tudom...Ellenben lett egy csomó más bajom. Magas a vérnyomásom, a koleszterinem, a trigliceridem, nehezen tartom a súlyomat, őszülök, béna lett a hajam állaga (nekem is sok volt, most meg elég valamire), a fogaim sem az igaziak már (nem fájnak, de már nem olyan szépek, mint voltak), állandóan karikásak a szemeim. És mi lett jobb? A közérzetem jobb lett, és vékonyabb lett a nyakam, talán nem sértődök meg annyiszor:D, aztán itt van a derék problémám....a derékfájásom mintha akkor múlt volna el, amikor kiderült, hogy pm. beteg vagyok, persze nem véglegesen, csak nem fáj minden nap, hanem csak évente néhány alkalommal, na jó max. kétszer és akkor sem annyira mint régen és csak 2-2 napig tart. Persze a dokikat nem igen érdekli, hogy engem zavar a súlyom, mármint az, hogy sokat kell dolgoznom egy viszonylag számomra elfogadható súlyért, a fogam sem érdekli őket, mert azt mondják, hogy 48 éves! másnak már fiatalon nem néznek ki így a fogai. Ez igaz, de nekem gyönyörű fogaim voltak! Most meg már még szépek sem. Persze fehérek, nem kellett kihúzni egyet sem a műtét óta sem, de valahogy olyan áttetszőek lettek, állandóan fogkövesek, az ínyem húzódik vissza vagy mit csinál. Persze ezt csak én látom, meg én tudom, mert régebben, néhány éve még sokan megdicsérték a fogaimat, de mostanában már nem. Erre mondják, hogy na és? Nekem ez fontos volt, ahogy fontos volt a koleszterinszintem is, ami már magas, pedig a műtét előtt mindig alacsony volt, és ugye ők riogatnak a magas koleszterinnel minket! És kíváncsi lennék arra is, hogy a májammal mi lesz? Hiszen a májértékeim mindig magasak. Na nem nagyon, mert csak kevéssel vagy max. a duplája a felsőreferenciának, ami ugye nem gáz, mert ha piás lennék, akkor több százzal lenne magasabb és az már veszélyes lenne. De ha így meg tud emelkedni, akkor mi a garancia arra, hogy egyszercsak nem lesz több száz az eltérés?
Na, nem írok többet, mert ugye mindenkinél más ez....
A 104 valóban alacsony.
Én most felet szedek,reggel 120/80 -asra.Amióta tart a meleg dél fele már szédülök.Volt hogy 90/60-as volt.Na akkor egy csomó víz lefele és kicsit jobb.
Én még nem érzem a frontot,pedig egy idő óta nagyon frontérzékeny lettem.Most már ezt is a pm-re fogom.
Ez így igaz....nekem is magas a vérnyomásom,ha 160 én már rosszul vagyok.Csodálkozott az egyik ismerősöm,hogy 160-nál már szédülök,mert neki 220-nál vannak borzalmai.Nem vagyunk egyformák.
Tény,hogy nagy melegben nekem is,a férjemnek is mindig alacsony a vérnyomásunk.Ilyenkor ugye az erek is kitágulnak. Csak fél vérnyomás csökkentőt szedünk.Az én dokinőm azt mondta,hogy ha valaki elkezdi szedni,akkor nem szabad abbahagyni.Ez egy életre szól.
Ez így igaz! Ezt mind a pm. okozza.
A kardiológusom elküldött teljes hormon vizsgálatra is, amikor a magas pulzus miatt voltam nála ellenőrzésen. Ő mondta az eredmény alapján, hogy már sosem lesz havim.
Egyébként évente járok hozzá, mert nekem azért sokszor van 90 felett a pulzusom a mai napig. Bár nem érzem, mert engem igazán nem zavar 110 alatt, de azért megnézetem a szívemet is rendszeresen.
További ajánlott fórumok:
- Milyen filmet láttál ma / mostanában?
- Ciklus előtt/alatt 2-3 kg vízvisszatartás... Mit lehet tenni? Valakinek van hasonló problémája?
- Segitsetek! mostanában többször zsibbad a kezem és a lábam, főleg este elalvás előtt, tud valaki valamilyen gyógymódot...
- A fiam 6 éves és mostanában gyakran mondja, hogy szédül. "mintha pörgetne valaki" - ezt mondja. Főleg elalvás előtt csukott szemmel.
- Teljes pajzsmirigy eltávolítás hatása a műtét előtti magas vérnyomásra
- Volt valakinek mostanában pajzsmirigy műtéte?