Pajzsmirigyműtét előtt állok; volt valakinek ilyen problémája mostanában? (tudásbázis)
Nekem azt mondta az orvos, hogy előtte 1 hónappal kell kezdenem a jódmentes diétát, kaptam egy papírt, amiben fel van sorolva pl miket nem ehetek, de ha igazán szigorú akarok lenni, akkor só mindenben van, és arról sose tudni, hogy jódozott-e, ezért semmit nem ehetek meg, ha szigorúan akarom tartani. De szerintem betartom 100%ig, ezen ne múljon...
Hogy bírtál 16 litert meginni? :-O Én is sokat tervezek majd inni, de el se tudom képzelni, hogy 16 litert igyak egy nap alatt. :)
Én, én, én, én...... erős dohányos voltam. Amikor az egész pm problémám kezdődött (9 éve) akkor azt mondta az egyik orvosom, hogy a dohányos pm betegek 100 %- a a műtőasztalon köt ki. Akkor még fiatalon úgy gondoltam, hogy "az lehet, csak nem én" :D kijöttem a rendelőből és rágyújtottam. Végigfüstöltem azt a napot. Aztán másnap reggel gondoltam egyet; kipróbálom meddig bírom cigi nélkül. Azóta bírom :D
De nem változtat a lényegen: amikor beteg lettem sőt, az első évben talán végig füstöltem. Sokat.
Miért kérdzed, Manca?
Nem tudok erre válaszolni, olvastam már ugyan róla, de nekünk ilyet nem mondtak, hogy tartsunk jódmentes diétát.
Amugy a tiroxint el kell hagynod? Mert ha nem , akkor gondoltam, miután írtad, hogy 2 nappal korábban be kell menned, valószínű akkor kapod majd azt az inekciót, amiröl irtál.
Mivel ilyen fiatal vagy, és gondolom még nincs gyereked, én is igy voltam, és annyira komolyan vettem, amit a doki mondott, hogy a petécskéket úgy védhetem meg a legjobban, ha minél többet iszok, mert úgy nem gyűlik majd sugárzó vizelet a hólyagban, így ideje se lesz ott bármiben kárt tenni! Így esett meg, hogy 16 liter folyadékot nyomtam le😄 első nap, utána már csak 12-t.
Köszönöm a bíztatást mindenkitől! Tényleg sokat segít! Igyekszem persze megnyugodni.
rosszcsillag: 25 éves vagyok, nyáron leszek 26.
Ti mennyire tartottátok be a jódmentes diétát az izotóp előtt? Ha teljesen betartom és tényleg semmit se eszek, amiben só van, akkor nagyobb az esély arra, hogy elég legyen 1 kör izotóp kezelés?
A másik, hogy én daganatos emberekkel foglalkoztam, míg el nem jöttem szülni, más tipusú rákról van szó, de hidd el, csak az hal bele aki feladja. Volt olyan esetünk, aki nem volt hajlandó tudomást venni a problémájáról, elutasította az egészet, és egy hónap múlva egy szívroham vitte el!
A másik, aki előtt én meghajolok, akármikor ha látom, egy fiatal anyuka, aki az egyik legagresszívabb daganatot évek óta mindig vissza veri győztesen! És itt nem pajzsmirigyről van szó, nekünk"jó" mert izotóppal bármikor kezelhető.
4 db kb 0.5 cm-es volt asszem, minden lebenyben kettő
plusz 12-ből 4 nyirokcsomóban áttét
meg áttörte a pajzsmirigy tokot egy ponton és mikroszkópikus méretben megjelent a felszínen
Nekem azért annyira nem voltak bíztatóak az orvosok, főleg az izotóp orvos. Nem 100%-ot mondott, hanem, hogy ebből meg lehet gyógyulni. De ha a neten részletesen elolvasom is azt látom, hogy általában meggyógyulnak az emberek, de van az a pár százalék, akinél már távoli áttét is megjelenik, közülük nem mindenki gyógyul meg. Távoli áttéttel és pajzsmirigy tokot áttörő daganakkal már csak 56%os a gyógyulás pl... És nem tudok nem ezek agyalni.
Manca: nekem még mindig van egy duzzanat középen, de izomláz-szerűt nem érzek. Nem lehet, hogy túl mereven tartod?
Nekem is eléggé kiborultak a szüleim az egészen. Szerencsére párom nem olyan típus, ő tudja bennem tartani a leleket és nem nekem kell benne. Anya pl ott zokogott a műtét előtt, egy élmény volt, hogy nekem kellett őt vígasztalni.
rosszcsillag: június 3-8 leszek bent a kózházban Vácon
nem is tudtam, hogy a Basedow ilyen alattomos, hogy még pajzsmirigy nélkül se lehet biztos benne az ember, hogy megszabadul tőle
Manca, Neked ezek szerint nem vették ki a teljes pajzsmirigyed?
A Letrox adagod miatt gondolom. Én azt szedek, 200- at szedtem, kb. fél éve állítottak át 175- re. Műtét óta végig ebben a 175-225 mikrogramm közötti tartományban szedtem. De egy gramm pajzsmirigyem sincs, ami volt azt is kiölték műtét után jóddal.
Nem vettem észre mellékhatást, de nekem nem mondta senki, úgyhogy most szólok Neked, hogy figyelj oda, hogy ezzel kezdd a napot és mindig várj minimum fél órát utána kajával, innivalóval! A tejfogyasztásra (pl. ha a reggeli kávédba teszel) különösen figyelj, mert állítólag gátolja a felszívódását. Én hajnalban, 5 körül beveszem, utána még szundítok egyet. :-)
Adri, drukkolok Neked én is, nagyon. Minden rendben lesz, gondolj arra, minden nappal közelebb jutsz ennek a cécónak a végéhez.
Nem szűnt meg a műtéttel :-( Kivették az egész pajzsmirigyemet, 175 mikrogramm letroxot szedek és most ugye a szteroid, ma 28 mg.
Adri, mikor mész?
Ezen a fórumon régen is sok daganatos beteg volt, senkiről nem tudok aki ne gyógyult volna meg...!
Ne izgulj, olyan hamar mész izotópra, hogy addig nem lesz semmi! Gondolhatod, én rá félévre kaptam időpontot! Amugy azt nem mondták neked, hogy a papilláris daganat a leg lustább a világon? Meg ha megy is valahova, azért lesz az izotóp! Na az kinyírja. Hát hogy az mennyire unalmas lesz! Én még utána 1 hétig egyedül voltam mamim lakásában, na akkor már a hajam hullott, hogy mit csináljak! Na jó, csavarogtam néha boltba, csak az ismerőseim, rokonaim barátaim nem akartam veszélyeztetni!
Ja és képzeld, a második kezelés után bnőm mondta őt nem érdekli, talizzunk. Mondom nem akarsz mostanában babát? Á, nem. Akkor már terhes volt, és a kis cofikája egészségesen született....
Ne idegeskedj, nincs értelme!
Azon kívül, hogy nagyon félek, teljesen jól vagyok. Fizikálisan sokkal jobban vagyok, mint a műtét előtt bármikor. Először azt hittem, hogy amiatt van, mert nagy megkönnyebbülés túllenni a műtéten, de nem, mert most jobban rettegek, hogy áttétem lesz, mint a műtét előtt amennyire izgultam.
Szóval fizikálisan sokkal jobban érzem magam, eddig még nem tapasztaltam alulműködési tünetet. (18 napja műtöttek, 100 ug tiroxint szedek)
További ajánlott fórumok:
- Milyen filmet láttál ma / mostanában?
- Ciklus előtt/alatt 2-3 kg vízvisszatartás... Mit lehet tenni? Valakinek van hasonló problémája?
- Segitsetek! mostanában többször zsibbad a kezem és a lábam, főleg este elalvás előtt, tud valaki valamilyen gyógymódot...
- A fiam 6 éves és mostanában gyakran mondja, hogy szédül. "mintha pörgetne valaki" - ezt mondja. Főleg elalvás előtt csukott szemmel.
- Teljes pajzsmirigy eltávolítás hatása a műtét előtti magas vérnyomásra
- Volt valakinek mostanában pajzsmirigy műtéte?