Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat (beszélgetés)
Szia!Köszönöm szépen.
Mostmár csak az érdekelne mi az az alvórügy és hogy melyik módszert javaslod illetve mit tehetek azért hogy újból virágozzon majd?
visszavágás: két nézet van
- az egyik szerint addig nem kell visszavágni, amíg zöld, mert ez azt jelenti, hogy fotoszintetizál és használja a növény, tehát csak akkor vágjuk le, ha magától visszaszárad.
- a másik szerint vissza kell vágni az első alvórügy felett, hogy ne ebből a szárból virágozzon újra, hanem újat növesszen.
- egy köztes megoldás is van, amikor kisebb darabot vág vissza valaki, ilyenkor úgy szokás, hogy alulról legalább 3-4 alvórügy megmarad, mert ezekből újat fog hozni. ezesetben szinte mindig kihajt az alvórügy.
én az első módszert követem, hagyom a növényt a saját tempójában virágozni.
Sziasztok!
ez engem is érdekelne!!!nekem elnyílt, ledobta máraz elhervadt virágokat és tudom, hogy vissza kell vágni,de meddig kell és hogyan.nem akarok kárt tenni benne mert szeretném ha még kihajtana!
A virágboltosokra semmiképp ne hallgass.
Még azt nem tudom, hogy vissza kell e őket vágni? A virágos szerint nem, más szerint meg igen. Ti visszavágtátok , mikor elnyílott?
Szerintem fontos, hogy milyen orchiról van szó. A cymbidiumnak hetente kell a táp, a phaláknak ritkábban, stb...
Én csak egyszer tápozom őket egy hónapban. Bár mindenki másképpen csinálja. Tegnap délután óta vendégségben vagyunk és csak holnap este érkezünk haza. Bár ez nem is lényeg. A lényeg az, hogy egy kedves barátunknak itt a társaságban adtam egy tanácsot és cáfoljatok meg ha rosszul tettem. Ő minden héten tápos vízzel locsolja egy szem virágát. Véleményem és tudomásom szerint az sok. Ha tévedek szóljatok nyugodtan. További jó hétvégét kívánok mindenkinek.
Orchidea tápot,általában kéthetente.
Milyen fajta az orchid?
Igazad van!Burrageara....
szia. még nem adtam neki. Milyen gyakran kell neki? És milyet?
ha gyapjastetű, ami olyan vattaszerű telepben él és kb akkora, mint egy pajzstetű, akkor én actara + vape levéltetű elleni spray kombinációval szabadultam meg tőlük. ha viszont üvegházi molytetű, vagy valamilyen atka (ezek mind kisebbek, mint egy levéltetű), akkor passz, azok szinte kiirthatalanok.
DE! ha bármilyen kártevőt találsz, azt a növényt különítsd el, mert könnyen átfertőződnek.
én is úgy tartom, mint a lepkéket, talán picit több nedvességet szeret. viszont átültettem és ez hiba volt, mert azóta csak vegetál.
Hidd el nem kell nyesegetni. Az Actara kb 600 forint. És ha virágzik akkor is le lehet vele fújni. Nekem is is volt és semmi baja nem lett.
Vegyszereztél már? nem sárgultak el tőle a levelek? Melyiket használod?
Úgy látom te nyertél. Rákerestem a neten és amit te írtál az ugyan úgy néz ki, mint az enyém. Köszi
Én ugyan úgy gondozom, mint a lepkéket. Vízből, tápból és napfényből is ugyan annyit kap.
Segítséget szeretnék kérni. Az egyik bolti virágzó cambriámon a leveleken alig látható fehér tetűfélék jelentek meg. Észre sem vettem volna, ha nem vizsgálgatom őket. Lemostam szappanos vizzel, aztán újra lett. Átültettem, nem zavart a virágzás, mert már úgy is kezdett potyogni. Másnapra megint lettek, mikor észrevettem, hogy a virág szirom alján vannak. Azonnal levágtam, nem érdekelt, hogy még szép. Azóta nincsenek. De van (azt hiszem cattleya) virágán is(igaz elég nyüzüge volt a virágzat). Azonnal levágtam, mert perpillanat nincs itthon permetszerem. Mitől van? Nem pajzstetű, száraznak nem szárazak a növények.
Nekem is van egy ilyen nevezetű, legalábbis a kártyán, ami bele volt tűzve. Én is lepusztultan vettem, új hajtás jól megindult, azon kivül semmi. Sokkal nagyobb fény kell neki, mint a phaláknak? Kaphat napsütést is?
A gazon ezt írták:
" Tyű, ez aztán nagyon szép lett. De engem jobban emlékeztet valami odontoniára vagy vuylstekearára. "
Nem szagiztam. Nem vagyunk otthon. Már tegnap délután elutaztunk, de hoztam róla a képet és a laptopomat. Holnap este ha hazaérek megszaglászom és jelzem az eredményt.
Burrageara Nelly Isler 'Swiss Beauty'
elvileg illatos is lehet
akkor én ellenkezek. szerintem ez nem miltonia. pontosabban van a keresztezésben az is, de asszem 3 féle fajból hozták össze, mindjárt megkeresem a nevét, nagyon hasonlít az enyémre, ami nem akar egy ideje jól viselkedni.
éva1951,VCs81: Köszi, puszi.
Szerintem is Miltonia, nagyon szép!
Sziasztok!
Kriszta szerintem ez Miltónia. Gyönyörű a színe.
Szép jó reggelt mindenkinek. Képzeljétek kinyílt egy tudomásom szerint miltóniám. De mint az ma kiderült, lehet rosszul tudom a fajtáját. Felteszem a képet az újak közé, légyszi majd nézzétek meg.
Mi is a Com..sat használtuk, de legközelebb be fogom keverni. Én is észre vettem, hogy nincs gond amikor átültetem, de idővel összeesik, így már nagyon tömör és fullasztja a virágot.
Nagyon köszönöm. Imádom őket.
További ajánlott fórumok: