Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat (beszélgetés)
Valika, VCS81 köszönöm!!!!!
Sziasztok csajszik!
Régen voltam:)
Képzeljétek, az egyik orchimat meséltem, hogy felakasztottam a sötétítő függöny rúdjára. Ontja a virágokat, de úgy, hogy a szára lefelé lóg, mert már nem is lenne olyan hosszú rúd, amihez köthetném:)
A sötétítőt mindig behúzzuk körülötte, hogy meg ne sértsük a virágokat. És tényleg igaz a mondás, hogy nem kell folyton nézegetni, hogy mikor nől már új virágszár. Tegnap azt vettem észre, hogy egy új virágszárat hozott, de nem ám csak egy picit. Víszintesen nőtt, mert ugye nem tudott az ablaktól máshogy. És már bimbók vannak rajta. Hogy nem vettem észre, nem tudom:)
Igen, szerintem is csodálatosak. :)
Az enyémek lassan kezdenek sorban elvirágozni. :(
Bár az egyiken szép sorban jönnek a bimbócskák, pedig szt hittem, hogy az már nem él és még levelet is hozott. :)
Éva!! Én is megnéztem a képeidet, valami csodásak!!!
F.Kati!! Hol vagy?
Valika megnéztem a virágod, gyönyörű!!
Naplómba én is tettem fel virágokat.
Kriszta nincs új kép?
Köszi. Még annyit hogy mikor felbontunk egy 2 literest(én is abba öntöttem) Akkor abba öntöd rögvest a tápot vagy valami másba kavarod be?
Halihó. Mi is nagyon sok orchideát vettünk a férjemmel leárazva. Meg is kaptam egyszer egy "vén asszonytól" , hogy majd hazaviszek valami betegséget velük. Nos. Felvilágosítottam gyorsan, hogy nem vagyok h...e. Ha látványos baja van én is észre veszem. Viszont amiket mi hazahozunk azok nem betegek, csak el vannak virágozva. Az pedig ugye csak egy állapot. És ami a legfontosabb, hogy ezektől a kukából megmentett orchideáktól nincs hálásabb.
Az elvirágzottakatén is meg szoktam venni és ugyanott. :)
Szia, korábban írtam, hogy csütörtökön kint láttam egy nagy barkácsáruház elött a napon öket. :(
Még annyit ehhez a témához, azért nem kell kiöntened a kicsit megzöldült esővizet, azt ráöntheted az udvari, kerti, pl. leanderekre. Azoknak nem lesz tőle semmi baja. Úgy gondolom erre azért az orchidea érzékenyebb, legalábbis, ha el akarjuk kerülni a gombásodást, bacikat. Én a régi esővizet mindig a muskátlikra, petúniára, leanderre stb. öntöm. Akkor már a szobanövényekre sem öntöm ezt a vizet. Mindig szedek össze esővizet, mindig a régebbit használom el.
Mehet hozzá a táp. Az esővíz egy darabig eláll. Én 2 l-es flakonba teszem, télen az sem baj, ha megfagy, de nyáron hűvösre kell tenni, mivel úgy tovább eláll. Tanácsolnám, azért amikor kinyitod öntözésre a vizet, akkor szagold meg, mert meg is büdösödhet. Én éppen így jártam. Igaz, hogy 20 flakonból csak egy volt ilyen. Az a jele annak, hogy ha az esővíz már nem jó, hogy szürke, majd zöldes lesz, ezért kell hüvösre tenni. A flakon aljából a zavaros rész én nem szoktam felhasználni, azt kiöntöm, ezért óvatosan öntöm ki a flakonból, hogy ne zavarosodjon össze.
Persze attól függ, hogy miért van leárazva. Tán azért, mert elvirágzott, mert az nem baj. Ugyanis a nagyáruházak, ezekkel nem tudnak mit kezdeni. Azt is megtudtam, hogy a virágboltosok azért nem adják el az elvirágzottakat, mert már rájöttek, hogy hazaviszik őket, vagy a kis fóliájukba, és megvárják, míg újra virágzik, és akkor újra beviszik a boltba. Ezt egy virágboltos maga mondta nekem.
Ne bánd, valami megviselte. Lényeg az, hogy a növény egészséges legyen, hoz majd új virágszárat, csak várd ki.
Itt nálunk kb. 2-3 eurót kérnek általában, ha le van árazva.
éva!!! nagyon szépen köszönöm a tanácsodat!!!! úgy láttam, hogy jó néhány cserépen van lyuk! Amúgy az orchidea virágaim albumba tettem fel egy képet, a 14. bejegyzés alatt!!!! puszi: Valika
Kedves Edó!! Köszönöm szépen a tanácsodat!! A héten kaptak vizet, mindegyik, de most 2 hétig nem kapnak semmit. Szomorú vagyok, mert 2 virágom ledobta virágait, ráadásul az egyiknek a szára is sárgul :(. Bár már jártam így, akkor az egész elsárgult, és levágtam. Bízom benne, hogy ezzel az orchidea virágszárral nem kell ezt megtennem!!!
Üdv: Valika
Szeretném tudni,hogy esővízhez mehet a táp? Vagy az sok eggyütt? Most szakad az eső és gondoltam gyűjtök nekik. És az eláll? Meddig használható,ha lesz vagy 6-8 liter?
Csak többször kell szellőztetni szerintem, hogy ne legyen olyan tömény a festékszag.
Kedves Valika! Én egy két hétig nem adnék nekik vizet, most olvastam épp valahol, hogy ha szomjas az orchi, akkor a növényi részeit, pl. gyökér, serkentésre készteti, mivel levegőhöz akar jutni, amiből a párát veszi ki.
De csak nagyon leárazva, és ha leégett az összes zöld róla, akkor levágnám tövig az egészet, gyönyörű új növény lenne belőle. Ez tuti. Én kb. 500,-ft-ot adnék érte.
Valaki tapasztalta hát hogy a festékszagot se bírják? HM????
Miért nem vennél belöle? Még nem volt tapasztalatom égett orchideákkal.
Valika, szerintem ebben az időben ritkább locsolás is elég.Én úgy vettem észre, hogy az enyémek egy hét alatt nem száradtak ki. Egy másik fórumon ajánlották, hogy lyukakat kell fúrni a cserép oldalába, igy jobban tud szellőzni és kipárologni a felesleges víz és nem rothadnak meg a gyökerek. Én a férjem pákáját használtam, de csak óvatosan, hogy a gyökereket ne sértsem meg.
Én felforralt, lehűtött vizzel locsolok.
éva kedves!!! egyikőnk sem dohányzik, szóval tuti, nem az az oka. Az összes bimbó kinyílt, és szerintem most már itt az ideje, hogy ledobja virágait. ugyan úgy gondozom, mint bármelyik másik orchimat. Minden héten egyszer jól megszívatom őket, ahogy eddig is tettem, de én állott vízzel. Vagy mostanába ne adjak nekik vizet, vagy 2 hétig?? köszi előre is a tanácsot!!!!
Valika, nincs nálatok cigi füst, mert az nagyon árt az orchiknak, meg a tullocsolás.
Egyébként nekem is hullanak a bimbók, de már mindegyik legalább két hónapja nyílik. Gondolom
elnyíltak. Engem is bosszant, mert nem szeretem
ha csak a szárakat látom. De mindegyik, amelyik
dobja le a virágját, közben levelet hoz.
Aztán meg nem mindegyik színű nyílik sokáig.
Megnéztem a sárgád, kár érte mert gyönyürű a szine. Ki sem nyílt? Hasonmló nekem is van, és most egyszerre ledobott négy virágot. Haragszom is rá!!!! Most aztán nem kap vízet!!!
Szaisztok, tegnap olyat láttam, hogy azt hittem elájulok. A közelünkben lévö kék színü barkácsáruházban a tüzö napra tettek ki egy egész polcnyi, kb. 50-60 orchideát. :(
Szegény virágokat nagyon sajnáltam. Mit gondolltok, ha leárazzák napégés miatt és hozok belöle, akkor az rendbejöhet?
Sziasztok. Festek idebenn a lakásban. Csövet ajtót ilyeneket. Észrevettem hogy reggelre megint leesett egy bimbó. Tanulság: Ne fess olyan lakásba ahol orhideák laknak:O)))Biztos nem jó nekik.
Sziasztok!! Nekem is van egy orchim, amelyik dobja a virágait lefele :(. Már egy leesett, nemsokára jön a többi. Nekem erős fény nem megy rá, mert a redőny le van húzva, tehát félárnyékos "fényt" kap. Hogy melyik virágomról van szó?? Az orchidea virágaim albumba a 3. kép, melyhez az van írva, anyósomtól kaptam névnapomra. Ez a virág valami csodálatos volt, mint a többi, de nem értem, miért tette ezt "velem". Előre is köszönöm szépen a válaszokat!!!!
További ajánlott fórumok: