Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat (beszélgetés)
Átmosni nem kell azért, mert azt a pici kis tápanyagot is kimosod, ami ott van. Igaz ez a meregetésre is. Általában mindenki másképp csinálja, de ha szépek a növények akkor biztos, hogy megfelelő a gondozásuk.
Sziasztok! Új vagyok ebben a topicban:) De én is lelkes orchiderajongó vagyok!:) Eddig 3 orchim van,mind3 más színü. De sikerült őket elviritás,és szárvisszavágás után virágzásra bírnom,és most még gyönyörűbbek mint azelőtt,rengeteg virág van rajtuk,és hajtják az uj szárat is:) Az én módeszerem,hetente 2szer felülről átmosatom vízzel,ha elvirít tápozom.:)
:O)))Én tegnap sikeresen megmarkoltam:O))
Ha mégis megbarátkoznál az akáccal ugyanúgy szórpöt csinálhatsz a virágából mint a bodzából, vagy palacsintatésztába mártva szintén ugyanúgy ehető mint a fent említtet gizgaz :) Vagy markoló a megoldás :D
Mindig vágyakoztam egy lila akácra, de ez a probléma eszembe se jutott. Már nem kell lila akác, az biztos.
Mindenkinek köszönöm az ötleteket. A legbiztosabb tényleg a kivétele. Mi mikor ideköltöztünk a ház előtt volt nyolc darab. Mindet kiszedtük. És nincsenek kicsik azóta se.
A virága tényleg szép. Pláne a lila:O))
Vagy nyírbáld meg ahol nagyon tetüs, és utána fújd le.
Én száz, hogy azonnal kidobnám, ha annyira ragad, és tetüs, az összes virágomra is átmenne. Vagy fújd le, a vape jó, és rakd ki az udvarra messzi minden más virágtól.
Helló Csajszik!
Ezer éve nem voltam, már nagyon hiányoztatok!
Tetű problémám lenne:) A munkahelyemen kiselejteztek egy bazi nagy fikuszt. Persze ki hozta hazaaaaaaa :D Egybaja van azon kívül, hogy 3 éve nem volt átültetve és a vizet sem túl gyakran ismertették meg vele, hogy szinte hozzá ragadsz annyira tetves.... VAPE teTü írtó csodával valaki próbálkozott már?
Már nagyon régóta virágoznak, most kezdi egy-kettő hullajtani a virágait. Amit a lányomtól kaptam anyák napjára virágzó cambriát, meg kellett nyirbálnom, mivel tetüs lett. Itt a példa, hogy virágboltban vásárolt egészségesnek tűnő növény is lehet tetüs, onnan is, szép növénnyel is be lehet hurcolni a kártevőket. Már kezdett elvirágozni, gondoltam átültetem, mert a földjéből jöhettek ki a bogarak. Frankón átültettem, levágtam némi elvirágzandó virágszárat. Még az nap láttam, hogy megint vannak rajta élősködők, mire látom, hogy a szirom alján vannak megtelepedve. azonnal nem sajnálva levágtam az egész nagy virágszárat. Most úgy látom, hogy nincsenek rajta.
van gyomírtó ami elszárítja a cserjéket,csak tavasszal kell elkezdeni és a nyár folyamán többször ismételni.
ha lehet az orchideáimnál is szebb a
bugenvilleám ami nem futó hanem kis fa
és már a negyedik éve hogy évről évre szebb
mivel csak az ablakban tartom különösen szép
tőle kertem ugyanis sajnos nincs
akác valóban kiirthatatlan ezt a házhoz tartozó
közös kertnél tapasztaljuk eluralja a terepet de
legalább zöld és ez a városi embernek némi
vigasz
Így van. Mi szerettünk volna, ugyanis imádjuk az illatát. A teraszra kiülve ........... De amikor ezek az apró bökkenők kiderültek meggondoltuk....
Hogy vannak a virágaid?Puszi
Mi a tanulság? Nehogy ültess!
Gyerekek az akác, kemény dolog. Szinte kiirthatatlan. Állítólag ha a gyökérből csak egy 10 cm-es darabot bent marad a földben, abból is képes kihajtani. A férjem azt mondja, hogy van rá permetszer. De ami jó az már annyira erős, hogy nem adják ki csak szakembernek, akinek van papírja. Szóval külső segítség bevonásával megoldható a dolog.
Az akácfát csak akkor bírod kiirtani, ha kivágod és sz összes gyökerét kiszeded. A szüleimnél is van egy csomó és mindig újrahajt, ha csak le van vágva.
Biztosan jól tudod. Csak én még nem hallottam. De azért vagyunk itt hogy tanulunk egymástól.:O)
Az akácra meg én is úgy gondolom:O) De Apa megint maszekol. Én meg gyönge nő Hogy néznék ki egy bazi nagy fűrésszel, A metsző ollót se nekem találták ki,de azzal még megvagyok:O))
Lehet,hogy hülyeség, tőbe elfűrészelni.
A kavics azért jó, mert úgy biztosítom neki a párát. A cserép alja közvetlenül nem érintkezik a vízzel. Én csak így párásítok, én nem spriccelem őket, mégis gyönyörűek. Ugyanis a legtöbb párát a levelein, léggyökerein keresztül veszi fel. Ami a cserépben van gyökér, az léggyökér is. Láttam olyat is, hogy fába beleültetve, semmi orchidea föld, csak spriccelés. Mégis meg él. Az orchidea föld tulajdonképpen arra való neki, hogy kapaszkodik valamibe, meg az ember mesterségesen felállítja. Ha netán valamit nem jól tudok, nyugodtan írjátok meg.
Nekem sincs kavicsom. Az kell alá? Nem is hallottam még.
Tüske ment az ujjamba. Akácfát gallyaztam. Teljesen ránőtt a paradicsomra. Ki kéne írtani. Valakinek ötlete? :O)))
Gyógyszertárban vagy a házi orvostól.
Hold tudok olyan fecskendőt beszerezni?
Nem öntögetni szoktam. Van egy nagy 100 ml-es fecskendőm azzal szívatom ki. Bár nekem nincsen alattuk kavics....de akkor is jobb így. Nem csöpög a víz mindenfelé.
Várom ám a fejleményeket, de majd csak ha szabad.
Ha van alatta kavics akkor hogy öntöd le a kifolyt vizet? Én is gondolkodtam rajta, de arra jutottam, hogy a kavics is kiborul.
Helló Kriszta! Itt vagy? Olyan sokminden történt velem, meg szeretném neked írni, csak még nem akarom elkiabálni. Puszi.
Én is gondolkodtam már rajta sokat, hogy csináljam egyszerűbben, hogy nekem is könnyebb legyen és a növények szempontjából is nagyobb odafigyelés legyen (pl. esetleges bacikat ne vigyem át a másikra). Nálam már az öntözés egy szertartás, valamit ki kellene találnom>
Én is felülről locsolom őket és amit egy pár óra múlva se kér azt kiöntöm alóla. Most teljes bolondok háza van nálunk. ma vettem észre, hogy az egyik cambriám ami nemrég virágzott el, már hozza is az új virágszárat. Sokan vannak akik virágoznak és akik még csak a szárakat nevelik.
Én nem merítek. Simán locsolom felülről. Hagyom kicsit állni benne aztán zutty rá valami kinti virágra:O)
Egy sima, én úgy hívom, hogy "lógos"-ba.
Amiben a futó petúniát, és a futó növényeket tartjuk
Szia! Milyen tartóban akasztottad a a karnisra? Már én is akartam hasonlót művelni, de el is felejtkeztem róla.
Én egy nagyobb műanyag kaspóba öntöm, bármibe öntheted, amit erre a célra kinevezel, utána a tápot. Nem az üvegbe teszem a tápot!!! Ha marad meg táppal bekevert víz, vagy más növényre teszed, vagy elteszed a következő alkalomra, nyáron úgyis hetente kell öntözni, én nekem hűvösebb szobahőmérsékletnél csak 3 hetente kell öntözni őket. Mivel a zavaros alját kinti virágra öntsd. Megmondom őszintén, hogy az lenne legjobb, ha mindegyik külön v izet kapna, vagyis nem belemeríteni egymás után a növényeket, nehogy elkapjanak egymástól valami betegséget.Sok növénynél ezt már nem lehet megcsinál, én egy tálból itatom őket, és figyelem mindig a növényeket, amit amúgy is figyelnék, hogy van-e rajtuk valami elváltozás, vagy tetű. Ha van tetűs növény, azt semmi esetre sem meregetem abba, azt teljesen külön kezelem, és messze viszem a többiektől, ha lehet más szobába is.
További ajánlott fórumok: