Műfogsorosok segítsetek!!! (beszélgetés)
szia, én is szoktam, meg a függöny karnis müanyag karikáit is szódaporral.
Köszönöm szépen a bíztatást! :) ♥
Először is együttérzésem! Sajnos nekem semmi tippem nincs, de elgondolkodtató, hogy 33 évig volt egy fém betétes porcelán hidad és nem okozott semmi gondot, most meg ekkorát. A fene tudja miket raknak már bele ezekbe az anyagokba. Szerintem biztosan van megoldás. Rengeteg féle műanyag fogsor alapanyag van, nem csak egyféle. Addig keress amíg nem találsz megfelelő szakembert, aki tud neked segíteni ebben a dologban! Ne add fel egy pillanatig se!
A szódabikarbóna nagyon kíméletes és hatékony tisztítószer. Mint írtam régebben én még a fogsor készítés előtt vagyok, de pl. az étkezési szódabikarbónát használom heti 1 vagy 2 alkalommal bőrradírnak. Szép a bőröm tőle. Ruháimat mosószódával mosom. A szódabikarbóna nem tesz kárt semmiben, szerintem használd bátran.
Sziasztok! Próbálta már valamelyikőtök az akrill fogsort szódabikarbónás vízzel tisztítani? Most olvastam, hogy gyakorlatilag a tisztító tabletta fő összetevője a szódabikarbóna. Nekem azt mondta a technikus, hogy nyugodtan tisztíthatom szódabikarbónával. Ma kipróbáltam, de csak óvatosan mertem. Egy pohár vízbe tettem egy fél kiskanál szódabikarbónát és abban mostam meg. Úgy érzékeltem, hogy szebb lett és a tapadása is sokkal jobb. Ha van valakinek tapasztalata írjatok róla légyszi! Köszönöm!
Tehát akkor azért vagy ilyen kiállhatatlan, mert nincs egy fogad se!Tényleg nincs jobb dolgod mint az idősebbekbe aggatni a körmödet? Hát szórakozzál azzal akivel szoktál! Ja, téged csak a fogatlan öregek érdekelnek! Úgy látszik a fogaiddal elveszítetted a józan eszedet is. Persze én azt sem tudhatom, volt-e egyáltalán olyanod.
Mivel nagy valószínűséggel nem, ezért elnézzük neked hogy erre a bejegyzésre még reagálsz egy szerinted ütőset.
Ettől kezdve EGYIKÜNK SEM !! fog reagálni a bejegyzéseidre, bármennyire is bántó akarsz lenni. Maradj magadnak!
Kedves Atlass!Köszönöm a kedves szavakat.Ön sajnos lejáratja Magát itt.Kezdjük ott,hogy senkit nem szóltam le.Akik panaszodnak,megértem, de tenni kell akkor hogy jobb legyen, nem leírni. Ha meg ahogy Ön írta, több probléma van és arra csak rá tesz a fogsor,az akkor nem hiszti?Ezekszerint nem is A fog a rossz,hanem maga a személy élete, nincs megelégedve magával, bája van mindennel. Másik dolog. Tessék elképzelni, nincs egy saját fogam se,szóval nem a levegőbe vagdalózok, hanem tapasztalatból!Na erre mit ír?Ugye-ugye...
Sziasztok!
Itt a fórumon új vagyok, de a problémámmal már elég régi.Panaszkodom egy kicsit, egyenlőre mást nem tudok, még keresem az utam a megoldáshoz.
Idén márciusban kaptam felső akril fogprotézist. Alul még van több saját fogam, oda egy 8 tagu fémbetétes porcelán hidat. A 2 hét után sajnos allergiás tünetek jelentkeztek. "hullámos" lett a szájnyálkahártyám és fehér kiütésekkel lett tele. Azok maguktól 2 nap alatt eltüntek, de azóta folyamatosan erősödő szájégés, marás, csipés kinoz. Ma már komolyan erős akarat kell az elviseléséhez. Igaz, jelentkezett egy szájszárazság, nyálminőség változás is. Most műnyálat irtak fel.
3 hete megcsináltattam a fogászati allergia tesztet. Fémek és az akril egyes elemeire is allergiás vagyok. Padlót fogtam. Hogyan tovább? A fogtechnikus közölte, hogy szinte minden tartalmaz olyan anyagot, amire én allergiás vagyok.
Ezek:
-A fémek: nikkel,kobalt-klorid, palladiumklorid. (hozzáteszem 26 éves korom óta volt felül egy fémbetétes porcelán körhidam, minden tünet nélkül 33 évig)
-A bisphenol A/monomer/ és a triethylenglycol-dimethacrylat, ami a műanyagban van.
Rátaláltam a vertex fogsorra és a cirkonra ... Igen ám, de irjátok néhányan, hogy az is allergizálhat, hiába hirdetik úgy, hogy allegiamentes. Vagyis a teendőm: ezek anyagai lehet nem szerepelnek az általános fogászati panelben? Külön kell kérnem, hogy nézzék meg, mielőtt nekiugrunk?
Hát nem egyszerű eset és bizony nagyon kilátástalan, mert a szájégésen már "pokoli" :( mi lesz itt vajon a megoldás?
köszönöm, hogy elolvastátok :) Bármi tanács, ötlet ... jöhet, jöhet :)
Kedves Fiatalember! Ez jellemzően egy női fórum és legkevésbé arra van itt szükség, hogy egy férfi ide jöjjön okoskodni és leszólja a nőket a bajukban. A hiszti szóra minden érzékenyebb nő allergiás, mert minden baját, kínját és megnemértettségét a férfiak ezzel a szóval intézik el: HISZTI. Hát nem vagyunk hisztis kiscsajok. Ha végig olvassa a fórumot itt sokféle egyéb egészségügyi problémával küzdő ember van, akinek a műfogsor a "ráadás". Nincs szükségünk kioktatásra, minősítésre és kritizálásra. Empátiára, együttérzésre és bátorításra viszont nagyon. Szeretném felhívni a figyelmét arra is, hogy ez a fórum nem a műmellről szól és nem a plasztikai sebészeti beavatkozásokról. A hozzászólásából nyílvánvaló, hogy alapból nőgyűlölő és egyszerre akarja mindenki főlé helyezni magát, hogy maga milyen fasza gyerek az itt fórumozók meg hisztis pi...ák. Majd ha kiszedték minden fogát és nem lesz egy sem hanem kivehetővel kell megtanulnia enni meg beszélni akkor legyen ekkora arca. És ha kérhetem -a magam részéről- ne túl sokat írjon ide, mert nem vagyok rá kíváncsi.Hallgattam már eleget a magához hasonló felsőbbrendű hímsovoniszta arcokat.
szia, nekem Budapesten készítette fogtechnikus. Nem tudom mi az alapanyaga, gondolom akrill, de nagyon jó minőségű USAban készítik, onnét hozatja a technikus.
Látod? Egyikünk hisztis, másikunk nevetséges. Rá milyen jelző illik? Ki nem mondjam!
Csak azért jött ide hogy gúnyolódjon azokon akinek anélkül is van elég baja.
Hát én nem leszek kíváncsi. Azt kívánom neki tudja meg mit élnek át azok az idősebb emberek, akiket ő hisztisnek nevez.
Kedves Bözsi néni!Ne tegye Magát nevetségessé, kérem!
Kamu duma az egész, nincs neked műfogsorod, csak trollkodsz itt! Menj máshová
szerintem nincs benne bántó szándék, én végig olvastam, mindenki másképp éli meg a műfogsor megszokását és annak fögvényében ir hozzászólást, amig valaki nem szenved valamivel addig nem tudja elképzelni hogy az hogyan lehetséges hogy más mennyit kinlódik vele, ez olyan mint pl a migrén, akinek soha nem volt az egyrész oltári szerencsés, másrészt nem tudja elhinni hogy olyan létezik hogy jön egy front és hatavágja az ember egész napját vagy akinek több napig tart arról nem is beszélve,,, Arra kiváncsi leszek milyen lesz majd a buborék83 nak a véleménye a teljes alsó felső kivehetősről.
Az első 5 sorodat olvastam el. A hiszti szóhasználatod kiverte a biztosítékot. Hát szenvedj te annyit mint itt némelyik fórumtárs!
Igazad van. Az én boltim tényleg billeg kicsit, de nem tudom, mikor tudtam utoljára töpörtyűt enni, amit most megint tudok...
A billegést majd megigazítja a fogtechnikus.
Sziasztok. Olvasgatom itt a posztokat,és egyszerűen le vagyok döbbenve. Senkit nem szeretnék megsérteni, távol áll tőlem!De amiket itt olvasok a "protkóról",a véleményeket, tapasztalatokat,az egyszerűen vagy hiszti,vagy nem is tudom minek nevezzem!36 éves fiatalember vagyok!Kérdezhetitek hogy mit tudhat a témáról egy ilyen fiatal srác?!Lehet többet mint itt bárki!50-60 éves korosztály hisztizik,hogy kivehetős foga lesz,van,és ez mennyire szörnyű, szánalmas, vége mindennek, szégyen stb...Nekem 36 évesen van bolti fogam,ahogy én hívom!Had írjam le az én kis történetemet,hátha valakin segít. Mert segíteni szeretnék, nem bántani és sértegetni senkit!!!5 éve sajnos ki kellett húzni 21 fogamat, 3 hét alatt.Húztak,faragtak,vartak stb... Nem volt könnyű, de kibírtam. Felül maradt 4,alul 3 fog,amire kivehetős, csatos protézist helyeztek fel.Fém szájpadlással. Az átvétel napját nagyon vártam már. Mentem is a fogorvosomhoz, akivel addigra már szinte baráti kapcsolatom lett,szerette bennem hogy nem nyavajogtam, csendben tűrtem a fájdalmat, a megpróbáltatásokat, és méltósággal. Beültem a székbe, hozta a fogakat. Amikor először megláttam...kérdeztem Tőle hogy ez meg mi?!Valami fogakból álló fémet láttam. Nem volt számomra túl megnyerő. Aztán behelyezte...Hozott egy tükröt, kezembe adta,és hagyott időt...Belenéztem a tükörbe, vicsorítottam, és tetszett amit láttam. Az arcom újra a régi volt,fogaim, mégha bolti is,de gyönyörűek. A fém szájpadlás fura volt, de tudjátok mennyi idő alatt szoktam meg?20 perc!!!Győztem hálálkodni a dokinak,a technikusának, és akkori páromnak, aki jelenleg már a feleségem.Ő mellettem volt végig, és a fogatlanságomat nem úgy fogtuk fel hogy most mindennek vége, hanem elvicceltük. Sokat majomkodtam Neki,ami nagyon vicces volt számára. Na de vissza a bolti foghoz. Nem tudok mit írni róluk, mert egyszerűen olyan volt,mintha a saját fogaim lennének. 1 nap után fel se tűnt még nekem se,hogy nem a sajátom. Mindent ettem vele,soha egy percig sem tartottam attól hogy kiesik, elmozdul. Aztán a tartó fogak,amik a sajátom volt még, azokat gyári fogaknak hívtam 😎,nem bírták a terhelést, és még kellett válnom tőlük is.Alul volt 3,azokat ki is húzta, így oda már teljes kivehetős fog lett csináltatva ,félül ugye 4 volt,abból 2 ment szintén a kukába,új felső fogsor kellett oda is,de immár csak 2 saját fogam maradt. Elkészült ez is.Szintén fém szájpadlásos volt.Az alsótól féltem, mert megszoktam hogy a 3 gyári fogam tartja,de kérdés hogy fog nélkül, kivehetős mennyire lesz stabil. Kérdésemre hamar választ kaptam. Újra eljött a pillanat. Csüccs a doki székébe, fogat hozta,tükröt hozta. És lám'...Ugyan az a jó érzés fogott el.Az alsó fog így sokkal jobb volt gyári fogaim nélkül. Imádtam, büszke voltam rá!Soha nem tört, nem mozdult el.Ragasztó persze kellett,de azért van hogy használjuk!De itt még nincs vége. Eljött az ideje, hogy a maradék gyári fogaimtól is meg kell válnom, mert azok is meggyengültek. Friss élmény, ugyanis 2 hete huztak egyet,meg 3 napja(2019.11.26.)egyet,vagyis az utolsót!Most a felső is teljes kivehetős fogsor lesz,de már nem fém, hanem műanyag szájpadlással. Persze az alsót is újra csinálja, hogy együtt legyen meg. 2 hét és kész is lesz. A lényege ennek az irománynak:Nálam hiúbb ember a földön nincs, mégse hisztizek a protkó miatt. Gondoljatok bele!Mindenkinek baja van a mű foggal, de a mű mellekkel nem?Az elfogadott?Ne már!Egy mű mell az se tapintásra, se kinézetre nem természetes. A mű fogsor viszont az!Ha nem árulod el,senkinek fel se tűnik hogy az van Neked!Amúgy meg akkor is inkább protkó, mint sárga, fekete, görbe, lyukas fog!!!!Nem a protkó undorító, hanem az előbb felsoroltak azok!!!!Mi az amit először megnézel ehy emberen,amikor beszélsz vele?A száját, fogait!Én az eddigi bolti fogaimmal boldog voltam,rettenetesen kiegyensúlyozottnak,és egészségesnek éreztem magam. Ha gondoljátok megírom a véleményemet, amimt az új fog tulajdonosa leszek. Szívesen segítek, lelkesítek mindenkit. Végszóként:Nem a világvége a protkó, hanem az új élet kezdete!Jó éjt
szia, nekem corega tisztitó tablettám van csak azt használom, volt a hagyományos akril fogsorom az kezdett el égetni 5 év után, ekkor szántam rá magam a vertexre , de az is ugyanúgy éget, de most pl hogy jöttek a hüvösebb idők , nem érzem annyira mint nyáron, szóval nem tudom mi lesz.
Neked hol csinálták ? melyik városban és miből készült?
ati
Az új fogsor ha tör vagy sebet okoz azonnal ki kell venni! És vissza kell menni vele a készítőhöz, ha orvos, ha technikus ahhoz.
Igen, igyekszem lelkesíteni sorstársaimat, mert ismerem az egész kálváriát a fog témában. Az meg már megszokott, hogy minden orvos és technikus mást mond a használati javaslatokról. Az első technikusom aki egy kis ideiglenes jellegű részleges kivehetőt csinált nekem öt évvel ezelőtt, nos ő egészen az ellenkezőjét mondta annak, mint a mostani technikus. Itt jön az egyéni választás. A szivemre hallgatok és azt teszem ami nekem jó. Nem tudok a műfogsorban aludni, mert felébredek rá, hogy ott van. És hát nem is kell, mert a fogínynek jó ha tud regenerálódni, szellőzni és a száj Ph-ja is normalizálódik.
A fogtechnikusom azt mondta, a fog jobban bírja a fogkrém csiszoló hatását, mint az akril.
A domestost én se vállalnám, a jelenlegi tabletta remélhetően hosszú távon is beválik.
Az enyém is biztos akrillból van, nem tudom, egy nagyon különleges (amerikai) szép anyag és nagyon vékony, még hajszálerecske imitáló szálacskák is vannak benne. Volt már egy részleges fogam az nem ilyen anyagból volt, kétszer ilyen vastag volt, és három hónap alatt megfogkövesedett. Azt más csinálta mint ezt a szép vékonyat.
Nagyon jó, hogy ilyen pozitívan írsz.
Nálam még kell igazítani, mert nem sikerült elsőre pontosan, de ha az is meglesz, még jobb lesz.
Érdekes, hogy nemcsak a mosásról, de az éjszakai viselésről is mást mondott nekem a fogtechnikus. Azt mondta, nem kell kivenni, mert ha bent marad, azzal is a vákuum erősödik.
Ebben van igazság, mert én használok rakasztót, de annak estére már elmúlik a hatása, mégis bent marad a fogam ébredésig, sőt még utána is.
A tisztítás-fogmosás után megint ragasztom, mert jobb úgy enni, no meg emberek közé menni esetleg, ha biztosan nem billen le.
Nekem is élmény, hogy ha nem is érzem annyira az ízeket, de megint tudok rendesen enni, ropogósabb dolgokat is, amik már nagyon hiányoztak.
Igen többen azon a véleményen vannak, hogy a fogrém árt a fogsornak. Nekem nem ez a tapasztalatom. Fogkő elleni kíméletes fogkrémet használok, ebben nincsenek olyan dörzsike szemcsék amik árthatnának a fogsornak, viszont meggátolja a fogkő képződést és fertőtlenít. Igen a legtöbben a tablettát használják, de én nem akarom, mert az túl durva anyagokból van. Igaz olyat is hallottam aki domestosba áztatja, na azt sem vállalnám be.
Tudom sok a kínunk a kivehető protézisekkel.Sokan írjátok, hogy inkább nélküle, mint vele. Ezzel sajnos nem értek egyet. A rágatlan ételtől nagyon hamar tönkre megy a teljes emésztés, de az álkapocs izület, csont, minden. A fogatlanságtól roham módra megráncosodik a felső ajak stb. Nekem 5 hónapja van alsó felső. Az alsót több hétig reszelgettem mire tökéletes lett. A felsőre mondanám hogy tökéletes, mert volt már sokszor úgy, hogy annyira berögződött, hogy percekig tartott kivenni, mert a vákum nem engedte. Olyankor csodás élmény vele kajálni, mert tuti nem esik le. És van ennek az ellenkezője is, amikor beszéd közben, evéskor egyszerűen lecsúszik, elbillen. Tudomásul kell venni, hogy a nyálunk állaga változik folyamatosan. Ez befolyásolja a tapadást, a vákum kialakulását is. Ezért vannak valóban jobb napok és rosszabbak, amikor lecsúszik, elbillen stb. Én akkor is ragaszkodom a fogsoromhoz, mert nélküle nagyon keserves enni beszélni és egyáltalán létezni. 3 évig semmilyen pótlásom nem volt, mert nem volt rá pénzem. Nagyon rossz emlék maradt, és épp ezért minden nap örülök, hogy vannak fogsoraim! :) Elvből nem használtam, ki sem próbáltam sosem a ragasztót. Annak vagyok a híve, hogy meg kell szokni a fogat és meg kell tanulni vele barátságban együtt élni. Eleinte bizonyos ételeknek annyira hiányzott az íze, hogy kivettem, csak az ízérzékelés miatt. Aztán lemondtam róla. Reggel beteszem a fogsorokat, minthogy felöltözöm, és este amikor leveszem az aznapi ruhát, kiveszem a fogsorokat az alváshoz, pihenjen,regenerálódjon a fogíny. Szeretek a fogsorral puhára főtt ételeket enni mert a turmixoktól már hánytam. A keményeket, vagy problémásakat, mint pl. péksütemények, ritkábban eszem. Izgultam amikor először ettem étteremben, de már többször is megtörtént és jó érzés volt évek után először bemenni a kedvenc helyemre eszegetni. Persze nem olyan, mint a saját fogakkal volt, de hát az elmúlt. Ez egy új helyzet, minden apró sikernek örülök. A műfogsorom szép, igényes technikusok készítették, kiváló anyagokkal és kikerültem a fogorvost. Mindenkinek azt mondom, szokja meg, fogadja el és próbáljon kreatívan együtt élni a fogsorával. Addig menjen vissza a fogorvosához, technikusához amíg tör, nyom vagy kényelmetlen. Azután pedig próbáljon meg megtanulni együtt élni a műfogsorával. Én barátságot kötöttem vele és elégedett vagyok.
Érdekes, mert nekem azt mondta a fogtechnikus, hogy csak fogkrémmel ne.
Én vettem tisztító tablettát, olcsón találtam a dm-ben.
Az én alsó-felső részleges fogsorom akril. Gondolom, ez is számít. (Persze nem tudom, a többi miből van.)
Szia! Olvasom már pár hónap óta ezt a kálváriádat az égető fogsorral. Csak meg akarok osztani veled valamit, hátha segít. Nekem viszonylag újonnan, 5 hónapja van alsó felső kivehetősöm, a felső az teljes, alul van még két fogam, az rugós. Én kizárólag fogkrémmel tisztítom a műfogsort mert azt mondta a technikus, hogy semmi mással ne. Megfigyeltem, hogy ha nem öblítem le megfelelő mennyiségű vízzel a fogsorról a fogkrémet, mert pl. sietek, akkor ha beteszem a fogsort egy kis idő után elkezdi égetni a szájpadlásomat. Olyankor gyorsan kiveszem és újra öblítem, jó alaposan. Utána ez az égető érzés nem jelentkezik többet. Talán a tisztítási technikád, vagy a tisztító anyagok valamelyike okozza az égő érzést nálad is? Nem lehet hogy valamelyik fogsor tisztítóra vagy érzékeny?
Sziasztok! En is sokat kuzdok a reszleges protezissel.. also 1-re jo ugy ahogy igaz egy ponton meg mindig tor... a felsovel ami szinten reszleges sokkal tobb gondom akadt 4x csinaltak ujra holnap megyek erte remelem jo lesz... mar elore felek h milyen lesz...
További ajánlott fórumok: