Mit tudtok arról, hogy leviszik a GYED-et 1 évre? (tudásbázis)
Rémes ezt olvasni!
Én is óvodában dolgozom(bár én elég spec. területen és óraadóként), de mindig van olyan gyerek, aki hiányzik, de nincs lemondva az étkezése, meg aki keveset eszik, stb.
Szóval látom, hogy mindig marad étel -reggeli is, ebéd is, nem is kevés - persze ebből a dadus nénik csomagolnak maguknak hazulra is.
Embertelennek találom, hogy az ovi, az ott dolgozó EMBEREK, akik PEDAGÓGUSOK bárhogyan nem biztosítják a gyermek ellátását.
Nekem nem lenne szívem kiültetni egy gyereket a folyosóra!
jaj nagyon szivesen,engem is érdekelt!Ezt szabályozza vajon valami hogy ilyenre lehetősége van e az önkormányzatnak,szóval ott csinálnak ahol akarnak?gondolom nem törvényileg kötelező bár az lenne a jó:(mostanában nálunk az efféle szerveket bejártam szóval önkormányzat családsegitő nevtan és társai de nem hallottam ilyesmiröl szóval itt nincs:((de nagyon jó dolog!!
bár a gondok egy része megoldódna az ovis nyitvatartás hosszabbitásával is,mert mig fél5-3/45re nem ér haza a szülő a megyeszékhelyröl buszal vagy vonattal,addig negyed6-fél6ra hazaérne tehát többen tudnának 8-16ig tartó munkaidőben munkát vállalni!
így van.
(köszi jutka, csak most tévedtem vissza ide.)
Találtam egy ilyet......nem tudom erre gondoltál e spin:)
Egyébként nem hallottam még róla hogy működően lenne ilyen....olyat tudok hogy van ahol működnek családi napköziféleségek,vagyis oviszerüség magánháznál valamikép szabályozva de nem tudom pontosan....ott nincs kötött idő hogy mikor kell hozni vinni a gyereket,van amikor ott is alszik éjjel.
A házi gyermekfelügyelet során a gondozó a - gyermek életkorának, egészségi állapotának megfelelő - gondozást és a felügyeletet a szülő (vagy a törvényes képviselő) otthonában biztosítja Az alapellátás keretében gyermekek napközbeni ellátásaként házi gyermekfelügyelet a gyermek 20 hetes korától az általános iskolai tanulmányokat folytató, tanköteles korú gyermek ellátásában akadályozott szülő kérelmére nyújtható .
A házi gyermekfelügyelet igénybevétele
Ezt az ellátási formát a szülő kérelmére akkor lehet igénybe venni, ha
1. a gyermek fogyatékossága vagy súlyos betegsége miatt egyéb napközbeni ellátást nem tud igénybe venni,
2. a gyermeket nappali intézményben helyezték el, de a nappali intézmény nyitvatartási idején túl felügyelet nélkül marad,
3. a gyermek napközbeni ellátásban részesül, de átmeneti kóros állapota miatt hosszabb ideig otthoni gondozásra szorul.
Különösen indokolt lehet a gyermek napközbeni ellátásának e formája, ha az egyedülálló szülő váltott műszakban jár dolgozni, vagy átmenetileg akadályozva van a gyermeknevelésben, illetve ha erre ikergyermekek gondozása, nevelése érdekében van szükség . .
A házi gyermekfelügyelet keretében segítséget kell nyújtani az iskolai tanulmányok folytatásához is, amennyiben a gyermek tanulmányait fogyatékossága vagy súlyos betegsége miatt magántanulóként folytatja .
Az ellátást végezheti hivatásos és társadalmi gondozó is, akiknek a családi napközit biztosító személyekre előírt feltételeknek kell megfelelniük. A gondozói tevékenység, illetve az ellátás időtartama mindig a szülő munkarendjéhez igazodik, és ezen idő alatt a gondozó csak a gyermek gondozására vehető igénybe .
A házi gyermekfelügyelet térítési díja
A gyermekek napközbeni ellátásért - a gyermekétkeztetést kivéve - nem kell térítési díjat fizetni, de a házi gyermekfelügyelet esetén a gondozót óradíj illeti meg, amely a gondozási napló alapján számítandó. Az óradíj megállapításakor az ellátásra fordított időnek minősül a lakásban töltött időn kívül a gyermekkel egyéb helyen eltöltött, illetve a gyerek érdekében végzett tevékenységre fordított idő is. Ha egy családban több gyermekre is házi gyermekfelügyelet keretében vigyáznak, akkor a második és minden további gyermek után fizetendő térítési díj az első gyermek után fizetendő térítési díj 25 százaléka. Az ellátásért fizetendő személyi térítési díj (óradíj) azonban - függetlenül az ellátásban részesülő gyermekek számától - nem haladhatja meg a szülő rendszeres havi jövedelmének a 15 százalékát, valamint ha étkeztetést is biztosítanak az ellátás során a rendszeres havi jövedelmének a 20 százalékát. .
ide is:
ajánlom az anyukáknak itt is, hogy nézzék meg, hogy működik-e a településen házi gyermekfelügyelet a családsegítő, vagy gyermekjóléti kp. gondozásában-jövedelemhez igazodó tarifákkal dolgoznak, és igazodnak az anyuka munkahelyéhez.
Amúgy szerintetek ez az egy év gyed azokra is vonatkozni fog, akik mér gyeden vannak? Vagy mi nekünk még 2 év?(jelenleg 3,5 hónapos a kislányom, mondjuk én 1,5 év múlva visszamegyek dolgozni, ezt beszéltük meg a melóhelyen.)
Na, többet nem írok/kérdezek, belőlem is megárt a sok :), amúgy is mindjárt kel a picilány.
Sziasztok
További ajánlott fórumok:
- Mit tudtok arról hogy aki nem rendelkezik állandó lakcimmel, az nem jogosult, az egészségügyi ellátásokra?
- Mit tudtok arról,hogy meg akarják szüntetni a szoc.polt?
- Első személyi igazolvány! Mit tudtok arról hogyha a gyerek még nem tölti be a 14 évet nem kell illeték, de utána már igen?
- Hol lehet kérni igazolást arról, hogy kapom a GYED-et?
- Fényágy?! Milyen tapasztalataitok vannak a fényágy használatával, és tudtok-e arról valamit, hogy hol lehet ilyen ágyat venni?
- Tudtok valamit arról, hogy akinek min. 20%-kal megemelkedett a törlesztője, és deviza hitele van, jár önkormányzati támogatás?