Mirena hormontartalmú spirál tapasztalatok (beszélgetés)
Szia, ez rendes Tőled!
Bár minden nő szervezete egyéni módon reagál erre az eszközre, a tapasztalatcsere mégis hasznos lehet, mert sok kételyt képes eloszlatni vagy minimálisra redukálni.
Kívánom hogy ne legyen vele semmi problémád!
Sziasztok!
Tegnap tették fel nekem a Mirenát. Előtte hetekig olvasgattam ezt a fórumot, és hát elég sok negatív tapasztalattal találkoztam. Remélem én a dicsérők csapatát fogom erősíteni.
Soha nem volt még spirálom, 3 gyerekem van, a harmadikat még szoptatom (7 hónapos). A felrakás nem mensikor volt, de teljesen kibírható, pedig nagyon féltem tőle. Egyelőre más tapasztalatom nincs mivel csak 1 napja hordom, de akármi is lesz meg fogom írni hogy aki információkat gyűjt annak hasznos lehessen.
Sziasztok!
Tegnapra már lecsökkent a vérzés mennyisége, ma meg már alug van egy kevés.Úgyhogy a dokit megúszom úgy néz ki.:-) De köszönöm,hogy írtatok! Egyébként közben olvastam egy orvos válaszol rovatban,hogy amikor kiveszik a spirált,megsérülhet a méh fala és attól is lehet vérzés. A lényeg,hogy már elmúlik! :-) sziasztok
Szia, akkor mi sorstársak vagyunk, én is túl vagyok két Mirena spontán távozásán, csak nálam az első mindössze 7 hétig bírta a "bezártságot", a másik meg 11 hónapig.:(
Közben persze végig görcsöltemn és vérezgettem, mindettől idegileg is elég frankón kikészültem, de mostanra túl vagyok rajta.
Utána a vérzésem nem volt tragikus,--igaz az első után megkapartak-- de a másodiknál is csak 2-3 napig tartott.
Szia!
Nekem már a 2. mirenám löködött ki.Az első 2,5 év után , a második most junius elején nem volt féléves.Decemberben rakta fel az orvos és szinte végig pecsételgettem, egyszer egyik reggel arra ébredtem,hogy borzalmas erős lett a mensesem.Rögtön elmentem az orvosomhoz, és mire odaértem le is csuszott.Utánna 2 napig nekem is borzalmas erős, darabos vérzésem volt.Az orvosom most fog. gátlót irt fel,hátha lecsökkenne mensesem.Igaz nekem miomáim vannak,és úgy néz ki nem úszom meg a méhkivételt.
Szerintem, ha nem múlik a vérzésed, akkor menjél vissza az orvoshoz.
Jobbulást neked!
Szia, ha még most is olyan intenzíven vérzel ahogy írod, haladéktalanul menj el ahhoz a Dokihoz aki levette és nézzen egy hüvelyi UH-ot, milyen vastag jelenleg a méhnyálkahártyád, egyáltalában mi okozhatja az ennyire intenzív vérzést.
1-2 nap még elmegy, de ennyi és ilyen fokú (darabos is)már semmiképp. Nem megijeszteni akarlak, csak tudatosítani Benned hogy mihamarabb irány az orvos.
Ha kérhetlek, írd majd meg hogy mit mondott a nőgyógyász, jó?
Jobbulást: Eszter
Szia!
Nekem a levétel után 2 hétig volt folyamatosan vérzésem (meg a Miréna mellett is, de ez most nem lényeg). Majd 2 héttel a levétel után volt 3 horror napom. Úgy véreztem, mint még soha azelőtt, naponta többször hívtam a dokimat úgy meg voltam ijedve. Aztán magától rendeződött minden és visszaállt a normál ciklusom. Be volt ígérve a kaparás, ha netán hosszabb ideig fennállt volna az igen erős vérzés. De szerencsére megúsztam.
De azért holnap feltétlenül hívd fel az orvosodat!
Minden jót neked, szép estét!
Sziasztok!
Szeretnék tőletek segítséget kérni,amíg nem érem el a dokimat. Vagyis olyan személytől akinek már levették a mirenát. Nekem 14.-én vette le a doki,mert szeretnénk egy 3. babát. 17.-e óta,vagyis 1 hete már rengeteg vérem van.Ma pedig tényleg megijedtem,mert elég nagy darabokban alvadt vér is távozott belőlem. Nem tudom,hogy ez most normális ezek után,vagy sürgősen dokihoz kéne mennem? Légyszi írja meg tapasztalatait akinek már levették és hogy utána milyen volt a vérzése,meddig tartott stb.!
Egyébként hozzáteszem,hogy ha nem akarnánk babát,akkor is levetettük volna,mert nekem sem vált be igazán. Az első félévben sokat véreztem.A második félévtől pedig elkezdtem hízni. Összesen 10 hónapig volt fennt.Az utolsó 2 hónapban 7 kg-ot híztam. Étkezésem,életmódom nem változott,tehát csak ettől lehetett. Akkor a libidóm a 0-ra csökkent. Mensi környékén rettenetes pattanások jöttek rajtam mindenfelé. Az persze jó volt,hogy gondtalanul tudtunk együtt lennia férjemmel,de több volt a rossz oldala.
Összességében azért még mindig inkább ezt ajánlanám mint a gyógyszert,mert én azzal is pórul jártam. Mikor abbahagytam a tablettát az első gyerek előtt,úgy felborult a hormonháztartásom,hogy 2 hónap alatt 12kg-ot híztam és 1 évig nem estem teherbe. A szervezetem rendeződött valamennyire és van 2 szép egészséges gyerekem,de a 12kg plusz még mindig rajtam van és nem akar eltűnni.Sőt most a mirenától is kaptam plusz 7kg-ot. Nem akarok senkit lebeszélni róla,mert van akinek bejön. Én sajnos úgy néz ki,hogy még az ennyire minimális hormont sem bírom,mint amit állítólag a Mirena bocsájt ki naponta a méhbe. Na nem ragozom tovább! Mindenki döntsön saját belátása szerint. Nem is azért írtam,hogy lebeszéljek bárkit is,csak gondoltam leírom,hogy én miket tapasztaltam. Annak viszont örülnék,ha valaki válaszolna akérdésemre!Szép napot nektek!
Sziasztok
Szia Dorka,
Bocsi, nem válaszoltam legutóbbi kérdésedre, hogy bevált-e nekem végül is, vagy sem. Hát... eddig azt mondtam volna, hogy nem vált be, mert 3 hónapig folyamatosan véreztem. Aztán szedtem a fogamzásgátlót - amiről írtam már - a múlt héten megjött, 6 nap után elmúlt és azóta nem vérzek. De nem tudom, hogy ez így marad-e, vagy újra elkezdi. A három hónap alatt nem volt egy nap se, amikor nem véreztem volna. Nagyon örülnék, ha bejönne, mert egyébként semmilyen egyéb kellemetlenségem nem volt vele. Az egyetlen kellemetlenség talán, hogy az első hónapban kb. a felrakás után 1 héttel elkezdtek fájni a melleim, de nagyon. Az első menstruáció után azonban elmúlt és azóta az sincs. Úgyhogy csak azon múlik minden, hogy beáll-e a vérzésem, vagy sem. :)
"Én a magas bekerülési összeg mellett csak javasolni tudom!"
Ez a mondat volt amire--szerintem nem durván vagy sértőn-- annyit reagáltam, örüljön mindeni akinek jól működik, de mindenkinek ajánlani/javasolni azért nem lehet, mert ahányan vagyunk, annyiféleképpen reagálunk erre az eszközre.
Tapasztalatot természetesen meg lehet osztani, sőt a pozitív tapasztalat még doppingolhat is másokat, ezzel eddig semmi baj nincsen, csak senki ne feledje, nem biztos hogy annyira szerencsés lesz mint Te vagy, illetve azok akinek simán működik.
Ne haragudj, tényleg nem volt számdékomban megbántani a hozzászólásommal, ellenkezőleg: örülök hogy Te (is) ilyen optimális alany vagy a Mirenára.
Gondoltam megosztom veletek a saját tapasztalataimat, mert azt hittem ez a fórum erről szól. Annyit szerettem volna, hogy adjak egy támpontot azoknak, akik még bizonytalanok, és lássák, hogy nem mindenkinek okoz gondot, vannak pozitív reakciók is.
Nem értem, miért baj ez. Az pedig, hogy ki fogadja meg az ajánlásomat, döntse el mindenki a saját maga!
Köszönöm, úgy legyen.
Te 2x is megadtad a lehetőségét, annak hogy befogadja a szervezeted. Sajnálom, hogy nem így alakult.....
Leírom az árát is, mert beleolvastam több Mirenával foglalkozó fórumba és bizony valahol elég borsos árat kértek érte már évekkel ezelőtt.
Én Kom.Eszt. megyében Kisbéren váltottam ki 45.000 Ft-ért és 7.000 Ft volt a felrakás.
Szia Szilvi, ezek szerint Te vagy az "ideális csoport" a Mirena viselésre, így kéne mindenkinek reagálnia rá, semmi mellékhatással, maximális elégedettséggel.
További jó egészséget az elkövetkező öt évre--- bevallom férfiasan, egy icuri-picurit irigyellek, mert én is annyira szerettem volna ha nálam beválik, de sajnos kétszeri nekifutásra se jött össze. :(
Sziasztok Kedves Mirena ellenzők és kedvelők!
A saját tapasztalatom osztanám meg veletek.
Az első Mirenámat a 2. szülésem után 4 hónappal, szoptatás alatt, vérzés nélkül tették fel fájdalommentesen. Az elmúlt 5 év alatt semmilyen panaszom sem volt rá. Az első 3 hónapban pecsételő vérzésem volt, aztán teljesen megszűnt a mensim.
A múlthéten cseréltettem le a másodikra.
Az én dokim (Dr. Nagy Zoltán Győrben) is azt mondta, mint amit Dorka30 írt 4511. hsz-ben.
A levétel simán ment, fájdalom mentesen, egyből látta a jelzőszálat. (Pedig úgy mentem oda a dokihoz, hogy 2 hónapja az sztk-s rendelésen a doki amikor a cyt. levette azt mondta nincs meg a jelzőszál, uh-n ellenőrizte, hogy a kütyü a helyén van.)
A második Mirena felhelyezése kicsit fájt, de kibírható volt. A feltételnél a hüvelyfal kicsit sérült, ebből volt vérzésem, ami jelenleg már múlik.
Remélem az elkövetkező 5 évet is probléma mentesen élhetem a Mirenával és ezt kívánom Nektek is.
Szia, akinek beválik az természetesen ajánlja mindeni másnak is, de ne felejtsük el azt, hogy ami Neked szuper, az egy másik Nőnek maga a megtestedsült szenvedés.
Milliósor leírtam, de nem baj: ahány nő és ahány méh, annyféle reakció a Mirenára.
Örvendetes hogy Te a problémamentesek közé tartozol, kívánom hogy maradjon is így.
Sziasztok!
Kisfiam idén lesz 4 éves és vele együtt a spirálom is. Szülés után 6 héttel rakattam fel a Mirenát az orvosom tanácsára. Nem bántam meg.
Semmilyen mellékhatása nincs, egyedül, hogy azóta egyáltalán nem menstruálok illetve hogy nem estem újra teherbe. Felhelyezése fájdalmas volt, de abban az időben minden egyéb is... Azóta rendszeresen járok (évente) vizsgálatra, több orvos is látta és mindenki azt mondta rendben van minden.
A partner által érzett szúró fájdalom nálunk is jelentkezett az elején, vissza is kellett emiatt menni, de felesleges volt, mert megnyugtatott, hogy várjuk egy kicsit és néhány hét múlva jelentkezzünk, ha még mindig fennáll. És valóban egy-két hét múlva már nem volt semmi gond.
Én a magas bekerülési összeg mellett csak javasolni tudom!
Sziasztok,
En tegnap tetettem fel a Mirenat, a dokim aradozott rola, hogy ez most itt a legtutibb modszer ( Genfben elunk ). Nekem a felhelyezes fajt, es nagyon vereztem ( meg nem mensi, 2 honapja szultem a masodik babamat). A muvelet kozben mar ugy fujtattam, mint vajudas alatt... Hazafele nem tudtam vezetni, a ferjem jott ertem. Reggelre borzaszto migren, szur a szemem es olyan hanyingerem van, mint terhesseg elejen. Hivtam a dokit, csak az asszisztens volt bent, lajd visszahiv. Hiv azota is... Kivancsian bogaraszom a velemenyeket, kinek mennyire jott be eza termek, en egyelore nem vagyok jol, legszivesebben most levetetnem, mert ezeket a tuneteket par honapig nem szeretnem, hiaba lesz utana jobb allitolag. Amit nem tartok tisztessegesnek, hogy itt a dokinal vettem meg a spiralt, es a betegtajekoztatot a felhelyezes utan nyomta a kezembe, igy minden mellekhatsarol csak utolag ertesultem. Meglatjuk, higy alakulnak a kovetkezo napok.
Szia Dorka,
Kérdezted, hogy nem vált-e be. Az az igazság, hogy még nem tudom 100%-ra megmondani. 3,5 hónapja tették fel. Az első hónapban tök jó volt, semmi vérzés (csak az elején). Azt hittem itt a kánaán. De tévedtem. Az első hónap végén megjött és után el sem múlt. Folyamatosan véreztem, barnáztam. Na nem erősen, de folyamatosan. Ez eléggé megviselt. Az orvos persze csak türelemre intett. Elmentem egy régi orvosomhoz, aki azt mondta, hogy sárgatest hormon elégtelenség okozza. Kaptam fogamzásgátlót, amit kettesével kellett szednem az elején. Most vagyok a második levél végén (folyamatosan szedtem), de már elkezdtem vérezni. Most abbahagyom a gyógyszert és megvárom, hogy rendesen megjöjjön. Utána elvileg abba kell maradnia a vérzésnek. Ha nem, akkor várok még 1, max. 2 hónapot és utána levetetem. Tudod nekem előtte 4-5 napos ciklusaim voltak, szinte észrevétlen fájdalommal. Igy a folyamatosan vérzés nekem kín. Ha ez így marad, akkor elmondhatjuk, hogy nekem nem jött be. Azért még bizakodok.
Dorka30, nekem a felhelyezés egyáltalán nem volt vészes. Mire megjegyezhettem volna, hogy kicsit kellemetlen, már vége is volt. Aztán pár órán át picit fájdogált a hasam, de egy No-Spa helyretett.
Nekem is erős vérzésem volt, vashiányom is lett előtte.
Most 9 hónapja van fent, az első perctől kevesebb jóval a vérzés, igaz, volt, hogy 2 hét mensi után 2 hétre megjött.. szóval az első pár hónap türelemjáték. Azóta épphogy csak maszatolás van egy tisztasági betét elég. Nekem ez maga a csoda.
nekem 9 hónap kellett, úgy tűnik, hogy beálljon a dolog. Viszont semmi rossz tünetem nem volt. nem volt extra hasi/háti/fejtájéki fájdalmam, és erős vérzés sem.
Azért itt sajnos sokan igencsak megszenvedtek vele, és a fenti tünetek nem férnek bele szerintem a hozzászokás időszakába.
6 hónapon belül megtéríti a felét a gyártó, ha van blokkod, na meg orvosi dokumnetáció. Amúgy sajnos nem.
Remélem, bejön neked, mert ha jó, akkor nagyon jó, ha nem, akkor viszont nagyon rossz. Sajnos csak utólag derül ki.:-(
További ajánlott fórumok:
- Mirena spirál
- Használhat a hormonális spirál (pl. Mirena) az erős vérzésre?
- Van valakinek Mirena márkájú spirálja? Mennyire megbízható? Milyen a menses? Milyen tapasztalatok vannak?
- Két hete vetettem le a Mirena spirálomat. Mikor számíthatok az első vérzésre?
- Mirena spirál mellett lehet Mastodynont szedni?
- Mirena spirál használata után, ki mennyi idő alatt esett teherbe?