Mirena hormontartalmú spirál tapasztalatok (beszélgetés)
Szia!
A levétel nem fáj , úgyhogy ezen ne aggódj!!
Utána alig volt egy két csepp vérzésem! Nekem pár nap múlva meg is jött, pont amikor meg kellett jönnie, azóta megint megjött 26 napra. Nekem amíg két évig fent volt, ugyanúgy voltak ciklusaim, a vérzésem nem változott semmit, annyi van, ami régen, annyi a spirál alatt és most is. Egyáltalán nem volt óriási vérzésem. Nyilván ez is egyéni...de sztem nem kell félned tőle:) drukkolok!!!
Azért érdekes, hogy te vagy a harmadik ember akinek volt gombócérzés a torokba és te is Mirenás voltál én is meg egy másik Hölgyre emlékszem itt aki véletlenül talált ide.
Na és az ovolációs kütyü nem jó a védekezésre is? Én erre gondoltam magamnak de igazából még semmi után nem néztem pontosan mert a dokimmal is szereznék konzultálni még. Az én dokim nem pénzéhes de meglepődőtt mikor hívtam a szándékom miatt.
Szia!
Én már nem is tudom hányas bejegyzésnél részletesen leírtam a történetem. De nekem csomóim vannak a testemben mindenhol, amik fájnak és az ízületeim is. Iszonyatosan fájt a hátam...ez már megszűnt, kihullott a hajam, de nagyon durván, szinte negyed annyi lett a hajam:( jah é mellesleg kivették mandulám, mert azt hitték mindez ettől van...(és most olvasom, hogy másoknál is okozott torok és mandula gondokat)
Én abszolút nem bántam és nem szeretnék soha többet spirált, legalábbis most így gondolom!
Szia Szilvi!
De örülök neked, már érdeklődtem Eszternél is, hogy mi lehet veled:)
Köszönöm a jó tanácsot. Mi még vacillálunk a férjemmel, mert csak 32 éves vagyok és igaz nem szeretnénk több babát, de nem is tudom. Érdekes, hogy a férjem nagyon nem szeretné ezt a végleges megoldást. Na persze, az is érdekes, hogy kettőnk közül ő az, aki nagyon nem kar több gyerköcöt:)
Örülök viszont, hogy te megtaláltad a számodra legmegfelelőbb megoldást: ) A miréna okozta panaszaid teljesen megszüntek? És kb mikorra teljesen? Nekem pont egy hónapja vették le, minden panaszom megszünt kivéve a csomóim és hajhullás:( Néha azért jelentkezz! szép napot
Judit
Szia, én is elolvastam elég sok angol nylvű fórumot és blogot, valóbn nagyon nagy %-ban panaszosak a viselők, kinél ez jött ki jobban kinél az, de igen kevesek azok akik mindennemű gond nélkül tudják az életüket élni vele.
Ahhoz képest hogy nálunk a nőgyógyászok zöme még most is Mirena-párti, elgondolkodtató hogy mindez azért lehet mert a Pacientúrájukban még nem kaptak negatív visszajelzést, vagy a gyártó cég " apróbb ajándékai" miatt.....
nem akarok mindig ide kilyukadni, de pontosan tudom hogy megy ez, mint asszisztens egy ideig a szemem előtt zajlott az egész biznisz, undorítónak és felháborítónak találtam mindig is, nagyon jó hogy már régóta nem ott dolgozom. :(
( Egyetelen egy doki volt aki azt mondta, Őt nem hagyja befolyásolni magát semmilyen irányba, nagyon tiszteltem és becsültem érte. )
Köszönöm szépen :)
Problémám éppen mindig volt mellette, csak nem feltételeztem, hogy esetlegesen a Mirena is okozhatja, mert fel sem ötlött bennem - eléggé alul voltam tájékoztatva.
Labilisabb voltam lelkileg, a férjem szerint is. Gyakran összeomlottam semmiségeken is, depresszív lettem, kiállhatatlan. Nekem is folyamatos csomóérzetem volt a torkomban, de én betudtam a régebbi rossz pajzsmirigy eredményeknek (hiába állt helyre minden, a háziorvosom is mondta, nem küld külön kontrollra, mert nem érez semmit a tapintásos vizsgálaton, stb..). Hozzáteszem azt is, 2010-ben diagnosztizáltak nálam -2 évvel a Mirena felhelyezés után - szklerózis multiplexet, aminek elég sok velejárója van, tehát nem foghatom utólag nagy bizonyossággal a kütyüre a problémákat, igaz, csak nagyon enyhék a tüneteim és még jó sok évig azok is maradnak szerencsére :) Szóval, van mellette gerincsérvem is, bár az azzal járó fájdalmak is könnyen elkülöníthetőek. Ami tény, hogy 2008 óta fokozódtak az ízületi fájdalmaim, állandóan krákogtam, mert zavart a "csomó", amit gyakran nem csak nyeléskor éreztem és erősen hullott a hajam. Ja, a libidóm a nullára zuhant...Szóval, utólag visszagondolva, ezeket tapasztaltam a hurkos időkből, de mint mondtam, nem állíthatom tutira...
Alapjában meg voltam elégedve, hiszen pár hónapnyi enyhe pecsételgetés után teljesen elmaradt a havim (utólag sajnos :( ) és az "első napi" erős görcsök.
A levétellel kapcsolatban csak annyit mondhatok, mindenkinél más és más... Én egyáltalán nem véreztem utána, nagyon enyhe pecsételés volt csak, majd 3-4 napra rá pirosas enyhe vérezgetés 2 napig, utána 1 nap barna és kész. Viszont nekem be volt ágyazódva a méhfalba, így komplikált és fájdalmas volt a levétel-de ez ritka.
Drukkolok, hogy mihamarabb átess rajta, és észre se vedd :)
Akkor neked nem volt vele próblémád? Szoritok, hogy minnél hamarabb össze jöjjön a baba :)
Nekem ha minden igaz kedden leveszik a hurkomat, ma estére ismét megjelent a csomóérzetem amit már két hete egyáltalán nem éreztem :( Nem olyan erősen érzem, de érzem...
Olvasgattam visszafele is és aggaszt a levétel utáni vérzés, tényleg sok lesz? Vagy sokáig fog tartani? sok időm nincs vissza olvasni de másnak is volt pszhihés próblémája a hurok mellett?
Ani-Lea,
Én azért döntöttem így, mert a férjemmel akarunk még babát :))
Igyekszem tartani magam, csak úgy érzem, hogy felületesen tájékoztatott az orvos a levételt követően - előtte főleg :(
Szerencsére nőgyógyi gondjaim nekem sem voltak a Mirena mellett - hacsak a libidó nullára csökkenését nem nevezem annak... Ez szerencsére rendeződött hamar :)
Én is szépen kivárom, mire újra megjön, hála isten múlik a kezdeti türelmetlenségem is :)
Sajnálom, hogy még mindig nem érzed jól magad, ennyi idővel a levétel után sem! Remélem most már hamarosan elmúlnak a gondok!
A Miréna hatásaival kapcsolatban még annyit, hogy nekem a fogamzásgátló tabik teljesen megzavarták a hüvelyflórámat, állandóan gombás fertőzésekkel küzdöttem, ez a Mirénával teljesen elmúlt, 2,5 év alatt egyszer sem volt ilyen gondom, előtte meg, volt hogy 2,5 hetet sem bírtam ki.
Remélem hamarosan rendeződik a ciklusom, négy hét telt el a levétel óta, most már azért türelmesebben várom hogy újra megjöjjön a mensim. Végülis, normál esetben is 4 hét kell ahhoz hogy úgy megvastagodjon a nyálkahártya, hogy leváljon, most meg még azért maradhatott a hormonokból, nem várhatom hogy azonnal újra menstruáljak :(
Szia Szilvi, szerintem nagyon bölcsen döntöttél!
Jó egészséget kívánok , és azt, hogy továbbra is gondtalanul élvezzétek az együttléteket a Pároddal. :)
Szép estét: Eszter
Sziasztok,
Ma sikerült beszélnem a dokimmal nagy isten hozzá bejutni :( Kedden ha minden igaz túl leszek mindenen, ő meglepödött, mert nem tud ilyen mellékhatásokról, de azt mondta ha szeretném persze leveszi mondtam, hogy igen igaz most a lábfájdalmamon kivül más bajom nincs de nem szeretnék visszatáncolni lehet, hogy azért nincs mert most pecsételödöm vagyis túlzás inkább maszatolodok csak. Meg azt sem szeretném, hogy a végén elfajujon minden.
Olvasgattam a fogamzásgátlás után....Van valami gél de olyan nem szimpi...Elkötetni nem szeretném magam csak 30 éves vagyok és soha nem tudhattom, hogy valamiért nem e vállalok be másik babát még.
Szia Judit,
Egy fél évvel ezelőtt aktív látogatója voltam eme fórumnak, mert nagyon sokat kínlódtam a Mirénával. Azóta inkább csak olvasgatlak titeket és néha belekotyogok én is. Mikor éreztem már, hogy a Miréna nem fog működni nálam - mert ugye minden egyes napi vérzéssel eltelt hónap után egyre kisebb volt az esély a sikerre - nagyon szomorú lettem, hogy akkor most mi tévő legyek. 41 éves voltam és két gyereket nevelünk a férjemmel, fiúk és pont a kamaszkor küszöbén állnak, úgyhogy tulajdonképpen úgy döntöttünk, hogy nem szeretnénk több gyermeket. Na igen, de ezt hogy oldjuk meg, mert én elég termékeny alkat vagyok, s úgy gondoltam, hogy még a 40-en túl is kockázatos megbízhatatlan fogamzásgátlót használni. Szomorú voltam, mert fogamzásgátló tablettát nem akartam szedni, mert egyszerűen viszolygok tőle és hát a 40 feletti mellékhatásoktól is tartottam, spirált biztos, hogy nem akartam mégegyszer, (a Mirénát is csak azért választottam, mert máshogy működik, mint a hagyomások), a gumi megbízhatatlan, a többi pedig annyira megbízhatatlan, hogy komolyan fontolóra sem lehet venni. Patt helyzet. Hosszas kínlódás után úgy határoztam, hogy elvégeztetem a tubasterilizációs műtétet. Igen sokat tépelődtünk rajta, de végül mellette döntöttünk. Még a műtét napján is kétségek közt vergődtem. De aztán elvégezték és túl voltam rajta. (Tavaly október)Kb. 1 hétig még előjöttek belőlem olyan gondolatok, hogy talán mégsem kellett volna, de utána rendezőtek az érzéseim és azóta viszont minden egyszerűbb. Nem kell mindig azzal foglalkozzak, hogy jaj, csak állapotos ne legyek, vagy hogy mikor lehet és mikor nem. Nem kell mérgeznem magam semmivel és a mellékhatásoktól rettegnem. Hormonmentes ciklusaim vannak és ez nagyon megnyugtató. Ha Isten akaratából mégis állapotos lennék, akkor pedig örömmel vállalnám, mert akkor annak így kellene lennie. Úgyhogy végül is felszabadult belőlem az emiatti szorongás. Csak gondoltam megosztom veled, hogy esetleg ez is megoldás lehet. Szép napot!
Szilvi
lányok, a levételtől ne tartsatok, nekem is csak azért van rossz tapasztalatom vele kapcsolatban, mert beágyazódott a hátsó méhfalba (4ésfél év után), ráadásul ambulensen, lidocain injekcióval vették le a műtőben - altatás helyett. Sajnos nem kértem hüvelyi uh-t előtte, így, mivel műanyag a ketyere, pontos képet nem láttak. Valószínűleg eleve rosszul tehették fel anno :(
Szóval, levétel előtt mindenképpen kérjetek hüvelyi uh-t, ahol pontosan lehet lokalizálni, hogy hol is van a Mirenátok, aztán uccu neki. Egyébként normál esetben seperc alatt lent van, szinte észrevehetetlenül...
Szia!
Szerencsére nekem pánik rohamaim nincsnek és remélem nem is lesznek addig amíg eljutok a dokimhoz. Minden egyéb vizsgálatot velem is elvégeztettek. Valószínűleg mostanában jönnek ki a mellékhatások. Például a doki nem is csodálkozott, hogy le szeretném vetetni. Talán nem véltlenül? Végig olvasva a fórumot elkeserítő, hogy mennyi társunknak van problémája. Majd írd meg milyen volt a levétel és , hogy tapasztalsz-e változást az állapotodban.
Szia!
Nekem is teljesen hasonló gondjaim vannak. Négy éve van fent, de kb. fél éve már a pecsételő vérzés is teljesen abba maradt. Viszont 3 hónapja nekem is gombóc érzetem van. Több szakrendelést is végig jártam ahol szinte minden orvos a stresszre fogta, mivel nekem is minden eredményem jó. Ha jobban visszagondolok, a vérzés elmaradásával kezdődtek a problémáim. Pár napja jártam itt először, és ilyen véletlenek nem lehetnek, hogy pont ezek a tünetek jelentkeznek nálad is. Egyetlen eltéréssel, hogy én meg híztam. Így ma be is jelentkeztem a dokimhoz levételre. Én sem tudok már másra gondolni. Remélem a levétel tényleg megoldás lesz.
Szia Mouse1980 :) Az egyik alkalmazás a WomanLog, a másik pedig az OvuView. A Hölgynaptárnál komplexebbek, beállítható a magyar nyelv, stb. Érdemes kipróbálni, nagyon jók.
Köszi az ovutesztes infót, sajnos a patikusom nem hallott még róla, de hétfőn megkérdezem a városban a kórház patikájában, elvileg ott nem létezik lehetetlen :) A neten utánanéztem és pont ez kell nekem :)
Igen, még jó lenne 2 baba...persze, ha csak egy sikerül, már akkor boldogok leszünk, telhetetlen nem leszek :) Tuti császáros leszek, az első után már automatikus volt, bár a nagyfiam is nagyon nagy volt, így esélytelen lett volna természetes módon, elég keskeny a medencém, fájáselégtelenség is volt, stb, stb... Nem is volt baj, simán ment a császár mind a kétszer, nincsenek rossz tapasztalataim.
Köszönöm szépen, én is szorítok neked, hogy minden rendben legyen és tessék szépen jelentkezni! :) Alexandra
Bocsi véletlen megnyomtam a küldés gombot:) szóval nem tervezünk több babát, mert a férjemnek is van ezenkívül még kettő szóval összesen 5 gyerek de a két nagy nem velünk él, csak láthatásra jönnek. Ha letelik a fél év nem tudom mi lesz:( spiralt semmiképp semmilyet nem szeretnék ezek után.
Szóval én is a helyedben levetetném. De ha neked nem rögtön múlik légy turelemmel mert mindenki szervezete más és a kiürülés is egyéni! Mindenképp jelentkezz! Gondolok rád:) szép napot
Judit
Szia Ani Lea!
Érdekes, mert mar maga a tudat hogy levették a spiralt, attól máris rögtön jobban éreztem magam! Előtte nagyon kemény időszakom volt. Halálfélelem volt, hogy meg fogok halni és mindenféle halálos betegségeket diagnosztizáltam magamon:( nem bírtam aludni, vagy ha igen nagyon keveset. Szorongtam, nem bírtam enni, állandóan görcsben volt a gyomrom ettől mar hányingerem is volt, az idegességetől ment a hasam:( igazából miután levették mar a következő héten egyre jobban lettem és sokat segített az is hogy itt egyre több hasonló esetet olvastam. Most mar hiszem és tudom is hogy ez a bajom okozója. Hiszen minden leletem negatív !!!! A tied is az, szóval nyugodj meg szerintem:) a hátfájásom már másnapra el is múlt!!!
Amúgy az orvos azt mondta, hogy a javulás elkezdődése lehet csak 3 hónap múlva indul meg, mert akkora ürül ki a hormon. Azt is mondta, hogy kizártnak tartja hogy a hormon csak helyileg hat. A nyalkahartyan keresztül igenis szivodik fel. Különben amugy nem okozna ennyi és ilyen súlyos mellékhatásokat. Azt mondta fél évig ne is szedjek semmilyen hormont. Úgyhogy most óvszerrel védekezünk:) Van 4 gyönyörű gyermekem
Sziasztok,
Olyan érdekes ez, én annak idején azért maradtam ennél a módszernél mert ezt mondták alegtutibbnak, hogy ne legyek terhes, és ehhez képest senki nem említette a mellékhatásokat :( Ne értsetek félre nem vagyok mérges végülis ha gyóygszerekbe nézem a másfél évet árba ugyan ott vagyok, csak az a bosszatnó, hogy olyan sokunknak nem vált be és ehhez képest nagyon drága küttyü volt :( Viszont legalább már tudom mi lehet a bajom, mert ez az állandó kivizsgálás meg rosszullétek telejsen "kizsiberel" Judit neked a szorongás mikor kezdett elmúlni? Gondolom nem egyből... Te már nem szeretnél babát? Ha nem akkor mivel védekeztek most? Mit választottál? Alig várom, hogy hétfő legyen és beszéljek a dokimmal, remélem ég aznap fogad majd!!!!!!
További ajánlott fórumok:
- Mirena spirál
- Használhat a hormonális spirál (pl. Mirena) az erős vérzésre?
- Van valakinek Mirena márkájú spirálja? Mennyire megbízható? Milyen a menses? Milyen tapasztalatok vannak?
- Két hete vetettem le a Mirena spirálomat. Mikor számíthatok az első vérzésre?
- Mirena spirál mellett lehet Mastodynont szedni?
- Mirena spirál használata után, ki mennyi idő alatt esett teherbe?