Mirena hormontartalmú spirál tapasztalatok (beszélgetés)
Ha a kórházban teszi fel, NEM kérhet pénzt, de még magánrendelésen is sok, mert 10-ért már egy nem is olcsó orvos felteszi. Mondjuk magánrendelésen azt mondom, hogyha te annyira bízol benne, és ki tudod fizetni, a ti megegyezesétek tárgya.
Én elkerülném messzire az ilyen trógert.
Szia,en 47.000ftert vettem,szoval jo ar az neked...de az kicsit sokkolt h annyiert akarja feltenni,durva.En maganrendelesen rakattam fel es 5000 ft volt,ennyit szokott kerni 1 uh.ert is a dokim,igy ez realis ar volt.
Sztem erdeklod meg mashol :)
Sziasztok!
4,5 évig volt Mirenám, de le kellett venni alhasi fájdalmak miatt, a doki szerint minden gyulladásnál, feltételezve, hogy spirál okozza, muszáj levenni. Oké, 5 évig lehet fenn, gyakorlatilag kitermelte az árát a közel 5 év alatt. Ez volt tavaly októberében, tehát gyakorlatilag 1 éve. Most újra szóbakerült a Mirena, doki fel is írta - azóta egy másik nőgyógyászom van - mondta, hogy benne van a pakliban, hogy gondot okozhat majd, de ezt előre nem lehet tudni. Drága mulatság, ha közben mégis gond van. Mondta, hogy több patikában érdemes megnézni,mert az ára változó lehet. Én egy patikában néztem eddig, ami nálunk van, 45.800 ft. Nem tudom, ez jó ár-e, majd megnézem még 1-2 helyen. De nem is ez a lényeg, hanem mondja
a szakrendelésen (sztk) hogy a kórházban fogja feltenni a menzesz első 2-3 napján, 20.000 Ft-ért! De ez nem magánrendelő, hanem kórház,állami kórház (konkrétan Bajcsy) az ember azt hinné, hogy TB alapon működik. Nem tudom, ez mennyire reális?? Vagy nálatok mennyit kért a doki a Mirena feltevéséért?
Szia,en is ereztem a jelzoszalat az elso heten,de aztan voltunk egyutt a ferjemmel es lehet hulyen hangzik de sztem helyre rakta mert azota semmit se erzek :D tenyleg olyan mint ha ott se lenne...
Gorcsoj nekem is voltak az elso hetekbe ritkan,de nemm volt veszes.
Most inkabb az a fura h mar masfel hete van pecsetelo es most mar tobb van lehet h most mar megjon,pedig elvileg meg nem lenne itt az ideje..csak par nap mulva,aztan remelem elmulik es akkor controllra visszamegyek.
Ma van a 4.hete h fent van.
Szia!
Örülök, hogy a vérzés rendeződött, és remélem, hogy a fejfájás a injekciótól van.... akkor lassan már csak kiürül a szervezetedből.
Szép napot!
Piros
Szia!
A fejfájás olyan szédüléses-fejfájás, nem erős csak éppen nem jó. Az inyekcíót a Miréna feltétele után 2 hónapra kaptam, mert erős intenzív vérzésem volt. Gyorsan kellett valamit tenni mert nagyon véreztem. Nem is tudtam hogy mit ad be, mire utánna olvastam, rémültem meg a mellékhatásoktól(Migréneseknek nem is ajánlják) Így együtt a Mirénával..durva. Nem tudom hogy igazából melyik okozza, de én inkább az inyekcíóra gondolnék, mert onnantól vannak erős szivdobogásaim,rossz közérzete. Mostanában enyhűltek a tünetek, lehet hogy tisztulok, amennyi gyógyteát iszom nem is csodálom :)ez egy ördögi kör, várok, aztán meglátjuk!
Anita
Köszi hogy írtál.
Javult ugyan a hátfájásom de ma is fáj. A jelzőszál felrakás után másnap néztem szerintem elég hosszú, de az óta "feltekeredett" mert fent érzem a méhem körül.
Amúgy attól is diszkomfort érzésem van ha ülök és előrehajolok. Nem mindig de ma is a gyerekekkel játszottam a kis asztaluknál ülve és olyan érzésem volt szoval mintha nyomtam volna azzal hogy előre nehezedett a hasamra a súly. Egyébként vékony vagyok, nem a tulsúly miatt volt ez.
Sziasztok!
Egy hete van fent a Mirenám. A ciklus 5. napján tették fel. Hátrahajló a méhem. Még két napig volt tőle enyhe pecsételésem. Amiket tapasztaltam, hátfájás főleg a 3-4. napokon. Lett egy két pattanás a hátamon. Ami zavar és érdekelne más tapasztalt e ilyet az a következő: Alhasi szúrkálás méhemnél, és feszítő érzés mint amikor koraterhes voltam, vagy olyan érzés mintha a méhem kisebb lenne és egy mérettel nagyobb lenne a spiral és szétfeszít. Ma a petefészkemnél is szúrkált erősen. Ez a feszítő érzés mintha kő lenne az alhasamban ez normális vagy vissza kellene mennem? Annyira össze vagyok miatta zavarodva mert nem tudom ez az érzés normális e, hogy még nem is voltunk e miatt együtt a férjemmel mert mi van ha le kell venni? Nem akarom hogy valami komoly bajom legyen tőle hogy belenől a méhembe és ezért érzem a feszítő érzést. Görcseim nincsenek. Mi a véleményetek, tapasztalatotok?
Nagyon erős migréned van? Az injekciót miért kaptad? Annak még mennyi idő mire kiürül a szevezetedből? Honnan fogod tudni, hogy minek a mellékhatása?? Mert ha még az injekciónak és letelik a 3 hét akkor lehet feleslegesen vetetted le mert nem ő volt a kiváltó... Vagy nem jól gondolom? Pánikok milyen gyakran vannak rajtad és mit érzel olyankor? Meddig tart?
A mellékhatásokat nem mondták el csak azt, hogy ez a legjobb és legbiztonságosabb!! Én is hibás vagyok, mert én sem olvastam el, én tuti nem tettem fel ha végig olvasom mert ha olyan jó akkor miért van benne ennyi rossz mellékhatás????
Szia!
Várok a levétellel,ha a fejfájás nem marad el akkor vetetem le. Eleve migrénre hajlamos vagyok(bár már elég régen volt) ha jobban elolvastam volna a mellékhatásokat, lehet hogy nem rakattam volna fel. Bár kérdeztem a dokim , ő azt mondta hogy ritka a Migrén. Most hívtam, azt mondta hogy le kell vetetnem ha néhány hétig még fáj a fejem , mert az egyik a mellélhatások közül ami az arra hajlamos egyéneknél problémát okoz. Hát ezt mondhatta volna előbb is. Az inyekcíóról meg nem is beszélve, attól is erős Migrén lehet, így szuper hormon bombát kaptam...csupa szépséges mellékhatásokkal. Ez van , ami megtörtént azzal már nincs mit tenni, a problémát kell megszüntetni.
Szép napot: Anita
Szia!
Hát igen, nekem is kb két hónapja nincs mensi, azóta kezdődtek a problémák. Februárba tették fel és júliustól nincs mensi, előtte folyamatos vérzésem volt. Beszéltem több nődokival is, szerintük inkább a Depo Provera inyekció(Márciusban kaptam) okozhat nálam ilyen tüneteket, plána a Mirénával együtti hatása már nagyok sok...Most várok, iszok sok gyógyteát hogy ürüljön inyekció, ami, utólag tudtam meg hogy hónapokig kering a szervezetben, sok orvos ezért nem is szereti adni. Még adok magamnak egy kis időt, ha nem maradnak el a tüneteim, levetettem a Mirénát is .
Szép hétvégét mindenkinek!
Anita
Szia!
Köszi a választ. Még nem vetettem le, mert a dokim még várat. A mensi elmaradásával(2 hónapja nincs) ami jó is lenne de evvel egyéb más tünetek jelenkeztek. A legrosszabb a migrénes fejfájások, szédülés, de már vanna pánik-rohamos tünetek is. A nődokim szerint nem a Mirénától, szerintem meg igen. Szerintem s ha olvasom a mellékhatásokat, ez mind szerepel, miért is nem lehet ettől!? Nincs okom, amiért jelenkezhetnének ilyen jellegű problémák. Tuti hogy a Miréna generálja ezek a problémákat.
Üdv:Anita
Szisztok!
Miréna levételével kapcsolatban szeretnék érdeklődni. A levétel után mennyi idő mig a szervezet normalizálódik? Mennyi idő a tisztulás? Ha van vlakinek tapasztalata kérlek írjatok. Lehetsége hogy le kell vetetnem mert sajnos nekem migrénes fejfájásaim vannak ill. sokat szédülök,és vannak egyéb más problémák is. Várható egyből mensi? Miréna előtt nekem bő vérzéseim voltak, ezért is érdekelne hogy mit várthatok. köszi
Anita
Szia Mhajnal!
Ez az a bizonyos ördögi kör. Az egyik indukálja a másikat. Nekem - már leírtam itt a fórumon - a Miréna okozta az első komolyabb fertőzést és utána több, mint máfél évig nem tudtam kikeveredni a fertőzéshullámból. Borzasztó volt. Legalább 50 ezret költöttem különböző hüvelyflóra visszaállítókra. Vitagyn C-t is használtam többek között. Az tényleg nagyon jó, bár sajnos az sem tudta megakadályozni a folyamatos felülfertőződést. S amiért írtam neked, nekem is folyamatos hólyaghurutom volt (eleinte az Ureaplasma baktériumtól) aztán már a többi vegyes baktériumtól, ami a hüvelyemben tényeszett. Egészen addig, míg a hüvelyfertőzést nem tudtam hosszabb időre kikezelni, a hólyaghurut folyamatosan jött. Főleg ugye a szex indukálta, mert felnyomta a bacikat a hüvelyből, még ha ott aktuálisan nem is okozott gondot. Én ezt egy idő után nem antibiotikummal kezeltem, hanem Nitrofurantoinnal, mert az nem antibiotikum és nem okoz olyan galibákat, mint azok. Egyetlen - s elég nagy hátránya -, hogy nekem komoly hányingert és néha fejfájást okozott. De ennek ellenére alkalmaztam, mert ez tényleg hatásos. A végén már azt csináltam, hogy elalvás előtt 2 perccel vettem be egy pohár tejjel, s akkor a legtöbbször átaludtam a hányingert. Persze egyszer napközben is be kell venni akkut fertőzés esetén. De megelőzésre is ezt ajánlja az egyik neves urológus, csak úgy, hogy először minden este egyet, aztán csak akkor, ha szex is van, szintén utána rögtön. Lehet felet is egy idő után. A másik variáció, hogy Monural port - ami ugyan antibiotikum, de nagyon gyenge - 10 naponta egy tasakkal inni folyamatosan. Ez is megelőzi állítólag. Ja és ha hajlamos vagy a hüvelyfertőzésre, akkor 2-3 naponta patikában kapható higitandó tejsavas irigálást is ajánlok. Én ezt is csinálom minden együttlét után. Ez az egyetlen irrigálás, ami nem árt a hüvelyflórának, hanem javítja, még a nőgyógyászok szerint sem. Remélem tudtam segíteni. Szilvi
Köszi :) Remélem minden Ok lesz...
Majd irogatom a tapasztalataimat :)
Szia,tok jo h leirtal minden tapasztalatodat,es orulok h bevalt :)
igaz nekem kedden lesz 2 hete h fent van...es ma kicsit gorcsolt a hasam ujra es jelentkezett egy kis barnazas is....lehet elkezdett hatni a spiral.
A puffadas kicsit enyhult mar annyira nem veszes,de bizti idovel jobb lesz minden,hisz hozza kell szokni a szervezetnek .Varom h teljenek a hetek :D
Sziasztok!
Én is Mirena tapasztalatot szeretnék megosztani Veletek. Nekem gyógyászati okból van fenn.
38 éves vagyok és szinte egyik napról a másikra, felborult a menstruációs ciklusom. A mensesem megjött, de 15 napig véreztem. Ekkor elmentem a nőgyógyász doktornőmhöz, aki egy UH-s vizsgálat során talált is egy elváltozást a méhemben. Végzett egy egészségügyi kaparást, amellyel kitisztította a méhemet. Szerencsére a szövettan negatív eredményt hozott, de hormonproblémát (progesteron hiány) mutattak ki. Kaptam 3 hónapra Norcolut tablettát. Amíg szedtem, minden rendben volt a ciklusommal, igaz igen gyakran okozott migrént. Aztán a Norcolut után, tulajdonképpen úgy jött meg a mensesem, ahogy akart. Leginkább késett. Aztán egyszer mikor több, mint két héttel később jött meg és azt hittem talán kisbabát várok, visszamentem a doktornőhöz. Ő sajnos megerősítette, hogy a negatív terhességi tesztet és akkor ajánlotta a Mirenat, mert visszatért a méhnyálkahártya megvastagodása is. Korrekten tájékoztatott mindenről. Hogy miként teszik fel. Hogy mik a mellékhatások. És arról is, hogy ezzel tovább csökken az esély, hogy kisbabát szülhetek. (Bár ez a hormongond mellett sem nagyon lehetett volna és felmerült, hogy ez korai menopauza első jele.) Mondta, hogy nyugodtan nézzek utána neten is és beszéljem meg a Párommal. Ezután még egyszer elmentem hozzá, mert volt pár kérdésem még, majd azt mondtam vágjunk bele.
Végül 2013. július 8 -án tette fel, a ciklus 13. napján. Tekintettel arra, hogy nem szültem, fel voltam készülve a fájdalmas beavatkozásra. Sőt azt is előre megbeszéltük, hogy ha ambulánsan nem megy, akkor altatásban teszi fel, egy héttel később. Végül ehhez képest simán ment, kis feszességet éreztem a hasamban, de semmi több. Vérzést nem igazán okozott, viszont aznap és még két napig iszonyú erős görcseim voltak! Csillapítani sem nagyon tudtam. Otthon pihentem, dolgozni nem tudtam volna. A barnás váladék volt, de nem ért váratlanul. Szinte minden nap jelentkezett kisebb - nagyobb mennyiségben. A menses erős volt a felrakás utáni két hónapban és vérzéscsillapítót is kellett mindkétszer szedni, mert nem akart elállni.
Ami még jelentkezett bő egy hónapig, az a puffadás. Nagyon kellemetlen volt. Hatalmas volt a hasam és csak sport melltartót tudtam hordani, azt is egy számmal nagyobbat...
Az első menstruáció után voltam kontrollon, minden rendben volt. A Mirena a helyén volt.
Azt is megerősíteni tudom, hogy első hónapban én is éreztem a "madzagot", de most már nem. :)
Közben voltam nyaralni. Felhívtam a doktornőt, hogy ha éppen nem váladékoznék, akkor lehet medencében fürödni, nehogy gond legyen. És nem csak megerősítette, hogy lehet, hanem írt fel gyógyszert is. Amíg szedtem, addig nem volt barnázás. Úgyhogy erre is van/volt megoldás!!! :)
Egyébként a második menstruáció után (ami csak vérzéscsillapítóval múlt el), nagy mértékben csökkent a barna váladék. Sőt tulajdonképpen a harmadik menstruációm is erősebb barna váladékozás volt, enyhe vérzéssel. Most vagyok túl a felrakás utáni 4. mensesen. Szintén erősebb barnázás volt. A "köztes" barnázás megszűnt! (vagy legalábbis most ezt tudom írni, aztán később még változhat) Az ovuláció és a menstruáció idején van hasfájás, Nekem a Cataflam jött be egyedül.
A libidómmal semmi gond. Sőőőt inkább még emelkedett! :)
Összességében azt mondom, hogy nem bántam meg! Bár tény nekem elsősorban gyógyászati célból kellett. És bár ezzel szinte lemondtam a gyermekvállalásról, jó látni és érezni, hogy volt miért tenni és beválik a Mirena!!!!
De az biztos, hogy van egy nagyon jó orvosom, akivel mindent megtudtam beszélni! És mindig korrekten tájékoztatott. És, aki lelkileg is támogatott, a nehéz döntésben. Sokat köszönhetek neki és a Páromnak is!!!
Puffadás nálam csak időnként jelentkezik és pár nap alatt el is múlik.
Egyetlen mellékhatása van nálam, hogy előjöttek a pattanásaim. Gyógyszer mellett sokkal szebb volt a bőröm. Most akkora hormonbomba és a bőröm látja kárát.
Egyébként is ciki, hogy 37 évesen ilyen az arcom, bár az Ilcsi kometikumok sokat segítenek. Most gondolkozom sörélesztő tablettán, elméletileg jó hajra, bőrre.
2 hete lesz h fent van,és én is éreztem az első napokban a jelzőszálat már majdnem meg is ijedtem h ez mindig így marad....de aztán elmúlt az az érzés,biztos helyre került :D
Puffadást én is tapasztalok,az is elmúlik?
Mert estére olyan vagyok mint aki megevett egy egész hűtőt :D
További ajánlott fórumok:
- Mirena spirál
- Használhat a hormonális spirál (pl. Mirena) az erős vérzésre?
- Van valakinek Mirena márkájú spirálja? Mennyire megbízható? Milyen a menses? Milyen tapasztalatok vannak?
- Két hete vetettem le a Mirena spirálomat. Mikor számíthatok az első vérzésre?
- Mirena spirál mellett lehet Mastodynont szedni?
- Mirena spirál használata után, ki mennyi idő alatt esett teherbe?