Mirena hormontartalmú spirál tapasztalatok (beszélgetés)
Pistusz, miért hagyja meggyőzni magát a felesége minden alkalommal, ha ennyi baja van mellette? A másik kérdés ami felmerült bennem, hogy ha jelezte a feleségének maga is, hogy nem jó mert már nem az az asszony akit elvett akkor miért nem veteti le?
Nem vagyunk egyformák, de nekem amikor sorra jöttek ki a panaszaim és orvosilag minden más rendben volt én nagyon gyorsan meg akartam szabadulni a Mirenától és sok tünetem el is múlt... Ami még meg van az a szorngásom, már nem pániknak mondanám, de ez is elég nehéz, és néha a türelmem sem a régi és robbanok... :(
Aki panaszmentes annak jó, de ha nem az akkor miért kell erőltetni magunkra?
Kedves Kirszta78!
Jól érti, valóban elég rossz a tapasztalatunk ezzel az eszközzel. A feleségem már háromszor akart megszabadulni tőle, de a doki mindig lebeszélte róla. Az első hat hónapban feltételezem azért, hogy a jutalékát megkapja, utána meg azért, mert olyan sokba került nekünk, tehát még tűrni kell. Itthon 45000 forintba kerül az eszköz 10 ezerért felrakják, hat hét múlva újabb 10 ezerért UH-val megnézik, hogy a helyén van-e (persze ez magánrendelésen történt, írta itt valaki pár hsz-al korábban, hogy neki 20 ezerért akarták kórházban feltenni).
Tényleg sokba került és elég sok bajt okozott, az elején véget nem érő vérzéseket, ez mára lassan rendeződött, de hullik a haja, fáj a dereka, üvöltözik velünk mindenért, mindig fáradt...
Mi lehet az oka az egésznek? Nem tudok rájönni. Azt, hogy ettől az eszköztől van az egész, akkor tudnánk meg biztosan, ha levetetné és utána minden visszaállna a rendes kerékvágásba, ha nem tényleg bosszantó anyagi veszteség, de ha visszakapnám azt a nőt, aki a feleségem volt még egy évvel ezelőtt, annak mindennél jobban örülnék.
Orvos nem vagyok, tanácsot nem adhatok, hogy mi volna jó Önnek, ha a ciklusai rendben voltak talán nem ez volt a legjobb választás.
Mindazonáltal úgy gondolom, ha nagyon nem elviselhetetlen az eszköz megléte az Ön és a férje számára, várjon még néhány hónapot és ha addig sem javul a helyzet, szabaduljanak meg tőle, nehogy arra kelljen majd más hormonkészítményeket szednie amit ez a kütyü felborít.
Kedves Pistusz!
Ha jól értem akkor összességében rossz a tapasztalatuk a feleségével a Mirenáról.
Eddig a ciklusaim alatt semmi problémám nem volt. Se görcs semmi. Csak egy hatásos fogamzásgátlót akartam a két gyerek után. Nem igazán szerettük már az óvszert. Nos végül is hatásos fogamzásgátló mert ami óta fent van kétszer voltunk együtt a 6 hét alatt mert kinek van kedve összebujni akkor amikor vérzek.
Az ára szerencsére nem érdekel mert ingyen volt. Mielőtt nagyképünek tünnék, külföldön élük és itt ingyenes a fogamzásgátlás. Ez is.
Nem tudom meddig kell türni meddig érdemes mert nem akarom hogy több problémám legyen az egészből mint hasznom.
Kedves Kirszta78!
Azt mondanám Önnek, ne aggódjon minden rendben lesz! Erre reális esélye van. Azt mondják az orvosok, és a tájékoztató füzet is azt írja, hogy az első hat hónapba minden belefér. Tehát ettől az egy-két problémától, ha nem elviselhetetlen akkor nagyon nem kell félnie, ha már belépett ebbe a rendszerbe legyen türelmes félévig. Abban az esetben, ha a félév vége felé sem javul a helyzet, - ez is benne van a lehetőségek gazdag tárházában - akkor ne tűrjön a végtelenségig, szabaduljon meg tőle és ha megvan a számla és a doboz, meg az orvos pecsétje húszezer forintot még visszakaphat.
Ezek, amiket leírt teljesen "természetes" velejárói az eszköznek és az orvosa - lehetnek bármilyen súlyos tünetei az eszköztől - úgyis meg fogja nyugtatni, jó helyen van az eszköz, ez kell Önnek, mert ez a legjobb és legkorszerűbb dolog a világon és törekszik arra, hogy féléven túl is maradjon a dolog, mert neki ez az érdeke.
Aztán félév elteltével esetleg, amikor már felvette a jutalékát és Önnél semmit nem javult a helyzet, hajlandó lesz "lekapni", amit "feldobott" (Sajnos ez a hozzáállásuk).
A feleségemnek is ugyanez volt az egyik tünete, amit Ön írt, de ez két hét múlva elmúlt, azonban maradt, illetve inkább menetközben jött sok más, derékfájás, állandó fáradtság, csökkent libidó és a dühkitörések. Most volt egy éves kontrollon, panaszaira hívatkozva kérte az eszköz levételét, de a méhész azt mondta, hogy az nagyon is jó helyen van, attól nem fájhat a dereka, nem veszi le, különben is jó lehet tőle a vérképe, ha megnézetné el sem hinné talán. Így aztán maradt még egy ideig, amíg bírja. A derekát már CT-vel is nézték nem találnak semmilyen kiváltóokot, csak fáj, de ettől az eszköztől "biztosan" nem.
Túl nagy üzlet ez az egész, hogy elismerjék a gyakori olykor súlyos mellékhatásait.
Amúgy valamit-valamiért alapon, legtöbb nőnek tényleg kedvezően szabályozza a ciklusát, könnyebbé teszi az életét, a mellékhatások vagy jönnek, vagy nem jönnek egyénileg más és más. Ez attól függ kinek hogy bírja a szervezete a kevés, de folyamatos hormon terhelést.
A baj azzal van, hogy minden nőnek, minden problémára ezt ajánlják, akik nem járnak utána elég alaposan, hogy ez mivel járhat, mert hisznek a dokinak, majd meglepődnek, mert "viselve" derül ki, hogy használ, vagy inkább csak árt. Ön most itt tart, remélem minden jól alakul.
Sziasztok!
Nekem három éve van fenn a Mirénám, 44 éves leszek. A kezdeti 1,5 évben apróbb panaszaim voltak /pl. elhúzodó vérzés kétszer/, de - valószínű magánéleti problémák miatt- nem tulajdonítottam sok figyelmet a Miréna meglétéből eredő mellékhatásokra. Egy éve volta a vállamnál izületi tok gyulladás,-ami csoda folytán meggyógyult.
A problémám az, h. feljött rám az utóbbi 10 hónap alatt 8 kiló -erős sport mellett. Úgy érzem magam, mint a terheség alatt a lábaim elnehezültek. Korábban, csak a terhességek alatt voltak keringési és viszér problémáim, amik elmúltak, de ismét elnehezültek a lábaim. Lassan már a mindennapokban,sportban is zavar ez.
Nekem semmi mellékhatásról nem adtak infót anno.
Amúgy, fájó szívvel vetetem le,mert abszolút előnyös, de erősen gondolkodom a levételén. Van hasonló problémátok a Mirénától? Köszönöm
Szia,
Én két okból is az egyik mivel nekem panaszmentes volt a mezeszem (leszámítva, hogy 21 napos ciklusom volt) szerettem volna ha mégis menzeszelek 30 évesen!! A másik azt már akkor dönöttem el miután minden orvosi vizsgálaton túl voltam az elején nem gondoltam a Mirenára csak mikor már mindenem negatív volt, akkor jöttem vissza is ide mert mielőtt feltettem akkor sokat olvastam és akkoriba csak anyni volt, hogy pecsételődések vannak alatt nem gondoltam, hogy nagy baj lenne a tájékoztatót nem olvastam el általában agyógyszerekét sem olvasom el csak tpasztalok valamit mivel annyi negatív van benne, hogy be se venném... lehet ezt rosszul látom de ez van, márciusba kezdődtek abajok egyik napról a másikra :( már akkor 2 hónapja nem menzeszeltem a legelső tünetem a hirteken harag, idegesség volt, jöttek klimax tünetek is és egy gombóc a torokba innen indultam első tüneteim voltak, aztán jött hozzá szépen lassan derékfájás annál szét akart szakadni, hajhullás, láb fájdalom, szédülés, fejéféjs ami nálam nem volt jellemző, és állandó fáradtság, fogyás... MIután minden eredményem negatív lett levetettem inkább ennek 7 hónapja már a derékfájás hamar elmúlt hajhullás kicsit később a pánikkal még küzdők, de nem olyan erős inkább már most szorongok, de nem bántam meg, hogy megváltam tőle!!
Jelenleg gyógyszert enm szeretnék szedni pihentettem a szervezetemet gumival védekezzünk amitől rosszul voltam és kedvem sem volt a páromhoz vele de ma már ez is javult :D A rossmandba vásárlom az óvszert nekem az vált be árba is korrekt. :)
Te? Neked meg van még? Neked, hogy használ?
Ani-Lea
Te miert vetetted le a Mirenad? Mennyi ideig volt fent es mik voltak a panaszaid, hogy igy dontottel? (Sajnos meg nem volt idom visszaolvasni az egesz forumot, lehet mar irtad.) Azota hasznalsz valami mas vedekezesi modszert? Mit? Az bevalt? Koszi.
Szia!
Tulajdonképpen az lenne a legkevesebb (düh) és kezelhető is. Viszont lelkileg teljesen összezavar. Érzékeny leszek, lehangolt, majd vidám... nehéz megfogalmazni. Soha nem voltam depressziós alkat, mostanában mensi előtt vagy helyett elég gyakran előfordul.
Hullik a hajam is, amikor megjön vagy amikor ideje lenne. Egyébként nincsenek panaszaim, csak akkor, amikor mensi van/lenne.
Nehéz még erről beszélnem, mert ugye most maradt el először a mensim mégis tele voltam tünetekkel. Illetve vagyok is. Izületi fájdalom, hangulatingadozás, hajhullás stb.
Még nem jött meg, pedig azt gondoltam meg fog jönni ( a panaszok alapján). A panaszok lassan múlnak.
Tulajdonképpen azt hiszem 2,5 év kellett, hogy beálljon, ne pecsételjek, most meg kikészítenek a pms tünetek. Nem is értem.
Látom Neked is akkor kezdődtek a bajok,amikor elmúlt a mensi. Mióta vagy miréna nélkül? Hogy vagy azóta? Mennyi idő kell, hogy kiürüljön a szervezetből a hormon, ha leveszik?
Szia! Simán előfordulhat! Nekem a felrakás utáni két mensesem abszolút szabályatalan volt. Korábban jött meg és mindkét alkalommal csak vérzéscsillapítóval múlt el. Nekem a doki Dicynone -t írt fel. Jelezd az orvososnak, ír fel vérzéscsillapítót.
Kitartást, ne add fel! Nekem most van az ötödik mensesem, szinte már láthatatlan!!! :)
Szia Ancsika!
Jaj, de sajnálom, hogy a végén csak búcsút mondtatok egymásnak. Pedig a vérzés már jó irányban változott. De ha így érezted jónak, akkor ez volt a helyes út.
Remélem lesz megoldás az erős vérzésre, és nem egy vállrándítás mellett a "Legfeljebb kivesszük a méhét!", mint nekem mondta a nagyon humánus doktorka...
Szép napot! Piros
Szia,
Düh kitörésed van? Mit érzel?
Sajnos lehet ez az oka igen! Itt hárman vagyunk akiről tudok ilyen tünetet és ez elég érdekes...
Nekem akkor kezdödtek a bajok mikor már nem menszeszeltem addig másfél évig szinte a pecsételödésen kivül más bajom nem volt....... De vannak olyanok is akiknek több éve sőt csere után sincs bajuk
Sziasztok!
2 és fél éve van fenn a mirénám, elég sok panaszom volt és van. Sajnos azért lett feltéve, mert a méhem kivétele lett volna a másik alternatíva, inkább ezt "vásztottam".
Ennyi idő kellett ahhoz, hogy beérjen a mirénám, szóval most 65 napja vagyok tiszta, viszont.... lelkileg meggyötör, fizikailag szintén..
Fájnak az izületeim, túlérzékeny vagyok, gyötröm a családom, amikor sárkányosodom....
... aztán csak állok és nem is értem az egészet, mert soha nem voltam ilyen..., ráadásul hónapról hónapra nehezebb.
Most is, hogy nem jött meg, gyötörtek a pms tünetek, talán még jobban, mint eddig.
Szerintetek ez a miréna????
Szia,nekem is voltak ilyen tünetek,de mindegyik elmúlik majd idővel.
Kitartás :)
Sziasztok.Az lenne a kérdésem,hogy a Mirena hormontartalma befolyásolja a TSH szintet?Nekem a mostani vérvételnél magasabb a TSH-m,a T3,T4 viszont normális.
Köszi Hajni
Sziasztok!
A teával tisztulni szeretnék, de minden női bajra jó , rendbe teszi a hormon-rendstert, szabélyozza a mensit. A tea(palástfű,pásztortáska,cickafark)a citromfűvet pedig kapszulában szedem minden reggel, nagy adag multivitamint is szedek. A pánikra nagyon jó a meditácó, én már egy ideje csinálom, és jógázom
ha lehet naponta. Esténkén egy pohár orbáncfű nagyon jó tud lenni. Nekem segít!
Üdv:Anita
További ajánlott fórumok:
- Mirena spirál
- Használhat a hormonális spirál (pl. Mirena) az erős vérzésre?
- Van valakinek Mirena márkájú spirálja? Mennyire megbízható? Milyen a menses? Milyen tapasztalatok vannak?
- Két hete vetettem le a Mirena spirálomat. Mikor számíthatok az első vérzésre?
- Mirena spirál mellett lehet Mastodynont szedni?
- Mirena spirál használata után, ki mennyi idő alatt esett teherbe?