Méheltávolítás - akinek elvégezték már ezt a műtétet, megosztaná velem a tapasztalatait? (tudásbázis)
Kriszti1981 és Evili71!
Üdv. nektek ezen az oldalon. A műtétem történetét elolvashatjátok a 66. oldal 37748. hozzászólásánál. Szívesen segítek nektek, ha kérdésetek lenne.
Puszi
Szia
Igen, engem a Baross utcai klinikán műtöttek november végén.
A lehető legjobb helyen, ahol megtörténhet ez a műtét. És ha még a dokid is valamelyik tapasztalt orvos, akkor minden rendben lesz tényleg :)
Én az onkológián feküdtem, mert méhnyakrák miatt került sor a műtétre.
Hasi vágással műtöttek. De ha mióma miatt lesz, akkor valószínűleg a nőgyógyászaton fogsz feküdni. Kivéve, ha pont onkológus a dokid, mert akkor az osztályára fektet.
Onkológia 10 pont, intenzív örző 10 pont.
Én, több, mint 10 éve járok a klinikára a dokimhoz, egy méhenkívüli terhesség okán végzett laparoszkópiás műtéttel kezdtem, majd 7 éve, 2 hónap terhesosztályon való bentfekvés után császárral folytattam. Úgyhogy tapasztalatom van bőven a klinikáról.
Júliusban a konizaciókor a nőgyógyászaton feküdtem, de az csak 1 nap volt. Arra is 10 pontot adtam.
Mindkét osztály, tiszta és szép volt. Nővérek, osztályos orvosok profik.
Egyik nap délelőtt befeküdtem, délután hashajtás, hajnalban beszúrták a branült, lement egy infúzió és a kijelölt időpontban át kellett sétálni a műtőhöz.
Műtét után 24 órara az örzőbe fogsz kerülni, ott mindent megtesznek, hogy elviselhetővé tegyék a műtét utáni időszakot. Kapsz egy listát, mit vigyél magaddal majd a műtőbe, hogy az intenzíven legyen mindened, ami kellhet.
Reggel már fel kell állni, lemosakodni. Segítenek.
Aztán lehet sétálgatni. Katétert rendszerint ki is veszik, ha nincs semmi gond.
Katétert a műtőben teszik fel altatás után, így semmi kellemetlenség nem ér ezzel kapcsolatban.
Műtét előtt a diétás nővér felkeresett és elmondta hogy kell diétázni a műtétet követően. Rögtön lehet kezdeni probiotikumot szedni, espumisant, hogy a bélgázok ne gyötörjenek annyira. Fájdalomcsillapítót, frontint reggel-este adják, amíg kéred.
3. napon várták a székletet, addig teljesen kímélő kaját is adtak persze, de a műtét előtti hashajtástól nem is várható előbb. Nekünk ezen a reggelen adtak egy kis Laevolacot. Én tudtam wczni és a dokim másnap haza is engedett. Tény, ami tény, jól voltam. Persze voltak fájdalmaim.
Ezután extra pihi otthon, kímélő életmód, sok vitamin, C E, sok folyadék, normaflore. Elég gyenge voltam otthon egy pár napig, hőemelkedésem volt. Műtétet követően 1 héttel varratszedés.
4 hétig azt hiszem tényleg szigorúan kíméltem magam. Hol itt fájt, szúrt, hol ott. De minden szépen elmúlt. Türelmesnek kell lenni és nem szabad siettetni.
Pitty-puttynak tűnik így összefoglalva leírva, de azért persze nem az. 😯
Ez egy nagy hasi műtét, ami nagyon komoly dolog, komoly megterhelés a szervezetnek. Velünk eszerint is bántak az onkológián.
De tudunk segíteni magunknak is, ha nem ellenkezünk a sors akaratával, hanem eldöntjük, hogy igenis végigcsináljuk, igenis ügyesek leszünk! Voltak összezuhant sorstársaim is bent, de sikerült őket felráznom és elviselhetőbbé tenni az elviselhetetlent.
Fel a fejjel mindenkinek! ❤💋
Nagyon drága vagy! 😍Tiszta szívből kívánom neked és mindenkinek, aki még előtte áll, hogy menjen minden olyan simán és problémamentesen, mint nekem! 😙😙😙
Csan erősen, bátran. :) Minden rendben lesz.
Szia!
Köszönöm a felvilágosítást.
Kedves Kriszti1981!
Engem a Kékgolyóban műtöttek, hosszanti vágásom van köldökig, méh+2petefészek petevezetővel lett kivéve. Vénásan+maszkkal altattak.
12kor kezdődött a műtét, 13.30körül toltak ki, az őrzőben felkeltettek, amire csak halványan emlékszem, aztán 6körül ébredtem fel rendesen. Semmilyen fájdalmam nem volt, csak nagyon éhes voltam.Óránként magától ment a vérnyomás mérő és monitoron voltam. Viszont aludni már nem tudtam utána sajnos, így csiga lassúsággal telt el az idő. Valami nehezék volt a hasamon végig. Másnap reggel megmosdattak és átkísértek a szobámba. Aznap délután vették ki a katétert és onnatól egyedül jártam wc-re. Jött gyógytornász és megmutatta hogyan kell oldalt felülni, hogyan támaszd meg a hasad, ha köhögni/tüsszentetni kell esetleg. Infúzióban adták a bélmozgatót, lehetett kérni fájdalom csillapítót és nyugtató/altatót is, de nekem nem kellett. Enni csak este kapta 3szál ropit. Inni lehetett teát, mentes vizet. Már farkas éhes voltam, mire reggel végre kaptam enni rendesen. Pénteken műtöttek, kedd reggel mehettem haza. Vízálló kötszer volt a seben, így akkor már lehetett otthon rendesen zuhanyozni, addig a kórházban csak részletekben tudtam tisztálkodni. Pénteken visszamentem, kiszedték a kapcsokat és attól kezdve már minden ok volt! Nekem szerencsém volt, mert nem volt semmilyen fájdalmam, sem emésztési vagy vizelet gondom, a sebem is szépen és hamar gyógyult. 6 hetes kontroll után fokozatosan visszaálltam a műtét előtti aktív sporthoz, a kórházban előírt diétát csak 1 hétig bírtam, mert szorulást okozott. Hunyadi keserű vizet ittam esténként 0,5dl és attól minden rendbe jött, utána már mindent ettem, csak szénsavasat és a hüvelyeseket nem.
A hőhullámok már a műtét másnapjától kezdtek jönni, és most 9 hónap elteltével is megvannak sajnos, ami éjszaka zavar, mert ha felébredek nehezen tudok csak visszaaludni, de ennél több negatívumot nem tudok nekem mondani a műtét óta!
Ha bármi kérdésed volna, írjál nyugodtan akár priviben. A sote2-ről sajnos nem tudok semmit.
Üdv,
Edit
Üdv.az új tagoknak!
Holnap,vagy azután már bővebben is tudok beszámolót tartani vidéki kórházból.
Úgy emlékszem műtöttek azon az I.en valakit.
Én sem emlékszem gyakorlatilag semmire. Betoltak a műtőbe, addigra elmúlt az előtte hónapban rámtört iszonyatos stressz is. Három-négy mondatot beszéltem az altató dokival, akiről kiderült, hogy ismerjük egymást, közben egy hang megkérdezte, hogy mehet-e a vénás altató, de itt hirtelen filmszakadás lett. Az őrzőben ébredtem, de csak kb. 5 percre voltam észnél, az pedig elviselhető volt. Utána , 4-5 óra múlva tértem magamhoz, de már simán elviselhető volt.
Másnap már könnyebb egy kicsit és gyakorlatilag napról-napra jobb az első hét. Utána elég hullámzó, vannak jobb és rosszabb napok, de hidd el, kibírható.
Köszönöm Lisa35🌹🌼
Többek között te vagy az egyik példaképem.😍😍😍
Sziasztok!
Csatlakozhatok én is? Engem 31-én műtenek.:( Egyenlőre úgy néz ki hogy szintén hosszanti vágással. Arra kell készülnöm hogy minden megy a kukába, bár a méhnyak és a bal petefészek egy része még a műtét közbeni szövettan függvénye lesz...
Óh, már megint egy új tag:(
Szia Kriszti, üdv a körünkben.
Olvasgass és kérdezz, ha tudunk, segítünk.
Nekem 8 hete volt a műtétem laparoszkóppal,(méh, méhszáj és petevezetékek mentek, a két petefészkem maradt), de a most épp aktívak között van olyan, akit vágtak.
Sziasztok!
Kriszti vagyok 36 éves és jövő héten vár rám radikális méheltávolítás.
Atinah és Vony!
Ezer drukk megy! :) 🌸
Könnyű, elviselhető ébredést kívánok, kevés fájdalmat. :) :) Problémamentességet!
Köszi, nekem még várnom kell egy kicsit...
Holnapra sok erőt és kitartást! 💖
Tavaszra🌺már mindannyian elfelejtjük ezt az egészet!😉
Köszönjük szépen a drukkot!🌹🌸🌻
Csak pozitívan nézünk a dolgok elébe!🍀
Neked is minden jót kívánok Katonca!
😍😍😍
Köszönjük Mniki!
Minden jót kívánok én is neked!🌹🌺🌸🌼
Szia AtinaH!
Már vártalak.Neked délután kellett befeküdnöd?
Nekem délelőtt.Igaz másfél órát várakoztunk a folyosón,mire ráért az egyszem nővér a sok teendője mellett foglalkozni velem.Én is a produkcióra várok😀😀
Egyelőre csak görcsölök.😉
Vony, Anitah holnap gondolunk rátok! Kitartás csajok
Egy kalappal 😘🍀🍀
További ajánlott fórumok:
- Élet a méheltávolítás után
- Szerintetek érdemes őszintének lenni az ismerkedés időszakában? Megosztanátok a tapasztalataitokat?
- Akiknek a kisfiát műteni kellett, mert nem szállt le a heregolyója, megosztanák velem a tapasztalatait?
- Nem minősülök hátrányos helyzetűnek, csak mert 20 éve elvégeztem egy szakmunkásképzőt?
- Fogyás pajzsmirigy alulműködéssel, kinek sikerült már? Megosztanád tapasztalataidat?
- Milyen magzatvizsgálatokat ajánlott elvégeztetni 38 évesen belekalkulálva a vetélési kockázatot is?