Megkésett beszéd - ha későn kezd beszélni a gyerek (beszélgetés)
:o)))) én se szoktam mondani, ha pisilek, hogy pisi.... Te igen? :o)))))
Kiscsopis volt a lányom, amikor behivattak az oviba, hogy valami felmérést végeznek, és mondjam már meg van-e beszédhibája a lányomnak, mert még nem halották a hangját, pedig már több mint fél éve odajárt akkor. Nyugi... még visszasírod ezt a kis csendes időszakot! :o))Hja, és az, hogy mondd szépen, hogy... nah, az garantáltan nem vezet sehova. :o)
Ha lesz mondanivalója, akkor majd beszél. :)
szia!
hát lehet hogy lusta.de a bölcsbe sem jeleskedik. a ott a gondozónők is azt mondják hogy csak utánozni hajlandó
sőt ha bilizik is csak annyi hogy lehuzza a gatyáját és semmi beszéd. csak simán pisil.
legalább mondaná hogy pisi. de még azt sem
néha olyan érthetetlenül beszél csak halandzsa megy
aztán volt olyan hogy a nagy számolt 10-ig és a kicsi meg figyelte és mikor a nagy eljutott 5-ig megszólalt a robika hogy 6,7,8,9,10 ugy meglepődtünk
de ennyi. soha többet nem számolt
csak halandzsázik és utánoz. pedig márc. ba 3 lesz
nekem is annyi mint Katának,ebben a két fórumban jól kiveséztük,és közben elkezdtek beszélni a csemeték.Szerintem te előrébb vagy mint mi voltunk,vagyis az enyém nem volt hajlandó utánnam mondani semmit.Enyém is volt bölcsis,tesó nálunk is másfél évesen mondatokban beszélt,a kicsi mozgásilag úgy volt mint te leirtad,viszont még annyit sem mondott mint a tied.Ahogy az ovi megkezdődött elvittem logopédushoz,mert óvónénik megjegyezték hogy nem értik a gyereket.a szakem,ber visszaüzente hogy legyenek türelmesebbek:)Bennünket sem nyugtatott meg hogy másé is így volt,aztán elkezdett beszélni,viszont tény hogy ha nem is egyik napról a másikra,de naponta modnunk valami újat.Kata nekem azt tanácsolta anno hogy irjam le hány szót is mond,és majd meglepődök,nem is kevés...esetleg megpróbálhatod hogy megnyugodj!
Ha mondja utánnad,szerintem simán csak lusti:)
sziasztok! tudom már a másik fórumba is irtam de még mindig kéne ötlet, hogy lehetne a fiam rávenni a beszédre,vagy egyáltalán miért nem akar egyáltalán beszélni?
a fiam márciusban lesz 3 éves és nem akar beszélni csak ha a szájába rágom a szavakat. pl:mondd hogy kérek , mondd hogy kakaót
és ha már kb 10 szer elismételem nagy nehezen megszólal.amugy ügyes gyerek jó mozgású mindent elsőre megcsinál de beszélni lusta, kényelmes neki hogy igy is megérteti magát.nem vicc de két évesen hamarabb megtanult kerékpározni mint beszélni. amugy bölcsis és ott is csak max utánozni hajlandó.de magától nem szólna. a naggyal nem volt igy ő már másfél évesen kerek mondatokat használt. ő lány.
most mi legyen?mikor tanul meg rendesen beszélni?
márciusba lesz 3. hogy menjen igy át majd oviba?majd ott sem szól?csak elvesz ami kell neki?ha nagyon akarom akkor beszél de csak akkor ha erőltetem. de magától nem szól.
valakinek van valami tanácsa?
köszi
szia!
igen a másik szobából meghallja ha szólok hozzá nem kiabálva hogy gyere
és nagyon jó hallása van sokszor olyat is meghall amit nem kéne
reméljük jobb lesz mert most el vagyok csüggedve
pláne hogy a lánytesóval tized annyit sem beszéltem és szinte mindent magától megtanult
a kicsi meg csak a beszédben maradt el. és csak akkor beszél ha tényleg a szájába adom a szavakat és akkor is nagyon sokára.még a bilizés is csak ugy megy hogy nem szól csak lehúzza a gatyáját
akkor sehogy sem erőltessem?hogy rábirjam a beszédre?
Csak, mert a másik topikban már leírtam, így ide is.
Döme mondatokban beszél, és használja a rahozást, az én te mi szavakat. Elmondja az apuja, anyuja, tesói nevét, és hogy hol lakik. Tehát, már egész ügyes, és érthetően beszél. Nincs kínai. :)))
Bár kicsit még le van maradva, rohamosan fejlődik. remélem jö9vő nyárra utoléri a többi ilyen korú gyereket.
Tanács?
Ne erőltetsd. Oviba mehet, ha nem beszél, akkor is. Nem veszi el majd a dolgokat, hanem megérteti magát, ha nem akar megszólalni. Szerintem türelem, 3 éves kora után ráérsz elvinni orvoshoz. A hallása milyen? Ha suttogsz, akkor is figyel rád?
Ezt jó tudni, és ha még utánad is mondd szavakat, én nagyon nem aggódnék.
Tapasztalatból mondom. A fiam 4 éves, és mostmár lehet vele beszélgetni, de 3 éves elmúlt, mire mondatokban beszélt. Addig csak szavakat, és halandzsát mondott. Már elmondhatom, hogy bár még le van maradva, rohamosan fejlődik a szókincse, már énekelget, és verset próbálgat tanulni. Használ igekötőt, és mindent. Tehát szerintem türelem.
sziasztok!
tanácstalan vagyok, a fiam márciusban lesz 3 éves és nem akar beszélni csak ha a szájába rágom a szavakat. pl:mondd hogy kérek , mondd hogy kakaót
és ha már kb 10 szer elismételem nagy nehezen megszólal.amugy ügyes gyerek jó mozgású mindent elsőre megcsinál de beszélni lusta, kényelmes neki hogy igy is megérteti magát.nem vicc de két évesen hamarabb megtanult kerékpározni mint beszélni. amugy bölcsis és ott is csak max utánozni hajlandó.de magától nem szólna. a naggyal nem volt igy ő már másfél évesen kerek mondatokat használt. ő lány.
most mi legyen?mikor tanul meg rendesen beszélni?
márciusba lesz 3. hogy menjen igy át majd oviba?majd ott sem szól?csak elvesz ami kell neki?ha nagyon akarom akkor beszél de csak akkor ha erőltetem. de magától nem szól.
valakinek van valami tanácsa?
köszi
Ó, este tíz után ne beszéljen a gyerek, hanem aludjon. Holnap ovi!
:)
fejlődünk:)) pedig nem járunk sehova, se fejlesztés se logopédia, olyan másfél hónapja.
nem erőszakoskodok, vagyis mégis, de másként, mert nem tűnik fel neki, hogy mit akarok :))
csak az a baj, hogy csak nekem mondja.. se a családnak nem szólal meg, se az oviban:(
annyira félénk.. sokszor könyörgök én is egy szóért órákat...
de már haladunk:) Nevek, színek, gyümölcsök, kérek.. stb:) és 3 szám kivételével 10-ig számol:)
Az én kisfiam idegrendszeri sérüléssel született, rángógörcsei voltak. Gyógyszert kapott, és fél éves korára meggyógyult.De éppen emiatt, ha valamiben nem úgy fejlődött, ahogy az átlag, én rögtön megijedtem, hogy ez biztos a sérüléséből maradt vissza. Ezért, amikor 2és fél éves korában még nem beszélt (egy szótagot sem tudott kimondani, csak artikulálatlan torokhangokat adott ki), nem vártam tovább, hanem vittem orvoshoz. A gyerekorvos mondta a szokásos szöveget, hogy fiú, és várjak 3 éves koráig, majd beszél. Szerencsére erőszakos voltam, így el kezdtek vele foglalkozni a Nevelési Tanácsadóban, és otthon speciális tornát kellett vele csinálnunk. A megfelelő mozgás visszahat az idegrendszer fejlődésére, minél kisebb a gyerek, annál jobban. (Ezért tornásztatják a sérült újszülötteket). Néhány héten belül el kezdett
beszélni, hatalmas szókinccsel. Nem szabad belenyugodni, hogy nem beszél a gyerek, mert esetleg lemarad a megfelelő (korhoz kötött) fejlesztésről.
hmmm...én is....
Igaz Bencénél átéltem ezeket,most is rendkivül választékos a szókincse,talán ezért is még szokatlanabb most Mátéval ez a nembeszélünkdolog...
Most már beszél,mondatokban,napról napra...3és fél éves,most kezdi rohamosan bepótolni az eddigieket,kb egy hete rengeteget fejlődött...borzalmasan beszél,de már szavak,mondatok....és tudom hogy változik még nagyon sokat!
Ennek nagyon örülök.
Jó, ha az ember gyermeke beszél.
Beszél a gyerekem! Mondatokban. De nem mindig, mindenkivel.
Nincs vele semmi baj, most voltunk pszichológusnál. Szóval, ne aggódjatok.
További ajánlott fórumok:
- Hány hónapos/éves volt a gyereked, mikor elkezdett beszélni?
- Ha a gyerek nem akar beszélni...
- Ti hogyan tanítottátok meg a gyerekeket egyedül enni, bilire szoktatni és rávenni hogy próbáljon beszélni?
- Mikor kezd el mondatokban beszélni egy gyerek?
- Szerintetek mikor ideális komolyabb dolgokról beszélni egy kapcsolatban? (pl. összeköltözés, gyerek...)
- Megkésett beszédfejlődés?