Lisztérzékeny lettem... (beszélgetés)
Tejeskávé? Azt lehet.
Húsok: marhahús- tartalmazhat glutént. Hiszen legelő állat.
Nagyon szívesen segítek bármiben! Ha csak egy valaki közületek betartja a diétát, és változást ér el, az nekem már egy hatalmas siker.
Az elején nehéz lesz, ez tuti. De ha megszokod garantálom, hogy nem akarod vissza. A betegek is mondják, hogy nem könnyű, van aki be se akarja tartani, mert elkeseredik. Aztán jönnek vissza 1-2 hónap múlva, és lényegesen jobban érzik magukat. Van aki azt mondja, hogy neki ez már életforma, és nem adná semmiért!
Tény, hogy nagyon drágák a glutén mentes cuccok, erre is kitértem az előadásomban. Vannak olyan boltok ahol kapsz törzsvásárlói kártyát is.
És hidd el, szar a glutén mentes kenyér, de ha megszokod lehet már nem lesz olyan szörnyű. Sajna szörnyűbb ez a sok tartszeres kaja, amit összevesz az ember. És ha belegondolsz az sem kevés pénz, és mi van benne!
Sok sikert mindenkinek!!!
Ha kérdés van írjatok!
Teljesen igazad van.Ilyenkor látja be az ember,hogy elcseszett valamit.
Köszi a segítséget!
Nem csináltam volna lisztérzékenyégből előadást több 100 embernek, köztük híres orvosoknak, professzrokonak, ha nem lenne fontos ez a betegség.
Higgyétek el érdemes odafigyelni rá, és tartani a diétát, mert aki nem tartja annak csak sokkal nehezebb lesz.
Én elhiszem, hogy ebbe a mai világba amikor az ember állandóan dolgozik, stresszel, gyereket nevel könnyebb levenni a vegetát és beleszórni a kajába, meg könnyebb a Danone joghurtot megenni, mint egy kiadós szenyót csinálni, de hosszú távon nem mindegy meddig él az ember, pláne ha van gyereke, családja akiről gondoskodni kell.
Tényleg régen sem volt Maggi kocka, vegta, Milka csoki, Danone, pudding, meg joghurt... De nem is volt ennyi bélbeteg mint most.
Ehettek csokit, de minőségit, min. 80%-osat.
Azért azt elmondom, hogy a Milka legjobban mindenféle adalékkal telerakott csoki.
Nem tudom mennyire szeretitek, de ha azt elkezdi az ember enni, akkor eteti magát, és nem tudja abbahagyni.
Ha már mindeképp édességet szeretnél enni, akkor olyan csokikát válassz ami min. 80% kakaótartalmú.
Hát, nem tudom, én 25 éves vagyok, de nem jutna eszembe vegeta, meg leveskocka... Mondjuk én hallom minden nap hogy nem jó, meg szar, meg mi van benne! A húslevesbe több zöldség kell, és akkor nem kell bele vegeta.
Hidd el, ha lemondassz róla, többet nem is akarod használni.
Szagolj csak bele, nekem eleve büdös. De ha mindenképp vegeta, akkor inkább natur vegamix. Marha drága, de az darált zöldség, nem sós szar.
Hízni szerintem nem fogsz, de jobban fogod magad érezni, az emésztésed is jobb lesz, ezáltal a közérzeted is!
Tudom, hogy rossz a glutén mentes kenyér, de sajna az összes többiben glutén van.
Joghurt: natur joghurt amibe rakhatsz gyümölcsöt, mézet. Én egyszer kipróbáltam. Nem olyan mint a bolti, de finom. Nincs az az utóíze.
Nektek nagyon kell vigyázni a bélflórátokra, bélbolyhaitokra! Szóval óvatosan mindenféle konzerv, leveskocak, és ételízesítővel.
Régen sem voltak divatosak ezek a dolgok, mégis elkészültek az ételek! Ha másért nem, a gyerekeitekért dobjátok el ezeket. Hiszen abból a kajából ők is esznek, és ők lehetnek érzékenyek rá. Lásd: tartósítószer allergia.
Nagyok sok olyen beteg jön hozzánk, aki el nem tudja az életét leveskocka, és vegeta nélkül képzelni. Aztán jön mert valami kiütötte... Vajon, mi? Tartja a diétát, és elkezd szépen fogyni, amit addig nem tudott...
Édesség is...az összes??:o(Még a leveskockáról lemondok szívesen,de egy-egy csoki...Ritkán sem lehet ilyeneket enni?
A hasamra azért kérdeztem,mert olv.vhol,hogy gyerekeknél ez is egy tünete a lisztérzékenységnek,hogy nagyon kidomborodik.
És akár hízhatok is,ha kerülöm a gluténes dolgokat?Javul a felszívódás és ezáltal?
A készen vásárolt gluténmentes kenyér ehetetlen.
Szóba jött a joghurt.Azokkal mi helyzet?
Azért arra figyeljetek, hogy azért mert valamire nem írják rá, hogy nincs benne ez meg az, az nem jelent semmit!
Sajnos ne nem fogja a cég reklámozni, hogy tele van E-betűvel, tartszerrel, színezékanyaggal, gluténnel és mindenféle sz@rral.
Pl. frankón ráírják a 100%-os gyümölcslére, hogy tartszer mentes! Veszik is a népek, hogy jaj ez 100%-os, egészséges... Aha... Ha ez igy lenne. 100%-os az amit te otthon facsarsz. Ha nincs benne semmi adalék, akkor mitől van olyan szép sárga színe a narancslének, mitől áll el hónapokig? ÉS mitől van furcsa szaga?
Szóval nagyon oda kell figyelni!
Nem buták a kérdések!
1. A nyomokban glutént tartalmaz, azt jelenti hogy a búzának olyan részét is belerakják bizonyos dolgokba, amit a lisztérzékeny nem ehet. Nem eheted!
2. Húsleves kocka??? Sajnos meg kell tanulni, hogy az összes tartósítószert el kell kerülni. MNDENT!!! Persze amit lehet. KENYÉR TILOS!!! Májkrém, húskészjtmény, édesség... ilyeneket nem szabad enni.
3. Diétával karban lehet tartani a betegséget, és tünetmentesíteni, de soha nem fogsz meggyógyulni!
4. Igen, lehet, hogy ettől nem tudsz hízni.
5. Szerintem a szülés nem hozhatta ki, de erre biztosan nem tudom a választ! Inkább maga az életforma. Van egy érzékeny alkatod, nem tudtad, hogy lisztérzékeny vagy, etted a gluténes dolgokat, és ez felhalmozódott, és max. a terhesség csak rátett.
5. Azt sem tudom, hogy visszahúzódik-e a hasad... Az lehet a terhesség miatt olyan amilyen.
6. A glutén mentes termékek a csomagolás hátulján áthúzott búzakalásszal van jelezve.
Sima boltban nem nagyon vannak ilyen termékek. Inkább bio illetve kimondottan lisztérzékenyek boltjában. Tudni kell, hogy nem olcsók ezek a dolgok, de muszáj tartani a diétát, mert súlyos következményei lehetnek! A betegek is panaszodnak hogy drága, de az évek során megtanulták, hogyan lehet kihozni a legolcsóbban az étrendet. Sokan sütnek otthon kenyeret, csinálnak főtt ételt. ÉS A LEGTÖBB ILYEN FÉRFI!!! Én is csak lestem, hogy férfi létére ő süt, főz magára. Sok betegnél az egész család átállt a diétára.
Nem mondok mást, mint egy fél kg-os glutén mentes kenyér 1500.- ft. Szóval érdemes otthon sütni. A liszt sem olcsó, de olcsóbb.
Fontos a vérvétel!!!
Elsősorban a gliadin ellenes antitestet, az endomysium ellenes antitestet kell megnézni, és a vérképet.
Aki dohányzik, annak csak ront a helyzetén!
Szóval..lehet buta kérdések,de nem tudok sokat még erről betegségről.
Mit jelen,hogy nyomokban van vmiben glutén?Pontosabban azt már nem is ehetem?Ha a húsleves leveskockából is készül,akkor hagyjam?Esetleg amilyen gyorsan jött,úgy el is múlhat vagy ha már ezt diagnosztizálták,akkor örökre tart?Én elég sovány vagyok és nem tudok hízni.Lehet ettől?A szülés kihozhatta(6 hónpja szültem)?A hasam elég nagy mardt,lehet ettől?Esetleg visszahúzódik ha tartom rendesen a diétát?Hol van leírva,hogy miben van glutén és miben nincs?Hogy tudok a boltban eligazodni?
Hirtelen ennyi...
Még egyszer bocs,ha nagyon buták a kérdéseim...
További ajánlott fórumok:
- Ez lisztérzékenység lehet?
- Valószínűleg lisztérzékeny vagyok. Érdemes allergológushoz fordulnom?
- A lisztérzékenységről szeretnék mindent tudni. Tud valaki ebben segíteni?
- Mennyi idő alatt készül el a lisztérzékenység vizsgálat lelete?
- Búza/rozsfehérje intolerancia vs. lisztérzékenység
- Segítség! Mik a lisztérzékenység tünetei?