Lisztérzékeny lettem... (beszélgetés)
India, az orvosi hetilapban írtak teljesen helytállóak. Ez már nagyon régen ismert, sőt több előadás témája is volt. De itt szó sincs róla, hogy a nem helyesen diagnosztizált betegekről lenne szó. Azokról van szó akiknek nincsenek tünetei mégis károsodnak a bélbolyhai. Ha nem vizsgálták volna ki őket (vérvétel és bélbiopszia) akkor honnan tudnák, hogy látensek, tehát szemmel látható tüneteik nincsenek.
Persze, hogy a Lé nem "zárt klub" én csak a költséges és egy életen át tartó, sokszor nem könnyű diétától próbálok mindenkit megóvni aki nincs korrekten kivizsgálva.
Az, hogy divatbetegség onnan szedem, hogy egy ismert művésznőnk nyilatkozta, hogy ő lisztérzékeny, allergiás a fehér lisztre! :))) ezért csak teljes kiőrlésű lisztet fogyaszt :=(((
Érdekes nem??? Akkor lettem nagyon mérges amikor egy ismerősünk az orrom alá dugott egy cikket ami a Vargha-féle gyógymódról szólt. Talpmasszázzsal meggyógyította a lisztérzékeny kisfiút!!!! Erre az ismerősünk azt mondta, hogy micsoda anya vagyok én aki nem hajlandó elvinni a gyerekét ehhez az "orvoshoz" meg megszabaduljon a LÉ-től.Mert én azt akarom, hogy beteg legyen!!! :(((
Hiába mondtam neki, hogy a Lé egy autoimmun betegség és nem gyógyul meg csak a diéta hatására. Illetve arra sem gyógyul meg csak nem lesznek tünetei az illetőnek aki helyesen diétázik.
Egyébként a lisztérzékenység (helyesen coeliakia) teljesen más mint a liszt allergia!!! A tünetek ugyan azok, mégis az allergia pár év alatt a diéta hatására elmúlhat, a coeliakia pedig nem múlik el soha!!! :((( Tehát marad egy életen át a költséges és sokszor nehézségekbe ütköző diéta :(
marel, nem haragszom, de nem hiszem, hogy ez zart kor, es csak orvosi igazolassal lehet belepni. (vagy igen?)en teljesen megbizom ebben a avizsgalatban, amin voltam, raadasul dietetikus is az illeto! es biztos lehetsz benne, hogy nem megyek el sem emara, sem pedig biopsziara!
szerintem nem divatbetegseg lett a LÉ, hanem inkabb nepbetegseg, vagy hivhatjuk allergianak is. a lenyeg ugyanaz. elkerulni a glutent.
egyaltalan nem gondolom koltsegesnek, vagy koltsegesebbnek, mint mondjuk egy atlagos (es egeszseges!!!!) bio taplalkozast.
de hivhatjuk paleolit etrendenk is.
tenyleg, Szendirol mi a velemenyed?
egy orvosi hetilapbol:
Aktív coeliakiás betegekben a Th1 citokin (IFN-g, IL-2) és Th2 citokin (IL-4, IL-10) fokozott expressziója mutatható ki mind a szövettani mintákban, mind a perifériás vérben. Klinikailag tünetmentes (silent/látens) coeliakiás betegekben ezzel szemben a perifériás vérben nem mutatható ki az IL-2 és IL-4 mRNS expressziója (33).
Az ismert coeliakiás esetek prevalenciája és a népesség szûrésekor észlelt lényegesen nagyobb prevalenciaértékek között fennálló nagy különbség értelmezésére az ún. jéghegy-elméletet állították fel (36). Az elmélet szerint a coeliakiás betegek többségét klinikai tünetek hiányában nem ismerjük fel, ezek az ún. silent (más néven: szubklinikus), illetve a látens csoportba sorolhatók. A silent coeliakiába tartozó betegek vagy teljesen tünetmentesek, vagy csak minor, nem diagnosztizált tüneteik vannak, de vékonybél-nyálkahártyájuk kóros viszonyokat mutat. Ennél a csoportnál is fokozott az intestinalis T-sejtes lymphoma kialakulásának kockázata, ezért a silent coeliakiás betegeknél is ajánlott a GMD betartása.
Shando!
Én a Schart a Tescoban vettem ennyiért. De most a 20 éves évfordulón is 1100-ért árulták. Ma megint vettem az Interspaarban Free-Fromot. 699,- Ft volt, de csak 2 csomag volt kitéve. A barna kenyeret nem viszik tőlük, mert azt még mindig 900 Ft/500 gr áron árulják. Hát ennyiért ki veszi meg?
Én úgy számoltam, hogy egy kenyér kb. 240 Ft-ra jön ki igy, ezt 2 napig elég és 8 szendvicset tudok megcsinálni belőle. Persze a munkámat és a gázt nem számoltam. De összeállítani egy kenyeret nem sok idő, aztán keleget magában. Utána már nics igazán munka vele.
Én egyszer sütöttem Glutenix-ből, de nekem nem sikerült. Van ismerősöm aki abból süt és állítólag neki bevált. Nekünk valahogy nem jött be. A Naturbitet sem használom. Maradok a jól bevált Schar, Fe-mini, Free-From, Beiker kenyérporoknál. Az Emesét is csak száraz sütikhez használom. A bejglit kb. 40-45 percig sütöttem.
India!
Ez a táplálkozási tanácsadó már rosszul hangzik. Ne haragudj! Már régebben is írtam, hogy a géppel megállapított gluténérzékenység valószinűleg nem igaz! A gluténérzékenységet csak EMA vizsgálattal és bélbiopsziával lehet diagnosztizálni.
Lehet, hogy jót tesz az ha kihagyod ezeket az ételeket de egyáltalán nem biztos, hogy lisztérzékeny vagy. Mindenképp olyan helyen nézesd meg magad ahol értenek ehhez! Addig ne vállalj egy életen át ilyen költséges diétát ha nem biztos a diagnózis. A táplálkozási tanácsadók és a természetgyógyászok mostanában nagyon sok embernél állapítanak meg ilyesmit (jó sok pénzért) minden alap nélkül. Sajnos divatbetegség lett a LÉ: :))))
sziasztok,
nekem ponthogy nem hasmenest okozott, hanem epp ellenkezoleg, allando, kronikus szekrekedest es puffadast. es soha smmyilyen formaban nem tudtam, tudok lefogyni. illetve az asztmamat is ennek tudom be.
tavaly nyaron tunt fel eloszor, h valami problemam lehet a kenyerrel. raszoktunk a parommal a bio teljes kiorlesu tonkolykenyerre. par het utan iszonyu beteg lettem, sulyos asztmas horgohuruttal (amugy nyaron szinte sosem "jott elo" az asztma) de igazan nem foglalkoztam vele, elhesegettem a gondolatot...
nem szokvanyos modon derult ki, h bajom van a glutennal.
nemreg voltam egy taplalkozasi tanacsasonal, egy spec geppel mert. o mondta, h a szervezetemnek nem jo a gluten, keruljem el. megcsinaltam a gyogyszertari tesztet is, de az negativ lett, bar akkor mar alig ettem glutent, es allitolag igy mar nem nagyon lehet kimutatni verbol...
2 hete viszont teljesen elhagytam minden glutenos dolgot (meglepodtem, h meg a majkremben es a gorog joghurtban is van))) apuffadas szinte teljesen elmult, a szekrekedes habar javult, de meg mindig nem az igazi ))) igaz 37 evnyi gluteneves utan, gondolom odore van szuksege a szervezetnek, amig regeneralodik...
Szendi honlapjan olvastam a rejtett glutenerzekenysegrol: a gluten nem csak a kenyeret ragasztja ossze, hanem a beleket is. a csiriz jo kis ragaszto )))
Sziasztok!
Marel, megnéztem a képeket! Jajj ilyenkor úgy összefut a nyál a számban. :D A torták gyönyörűek és a zsemlék is olyan szépek, a kenyereken is látszik h olyan puha friss belsejük van és ropogós a héjuk... Elismerésem! Azon csodálkoztam most az előbb hogy 25 percig sütőd a kenyeret, mert nekünk még 45 perc sütés után is még nyers volt a belseje. Mi Naturbitet és Glutenix liszttet használunk. Ami sikerült idáig kenyér az most Karácsonykor volt, és azt is anyukámék sütötték. De mivel nagyon sok munka és idő meg pénz, úgy vagyok vele hogy inkább megveszem a tacban a friss kenyeret, és otthon meg a goffriban sütök ilyen tészta alapot. Meg puffasztott rizst eszem szendvicsként.
Sztem a beírt szöveget már nem tudod átírni, de semmi baj nincs ha utólag megjegyzed. Schar lisztet hol veszitek 1150 Ft-ért? Én idáig 1800Ft-ért láttam. Jah és a bejglit mennyi ideig sütötted a gáztűzhelyben?
Sziasztok!
Nem tudjátok véletlenül, hogy a beírt szövegemen hogy tudnék módosítani?
Megint észrevettem elírást a kenyér receptemben.
Szóval nem 240, hanem 260 ml langyos víz és nem 1,5 gr élesztő, hanem 15 gr.
Elnézést!!!
Szia Borsi! :)
1700 Ft-ért én sem vettem meg, de 700 Ft-ért igen!!! Pontosabban 699,- Ft :))))) A Schar is drága de még mindig jobban megéri mintha olyan lisztből sütném amit kidobnék utána. Sajnos olcsó liszt nincs a GM diétában :(((
Szia,
én azonnal éreztem a gluténmentes étkezés pozitív hatását,mert nem a Wc-n töltöttem az éjjelek felét...és nem is puffadtam,emiatt a közérzetem is egészen más lett.
Szia Shando!
Igen, én is állandóan sütök-főzök itthon! Majd felteszek néhány képet az "alkotásaimról".
A kenyeret először Schar-ből sütöttem, nagyon finom volt, de miután a Spar, Interspar kilistázza a Free From termékeket, bevásároltam az universal lisztkeverékükből. 1700 Ft helyett 700 Ft/900 g. Ennél olcsóbb és jobb liszt nincs jelenleg.
Keverem a Scher-rel és így isteni, pihe-puha kenyér lesz belőle, sőt héja is van a kenyérnek.
Recept:
170 gr Free From
100 gr Schar
240 ml langyos víz
kb 1,5 gr friss Budafoki élesztő
késhegynyi cukor
2 evőkanál olaj
kis mokkáskanál só
A vízben felfuttatom az élesztőt a cukorral.
A lisztekhez teszem az olajat és a sót, majd állandó keverés mellett a felfuttatott élesztős vizet. Jól kikeverem robot géppel és kiolajozott formába öntöm. A tetejét olajos kanállal elsimitom, és meleg helyen (én a gáztüzhelyet bekapcsolom kb. 1 percre, majd kikapcsolom) a sütűben 45 percig kelesztem.
Ezután előmelegítem a sütőt és közepes hőfokon (gáztűzhely 4-es fokozat) 25 percig sütöm a kenyeret. Hőlégkeveréses tűzhelynél kevesebb is elég, de mindenki a saját tűzhelyéhez igazítsa a sütést :))
Szia!
Hát ha elhagyod a glutént, már jót tettél magaddal, mert akkor a bél fala nem fog károsodni. A pozitív hatás inkább az hogy nincs negatív hatás. Mert a negatív az az h fáj a hasa az embernek, meg hasmenése van ha glutén jut a szervezetbe. Nekem ez volt. De van más tapasztalat is, nem mindenkinek volt ilyen baja. Te milyen panasszal fordultál orvoshoz, vagy hogy derült ki?
Marel: Köszi. Igen, jól! Vmikor majd vissza kell mennem a gasztroenterológushoz kikérni azt a papírt amivel majd a SZJA kedvezményt lehet kapni. Mert ugye akkor nem állította ki, amikor kiderült ez az egész. Amugy meg lassan már beletanulok a sütés-főzés rejtelmeibe is. :D Bár a kenyerek nem sikerülnek túl jól, de a sütemények már igen.
Te is jókat sütsz otthon? :) Te mivel sütöd a pékárukat?
Szia India!
Légy üdvözölve köztünk! :))) Nagyon változó, hogy mennyi idő alatt áll helyre a szervezet. Tapasztalat az, hogy minél fiatalabb valaki annál gyorsabban regenerálódik. De ha elkezded a diétát akkor pár hét után érezheted a változást.
Mit értesz azon, hogy rejtett gluténérzékenység? Azt, hogy nincsenek látványos tüneteid, vagy valami mást??
Midenkinél mások a tünetek! Van akinek csak a feje fáj, van aki fáradékony vagy hasmenése van,van aki vérszegény, vagy komoly csontritkulása van, stb.
sziasztok.
azt szeretnem kerdezni toletek, hogy ha elhagyom a glutenes dolgokat, mennyi ido elteltevel lehet erezni a pozitiv hatasat...
mennyi ido alatt urul ki a gluten a szervezetbol?
van erre valami tapasztalat?
nemreg derult ki, hogy nem jo nekem a gluten... (rejtett glutenerzekenyseg)
nektek milyen tunetekkel jelentkezett a glutenerzekenyseg?
Szia Shando! :))))
Ha Te is gyakrabban jönnél akkor talán mások is gyakrabban benéznének :))))
Jól vagy??
Szia Marel! :)
Ajjaj! Savlekötőt? Sajnos, nagyon hanyagul bánnak az orvosok a betegekkel.. :S Persze tisztelet a kivételnek! De ha vkinek telik a magán orvosra akkor inkább sztem menjen oda, ott gyorsabban megcsinálják neki. Biztos kitudják értékelni a szövettant, az ő érdeke h utána visszamenjen a beteg, csak sajnos ez az egész pénz kérdése...
Látom nem olyan aktív ez a fórum, de ha megjelenik 1-1 új lisztérzékeny akkor mindig itt van vki aki válaszoljon rá! :)
Ritkán járok fel ide, gondoltam beköszönök a többi lisztérzékenynek! :)
Goofi!
Lehet, hogy megcsinálja a magán gasztroenterológus a bélbiopsziát, de ki fogja kiértékelni???? Hova küldi szövettanra???? Ezzel egyidőben kéne az EMA vizsgálat is! Azt is meg tudja csináltatni???? És mennyiért????
Azt írod, hogy refluxos vagy! Feltételezem, hogy szedsz rá valamilyen gyógyszert, akkor pedig kapcsolatban állsz gasztróssal. Vele nem tudod megbeszélni ezt a kérdést?
A fiamnál a tünet nagyfokú fáradékonyság és állandó fejfájás volt. A végén már fájt a gyomra, de akkor is még csak savkötőt akartak neki adni. Na akkor csaptam az asztalra :)))
Goofi,szerintem is fogadd meg Marel tanácsát és előbb menj kivizsgáltatni magad,utána diétázz!Fals eredményt fogsz kapni.
A másik,hogy elég nehéz belejönni a diétába (én egy éve csinálom)és olyan ételekbe is tesznek glutént,amiről nem is gondolná az ember.Persze ennek is utána lehet nézni,de tök fölös,míg ki nem derül,h valóban az vagy e.És rohadt drága a diéta...
Nekem a SOTE-n csináltak vérvételt,sokan vannak,nagyon jó fej idős és okos prof.-nál voltam.
Én is sovány voltam mindig,semmi bajom nem volt, napi több Wc az meg volt,de nem tul.semmit ennek.Aztán a 2.szülés után kezdődött haspuffadással,hasmenéssel,iszonyatosan lefogytam rövid idő alatt.Háziorvos,SOTE és kiderült.Azóta diéta és másfél hónap alatt 7kg jött fel.Elmúltak a tünetek is,jól érzem magam,csak kispocak maradt meg,de már dolgozom rajta,h ő se legyen... :o)
Sziasztok!
Általános vérvizsgálatom már kész, jók az értékeim.
Marel2: Ha csak 1 hónapig diétázom /mert ugye a természetdoki szerint elég, hogy érezzem a változást/, és utána visszatérek a glutén tartalmú ételekhez, és csak ekkor mennék spec. vizsgálatra, vagy bélbiopsziára, akkor már nem kapnék téves diagnózist! Vagy nem jól gondolom? Mert úgy tudom, hogy ha egy lisztérzékeny glutén tartalmút eszik, akkor újra károsodik a bélfala.
Már csak azt nem tudom, hogy nem e ártok ezzel a szervezetemnek.
Fiadnak milyen tünetei voltak, miből gondoltad, hogy ez lehet a baja? Nekem sincs hasmenésem, csak egy nap többször megyek wc-re.
Még egy kérdés: szerintetek, ha magánorvoshoz megyek, akkor ő megcsinálja a bélbiopsziát? Mert van a lakhelyemen egy magán gasztroenterológus. Aztán úgy nem kéne a beutalóval, meg a háziorvossal szórakozni.
A gyomortükrözést tudom milyen, már voltam párszor, mert gyomorrefluxos vagyok.
zsuzsa76xx: crohn betegség kizárva. Nekem nincsenek olyan tüneteim. Nem rémisztgessetek más betegségekkel.
Kicsit módosítanék!
Gyomor tükrözés = bélbiopszia!
Ne ijedj meg, úgy csinálják mint a gyomor tükrözést csak kicsit lejjebb mennek a vékonybél felső szakaszához. Érzésre ugyan az, és ki lehet bírni :)))
A sima vérvizsgálat nem mutatja ki a lisztérzékenységet. Ahhoz a vérből spec. EMA vizsgálatot kell csináltatni. Az EMA vizsgálat a gluténra jelentkező ellenanyagot mutatja ki a szervezetben. Ha a természetgyógyász a "rejtett" alatt azt érti, hogy lehet, hogy a vérteszt eredménye negatív, de a bélbolyhok károsodtak, akkor rendben van. De szerintem addig akkor se diétázz mert ha elkezded (és esetleg tényleg LÉ vagy) akkor csökkenhet a vérben lévő ellenanyag és hamis diagnózist fogsz kapni.
A sima vérvételed arra lesz jó, hogy meglássátok azt, hogy nem vagy-e mondjuk vérszegény vagy a pajzsmirigyed rendben van-e vagy a cukrod. Ha hasmenésed van az még nem jelent automatikusan LÉ-t, lehet pl. tejcukor érzékenység vagy egyéb más!!! De ne hagyd!!! Ha a háziorvos nem akar beutalód adni a gasztroenterológiára akkor is ragaszkodj hozzá!!!
Nekünk 6 évünkbe került mire végre kimutatták a fiamnál hogy mi a baja!!! Az asztalra csaptam és azt mondtam, hogy saját felelősségemre csináljanak egy gyomortükrözést!!! Azóta minden rendben, elmúltak a panaszai a diétára!!! És neki még csak speciális tünetei sem voltak!!! Még hasmenése sem!!!
Szóval mindenképp járj utána!! Ha nem jutsz a dokiddal dűlőre, írj az email címemre és ajánlok orvost.
Sziasztok!
Köszönöm szépen a válaszokat! Gyorstesztet, már vettem, az negatív lett. Háziorvosnak is mondtam a természetgyógyász véleményét, és ő azt mondta,hogy szerinte nem, de elküldött vérvételre, és hasi ultrahangra. Csak azt nem értem, hogy egy sima laboreredményből ő hogyan akarja megállapítani! Ahhoz nem kell valami speciális értéket nézni?
A természetgyógyász szerint a gyorsteszt nem ad pontos eredményt, sőt a vérvizsgálat sem, mert hogy van valami rejtett lisztérzékenység is, ami csak gasztroenterológiai vizsgálattal deríthető ki, de hát azt ugye nem csinálnak csak úgy valakinek. És szerinte ha 2-3 hétig, a legjobb egy hónapig diétázom, akkor érezni fogom a változást, jobban fogom érezni magam, és elkezdek hízni! Akkor szerintetek ez hülyeség?
Tüneteim: puffad a hasam, nagyon vékony vagyok (gyerekkorom óta, tehát nem fogytam), és naponta kétszer, háromszor megyek nagyvécézni (de ez lehet a kávétól is, mert azt már észrevettem, hogy meghajt)
Természetgyógyász EIS vizsgálatot csinált, és sok volt az inzulinszintem. Ez alapján mondta, hogy lehetséges, és hogy emiatt cukorbetegség is kialakulhat. Én nem értem ezeket a dolgokat, tudom hogy az inzulin a glukózzal van kapcsolatban, de hogy minek mi a szerepe...........
Segítsetek!
Köszönöm!
Goofi!
A természetgyógyász által megállapított lisztérzékenység sajnos az esetek többségében nem helytálló! Nagyon sok a téves diagnózis (sokszor biorezonanciával állapítják meg és még felsorolnak nagyon sokféle allergiát is.)A lisztérzékenység korrekt, protokoll szerinti diagnosztizálása vérvétellel és szövettani vizsgálattal történik. A gyorsteszt jó, de ahogy Ametiszt írta csak akkor, ha nem vagy IgA hiányos. Szóval ha kétséged van akkor fordulj gasztroenterológushoz (ha közvetlenül nem fogad akkor kérj a háziorvostól beutalót) aki a szükséges vizsgálatokra küld! ADDIG SEMMIKÉPPEN SE DIÉTÁZZ!! mert hamis eredményt kapsz! És addig a tejtermékeket se hagyd ki! Lehet, hogy egészen más bajod van. Csak kizárólag az orvosi diagnózisban bizz, de azt is olyan helyen csináltasd ahol értenek a LÉ diagnosztizálásához.
További ajánlott fórumok:
- Ez lisztérzékenység lehet?
- Valószínűleg lisztérzékeny vagyok. Érdemes allergológushoz fordulnom?
- A lisztérzékenységről szeretnék mindent tudni. Tud valaki ebben segíteni?
- Mennyi idő alatt készül el a lisztérzékenység vizsgálat lelete?
- Búza/rozsfehérje intolerancia vs. lisztérzékenység
- Segítség! Mik a lisztérzékenység tünetei?