Lisztérzékeny lettem... (beszélgetés)
Szió!
Patikában van gyors teszt 98% os megbízhatósággal, 1 csepp vérből. Ha ez pozitív utána gyorsabban szóba állnak veled a gasztrón. A teszt 4000 ft.
Sziasztok!
Lenne pár kérdésem!
Természetgyógyász szerint lehet, hogy lisztérzékeny vagyok! Azt javasolta 2-3 hétig egyek gluténmentesen, és akkor kiderül, mert ha az vagyok, akkor sokkal jobban fogom érezni magam! Ez még rendben is lenne, de olvastam olyant hogy ilyenkor nem szabad tejtermékeket enni, mert árt a beleknek! De az orvos nem tiltott el a tejtermékektől, csak annyit mondott, hogy csökkentsem a mennyiséget! Na, most akkor hogy is van ez?
A terméklistában szerepel tejföl, kávé, stb! Ezekbe hogy kerül glutén?
Nektek, hogy derült, ki hogy lisztérékenyek vagytok? Volt valami tünetetek? Milyen vizsgálatot végeztek?
REmélem valakitől kapok választ!
Köszönöm: Goofi
Kedves marel2!
Felhívnám figyelmedet,hogy a gluténmentes alapanyagok ára nem oly alacsony,hogy a legkisebb
bosszankodás nélkül dobja az ember a kukába.
A recepted szerint elkészített tésztát még hosszas
hűtőben történő pihentetéssel is,csak folpack rétegek között sikerült kinyújtani,ezt azért nem tettem szóvá,mert nyilvánvaló gyakorlatlanságom rovására írtam.
Nem értem az összefüggést állapotom időtartama és konyhatechnikai tudásom között.Ismerek számos nálam sokkal régebbi sorstársat,akik még életükben nem sütöttek beiglit,sőt még több egészségest,aki szintén nem.
Különben teljesen igazad van.
Úgy gondolom,hogy méltatlan dolog ennek a fórumnak a hasábjain vitatkozni arról,hogy ki a rosszindulatú,
aki első mérgében jelezni kívánja más hasonlóan "tudatlan" betegeknek a problémát,vagy az, aki nem visel el egy szelíd hangú kritkát.
Kedves lisztérzékenyek!
Elnézést az elírásért, itt küldöm a "hibátlan" receptet:
Diós-mákos bejgli (Schär Mix B)
Hozzávalók:
75 dkg Schär Mix B (32x26-os tepsiben 4 rúd lesz)
30 dkg Rama v. Liga margarin
1 tojás sárgája
2 ek. cukor
só
bő 3 dkg élesztő
kb. 2,5 dl tej, hogy jól gyúrható tészta legyen
A töltelék 2-2 rúdhoz:
18 dkg mák/dió
14 dkg cukor
3-3 ek. tejjel elkeverve
mazsola
A tészta nyújtás előtt pihenjen egy bő fél órát, utána ugyanennyit föltekerve is. Aztán megkenni tojással, és sűrűn átböködni, hogy ne repedjen meg.
Kedves bodann!!!
Ha már 5 éve lisztérzékeny vagy akkor biztosan át tudtad volna hidalni ezt a kis problémát azzal, hogy picivel több tejjel kevered ki a tölteléket!!
SAJNÁLOM, hogy a lisztérzékenységeddel együtt a rosszindulatod is előjött! és nem a segíteni akarás hanem a rosszindulat szólt belőled. Azért remélem, hogy karácsonykor nem marsz bele a körülötted lévő jóindulatú emberekbe.
Valószinűleg nem érdemlik meg!!!
Kedves marel2!
Ha neked sikerült 18dkg darált mákot+14dkg kristálycukrot+ 1 EVŐKANÁL tejet összekeverni,úgy gratulálok hozzá!
Aki próbálkozik,annak pedig javaslom,keressen másik receptet.
Boldog,békés készülődést kívánok mindenkinek!
Többen kértek tőlem bejgli receptet ezért itt is közzéteszem! Jó sütögetést mindenkinek! :)
Bejgli
75 dkg Schar Mix B
30 dkg Rama
1 tojás sárgája
2 ek cukor
3 dkg élesztő
2,5 dl tej
Töltelék
2-2 rúdba 18 dkg dió/mák
14 dkg cukor
1 ek tej
mazsola
reszelt citrom héja
pici fahéj
A tészta anyagát összekeverem, majd nyújtás előtt ½ órát pihentetem. 4 cipót formálok és kinyújtom a tésztát. Megkenem a töltelékkel majd feltekerem. Ismét ½ órát pihentetem. Végül a tojás sárgájával megkenem a tetejét és megböködöm villával.
Bejgli másképp
500 gr Mantler liszt
250 gr margarin
2 db tojás
50 gr cukor20 gr élesztő
2 dl tej
Pici só
Dió töltelék: Mák töltelék:
300 g gióbél 300 g mák
200 g porcukor 200 g cukor
100 g mazsola 3 dl forró tej
Citrom héj 1 cs vaniliás cukor
2-3 dl forró tej, hogy kenhető legyen citrom héj
Rum aroma
Az élesztőt langyos tejjel és cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert egész tojásokat az élesztőt, a porcukrot, sót, tejet és gyorsan összedolgozzuk. Két órán át deszkán letakarva pihentetjük, utána 2 nagyobb vagy 4 kisebb cipót formálunk belőle.
Ha hosszúkásra akarjuk készíteni téglalap alakúra, ha patkóformára, akkor oválisra nyújtjuk ½ cm vastagságúra.
Rákenjük az előre elkészített kihűlt tölteléket, a széleit 2 cm szélességben üresen hagyva összecsavarjuk úgy, hogy a csavarás vége alul legyen. Sütőlemezre fektetjük, tetejét egész tojással megkenjük. Sütőbe helyezés előtt az oldalait hegyes villával gyengén megszurkáljuk nehogy felrepedjen és forró sütőben 25-30 percig sütjük. A sütő ajtaját ne nyitogassuk.
Köszönöm, írok.
Zoria
Szia Zoria!
Itt most nagyon hosszú lenne a recepteket leírni, de ha írsz az email címemre, nagyon szivesen segítek!
Élesztőt használhatsz, pl. friss Budafoki élesztő, dr Oetker vagy Haas instant élesztő GM. Süteményekhez én pl. a szódabikarbónát használom :)
Füstölt csülköt (ami natúr, csak füstölve van) lehet, a bacont én mindig olyat veszek ami GM.
Kérek szépen valakit, hogy küldjön nekem pogácsareceptet... 40 éves a "kislányom", akiről most derült ki, hogy lisztérzékeny... Szeretném meglepni!! Nagyon fontos, hogy használhatok-e élesztőt.
Más: tudom, hogy ehet töltött káposztát. A nagy kérdés, hogy lehet-e bele füstölt csülköt tenni, vagy bacont????
Sürgős lenne! Köszönöm Mindenkinek. De pár jó receptet még szívesen veszek!
MEGFOGADOM A TANÁCSOD.....:d
SZÉP NYARAT.
Szia! Hát nehéz dololog, de azért meg kell fogadnod az orvosok tanácsát (ha kell inkább többhöz menj, és több szakembernek a véleményét is kérd..) és át kell állni egy másik életmódra..
Marelnek igaza van tényleg vannak finom dolgok, csak meg kell ismerni azokat az ízeket, mert nem megszokottak
Jah és a LÉ-s oldalon tényleg sok sok info van..
Üdv! :):)
Ma voltam a TAC-ban a Dózsa György úton. Fergeteges kostoltatás volt! Volt kefires, meggyes, barackos, mákos, diós süti, nem beszélve a reszelt túrósról, a babapiskótáról, az islerről, a sajtos rúdról és a többi finomságról.
Ha valaki azt mondja, hogy a LÉ-knek nem lehet finom sütit enniük, akkor ezt határozottan cáfolom. Sokkal finomabb mint a búzás!!! :)))) Próbáljátok ki.
Nekem úgy tűnt,hogy már eleve beteg-alanyokat vizsgáltak,bár nem írta,hanem csak a vizsgálati eredményből gondolom,mert normálisan nincs immunválasz,ha minden rendben,azaz nincs idegen fehérje a vérben.Csak ebből gondolom.Viszont,ha csak már ez tényleg teljesülhet,már nagyon jó hír:
"Az új eredmények lehetőséget adnak arra, hogy hatékonyabb kezeléseket dolgozzanak ki a kezelésre, és kilátásba helyezik megelőző vakcinák kikísérletezését is." Hajrá nekik!(is)
Sziasztok!Hoztam egy kis friss hírt.Jó olvasgatást.
Szia Marel 2
Persze hogy tanultuk,én meg röhöhtem még szakvizsgán is hogy pont egy gereple papol a diétárol kicsit hülyén jött ki a dolog a vizsgán is:D:DDDD
De akkor én még nem gondoltam hogy nekem pont diétáznom kell majd:-(
Kiröhögtem a gaszroenteorologust is 3 hete hogy pont én diétázzak a 47 kg-al:D
a doki meg vissza röhögött és azt mondta: ha ezt igy folytatom meghalok.Na igen ez is felfogás kérdése,mert egyszer ugy is lejár az időnk csak nem mindegy hogy mikor és hogy ,mert én nem szeretnék éhenveszni....ezért tanultam annyit:DDD
Nagyon szeretem a zsíros,szaftos magyaros élteleket föleg a sült császárszalonnát.
a koleszterin szintem is mutatja az eredményét igen csak 8 fölött van és mégis csak 47 kg vagyok.
Nutridrinket magamtol iszogattam és tényleg jo.
Tele van mindenféle vitaminnal 5 dobozzal ittam 1 nap most porokat iszom ami olyan hogy csak azt kell innom és nem kell mást ennem hozzá hogy elég legyen tehát teljesértékű tápszer.ez is nutricia termék.csak hogy lemenjen a koeszterin szintem.
Aztán ha mostmár normalizálodik a helyzet csak kukoricát és rizslisztet ehetek,ez nem is vona baj
de sütemény az pocsék vele meg elkészithetetlen.
Vannak olyan sütik amihez csak a bl55 liszt jo ez most nem a reklám helye de ez tényleg igy van!
tulajdonképpen kidobhatom a receptes kodexemet a fenébe és ujrairhatom az egészet.
Azért ha van valkinek fölös 15 kg sivesen venném a fenekemre:DDDDD és a talpamra:DDDD
üdv: és köszönöm hogy foglakoztat a témám mást is.
alyz79!
Remélem, hogy márjó, jobb kezekben vagy! Feltétlenül írass ki gasztroenterológussal Nutridrinket. Ez egy tápszer, segít a roborárásban. Nap 2 db-ot mindenképp ajánlatos meginnod belőle, de csak nagyon lassan, 1 dobozzal akár fél nap alatt is. És mellette természetesen egyél, de csak gluténmenteset. Az első 3 hónapban hagy ki a tejet is, úgy jobban regenerálódnak a bélbolyhaid. Javaslom, hogy regisztrált a LÉ honlapon, ott minden hasznos infót megtalálsz. Van sok jó recept is és minden ami egy LÉ-nek szükséges lehet.
Ne keseredj el, sok finomat lehet enni és ahogy látom, Te mint szakács ezt biztosan jól meg fogod oldani.
Azért érdekelne, hogy mint szakács tanultátok-e a diétás ételek készítését alapból????
SZIA!Shando
Az én esetem is hasonlo intervallumú mint a tiéd csak én már 3 hete tudom és nem érzem magam jobban miota kiderült hogy ettöl vagyok ilyen gereble. 170 cm és 47kg vagyok és voltam is mindig és eddig még a háziorvosomnak sem esett le a tantusz hogy elküldjön vizsgálatokra pedig majdnem odavesztem a fogyástol.
Pedig nagyon szeretem a hasam szakács a szakmám és jol is tudom pörgetni a fakanalat:D minnél többet ettem annál többet fogytam,még az utcára sem mertem kimenni mert minden ruhám ami ráadásul gyermek méret volt,már az is csak a kanyarba érte utol a valagam......szörnyű érzés volt
Nem érzem nőnek magam attol hogy elöl deszka hátul léc,a megfogalmazásom.
Sokan cikiztek hogy sex helyett inkább egyek mert lassan már csak a szellemem fogja becsukni utánnam az ajtot!!
Hát...nem egy kellemes érzés ezt megélni minden nap a környezetedtöl
A lisztérzékenység az még hannyán,de mivel későn tul későn jöttek rá mi a bajom ettöl hiány betegség alakult ki aminek viszont autoimmun betegség lett a vége.
A csontjaim sinylették meg az egészet és ezt viszont már nem lehet nagyon korrigálni.
Ha valakinek hasonlo problémája van keressen meg
mert nehéz ezeket a dolgokat egyedül felfogni..!
elöre is köszi: alaszka
A coeliakiát spec vérvétellel(Ema, Iga valamint vékénybél biopsziával állapítják meg. Ez a korrekt protokol. A vastagbélnek ehhez semmi köze, legfeljebb megnézték, hogy ott minden rendben van-e! A vékonybél szövettana és a vérvétel a döntő a LÉ megállapításánál. Hol állapították meg neked? Akár priviben is válaszolhatsz. :)
Az extrudált kenyérrel (Abonett) vigyázz, nem gluténmentes, bár a jel rajta van. Az Egyesület most vizsgáltatta be és nem felel meg a határértéknek. A fiam a Dixy-t eszi, de ez még nem lett bevizsgálva. Remélem, hogy jó. :(
Igen a diagnosztizált LÉ-k általában évente járnak vissza vérvételre, az kimutatja, hogy jól diétáznak-e. A Vékonybél biopszia több alkalommal nem divat, bár vidéken még több helyen előszeretettel alkalmazzák. :(((( De hogy minek????
A záródon rajta kellene lennie, hogy LÉ vagy, annak alapján a gasztroenterológus kiállítja az igazolást amit az adókedvezményhez igénybe tudsz venni. A holnapról letöltheted a nyomtatványt, mert sajna az orvosok nem nagyon tartanak maguknál ilyeneket. De ha az orruk alá nyomod, akkor remélhetőleg kitöltik :)))) Ezt a nyomtatványt nem kell az APEH-nak beküldened, jól rakd el, de ennek alapján igénybe veheted az adókedvezményt. Max a munkahelyednek adsz egy fénymásolatot belőle :)))
Helyileg hol laksz??? Akár priviben is válaszolhatsz.
Nem tudom hogy visszamenőleg adnának-e.. Amugy olyanok vannak h 2 laktóz vizsgálat volt, több vérvétel, hasi ultrah., allergia vizsgálat meg hasonlók. A legutobbi a gyomortükrözés és a vastagbéltükrözés. Onnan vették a szövettant.
Én az előre csomagolt extrudáltakat veszem. Nekem bejön. :) ( Melegszendvicsnek tök finom. :D)
Amugy mi az az EMA vizsgálat?
És van egy kérdésem, amit nem értek másoknál. Olvastam forumokban hogy visszajárnak orvoshoz biopsziára. Az kötelező? Nekem nem mondtak semmit az orvosok. És nem kellett vna kiállítania az orvosnak egy igazolást h coeliakias vagyok? Mert azt kell beadnom az Adó jóváíráshoz, nem?
A TAC-ban (Bp. Dózsa György uti metrómegálló) naponta sütnek friss kenyeret, zsömlét, sütiket. A kenyér 420 volt, igaz már vagy 2 hónapja vettem, de nem hiszem, hogy felment volna az ára.
Én általában mindig magam sütöm a kenyeret, zsömlét, sütiket. A kenyér igy kb. 350,- Ft/db-ra jön ki. Nem olcsó, de a vákumcsomagoltat nem szereti a családtag!!! :))) és nem is venném meg az ára miatt.
Nem én vagyok a LÉ, hanem a fiam. 4 éve derült ki, azóta lelkes sütögetős lettem :)
Schando! Ha már évek óta vizsgálnak, akkor nincs valami régebbi orvosi papírod (szövettan, stb.) ami igazolhatná???? Csak egy felvetés!!!
Egyébként volt EMA vizsgálatod és szövettanid is??? Mert a kettő kell a protokoll szerint a korrekt diagnózishoz.
Ametiszt és Marel! Köszi!! :):)
Nem vagyok pesti, de ha a tanév elkezdödik akkor suli után valószinű hogy befogok menni az egyik Táplálék allergia boltba. Hát a támogatásról akkor lecsusztam, mert 19. vagyok. Bár hozzáteszem 2005-től jártam vizsgálatokra, és most derült ki.. Nademind1. A lényeg hogy már tudom. :)
A l.é.-es honlapra felregisztrálok, ahogy láttam sok sok téma és info van. Meg sok sok lelkes ember. :):)
Shando!
Ha budapesti vagy, akkor itt 4 spec bolt is van ahol tudsz vásárolni. Vidéken is több TAC (táplálékallergia) bolt is működik, vagy a helyi bio boltokban tudsz vásárolni. A www.liszterzekeny.hu oldalon tényleg minden info megvan. Támogatás sajnos csak akkor jár ha még nem múltál el 18 éves, vagyis ha a betegséged 18 éves korod előtt fedezték fel.
Sajnos az nem elég ha csak az összetevőket olvasod el, számít az is hogy milyen körülmények között készítették a terméket, nem szennyeződhetett-e a gyártás folyamán gluténnal.
Hidd el hamar bele fogsz jönni, csak olvasgass sokat és persze kérdezz ha valami nem világos. :)
Sok szerencsét.
További ajánlott fórumok:
- Ez lisztérzékenység lehet?
- Valószínűleg lisztérzékeny vagyok. Érdemes allergológushoz fordulnom?
- A lisztérzékenységről szeretnék mindent tudni. Tud valaki ebben segíteni?
- Mennyi idő alatt készül el a lisztérzékenység vizsgálat lelete?
- Búza/rozsfehérje intolerancia vs. lisztérzékenység
- Segítség! Mik a lisztérzékenység tünetei?