Lisztérzékeny lettem... (beszélgetés)
Azt hittem farpofa felől közelítik meg...... Bár gondolom a gyomortükrözés sem kellemesebb. Gondoltam, hogy ki lehet bírni, mert eddig mindenki túlélte....legalább is nagy % ban.....
De nem lesz a "sűrűn át akarom élni" raktáramban az tuti...látom előre ;)
Pohi!
Ez a helyes sorrend! Előszor az EMA aztán a vékonybél biopszia. Ez gyomortükrözés és kicsit lejjebbről a vékonybélből vesznek mintát! Ki lehet bírni!!! :)))
A kilégzési teszttel a laktóz intoleranciát állapítják meg (tejcukor érzékenység).
pohi!
Milyen vizsgálat lesz ápr. 14-én? EMA???? Vagy bélbiopszia?
A kiütések nem mindenkinél jelentkeznek, az a LÉ egy spec. fajtája, un. djuhring! A test szimmetrikus részén, pl. könyökök, farpofák, térdeken jelennek meg a jellegzetes kiütések! Nem hiszem, hogy neked ez lenne!
Jól tudod, hogy addig nem szabad diétáznod mig eredmények nincsenek. Ha megállapítják és jön a diéta sokkal de sokkal jobban leszel. Kitartás!
Reménykedjünk! Sok szerencsét!
Még egy kérdés! Remélem, hogy nem természetgyógyász diagnosztizált hanem gasztroenterológus!
Sziasztok!
Én már 2 éve kínlódok hasmenéssel. Amit lehetett probiotikumot már beszedtem. Voltam kórházban is, nem féreg, nem vírus, nem vagyok "idegbeteg" se. Voltam 1 hete magánrendelésen egy Dr.nő-nél és elküldött tejcukor valamint lisztérzékenység tesztre is többek között, meg még pár vizsgálat. Ahogy utánaolvastam ennek a lisztérzékenységnek, nagyon gyanússá vált nekem a tüneteim miatt. Sajnos csak április 14.-én lesz a vizsgálat, de egyre inkább várom. Olvasom, hogy "szívás" ez a betegség, de a hasmenéstől már minden jobb csak az maradjon abba. A hasmenés egyik pillanatról a másikra jött épp diflucan-t szedtem egy csúnya köröm miatt. Először hullámzóan, majd állandósulva. Amikor probiotikumokat szedtem (ebből a legjobban bevált a Puritan's Pride: acidophilus, sajna a lactiv, normaflore nem igazán használtak, talán még a Protexin volt jó) jobban lettem, meg az Activia joghurttól is. amihez Activiat ettem az megemésztődött a többi nem. De ez tartós, így a simán csak rosz bélflóra kilőve. Valami mindíg visszaroncsolja. Ahogy olvasom a glutén folyamtosan roncsol. Írják, hogy viszkető foltok vannak saroknál, térden ilyesmi, hát nekem ott épp nincs, de a kezemen a bütykőknél igen. Szóval nagyon gyanús ez nekem.....egyenlőre eszek rendesen és kínlódok, mert olvastam, hogy nem ajánlatos a vizsgálat előtt gluténmentesíteni az étrendet, mivel az a teszt negativitását váltaná ki, meg amúgy is csak orvosi utasításra ajánják. Egyenlőre így marad a szenvedés, a probiotikumok és az Activia enyhítésre. Korábban a tej is kínlódtatott ma már nem....bár lehet ez is csak a probiutikumok miatt nem kínoz....
Hát most már nagyon kíváncsi vagyok.....
Én is ebben reménykedem...5-6 kg nagyon jó lenne!
Még családszűrésen nem voltunk,ez az egész két hete derült ki.Kb.3 hét múlva kell kontrollra mennem,akkor beszélem meg a dokival hogyan tovább.Tesóm jön talán Velem.Annyira remélem,hogy a két kicsinek nincsen ez.
Borsi!
Ha jól diétázol akkor hízni fogsz :)))) Nem kell megijedni, sok mindent lehet enni. És nagyon finomakat.
Egyébként azt írod, hogy van két pici gyereked. Őket megnézték már családszűrésen??? És ha testvéred van, őket is megnézték??? A szüleidről már nem is beszélek!
Na most többet tudok írni,babókám elaludt.
Nézegettem már a lisztérzékenyek lapját,onnan lestem ki a gluténmentes termékeket.A szakácskönyvet is elmentettem már,csak a nyomtatás van még hátra.Nem sok időm van,de ezeknek kénytelen leszek pontosan utána nézni.
Most sütöttem kukoricamálét,egész jó.Próbálkozom mindennel,mert elég sovány vagyok és nem szeretnék a diéta miatt még fogyni is...
Szia! :)
Egy nagyon egyszerű recept amit még a kezdők sem tudnak elrontani :)
Schar liszt kell hozzá!!
E recept alapján süthetsz kenyeret és zsömlét is :)
250 g Schar Mix Pan liszt
3 evőkanál olaj, só
kb 220 ml langyos víz
20 g friss Budafoki élesztő
A vízben kikavarjuk az élesztőt (felfuttatjuk), majd kézi mixerrel összedolgozzuk az összes hozzávalóval együtt. Olajos kézzel 6 db zsemlét formázunk, melyet kiolajozott, lisztezett lapra teszünk. Tetejüket megkenjük langyos tejjel, erre sajtot vagy szezámmagot szórunk és meleg helyen kb. 40 perc alatt duplájára kelesztünk.
Előmelegített sütőben 200 C fokon 20-25 percig sütjük.
Ha kiolajozott formába tesszük, gyönyörő kenyeret süthetünk belőle.
Palacsintához a Beiker lisztkeveréket ajánlom, a recept ugyan az mintha búzás palacsintát készítenél. Egy késhegynyi szódabikarbónát még tehetsz hozzá.
Azt ajánlom, hogy keresd meg az interneten a Lisztérzékenyek Országos Egyesületének oldalát, ott van egy remek szakácskönyv sok-sok recepttel és fényképpel.
Normaflore-t szedhetsz, de ha betartod a diétát szépen helyre áll a normális bélflóra is. Persze idő kell hozzá. A 3 hónap után már ehetsz élőflórás joghurtot, de csak GM változatban.
Szia,köszi az infókat!:o)
Jó,hogy írtad a tejterm. elhagyását,mert én azóta 3x annyi ilyen jell.termékeket kezdtem el enni...szupi.Esetleg nem tudnál küldeni tényleg finom kenyér és pali receptet?időhiányban szenvedek,két pici mellett...és Te már ismered őket.
Sziasztok!
Végig olvastam ezt a topikot és nagyon elcsodálkoztam! Elég sok féligazság és félrevezető info hangzott itt el.
Szóval ha hozzászólhatok mint gyakorló lisztérzékeny "gyerek" anyukája, a következőket tanácsolnám!
Ha valaki frissen kezdi el a gluténmentes diétát az első 3 hónapban érdemes kihagyni a tejtermékeket a bélbolyhok gyorsabb regenerálódásához. A natur tejtermékek GM (gluténmentesek). A lisztérzékenység mellett sokszor előfordul laktóz intolerancia is. Ez a GM diéta hatására jelentősen javulhat vagy el el múlhat. Vigyázat, a laktóz intolerancia nem azonos a tejérzékenységgel!!!!
Szóval aki csokira, ételizesítőre vágyik annak nem kell megvonnia magától!!!! Pl. a Tibi csokik hátulján korrekt allergén info van. Amelyik nyomokban tartalmazhat glutént azt nem szabad enni. A Tescos saját márkás csokikon is van allergén info, elég sok a GM. A Tescoban van gyümölcs joghurt, szintén allergén infoval, GM!
Az ételizesítőkről pedig csak annyit, hogy a Vegeta Speciálok (3 féle) gluténmentes!!! A sima sajnos nem az! Azon kívül használható még a Boszorkány ételizesítő ami szintén gluténmentes!!!
Wenta!!! A tünetek alapján lehet a gyerek lisztérzékeny! Ugyanis ha IGA hiányos akkor az EMA vizsgálat nem mutatja ki a betegséget. Célszerű olyan helyen megnézetned (Heim Pál, Coeliakia központ vagy I. Sz. Gyerek Klinika) ahol spec. eseteket is tudnak diagnosztizálni!!!
Ja, és a GM kenyér, palacsinta, kuglóf, zsömle nagyon finom!Igaz drága, de házilag sütve megéri vele dolgozni :)))
Javaslom mindenkinek akinek ilyen problémája van, hogy keressen rá az interneten a lisztérzékeny szóra!!! Kiadja az egyesületet ahol rengeteg receptet, GM listát és sok-sok korrekt segítséget talál!!
Ha egyéb kérdésed van kérdezz bátran!
Hát én inkább a tejre, tojára mondanám, hogy nem lehetne elvenni... Hiszen azért az fontosabb mint a liszt. Pláne egy 4 éves gyereknél.
Meg ez olyan dolog, hogy ha én nem akarok lisztet enni, akkor valaki próbálja meg belémtuszkolni. Meg ha valaki lisztérzékeny, akkor kénytelen elhagyni.
Akkor ha holnap meglesz a lelet szólj és segítek. Általában kinövik a gyerekek az ilyenfajta érzékenységet. Bár a tünetek erre adnak okot.
Azt nem lehet megbeszélni, hogy te viszel kenyeret a bölcsibe?
Húú, nehéz igy látatlanba segíteni. Írtad, hogy kekszet adtál neki uzsira. Abban nem vot gliadin?
És a mogyoró, tej meg tojás vizsgálatnak mi volt a neve? Spec IgE?
Nem vagyok orvos, meg prof. sem, de nekem ez gyanús. Meg kéne mézni neki a gliadin ellenes antitestet. Elvégre abból derül ki, hogy mi a helyzet.
Mik a tünetei?
További ajánlott fórumok:
- Ez lisztérzékenység lehet?
- Valószínűleg lisztérzékeny vagyok. Érdemes allergológushoz fordulnom?
- A lisztérzékenységről szeretnék mindent tudni. Tud valaki ebben segíteni?
- Mennyi idő alatt készül el a lisztérzékenység vizsgálat lelete?
- Búza/rozsfehérje intolerancia vs. lisztérzékenység
- Segítség! Mik a lisztérzékenység tünetei?